jodek potasu gdzie kupić
Powrót do bloga

Jodek potasu (JOD) – gdzie kupić, co to jest, dawkowanie i dla kogo?

Niepewna sytuacja za wschodnią granicą przypomniała o wydarzeniach z 1986 r. i przywołała dyskusję na temat jodku potasu. Telewizyjni eksperci przekonują, że zagrożenie skażeniem jądrowym aktualnie jest niskie, jednak osoby pamiętające Czarnobylską katastrofę, dmuchając na zimne, zabezpieczają się, kupując medykamenty z jodem potasu w składzie. Jodek potasu jest wykorzystywany nie tylko w czasie zagrożenia promieniowaniem, z powodzeniem stosuje się go także we współczesnej, codziennej medycynie.

Jodek potasu co to?

Jodek potasu (inaczej sól potasowa kwasu jodowodorowego) to nieorganiczny związek chemiczny, oznaczany jako KI. Jodek potasu wytwarzany jest w warunkach laboratoryjnych na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, jako dodatek do płynów, suplementów diety, maści i leków. Zyskał rozgłos bezpośrednio po awarii elektrowni w Czarnobylu, gdzie był jednym ze składników słynnego płynu Lugola. Płyn Lugola to wodny roztwór czystego jodu w roztworze jodku potasu. Przyjęte nadwyżki jodu z płynu Lugola miały powstrzymać wbudowanie radioaktywnych izotopów jodu w hormony tarczycowe.
Zastosowanie jodku potasu w medycynie współczesnej

Jodek potasu z powodzeniem stosowany jest w medycynie na całym świecie. Jodku potasu używa się m.in do:

•      produkcji jodyny – substancji odkażającej używanej do dezynfekcji ran
•      produkcji maści stosowanych m.in. przy obrzękach, stanach zapalnych i podczas leczenia tępych urazów
•      leczenia stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, jodek potasu w tym przypadku podawany jest doustnie, ma działanie silnie wykrztuśne
•      leczenia łagodnej postaci groźnej grzybicy skórnej – sporotrychozy
•      produkcji leków wspomagających pracę tarczycy

Poza stricte medycznym zastosowaniem jodek potasu wykorzystuje się również do:
•      uzdatniania wody pitnej
•      analiz chemicznych ilościowych
•      analiz fizycznych (spektroskopii)
•      jodowania soli kuchennej
•      analiz jakościowych wyrobów spożywczych
•      produkcji światłoczułej emulsji fotograficznej

Jodek potasu (JOD)

Jodek potasu to substancja źle znosząca gwałtowne zmiany warunków otoczenia. Rozpuszczony w wodzie lub parujący jodek potasu podrażnia śluzówkę nosa, skórę i oczy, a także zaburza działanie układu pokarmowego.
Zapotrzebowanie na JOD
Dzienne zapotrzebowanie na jod zależne jest od stanu fizjologicznego, wieku i płci.
•      Dzieci
0-6 miesięcy 110 μg
1-6 lat 90 μg
7-9 lat 100 ug

•      Mężczyźni
10-18 lat 150 μg
>19      150 μg

•      Kobiety
10-12 lat 120 μg
13-18 lat 150 μg
>19       150 μg

Zapotrzebowanie na jod zwiększa się w okresie ciąży. Powodem większego zapotrzebowania na jod jest jego utrata związana ze wzmożonym oddawaniem moczu, a także potrzeba zabezpieczenia rozwijającego się płodu.
•      Kobiety w okresie ciąży 220 μg
•      Kobiety w okresie laktacji 290 μg

Poniżej przedstawiamy maksymalne dopuszczalne dzienne spożycie jodu, z uwzględnieniem tego, który znajduje się już w jodku potasu. Pamiętaj jednak, że dawki warto omówić z lekarzem, szczególnie w przypadku dzieci lub dorosłych cierpiących na choroby przewlekłe.
Dzieci: 1-3 lata 200 μg
4-6 lat 250 μg
7-10 lat 300 μg
11-14 lat 450 μg
15-17 lat 500 μg
Dorośli: 600 μg

JOD – co jeść, aby dostarczyć jod i wspomóc działanie JODKU POTASU?

Choć Jodek Potasu tworzony jest w laboratoriach to jego główny składnik – JOD możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Warto włączyć je do swojej diety, aby wspomóc pracę tarczycy oraz wzmocnić ewentualne przyjmowanie JODKU POTASU. Odpowiednio zbilansowana dieta, pozwala na zaspokojenie zapotrzebowania na jod, wyłącznie z pożywienia. Produkty bogate w jod to m.in.:
•      ryby morskie (dorsz 110 μg, flądra 50 μg, makrela 40 μg, mintaj 103 μg)
•      algi 5-78 mg
•      ser żółty tłusty 30 μg
•      tuńczyk 20 μg
•      śledź 20 μg
•      sardynki 25 μg
•      pszenica 11 μg
•      orzechy laskowe 17 μg
•      brokuły 15 μg
•      jaja 9,5 μg
•      czekolada mleczna 5,5 μg

Jodek potasu (jod) – objawy niedobóru:

Niedobór jodu w organizmie może powodować nieprzyjemne objawy, należą do nich m.in.:
•      niedoczynność tarczycy
•      toksyczne wole guzkowe
•      upośledzenie funkcji poznawczych
•      wole endemiczne
•      zaburzenia rozwoju umysłowego i somatycznego (u dzieci)
•      zwiększoną śmiertelność okołoporodową

Jodek potasu czy jest szkodliwy

Jodek potasu spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, gdyż ma niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Zbyt duża ilość jodku potasu może powodować obrzęki, nudności i reakcje alergiczne i zaburzenia depresyjne.

Jeśli w organizmie występuje niedobór jodu to należy go suplementować. Zbyt mała ilość jodu w organizmie wiąże się z niebezpieczeństwem wystąpienia wielu chorób i dolegliwości, równie ważne jest to, że jego nadmiar może być równie szkodliwy dla zdrowia.

Jodek potasu na wypadek awarii elektrowni jądrowych

Przy awariach elektrowni jądrowych – radioaktywny jod może zostać uwolniony do środowiska. Następnie taki radioaktywny jod może przedostać się do organizmu poprzez oddychanie lub spożywanie go. Jodek potasu jest rodzajem jodu, który nie jest radioaktywny, a jego zażycie może pomóc w blokowaniu jodu radioaktywnego przed wchłanianiem przez tarczycę.

W przypadku kiedy tarczyca narażona jest na bardzo wysoki poziom radioaktywnego jodu, ryzyko raka tego narządu u niemowląt i dzieci, jest znacznie wyższe, nawet wiele lat po ekspozycji. Należy pamiętać, że gruczoł tarczycy odgrywa ważną rolę w wielu funkcjach organizmu.

Jodek potasu po eksplozji atomowej

Zażycie jodku potasu po eksplozji atomowej ma chronić przed chorobami nowotworowymi, będącymi konsekwencjami promieniowania. Dotyczy to głównie tarczycy. Po spożyciu jodku potasu radioaktywny jod, który powstanie na skutek eksplozji atomowej, zostanie zablokowany przez organizm.

Jod w organizmie człowieka i jego suplementacja: jak dawkować

Jod to pierwiastek, który ma kluczowe znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ponad 70% jodu w organizmie znajduje się w tarczycy, pozostałe 30% magazynowanych jest w błonie śluzowej żołądka, mięśniach szkieletowych, a u kobiet dodatkowo w jajnikach i gruczole mlekowym. Jod to podstawowy składnik hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny). Niedobór jodu powoduje niedoczynność tarczycy. Im większy niedobór jodu w organizmie, tym bardziej wzmożone objawy związane z niedoczynnością. Dodatkowa suplementacja jodu (jodku potasu) powinna być stosowana tylko wskutek zdiagnozowania jego niedoborów, pod okiem lekarza specjalisty oraz w sytuacji zagrożenia bezpośrednim promieniowaniem. Nieprawidłowa suplementacja jodu może powodować:
•      białkomocz
•      zaburzenia ze strony układu pokarmowego
•      zmiany skórne
•      nadmierną ilość śluzu w oskrzelach
•      nadczynność tarczycy

W przypadku chorych na niedoczynność tarczycy, spowodowanej niedoborem jodu, stosuje się terapię leczniczą polegającą na regularnym zażywaniu jodu w tabletkach. Specjalistyczne preparaty z jodkiem potasu wydawane są wyłącznie na receptę, po wcześniejszej konsultacji endokrynologicznej.

Gdzie kupić jodek potasu?

Jodek potasu kupisz w aptece. Do tego jest niezbędna recepta od lekarza.

Dieta bogata w jod

Stworzenie zdrowej i zbilansowanej diety, która zawiera wszystkie niezbędne makro i mikro elementy, bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia jest niezwykle trudne. Jeżeli dbasz o to, co jesz, chcesz jeść regularnie, smacznie i zdrowo, a przy tym zadbać o odpowiedni poziom JODu w organizmie, sprawdź ofertę cateringu dietetycznego. Dieta pudełkowa to oferta skierowana do wszystkich chcących zadbać o zdrowie niezależnie od wieku, płci i stanu zdrowia. Nasze diety idealnie sprawdzą się także jako element terapii niedoborów jodu w niedoczynności tarczycy. W skład naszego cateringu wchodzą produkty bogate w jod. Menu diety pudełkowej jest urozmaicone i dostosowane do Twoich potrzeb i preferencji żywieniowych. Przygotowane przez nas diety pomogą w niedoborach witamin, zbudowaniu i utrzymaniu wymarzonej sylwetki, powrocie do zdrowia i zniwelują problem podjadania, który często spowodowany jest nudnym, monotonnym jedzeniem lub brakiem czasu na gotowanie. Decydując się na dietę pudełkową, będziesz miał okazję poznać różne smaki, a tym samym zyskać inspiracje na samodzielne gotowanie np. weekendami, kiedy masz więcej czasu.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym – jak się odżywiać?
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść a czego nie?
Skaza białkowa u dorosłych – objawy, rozpoznanie, dieta
Skaza białkowa a nietolerancja laktozy – główne różnice
Dieta bez laktozy – jakie produkty wybierać przy nietolerancji laktozy?
Nietolerancja laktozy – objawy, przyczyny, leczenie
Nietolerancja glutenu u niemowląt – jakie są objawy?
Dieta przy chorobie wieńcowej – jak się odżywiać?
Dieta przy arytmii serca – co jeść przy arytmii?
Dieta po zawale – co jeść a czego nie jeść po zawale serca?

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments