Zamów dietę

Lista alergenów

W MójCatering korzystamy z różnorodnych produktów, co przekłada się również na liczbę surowców alergennych, które pojawiają się na terenie naszego zakładu. W związku z powyższym może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego.* Ze swojej strony dokładamy wszelkich starań, aby je maksymalnie zminimalizować. W naszym zakładzie produkcyjnym zostały wdrożone specjalne rozwiązania pozwalające na ograniczenie takich przypadków, dzięki czemu najwyższe standardy bezpieczeństwa produkcji.

Jeżeli chcesz zapoznać się z listą alergenów, które są przez nas wykorzystywane zachęcamy do zapoznania się z poniższą listą:

Wykaz alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011Obecność w zakładzie
– Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodneTAK
– Skorupiaki i produkty pochodneTAK
– Jaja i produkty pochodneTAK
– Ryby i produkty pochodneTAK
– Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe i produkty pochodneTAK
– Soja i produkty pochodneTAK
– Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)TAK
– Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.), K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodneTAK
– Seler i produkty pochodneTAK
– Gorczyca i produkty pochodneTAK
– Nasiona sezamu i produkty pochodneTAK
– Dwutlenek siarki i siarczyny powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na S02TAK
– Łubin i produkty pochodneNIE
– Mięczaki i produkty pochodneTAK

Wykaz alergenów dla poszczególnych posiłków znajdziesz na naklejkach, umieszczonych na pojemnikach oraz w Panelu Klienta.
*Zanieczyszczenie krzyżowe oznacza przeniesienie alergenów z surowców, które je zawierają na inne produkty początkowo ich pozbawione wskutek kontaktu bezpośredniego lub pośredniego.