
Dieta low Fodmap lista produktów, które możesz jeść oraz produkty zabronione
Jesteś w gronie szczęśliwców, którzy mają dyskomfort jelitowo-żołądkowy z powodu przerostu flory bakteryjnej w jelicie cienkim? Być może jest to SIBO, które w ostatnich latach niezwykle przybrało na popularności. Przy SIBO zalecana jest dieta Low Fodmap.
Dietetyczki przygotowały listę produktów dozwolonych w diecie Low Fodmap.
Co to jest dieta o niskiej zawartości FODMAP?
Dieta o niskiej zawartości FODMAP ma na celu pomóc osobom z zespołem jelita drażliwego (IBS) lepiej kontrolować objawy poprzez ograniczenie niektórych pokarmów. FODMAPs to fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole.
Co robić aby utrzymać utrzymać niski poziom FODMAP w posiłku?
Dlatego obecnie najlepszym sposobem na utrzymanie posiłku o niskiej zawartości FODMAP jest gotowanie wyłącznie z bezpiecznych składników.
Jak długo trwa dieta low FODMAP?
Badania w tej dziedzinie nie są nadal jednoznaczne, ale zlecenie lekarzy jest takie, żeby stosować dietę low FODMAP w pierwszym etapie problemów żołądkowo-jelitowych. Lekarze są zgodni, że dobrze zaprojektowana i nadzorowana dieta low FODMAP łagodzi objawy jelitowo-żołądkowe o około 50% w ciągu zaledwie jednego tygodnia.
Low Fodmap lista produktów dozwolonych do spożycia bez ograniczenia ilościowego
PRODUKTY MLECZNE
- Bita śmietana
- Feta
- Jogurt z koziego mleka
- Masło
- Mozzarella
- Produkty bez laktozy takie jak bezlaktozowe mleko i jogurt
- Sery twarde, w tym brie, camembert, cheddar,
- parmezan,
- pecorino,
- szwajcarski i inne twarde
- Ser kozi pleśniowy
- Serek wiejski
- Serek topiony w plasterkach
ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE
- Jogurt kokosowy
- Mleko migdałowe
- Mleko z orzechów makadamia
- Mleko z quinoa
OWOCE
- Ananasy
- Cytryny
- Karambola
- Kiwi
- Klementynki
- Limonki
- Mandarynki
- Papaja
- Pomarańcze
- Rabarbar
- Smoczy owoc
- Truskawki
- Winogrona
NAPOJE
- Herbaty: czarna (słaba), zielona, biała, miętowa,
- Sok pomidorowy
- Sok warzywny (bez warzyw zabronionych)
- Sok żurawinowy
ZIARNA i przetwory
- Kasza kukurydziana
- Kasza jaglana
- Mąka jaglana,
- Mąka ryżowa,
- Mąka z quinoa,
- Mąka z sorgo
- Mąka kukurydziana
- Mąka orkiszowa przesiana
- Mąka ziemniaczana
- Makaron vermicelli
- Mąka gryczana
- Płatki ryżowe
- Płatki quinoa
- Płatki kukurydziane bezglutenowe
- Polenta,
- Pszenny chleb pełnoziarnisty na zakwasie
- Quinoa
- Ryż,
- Skiełkowany jęczmień
- Skrobia z tapioki,
- Skrobia kukurydziana
WARZYWA
- Boćwina (nie botwinka!!)
- Cykoria
- Chilli zielone
- Dynia zwykła
- Dymka (zielona część)
- Jarmuż
- Kabaczek
- Kalarepa
- Kiełki lucerny
- Marchewki Okra (< 100 g)
- Ogórki
- Papryka czerwona
- Pasternak
- Pietruszka,
- Pomidory
- Rzodkiewki
- Rukola
- Sałata radicchio
- Sałata masłowa, l
- Sałata odowa itp.
- Seler korzeniowy
- Szczypiorek
- Wodorosty (nori)
- Ziemniaki
ORZECHY I NASIONA
- Masło orzechowe z orzeszków ziemnych
- Mak
- Orzechy makadamia
- Orzechy arachidowe
ROŚLINY STRĄCZKOWE
- Chana dal ugotowana 46 g
- Uri dal ugotowana 46 g
DO SŁODZENIA i SŁODYCZE
- Sztuczne słodziki, które nie kończą się na -ol (aspartam, sacharyna)
- Czysty syrop klonowy bez syropu fruktozowo-kukurydzianego
- Cukier puder
- Cukier, w tym brązowy
- Stewia w proszku
- Galaretka malinowa, truskawkowa, limonkowa
ŹRÓDLA BIAŁKA
- Indyk Jajka
- Jagnięcina
- Kurczak
- Ryby i mięczaki
- Tofu twarde
- Wołowina
- Wieprzowina
PRZETWORY
- Buraczki marynowane
- Kapary,
- Ogórki marynowane w occie
- Oliwki zielone i czarne
- Mini kukurydza w puszce
- Pędy bambusa z puszki
- Dżem truskawkowy
OCTY:
- Czerwony i biały
- Jabłkowy
- Ryżowy
- Słodowy
- DODATKI:
Agar agar
- Wszelkie oleje
- Pasta miso,
- Pasta krewetkowa
- Wasabi – proszek i pasta
- Sos rybny
- Imbir świeży,
- Pasta z tamaryndowca
- Wodorosty nori Musztarda,
- Majonez
- Sos Worcestershire,
- Sos sojowy
- Esencja waniliowa
- Drożdże nieaktywne (płatki)
Lista produktów dieta Low Fodmap, które są dozwolone w określonych ilościach
OWOCE
- Banany niedojrzałe (<125 g)
- Banany suszone (<20 chipsów)
- Borówki (< 60 g)
- Jagody (< 60 g)
- Melon honeydew (<135 g)
- Melon kantalupa (<160 g)
- Maliny (< 90 g)
ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE
- Mleko kokosowe z puszki (max. 120 g)
- Mleko owsiane (125 g)
- Mleko ryżowe (max. 250 ml)
- Mleko z konopi (max. 300 ml)
NAPOJE
- Alkohole: gin, piwo, wódka, whisky,
- wino: białe, czerwone, musujące Kawa
ZIARNA i przetwory
- Chleb 100% orkiszowy na zakwasie (<3 kromki)
- Chleb orkiszowy na zakwasie (< 3 kromki)
- Chleb bezglutenowy bez skrobi pszennej (<3 kromki)
- Chleb pszenny biały na zakwasie (2 kromki)
- Kasza owsiana (< 120 g)
- Otręby owsiane (<5 łyżek)
- Otręby ryżowe (< 60 g)
- Płatki owsiane górskie lub zwykłe (max. 50 g)
- Tortille kukurydziane (< 6 tortilli)
- Wafle ryżowe (max. 4)
WARZYWA
- Bakłażan (< 182 g) Bok choy (< 160 g)
- Brokuły (tylko kwiaty) (<270 g)
- Brokuł cały (90 g)
- Brukiew (<280 g)
- Brukselki (<74 g)
- Chilli czerwone (< 50g)
- Cukinia (< 70 g)
- Fasolka szparagowa zielona (< 125 g)
- Fenkuł (korzeń) (<100 g)
- Kapusta czerwona (<142 g)
- Papryka zielona (< 54 g)
- Pomidory z puszki ( < 100 g)
- Pomidorki koktajlowe (<222 g)
- Pomidory rzymskie (<250 g)
- Rzepa (< 100 g)
- Rzodkiew daikon (<350 g)
- Szpinak (< 143 g)
- Kapusta pekińska (<600 g)
- Kapusta biała (< 96 g)
- Kapusta bok choy (< 150 g)
ORZECHY I NASIONA
- Chia (< 48 g)
- Orzechy brazylijskie (< 52 g)
- Pekany (< 100 g)
- Orzeszki piniowe (< 100g)
- Kasztany jadalne (< 295 g)
ROŚLINY STRĄCZKOWE
- Kiełki fasoli mung (< 200 g)
DO SŁODZENIA i SŁODYCZE
- Gorzka czekolada (<90 g)
ŹRÓDLA BIAŁKA
- Tempeh (< 220 g)
RÓŻNE INNE
- Balsamiczny (< 21 g))
- Sos ostrygowy (< 20 g)
- Pasta z tamaryndowca (< 3 łyżki) Kakao (< 20g)
- Chrzan (< 90 g)
- Pieczarki w puszce (< 200 g)
Lista produktów dieta Low Fodmap zabronionych w większych ilościach:
PRODUKTY MLECZNE
- Ricotta (do 40 g)
- Ser haloumi (max. 50 g)
- Twaróg zwykły (max. 30 g)
OWOCE
- Banany dojrzałe (33 g)
- Granaty (max. 38 g)
ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE
- Woda kokosowa (100 g)
ZIARNA i przetwory
- Amarantus ekspandowany (10 g),
- Kasza gryczana niepalona (max. 27 g ugotowanej)
- Kasza bulgur ugotowana (max. 44 g)
- Makaron orkiszowy (max. 85 g)
- Makaron pszenny (max. 74 g)
- Makaron jajeczny (max. 40 g)
- Makaron pszenny ugotowany (74 g)
- Makaron orkiszowy ugotowany (74 g)
- Płatki kukurydziane (max. 15 g)
- Płatki owsiane błyskawiczne (25 g)
- Ryż ekspandowany (15 g)
- Otręby pszenne (max. 5 g)
- Skiełkowana pszenica (max. 50 g)
WARZYWA
- Awokado (max. 20 g)
- Bataty (max. 70 g)
- Brokuły (tylko łodygi) (max. 45 g)
- Buraki (max. 20 g)
- Dynia piżmowa (max. 30 g)
- Groszek cukrowy (max. 17 g)
- Kapusta włoska (max. 35 g)
- Kukurydza cukrowa świeża (max. 43 g – ½ kolby)
- Serca karczochów (max. 28 g)
- Seler naciowy (max. 12 g)
ORZECHY I NASIONA
- Migdały (max 10)
- Orzechy laskowe (max. 15 g)
- Mąka migdałowa (max. 24 g)
- Siemię lniane (max. 30 g)
- Nasiona kminku (max. 10 g)
ROŚLINY STRĄCZKOWE
- Cieciorka z puszki (dobrze wypłukana – max. 42 g)
- Soczewica z puszki (dobrze przepłukana – max. 46 g)
- Soczewica gotowana (max. 23 g)
DO SŁODZENIA i SŁODYCZE
- Cukier kokosowy (max. 4 g)
- Czekolada mleczna (max. 15 g)
- Czekolada biała (max. 15 g)
- Melasa (max. 5 g)
RÓŻNE INNE
- Glony wakame (płatki) (max. 5 g)
- Pasta tahini (max. 20 g)
- Wiórki kokosowe (max. 18 g)
- Suszone żurawiny (max. 13 g)
- Suszone pomidory (2 na raz)
- Pesto (10 g)
- Kostki bulionowe (max. 2 g)
- Zielony groszek w puszce (max. 42 g)
- Suszone borowiki (max. 10 g)
- suszone grzyby shiitake (max. 7 g)
- Dżem (pasta) z pigwy (max. 13 g)
Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie zasady ma dieta low fodmap koniecznie sprawdź naszego bloga. W cateringu dietetycznym MójCatering oferujemy wiele specjalistycznych diet takich jak Dieta Niksowęglowodanowa czy Dieta Wysokobiałkowa. Jeśli interesuje Cię dieta z wykluczeniami wystarczy, że zamówisz jedną z diet z opcją wyboru menu. Wtedy posiłki, które Ci nie odpowiadają możesz wymieniać na inne.