przepis na pancakes
Powrót do bloga

Przepis na pancakes

Idealne pancakes są łatwiejsze do zrobienia niż myślisz. Poniżej przedstawiamy Wam kilka sprawdzonych przepisów na gęste, puszyste i pyszne naleśniki, które przebiją smakiem wszystkie pancakesy kupione w sklepie. MójCatering oferuje pancakesy w soim cateringu dietetycznym w jako produkt, który możesz dokupić do diety. Oferujemy 3 smaki pancakesów – pancakesy z budyniem czekoladowym, pancakesy z budyniem waniliowym i z musem owocowym.

Przepis na smaczne pancakes od MójCatering.

Jak zrobić pancakes w przepisie poniżej znajdziesz szczegółową listę składników i szczegółowe instrukcje wykonania.

Składniki na panckasy

· Mąka, najlepiej uniwersalna
· Proszek do pieczenia, który jest sekretem puszystych naleśników
· Cukier, tu do wyboru mas biały cukier albo brązowy. W MójCatering korzystamy z brązowego gdyż ma znacznie więcej wartości odżywczych
· Sól: szczypta soli poprawi ogólny smak, skorzystaj z soli jodowanej
· Mleko i masło: Mleko najlepiej 3,5%  i prawdzowe masło dodają wilgoci i bogactwa naleśnikom.
· Jajko, dodaj całe jajko, które podkreśli uczcie wilgoci i zwierzę ciasto naleśnikowe. Koniecznie użyj jajka klasa O z wolnego wybiegu.

Jak zrobić pancakes od podstaw

Nie jest trudno zrobić domowe naleśniki — wystarczy dobry przepis, najlepiej ten sprawdzony od cateringu MójCateirng.

1. Na początku przesiej razem suche składniki.
2. Zrób ręką dołek i dodaj mokre składniki. Następnie je mieszaj i dokładnie połącz
3. Nałóż przygotowane ciasto na gorącą patelnię
4. Gotuj ciasto na naleśniki przez dwie do trzech minut, a następnie odwróć żeby było dopieczone z każdej strony
5. Kontynuuj gotowanie aż ciasto stanie się złocisto brązowe z obu stron.

Kiedy przewracać pancakes?

Obserwuj dokładnie swojego naleśnika:) On najlepiej powie Ci, kiedy będzie gotowy do odwrócenia. Ten moment nastąpi, kiedy na wierzchu zaczną tworzyć się bąbelki, krawędzie zaczną robić się suche i zarumienione,  zwykle zajmuje to około dwóch do trzech minut z każdej strony.

Jak przechowywać pancakesy?

Koniecznie przechowuj resztki naleśników w hermetycznym pojemniku przez okres około siedmiu dni. Jeśli możesz to powstrzymaj się od dodawania dodatków w postaci syropów tuż przed ich podaniem, dzięki temu unikniesz ich rozmoczenia.

Czy można zamrażać pancakesy?

Tak, można zamrażać naleśniki jak również ciasto naleśnikowe. Jeśli chcesz zamrozić ugotowane naleśniki to koniecznie pozwól naleśnikom całkowicie ostygnąć, a następnie ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia mając pewność, że brzegi się nie stykają. Przy takim ułożeniu naleśniki zamrożą się błyskawicznie. Jeśli chcesz je ponownie podgrzać to włącz piekarnik na 180 C na 30 min. Opcjonalnie możesz naleśniki podzielić na porcje i włożyć do torebek torebek papierowych do zamrażania, a następnie zawiń je w folię. Zamrażaj płasko przez okres do jednego miesiąca. Rozmrozić możesz je z łatwością w lodówce przez noc.

Podsumowanie przepisu na panckaes:

Składniki na pancakes

1 ½ szklanki mąki uniwersalnej

3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka białego cukru

¼ łyżeczki soli lub więcej do smaku

1 ¼ szklanki mleka

3 łyżki roztopionego masła

1 jajko

Sposób wykonania pancakesów:

W dużej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Zrób dołek na środku i dodaj mleko, roztopione masło i jajko; mieszaj do uzyskania gładkości.

Rozgrzej lekko naoliwioną patelnię lub patelnię na średnim ogniu. Wlej lub zgarnij ciasto na patelnię, używając około 1/4 szklanki na każdy naleśnik; gotuj, aż uformują się bąbelki, a brzegi będą suche, około 2 do 3 minut. Odwróć i gotuj, aż się zrumienią po drugiej stronie. Powtórz z pozostałym ciastem.

przepisy na pancakesy

 

Przepis na pancakes bananowe

Ten jeden z najlepiej ocenianych przepisów na naleśniki bananowe jest łatwy do wykonania i można go wykonać w zaledwie 15 minut. ten przepis idealnie sprawdzi się jako przepis dla Twoich dzieci, które pokochają te bananowe pancakesy.

Składniki:

  1. Mąka uniwersalna zawiera gluten, białko nadające naleśnikom strukturę i przyjemną przeżuwalność.
  2. Cukier granulowany dodaje słodyczy, pomaga utrzymać wilgoć i może tworzyć delikatną konsystencję.
  3. Proszek do pieczenia jest zaczynem. Tworzy w cieście pęcherzyki powietrza, co zapewnia lekkie i puszyste naleśniki.
  4. Sól dodaje subtelnej głębi wszelkiego rodzaju słodkim potrawom, w tym naleśnikom. Nie będziesz w stanie wykryć go w gotowym produkcie, ale przegapisz go, jeśli go pominiesz.
  5. Jajko: Jajka współpracują z innymi składnikami, aby wiązać i nadać strukturę. Tłuste żółtka dodają również bogatego smaku i dodatkowej wilgoci.
  6. Mleko nie tylko dodaje smaku, ale także płynna baza jest niezbędna do rozpuszczenia suchych składników i stworzenia spójnego ciasta.
  7. Olej roślinny jest trudniejszy do spalenia niż masło, więc świetnie nadaje się do naleśników bananowych. Utrzymuje wilgoć naleśników i zapobiega ich przywieraniu do patelni.
  8. Na koniec, do tych naleśników będziesz potrzebować dwóch tłuczonych bananów. Banany pomogą utrzymać razem pozostałe składniki i dodadzą łagodnego, owocowego smaku.

Jak zrobić naleśniki bananowe

Naprawdę nie może być łatwiej zrobić ten podstawowy przepis na naleśniki bananowe. Poniżej znajdziesz pełny przepis, ale oto krótki przegląd tego, czego możesz się spodziewać:

  1. Połącz suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia) w jednej misce, a mokre (jajko, mleko, olej roślinny, puree bananowe) w drugiej misce. Dodaj suche składniki do miski z mokrymi, a następnie mieszaj, aż się połączą. W porządku, jeśli twoje ciasto jest lekko grudkowate.
  2. Wlej ciasto w ¼ szklanki porcji na lekko naoliwioną patelnię lub patelnię na średnim ogniu. Smaż przez kilka minut, odwróć łopatką i gotuj przez kolejne kilka minut (lub do momentu, gdy każda strona będzie złocisto-brązowa).

Naleśniki bananowe podawaj natychmiast. Pyszne same lub z ulubionymi dodatkami do naleśników.

Polewy do naleśników bananowych

Talerz pełen zwykłych naleśników bananowych jest jak puste płótno. Jeśli chodzi o dodatki, możesz zachować prostotę lub być tak kreatywnym, jak chcesz. Jeśli potrzebujesz odrobiny inspiracji, oto kilka naszych ulubionych pomysłów:

  1. Syrop klonowy lub syrop naleśnikowy

Nie możesz się pomylić z klasyką. Tak pyszne jak te bananowe naleśniki, odrobina syropu klonowego lub naleśnikowego wyśle ​​je na wierzch.

2. Naleśniki polane słodyczą, czyli Miód i Masło Orzechowe

Aby uzyskać bardziej zdrową opcję, spróbuj posypać naleśniki miodem. Nałóż trochę masła orzechowego na pyszne śniadanie inspirowane kanapkami.

3. Owoce i Bita Śmietana

Dodaj trochę koloru do swojego talerza śniadaniowego za pomocą świeżych jagód, kawałków cytrusów, a nawet plasterków banana, aby naprawdę przenieść motyw do domu. Domowa lub kupiona w sklepie bita śmietana to wyjątkowy akcent, który doskonale komponuje się z owocami.

4. Nutella

Kto powiedział, że nie można zjeść deseru na śniadanie? Posyp swoje naleśniki bananowe Nutellą (lub ulubioną pastą czekoladowo-orzechową) na poranną ucztę.

5. Dżem lub Galaretka

Łyżka dżemu lub galaretki to owocowe ulepszenie, które wszyscy pokochają. Posyp ją cukrem pudrem, aby uzyskać dodatkowy smak.

Jak przechowywać naleśniki bananowe

Nie wyrzucaj dodatkowych naleśników! Możesz przechowywać je w hermetycznym pojemniku w lodówce przez około dwa do trzech dni. Kiedy będziesz gotowy do ich spożycia, po prostu podgrzej w kuchence mikrofalowej, aż naleśniki się rozgrzeją.

Czy można zamrozić naleśniki bananowe?

Tak, możesz zamrozić naleśniki bananowe — to świetny pomysł, jeśli lubisz przygotowywać śniadania. To nie może być prostsze: pozwól naleśnikom ostygnąć do temperatury pokojowej, ułóż je w szczelnym pojemniku z papierem woskowanym między każdym naleśnikiem (aby zapobiec przywieraniu) i zamrażaj przez około trzy miesiące.

Prosty przepis na Pancakesy wegetariańskie

Składniki:

100g mąki pszennej
2 duże jajka
300 ml mleka
1 łyżka oleju roślinnego oraz oleju odrobina do smażenia
ćwiartki cytryny do podania  na gotowy panckaes
cukier puder do posypania

Opis przygotowania

KROK 1
Do miski lub dużego dzbanka wsyp 100 g mąki pszennej, wbij dwa duże jajka, 300 ml mleka roślinnego np. z migdałów, 1 łyżkę oleju słonecznikowego lub roślinnego i szczyptę soli, a następnie ubij na gładką masę.

KROK 2
Odłóż na 30 minut na odpoczynek, jeśli masz czas

KROK 3
Ustaw średnią patelnię lub patelnię do naleśników na średnim ogniu i ostrożnie wytrzyj ją natłuszczonym papierem kuchennym.

KROK 4
Gdy są gorące, gotuj naleśniki przez 1 minutę z każdej strony, aż będą złote, trzymając je ciepłe w niskim piekarniku.

KROK 5
Podawać z kawałkami cytryny i cukrem pudrem lub ulubionym nadzieniem. Po ostygnięciu możesz ułożyć naleśniki między papierem do pieczenia, a następnie zawinąć w folię spożywczą i zamrażać do 2 miesięcy.

przepis na pan cakes

Bezglutenowe pancakesy z ricottą i suszonymi pomidorami

Opis przygotowania

Mleko, olej, ricottę zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać mąkę, sól, sodę i miksować jeszcze chwilę. Dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Delikatnie wymieszać łyżką. Placuszki smażyć na natłuszczonej oliwą patelni do uzyskania rumianego koloru. Na gotowe pancakesy położyć rukolę.

Ten przepis na pancakesy sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, bez glutenu i bez jaj.

Składniki:

Produkt Ilość Jednostka Suma
Mąka ryżowa 3.5 x łyżka (15 g) 52.5 g
Mleko 2% 0.4 x szklanka (230 g) 92 g
Olej rzepakowy 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Rukola 1 x garść (20 g) 20 g
Ser ricotta 3 x łyżka (20 g) 60 g
Soda oczyszczona 0.25 x łyżeczka (4 g) 1 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suszony pomidor 3 x sztuka (7 g) 21 g
Suma produktów: 261.8 g

Składniki odżywcze

Energia

524.355 kcal

Węglowodany

59.052 g

Białko

17.051 g

Tłuszcz

25.733 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

8.068 g

Cukry ogółem

13.121 g

 

Przepis na czekoladowe pancakes 

Opis przygotowania

Wszystkie składniki oprócz oliwy wrzucić do naczynia, zmiksować. Rozsmarować tłuszcz na patelni, rozgrzać go. Smażyć placuszki z obu stron.

Składniki:

Produkt Ilość Jednostka Suma
Mąka pszenna typ 500 1 x szklanka (130 g) 130 g
Proszek do pieczenia 2 x łyżeczka (4 g) 8 g
Mleko 2% 0.75 x szklanka (230 g) 172.5 g
Jajko 1 x sztuka (50 g) 50 g
Erytrytol 1 x łyżka (10 g) 10 g
Kakao (proszek) 2 x łyżeczka (5 g) 10 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Suma produktów: 385.5 g

Składniki odżywcze

Dla 2 porcji

Dla 1 porcji

Energia

674.730 kcal

337.365 kcal

Węglowodany

122.558 g

61.279 g

Białko

28.371 g

14.186 g

Tłuszcz

16.101 g

8.051 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

5.619 g

2.810 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

7.095 g

3.548 g

 

Przepis na Pancakes śniadniowe

Opis przygotowania

Wszystkie składniki oprócz oliwy wrzucić do naczynia, zmiksować. Masę wlać do małej torebki foliowej. Odciąć jeden róg torebki. Rozsmarować tłuszcz na patelni, rozgrzać go. Wyciksać małe pankejki na patelnię. Smażyć z obu stron.

Składniki na pancakesy:

Produkt Ilość Jednostka Suma
Mąka pszenna typ 500 1 x szklanka (130 g) 130 g
Proszek do pieczenia 2 x łyżeczka (4 g) 8 g
Mleko 2% 0.75 x szklanka (230 g) 172.5 g
Jajko 1 x sztuka (50 g) 50 g
Erytrytol 1 x łyżka (10 g) 10 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Suma produktów: 375.5 g

 

Dla 2 porcji

Dla 1 porcji

Energia

651.930 kcal

325.965 kcal

Węglowodany

116.768 g

58.384 g

Białko

26.411 g

13.206 g

Tłuszcz

14.731 g

7.366 g

 

MójCatering to dieta pudełkowa, która w swojej ofercie posiada kilkanaście zdrowych i zbilansowanych diet pudełkowych. W tych dietach pojawiają się pyszne naleśniki, pancaksy i wiele innych produktów, które zawsze są przygotowywane w możliwie zdrowy sposób. Każdy przepis jest udoskonalany tak żeby był idealny, a nasi klienci zadowoleni. Postaw na zdrowe odżywianie i zamów catering dietetycznej jakości premium.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Co ma dużo białka – spis produktów
Zamów jedzenie na dowóz – szybko, wygodnie i online
Obiady w diecie paleo – przepisy z mięsem i bez
Wychodzenie z diety Dąbrowskiej – jak zrobić to najlepiej?
Posiłki od Zdobywczyni Złotego Fartucha Masterchef Zuzanna Lisowska @Zuzaarbuza
Przepisy na diecie wysokobiałkowej – przykładowy jadłospis
Dieta wysokobiałkowa (wysokoproteinowa) – na czym polega i jakie daje efekty?
Zdrowe smaki od Michaliny Dudowicz – autorki książki Fleksitarianizm
Świąteczne Menu – Zamów Zupę Grzybową, Pierogi, Krokiety, Schaby i inne pyszności!
Sibo przyczyny i objawy – jakie produkty można jeść

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety
Zestaw Dieta Standard

Dieta Standardowa

Catering dietetyczny MójCatering to nasza propozycja najbardziej jakościowej diety pudełkowej na rynku! N...

Dieta Odchudzająca

Catering dietetyczny odchudzający MójCatering kierowany jest do osób, których celem jest zdrowa redukcja ...