Dieta low foodmap na czym polega
Dieta low foodmap pozwala wyeliminować problemy trawienne. Sprawdź na czym polega i od czego zacząć.
Low FODMAP – co to takiego?
Problemy trawienne ze względu na spożywane przez nas produkty są niezwykle częste. Nie ma potrzeby od razu faszerować się lekami, warto spróbować wyciszyć swój organizm poprzez odpowiednie żywienie. We wstępie należy zaznaczyć, że każda dobra dieta nie jest chwilowa. Podstawą bycia na jakiejkolwiek diecie (z wyjątkiem tych typowo oczyszczających) jest zmiana myślenia i zmiana nawyków żywieniowych – to samo tyczy się diety FODMAP.
FODMAP, czyli z języka angielskiego fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols. Dieta FODMAP to sposób żywienia, który opracowany został przede wszystkim z myślą o osobach, które borykają się z zespołem jelita drażliwego, problemami trawiennymi, wzdęciami, bólami brzucha oraz nawracającymi i przewlekłymi biegunkami.
FODMAP – od czego zacząć
Główną zasadą działania tej diety jest eliminacja z jadłospisu produktów, które powodują nadmierną fermentacje w jelitach. Nieprzyjemności trawienne związane są właśnie bezpośrednio z tym, że spożywamy produkty, które mają niski stopień przyswajalności. Nadmierną fermentacje powodują przede wszystkim alkohole polihydroksylowe, monosacharydy, oligosacharydy i disacharydy. Dieta FODMAP polega na wykluczeniu lub chociaż ograniczeniu produktów, które dostarczają do organizmu fruktozę, laktozę, fruktany, sztuczne słodziki. To właśnie te związku fermentują w jelitach, czego konsekwencją jest nadprodukcja metanu i dwutlenku węgla. To bezpośrednio przekłada się właśnie na biegunki, wzdęcia oraz bóle brzucha.
Dla kogo dieta FODMAP
Dieta FODMAP skierowana jest przede wszystkim do osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. To niezwykle zbawienne rozwiązanie dla osób, które cierpią na zaparcia, biegunki, bóle brzucha. Wybrane cukry powodują szereg uciążliwych objawów, w tym gazy – dieta FODMAP jest odpowiedzią na te problemy. Dzięki ograniczeniu konkretnych grup produktów można z powadzeniem zniwelować te przykre dolegliwości. Oczywiście nie istnieją żadne przeciwwskazania do tego, żeby dietą ta stosowały także osoby, które nie mają problemów jelitowych. Żeby złagodzić nieprzyjemności trawienne warto wykluczyć więc ze swojej diety produkty, które powodują te nieprzyjemności.
Jak zacząć dietę low FODMAP?
Zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie diety low FODMAP powinno być wprowadzane etapami. Pierwszym etapem jest eliminacja, czyli wykluczenie z diety wszystkich produktów które oznaczone są przez specjalistów jako HIGH FODMAP. Zalicza się do nich na przykład jabłka, arbuzy, gruszki, owoce w syropie, słodzone napoje, mleko krowie, sosy mleczne, serki kremowe, jogurty. Drugim etapem jest re introdukcja, czyli stopniowe wprowadzenie do diety produktów, które wcześniej zostały wykluczone, jednak powoli, żeby móc zaobserwować reakcję swojego organizmu. Etap ten jest niezwykle ważny, ponieważ w trakcje jego trwania ustalasz, jakie produkty powodują problemy trawienne. Ostatnim etapem jest wdrożenie odpowiedniego żywienia na stałe, ponieważ wiesz już co Ci szkodzi. Z powodzeniem możesz więc wyeliminować te produkty, a ewentualne niedobory uzupełnić odpowiednimi suplementami.
Co jest wskazane?
Pomimo dosyć sporej ilości wykluczeń istnieje mnóstwo produktów, które wskazane są w diecie low FODMAP. Do najważniejszych z nich należą cytrusy (mandarynki, grejpfruty, cytryny, pomarańcze), mleko bez laktozy, sery (camembert i brie), makarony bezglutenowe, ryż, komosa ryżowa, orzechy (makadamia, włoskie, słonecznika, migdały, ziemne, pekan). Dietę ta może stosować każdy, warto jednak zapewnić organizmowi zwiększoną podaż składników odżywczych, żeby zapobiec niedoborom. Należy więc suplementować odpowiednią ilość błonnika, wapnia, przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B i D.
Dieta FODMAP – podsumowanie
Jeżeli borykasz się z problemami takimi jak przewlekłe bóle brzucha, zaburzenia czynności układu pokarmowego, dyskomfortem w brzuchu, zmianą rytmu wypróżnień, zaparciami czy gazami warto spróbować zastosować dietę low FODMAP. To rozwiązanie, które może skutecznie pomóc w pozbyciu się ich. Ze względu na to, że na IBS, czyli zespół jelita drażliwego cierpi od 10 do nawet 20 procent społeczeństwa, dieta ta została już wypróbowana i sprawdzona przez specjalistów. Wszelkie badania potwierdzają jej niezwykłą skuteczność, jednak kwestia, której nie można pominąć, to odpowiednia suplementacja składników, które znajdują się w produktach, które wykluczasz.
Jeśli masz jakieś pytania napisz do Nas, pomożemy w dobraniu odpowiedniej diety dla Ciebie! CATERING DIETETYCZNY MójCatering czeka na Ciebie!
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Refluks u niemowlaka – jak rozpoznać?
Dieta Candida, czyli co jeść żeby wyzdrowieć i czego nie jeść na diecie Candida
Najlepsze przepisy na pierogi z mięsem
Zespół jelita drażliwego – jaką dietę wybrać?
Przepuklina rozworu przełykowego – jaką dietę stosować?
Najlepsze pierogi ruskie – przepis i gotowe danie
Najlepsze przepisy na pierogi z mięsem
Co neutralizuje kwas żołądkowy?
Przepis na Pancakes: bananowe, waniliowe i wiele innych
Catering dietetyczny – Black Friday!