Alergeny i ich pochodne
W MójCatering korzystamy z różnorodnych produktów, co przekłada się również na liczbę surowców alergennych, które pojawiają się na terenie naszego zakładu. W związku z powyższym może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego.* Ze swojej strony dokładamy wszelkich starań, aby je maksymalnie zminimalizować. W naszym zakładzie produkcyjnym zostały wdrożone specjalne rozwiązania pozwalające na ograniczenie takich przypadków, dzięki czemu najwyższe standardy bezpieczeństwa produkcji.
Jeżeli chcesz zapoznać się z listą alergenów, które są przez nas wykorzystywane zachęcamy do zapoznania się z poniższą listą:
Wykaz alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 | Obecność w zakładzie |
– Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne | TAK |
– Skorupiaki i produkty pochodne | TAK |
– Jaja i produkty pochodne | TAK |
– Ryby i produkty pochodne | TAK |
– Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe i produkty pochodne | TAK |
– Soja i produkty pochodne | TAK |
– Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | TAK |
– Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.), K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne | TAK |
– Seler i produkty pochodne | TAK |
– Gorczyca i produkty pochodne | TAK |
– Nasiona sezamu i produkty pochodne | TAK |
– Dwutlenek siarki i siarczyny powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na S02 | TAK |
– Łubin i produkty pochodne | NIE |
– Mięczaki i produkty pochodne | TAK |
Wykaz alergenów dla poszczególnych posiłków znajdziesz na naklejkach, umieszczonych na pojemnikach oraz w Panelu Klienta.
*Zanieczyszczenie krzyżowe oznacza przeniesienie alergenów z surowców, które je zawierają na inne produkty początkowo ich pozbawione wskutek kontaktu bezpośredniego lub pośredniego.
Pestki i nasionka
Surowce takie jak drobne owoce, orzechy, kasze, nasiona mogą zawierać drobne elementy takie jak fragmenty łusek czy pestek, dlatego w trakcie spożywania posiłków z ich wykorzystaniem zalecamy zachowanie szczególnej ostrożności.