Pomysł na Obiad Dieta Low Fodmap
FODMAP oznacza „fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”. Większość ludzi nie ma problemów z jedzeniem produktów FODMAP, ale u niektórych mogą powodować skurcze, wzdęcia, gazy lub nawet biegunka. Stosowanie odpowiedniej diety często pozwala pozbyć się tych dolegliwości.
Poniżej przedstawiamy pomysły na posiłki Low FODMAP, które bazują na takich produktach jak:
- Jajka i mięso.
- Niektóre sery, takie jak brie, camembert, cheddar i feta.
- Mleko migdałowe.
- Ziarna takie jak ryż, komosa ryżowa i owies.
- Warzywa takie jak bakłażan, ziemniaki, pomidory, ogórki i cukinia.
- Owoce takie jak winogrona, pomarańcze, truskawki, jagody i ananasy.
Szukasz pomysłu na obiad Low Fodmap? Na pewno nie jest łatwo go wyszukać w sieci i właśnie z tego powodu zdecydowaliśmy się udostępnić Ci kilka naszych ulubionych przepisów.
Pomysł na obiad Low FODMAP 1: Bezglutenowe placuszki marchewkowe
PORCJA: 1
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
- Jajko 1 szt (50g)
- Kurkuma mielona 1 szczypta (0.3g)
- Marchew 1 szt (45g)
- Mąka jaglana 2 łyżki (10g)
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka (25g)
- Olej kokosowy 1 łyżeczka (5g)
- Oregano suszone 1 szczypta (0.3g)
- Pieprz czarny 1 szczypta (0.3g)
- Sól 1 szczypta (0.3g)
- Tymianek suszony 1 szczypta (0.3g)
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę utrzeć na małych oczkach.
- Dodać jajko, mąkę jaglaną oraz ziemniaczaną, przyprawy i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
- Smażyć na natłuszczonej olejem kokosowym patelni.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
- Energia 304 kcal
- Węglowodany 41 g
- Białko 11 g
- Tłuszcz 11 g
- Glukoza 0,7g
- Fruktoza 0,253 g
- Błonnik pokarmowy 3.818 g
SKŁADNIKI MINERALNE
- Sód, Na 233.255 mg
- Potas, K 524.523 mg
- Wapń, Ca 74.316 mg
- Magnez, Mg 54.060 mg
- Fosfor, P 216.168 mg
Pomysł na obiad dieta Low FODMAP 2: Burgery z łososia
PORCJA: 1
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
- Jajko 1 x sztuka (50 g)
- Koperek 2 x łyżka (10 g)
- Łosoś atlantycki 150 x gram (1 g)
- Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g)
- Sok z cytryny 1 x łyżka (6 g)
- Sól 1 x szczypta (0.3 g)
PRZYGOTOWANIE
- Łososia oskórować, opłukać.
- Następnie drobno posiekać razem z koperkiem, doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
- Dodać rozmącone jajko, całość wymieszać.
- Uformować mini burgery.
- Grillować na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 min. z każdej strony.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
- Energia 394.173 kcal
- Węglowodany 2.370 g
- Białko 37.654 g
- Tłuszcz 25.133 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 6.157 g
- Cholesterol 268.500 mg
- Cukry ogółem 0.338 g
- Błonnik pokarmowy 0.514 g
SKŁADNIKI MINERALNE
- Sód, Na 288.094 mg
- Potas, K 771.291 mg
- Wapń, Ca 84.861 mg
- Magnez, Mg 58.376 mg
- Fosfor, P 473.154 mg
- Selen, Se 51.371 ug
Pomysł na obiad dieta Low FODMAP 3: Dorsz pod camembertem
PORCJA: 1
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
- Dorsz 100 x gram (1 g)
- Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka (5 g)
- Pieprz czarny 2 x szczypta (0.3 g)
- Rozmaryn suszony 3 x szczypta (0.3 g)
- Ser camembert 0.5 x sztuka (120 g)
- Sól 1 x szczypta (0.3 g)
PRZYGOTOWANIE
- Rybę umyć, osuszyć. Natrzeć oliwą. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem.
- Rybę położyć na folii aluminiowej, na wierzch położyć cienkie kawałki sera.
- Całość zawinąć w sakiewkę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez 20-25 minut.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
- Energia 310.685 kcal
- Węglowodany 1.236 g
- Białko 29.796 g
- Tłuszcz 20.383 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 10.051 g
- Cukry ogółem 0.280 g
- Błonnik pokarmowy 0.535 g
SKŁADNIKI MINERALNE
- Sód, Na 676.144 mg
- Potas, K 541.843 mg
- Wapń, Ca 263.100 mg
- Magnez, Mg 47.009 mg
- Jod, I 124.019 ug
Pomysł na obiad dieta Low FODMAP: Filety zapiekane z mozzarellą i pomidorkami
PORCJA: 1
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
- Dorsz 100 x gram (1 g)
- Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka (5 g)
- Pieprz czarny 2 x szczypta (0.3 g)
- Rozmaryn suszony 3 x szczypta (0.3 g)
- Ser camembert 0.5 x sztuka (120 g)
- Sól 1 x szczypta (0.3 g)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Filet z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem.
- Naciąć w kilku miejscach i włożyć w nacięcia pokrojoną w plasterki mozzarellę i świeżą bazylię.
- Tak przygotowany filet włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć plastrami pomidora.
- Piec w piekarniku ok 40 minut.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
- Energia 514.226 kcal
- Węglowodany 9.569 g
- Białko 57.632 g
- Tłuszcz 26.706 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 14.060 g
- Błonnik pokarmowy 2.476 g
WITAMINY
- Witamina A 2348.731 IU
- Witamina C 24.237 mg
- Witamina D 17.500 IU
- Witamina K 36.917 ug
- Witamina B3 (Niacyna) 15.580 mg
- Witamina B4 (Cholina) 150.665 mg
- Witamina B9 (Kwas foliowy) 50.283 ug
- Retinol 187.500 ug
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym – jak się odżywiać?
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść a czego nie?
Skaza białkowa u dorosłych – objawy, rozpoznanie, dieta
Skaza białkowa a nietolerancja laktozy – główne różnice
Dieta bez laktozy – jakie produkty wybierać przy nietolerancji laktozy?
Nietolerancja laktozy – objawy, przyczyny, leczenie
Nietolerancja glutenu u niemowląt – jakie są objawy?
Dieta przy chorobie wieńcowej – jak się odżywiać?
Dieta przy arytmii serca – co jeść przy arytmii?
Dieta po zawale – co jeść a czego nie jeść po zawale serca?
Szukasz diety, która pozwoli Ci schudnąć? Chcesz ograniczyć węglowodany i zastąpić je zwiększoną ilością ...
Dziękuję. Jestem pod wrażeniem.