jakie produkty na low carb
Powrót do bloga

Jakie są produkty niskowęglowodanowe?

Dieta niskowęglowodanowa inaczej low carb narodziła się w latach 70′.  Jest modyfikacją diety ketogenicznej, paleo i Atkinsa. Głównym założeniem low carb jest ograniczenie węglowodanów. Dlatego produkty wysokowęglowodanowe powinny zostać zastąpione produktami z niskim poziomem węgli na 100 g produktu. W diecie niskowęglowodanowej konieczne jest zwiększenie podaży zdrowych tłuszczy i optymalizacja poziomu białka. Sposób odżywiania przy zwiększonej podaży demonizowanych przez lata tłuszczy, staje się coraz bardziej popularny wśród ludzi na całym świecie. Z diet nisko węglowodanowych korzystają celebryci, sportowcy i instagramowi influencerzy, którzy swoją perfekcyjną sylwetką zachęcają do jedzenia produktów niskowęglowodanowych. Jeśli szukasz skutecznej i zdrowej diety, koniecznie przeczytaj nasz tekst. Znajdziesz w nim informację na temat diety low carb, jej zalet oraz produktów, które powinny się w niej znaleźć. Ograniczenie poziomu węglowodanów w diecie może wydawać się trudne. Zazwyczaj w produktach, które spożywane są przez większość ludzi każdego dnia, jest ich bardzo dużo. Mąka, kasze, makarony, cukier, słodycze, to tylko niewielka część produktów, które powodują, że codzienny jadłospis jest wręcz wysokowęglowodanowy. Aby przejść na dietę niskowęglowodanową, warto poznać zamienniki produktów, które sprawią, że zmiana sposobu odżywiania wcale nie będzie taka trudna.

Jakie produkty mają mało węglowodanów?

Produkty low carb możemy podzielić na źródła białka, tłuszczy i węglowodanów (w tym niezwykle istotnego błonnika).

  1. Owoce

Owoce w większości zawierają spore ilości cukru w postaci fruktozy. Pomimo to, niektóre z nich możemy spożywać w ograniczonych ilościach i czerpać z tego, co oferuje nam matka natura. Na diecie niskowęglowodanowej powinniśmy zrezygnować z takich owoców jak banany i jabłka. Alternatywą dla nich mogą być owoce jagodowe, które sezonowo możemy znaleźć w sklepach. Polecane owoce jagodowe (podane węglowodany na 100g produktu) to:

•       Jagody – 12g

•       Truskawki – 7,2g

•       Maliny – 12g

•       Jeżyny – 9,6g

Dla porównania popularny w diecie high carb banan ma aż 22g węglowodany w 100g.

2. Warzywa

Przez większość dzieci znienawidzone a przez wegan kochane – warzywa to nieodłączny składnik diety niskowęglowodanowej. Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że każda dobrze zbilansowana dieta nie może się bez nich obejść. W diecie low carb nie jest inaczej. Jednak tak jak przy owocach, również nie wszystkie warzywa będą odpowiednie na diecie ograniczającej spożywanie węglowodanów. Poniższe warzywa z pewnością powinny znaleźć się na Twoim talerzu.

➔   Sałaty, które będą doskonałą bazą do różnego rodzaju sałatek.

➔   Kapusty, które sprawdzą się jako baza zup lub surówek.

Innymi warzywami, które zawierają mało węglowodanów i z powodzeniem możemy stosować je w codziennej diecie low carb, są m.in.:

Brokuł – 7g

Pomidor – 4,1g

Ogórek – 2,9g

Rzodkiew – 4,4g

Papryka – 6,6g

Karczoch – 2,7g

Pieczarki – 2,6g

Seler Naciowy – 3,6g

Cukinia – 3,2g

Cebula – 6,9g

Kalafior – 5g   

Podana liczba wskazuje ilość węglowodanów na 100g produktu.

Z pewnością należy unikać warzyw takich jak ziemniaki, bataty, marchew, buraki i większości owoców roślin strączkowych. Błonnik zawarty w owocach i warzywach jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Dzięki jego właściwościom można zapobiegać zaparciom, dlatego nie rezygnuj z dodawania niskowęglowodanowych warzyw do swoich codziennych posiłków. To tylko kilka z setki produktów, które zawierają mało węglowodanów. Dzięki warzywom na pewno sprawisz, że Twoje dania staną się kolorowe, smaczne i zdrowe. Jeśli chciałbyś spróbować diety lowcarb, ale przygotowywanie posiłków oraz wyliczanie kalorii i odpowiedniej dawki makroskładników Cię przeraża, możesz skorzystać z gotowej diety pudełkowej. W MójCatering znajdziesz dietę zgodną z założeniami low carb, którą dostarczymy do Twojego domu lub biura.

 

Jakie produkty zawierają dużo białka i mało węglowodanów?

Białko to najważniejszy składnik pokarmowy w diecie każdego człowieka. Produkty wysokobiałkowe są sycące, a spożywanie ich wykazuje podwyższony efekt termiczny pożywienia. Według badań dzięki podwyższonemu efektowi termicznemu, jaki uzyskamy spożywając produkty bogate w białko, organizm zmuszony jest do zużycia większej ilości energii, co pozytywnie wpływa na tempo utraty nadprogramowych kilogramów. Białko jest pomocne w przyspieszeniu przemiany materii, a także pomaga wyeliminować napady niepohamowanego apetytu. Produkty, które zawierają dużo białka, jednocześnie posiadające małą ilość węglowodanów a dzięki temu idealnie wpisujące się w kanony diety niskowęglowodanowej:

  1. Nabiał

Spożycie nabiału choć przez wielu uważane za niezdrowe, w ograniczonych ilościach niesie szereg pozytywnie zdrowotnie efektów. Produkty nabiałowe dostarczają witamin i minerałów, które nie występują wcale bądź w znikomych ilościach w innych produktach. Dodatkowo nabiał dostarcza białka w formie kazeiny, która charakteryzuje się długim trawieniem. Po jakie produkty na low carb warto sięgnąć na sklepowych półkach?

Wartości podane na 100g produktu:

–      Twaróg tłusty -16g białka i tylko 3.5g węglowodanów

–      Ser żółty – 25g białka, przy dobrej jakości sera węglowodany nie występują.

–      Serek wiejski -11g białka i 3,4g węglowodanów

–      Ser Brie – 21g białka i 1g węglowodanów

–      Ser Camembert – 21g białka i 1g węglowodanów

2. Ryby

Główne źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kwasów Omega 3. WHO zaleca zwiększenie ich porcji w diecie do dwóch tygodniowo. W nieprzetworzonej postaci, bez dodatków w postaci sosów jak np. w konserwach,  nie posiadają węglowodanów.

Białko na 100g produktu:

–      Śledź – 19,8g

–      Łosoś – 20g

–      Tuńczyk – 29g

–      Szprot wędzony – 19,3g

–      Makrela atlantycka – 18,7g

3. Mięso zwierzęce

Białko o bardzo dobrej przyswajalności. Białko zwierzęce wykazuje dwukrotnie większą przyswajalność w porównaniu do jego roślinnego odpowiednika. Zawiera wszystkie potrzebne aminokwasy w zbilansowanych do potrzeb człowieka proporcjach. Mięso zwierzęce podobnie jak mięso ryb nie zawiera węglowodanów.

Białko na 100g produktu:

–      Pierś z kurczaka 21,5g

–      Polędwica wołowa 20g

–      Karkówka wieprzowa 18.8g

–      Łopatka wieprzowa 20,6g

4.  Podroby

Przez wielu uważane za produkt drugiej kategorii, co jest niestety błędem. To niedoceniania bomba witaminowa, która z powodzeniem może zastąpić porcję warzyw, jednocześnie dostarczając spore ilości świetnie przyswajalnego białka. W 100g wątróbki drobiowej znajduje się aż 17g białka. Wątróbka przyrządzona z pomysłem może być smaczną alternatywą dla mięsa i ryb. Jedna porcja tygodniowo na pewno pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie

5.  Jaja

Czasy, kiedy były postrzegane jako niezdrowe, na szczęście odeszły w niepamięć. Doskonałe źródło białka i pełnowartościowych tłuszczy. W jednym jajku znajduje się około 7g białka, a także wartościowe tłuszcze i inne cenne minerały. Pamiętaj, najwięcej witamin jest z żółtku! Nigdy go nie wyrzucaj.

Produkty low carb wymienione powyżej poza białkiem dostarczają również potrzebnych w diecie tłuszczy. Do tłuszczy zwierzęcych zawartych w mięsie i rybach, dodaj prozdrowotne tłuszcze roślinne takie jak:

–      Awokado

–      Olej lniany

–      Oliwa z Oliwek

–      Olej konopny

–      Orzechy brazylijskie

Jakie produkty na low carb?

Aby dieta low carb była skuteczna i zdrowa należy wybierać produkty dobrej jakości, możliwie jak najmniej przetworzone i od sprawdzonych dostawców. W obecnych czasach gdzie czas jest na wagę złota i wiecznie go brakuje, wielu decyduje się na sprawdzony catering dietetyczny. Jeszcze nie tak dawno, dieta niskowęglowodanowa była mało popularna. Jednak skuteczność, jaką daje ograniczenie węglowodanów zarówno jeśli chodzi o samopoczucie, zdrowie, jak i o wygląd, sprawia, że na rynku pojawiają się gotowe diety pudełkowe low carb. Podstawową zaletą cateringu jest oszczędność czasu. Wysokojakościowe posiłki dostarczane pod Twoje drzwi co ranek, są smaczne, zdrowe i urozmaicone. Pomyśl, co mógłbyś zrobić z czasem, który spędzasz w kuchni?

Dlaczego warto spróbować low carb?

Wybierając produkty niskowęglowodanowe, zmieniając odżywianie, zgodnie z definicją low carb, możesz w szybkim czasie poprawić jakość swojego życia. Dieta low carb wykazuje wysoką skuteczność w redukcji tkanki tłuszczowej i obniżeniu poziomu glukozy. Jest smaczna, sycąca i przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Zdrowe odżywianie to nie wszystko, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Konieczne jest również wprowadzenie aktywności fizycznej oraz odpowiednie nawodnienie. Jeśli zastanawiasz się, ile wody powinieneś wypijać dziennie, skorzystaj z naszego kalkulatora wody.

W Mój Catering oferta jest bardzo bogata, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Pomocne w doborze diety będzie obliczenie BMI. Wynik pozwoli Ci sprawdzić, czy Twoja waga jest prawidłowa, czy może zmagasz się już z nadwagą. Sprawdź nasz dieta kalkulator, który pomoże dobrać Ci odpowiednią dietę pudełkową z naszej oferty. Ceny diet zależą rodzaju diety, ilości kalorii oraz ilości posiłków.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Warzywa niskowęglowodanowe – co jeść przy diecie low carb?
Kolacje bez węglowodanów i niskowęglowodanowe – przepisy
Owoce niskowęglowodanowe – które owoce jeśc na diecie low carb?!
Dieta Kwaśniewskiego (optymalna) – przepisy, jadłospis
Dieta Kwaśniewskiego (optymalna) – zasady, efekty, skuteczność
Jak schudnąć do wakacji – ćwiczenia, dieta
Jak schudnąć w tydzień – co jeść i jak ćwiczyć?
Jak schudnąć z ud – domowe sposoby, ćwiczenia, dieta
Jak schudnąć z twarzy – ćwiczenia, dieta
Dieta na paznokcie – co jeść na zdrowe i mocne paznokcie?

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments