Zamów dietę

Fundacja MójCatering – Razem do jednego garnka!

Razem dla promocji i rozwoju polskiej i międzynarodowej kultury kulinarnej oraz stymulacji rynku pracy w obszarze gastronomii.

Promujemy polską kuchnię jako jeden z elementów naszego dziedzictwa narodowego oraz kuchnie międzynarodową. Wspieramy młode talenty, bo razem możemy więcej, z nami zamienisz swoją pasję do gotowania w profesjonalny zawód i wypłyniesz na szerokie wody. Jako jedyni dzięki otwartej kuchni jesteśmy pionierami promocji sztuki kulinarnej oraz tworzenia nowych miejsc pracy. Dzięki bezpośredniej współpracy Fundacji MójCatering oraz marki MójCatering codziennie dziesiątki tysięcy osób otrzymują unikalne produkty będące klasyką sztuki kulinarnej z Polski i całego ze świata. Jednocześnie wiele z nich powstaje we współpracy z utalentowanymi osobami, które nigdy nie miały szansy na pokazanie swoich umiejętności szerokiej publiczności.

To właśnie dzięki bliskiej współpracy marki i fundacji możliwe jest wypchnięcie nikomu wcześniej nieznanych, a utalentowanych osób w rynek i sprzedaż ich specjałów. W efekcie szerokie grono osób, bez siły przebicia może pokazać swój kunszt i pomysły innym, jednocześnie promując kuchnie polską i tą z różnych zakątków świata jednocześnie zmieniając swoje życie. Pomysłodawcą i prezesem fundacji jest Paweł Bachanek, który posiada bogate doświadczenie w zarządzaniu projektami gastronomicznymi i zdobył prestiżowe certyfikaty w tej dziedzinie.

Dołącz do nas

Dołącz do Fundacji „Razem do jednego garnka” i wspieraj rozwój polskiego rynku gastronomicznego oraz promocję kultury kulinarnej. Wspieramy młode talenty, współpracujemy z lokalnymi społecznościami, promując gotowanie jako zawód i sposób na życie.

Uczestnicząc w naszych działaniach, masz szansę nawiązać cenne kontakty i realnie wpłynąć na rozwój sektora gastronomii. Razem twórzmy lepszą przyszłość dla gastronomii!

Tak, chcę gotować z Wami!

Statut Fundacji MójCatering – Razem do jednego garnka!

Zanim cokolwiek trafi do naszej oferty zostaje przetestowane przez nasz zespół. Dzięki temu mamy okazję poznać zdanie innych osób i w razie konieczności wprowadzić potrzebne zamiany. Stale podnosimy kwalifikacje, poznajemy nowe trendy kulinarne oraz dietetyczne. Pozwala to na poszerzanie naszej oferty o kolejne diety.

Jesteśmy otwarci na sugestie i opinie naszych klientów, dlatego jeśli masz jakieś uwagi lub pomysły, co możemy ulepszyć w naszej ofercie, skontaktuj się z nami.

Rozdział I
Postanowienia ogólne

§ 1

  1. Fundacja MójCatering – Razem do jednego garnka! zwana dalej Fundacją, działa na podstawie Ustawy z dn. 6 kwietnia 1984 r. o fundacjach (z późniejszymi zmianami) oraz postanowień niniejszego statutu.
  2. Fundacja została ustanowiona przez Pawła Bachanek zwanego dalej Fundatorem, aktem notarialnym sporządzonym przez notariusza Agnieszka Mroczkowska-Gołowicz w kancelarii notarialnej przy ulicy Wilczą nr 28 w Warszawie.

§ 2

  1. Siedzibą Fundacji jest miejscowość Marki.
  2. Czas trwania fundacji jest nieoznaczony.
  3. Terenem działania Fundacji jest cały obszar Rzeczpospolitej Polskiej, przy czym w zakresie niezbędnym dla właściwego realizowania celów, Fundacja może prowadzić działalność także poza granicami Rzeczpospolitej Polskiej.

§ 3

  1. Fundacja posiada osobowość prawną.
  2. Nadzór nad Fundacją sprawuje minister właściwy ds. ds. kultury i dziedzictwa narodowego.

§ 4

  1. Fundacja może ustanawiać certyfikaty, odznaki i przyznawać je wraz z innymi nagrodami i wyróżnieniami osobom fizycznym i prawnym zasłużonym dla fundacji, przyczyniającym się do realizacji celów fundacji.
  2. Fundacja może tworzyć oddziały, filie i zakłady na terenie kraju i zagranicą.
  3. Fundacja może używać pieczęci z napisem wskazującym jej nazwę i siedzibę.
  4. Fundacja może prowadzić działalność odpłatną w zakresie jej celów statutowych.

Rozdział II
Cele i zasady działania Fundacji

§ 5

Celem działania Fundacji jest:

  1. Wspieranie rozwoju polskiego  rynku gastronomicznego;
  2. Promocja polskiej i międzynarodowej kultury kulinarnej;
  3. Wspieranie rozwoju młodych talentów w sektorze gastronomii;
  4. Wspieranie rozwoju naukowego i technicznego sektora gastronomii;
  5. Ochrona interesów zawodowych i gospodarczych środowisk związanych z gastronomią;
  6. Propagowanie wiedzy, receptur i regionalnych tradycji kulinarnych;
  7. Wspieranie rozwoju wspólnot i społeczności lokalnych;
  8. Wspieranie rozwoju miast i obszarów wiejskich;
  9. Działalność na rzecz ochrony zabytków ruchomych i nieruchomych oraz zabytków przyrody;
  10. Pomoc społeczna, w tym pomoc rodzinom i osobom zagrożonym wykluczeniem;
  11. Działalność wspomagająca rozwój gospodarczy;
  12. Działalność wspierająca edukację;
  13. Działalność na rzecz integracji i reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych ­­­;
  14. Promocja polskiej kuchni jako jeden z elementów naszego dziedzictwa narodowego oraz kuchni międzynarodowej;
  15. Tworzenie nowych miejsc pracy poprzez promocję sztuki kulinarnej.

§ 6

Fundacja realizuje swoje cele poprzez:

  1. Współpracę z partnerami w celu realizacji celów Fundacji;
  2. Współpracę ze społecznościami lokalnymi;
  3. Organizowanie kursów, szkoleń, konferencji, warsztatów, eventów typu talent-show i innych działań o charakterze edukacyjno-rozwojowym;
  4. Organizowanie warsztatów, spotkań służących wymianie doświadczeń, udzielanie porad  i konsultacji związanych z celami Fundacji;
  5. Organizowanie szkoleń i kursów;
  6. Organizowanie zbiórek pieniężnych, zbiórek rzeczowych, aukcji, kwest, imprez charytatywnych;
  7. Prowadzenie i wspieranie  innych akcji społecznych i kampanii medialnych zbieżnych z celami Fundacji;
  8. Opracowywanie i rozwijanie nowych technologii;
  9. Prowadzenie kampanii marketingowych i społecznych;
  10. Promowanie gotowania jako zawodu celowego i sposobu na życie;
  11. Promowanie i wspieranie kultury przygotowania potraw w ramach kuchni międzynarodowej jak również wszelkich innych form sztuki kucharskiej poprzez wspólne gotowanie grupowe;
  12. Przeciwdziałanie patologiom społecznym i promowanie gotowania jako sposobu na życie.

Rozdział III
Majątek i dochody Fundacji

§ 7

Majątek Fundacji stanowi fundusz założycielski w kwocie 1000 zł (tysiąc złotych) przeznaczony w całości na prowadzenie działalności statutowej. Majątek stanowi również inne mienie nabyte przez Fundację w toku działania.

§ 8

1. Przychody Fundacji pochodzą z:

  • darowizn, spadków, zapisów,
  • dotacji i subwencji oraz grantów,
  • dochodów ze zbiórek publicznych,
  • dochodów z majątku fundacji,
  • działalności odpłatnej prowadzonej przez Fundację.

2. Całość przychodów uzyskiwanych przez Fundację jest przeznaczana wyłącznie na działalność statutową.

Rozdział IV
Władze Fundacji

§ 9

Władzami Fundacji jest Zarząd Fundacji, zwany dalej Zarządem.

Zarząd Fundacji

§ 10

  • Zarząd składa się z 1 do 5 osób, w tym Prezesa, powoływanych przez Fundatora na pięcioletnią kadencję w drodze uchwały.
  • Funkcję członka Zarządu można pełnić przez więcej niż jedną kadencję.
  • Pierwszy i kolejne składy Zarządu powołuje Fundator.
  • Członkostwo w Zarządzie ustaje na skutek:
    • złożenia pisemnej rezygnacji na ręce Fundatora,
    • utraty praw publicznych na skutek skazania prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo popełnione umyślnie,
    • śmierci członka Zarządu,
    • uchwały Fundatora o odwołaniu z Zarządu.

§ 11

  • Zarząd kieruje działalnością Fundacji i reprezentuje ją na zewnątrz.
  • Do kompetencji Zarządu należy:
    • kierowanie bieżącą działalnością Fundacji,
    • realizacja celów statutowych,
    • sporządzanie planów pracy i budżetu,
    • sprawowanie zarządu nad majątkiem Fundacji,
    • reprezentowanie Fundacji na zewnątrz,
    • zatrudnianie pracowników i ustalanie wysokości ich wynagrodzenia,
  • Zarząd co roku zobowiązany jest przedkładać fundatorowi roczne sprawozdanie
    z działalności Fundacji.
  • Członkowie Zarządu mogą pobierać wynagrodzenie za pełnione funkcje.

§ 12

  • Posiedzenia Zarządu odbywają się w miarę potrzeb, nie rzadziej jednak niż raz na rok.
  • Posiedzenia Zarządu zwołuje Prezes, przesyłając informację o terminie środkami komunikacji elektronicznej, a w przypadku braku takiej możliwości listem poleconym, na co najmniej 3 dni przed planowanym spotkaniem. O posiedzeniu muszą zostać poinformowani wszyscy członkowie Zarządu.
  • Zarząd podejmuje decyzje za pomocą uchwał zwykłą większością głosów przy obecności co najmniej połowy swoich członków, jeśli dalsze postanowienia nie stanowią inaczej. W przypadku równego rozłożenia głosów decyduje głos Prezesa.

Sposób reprezentacji oraz zaciągania zobowiązań majątkowych

§ 13

Do składania oświadczeń woli w imieniu Fundacji, w tym w sprawach majątkowych, uprawniony jest Prezes Zarządu działając samodzielnie lub też dwóch Członków Zarządu działających łącznie.

Rozdział V
Postanowienia końcowe

§ 14

Zmian w statucie Fundacji, dokonuje Zarząd uchwałą podjętą większością 2/3 głosów w obecności wszystkich członków Zarządu. Zmiana może dotyczyć celów określonych w akcie założycielskim.

§ 15

  • Fundacja może się połączyć z inną fundacją dla efektywnego realizowania swoich celów.
  • Połączenie z inną fundacją nie może nastąpić, jeżeli w jego wyniku mógłby ulec istotnej zmianie cel Fundacji.
  • W sprawach połączenia z inną fundacją decyzję podejmuje Zarząd jednomyślnie, przy obecności wszystkich członków uprawnionych do głosowania.

§ 16

  • Fundacja ulega likwidacji w razie osiągnięcia celów, dla których została ustanowiona lub w razie wyczerpania się jej środków finansowych i majątku.
  • O likwidacji Fundacji Zarząd zawiadamia ministra ds. kultury i dziedzictwa narodowego.
  • Decyzję o likwidacji podejmuje Zarząd jednomyślnie, przy obecności wszystkich członków uprawnionych do głosowania.
  • Środki finansowe i majątek pozostały po likwidacji Fundacji mogą zostać przeznaczone mocą uchwały Zarządu na rzecz działających w RP organizacji o zbliżonych celach.