Dieta low Fodmap lista produktów, które możesz jeść oraz produkty zabronione
Jesteś w gronie szczęśliwców, którzy mają dyskomfort jelitowo-żołądkowy z powodu przerostu flory bakteryjnej w jelicie cienkim? Być może jest to SIBO, które w ostatnich latach niezwykle przybrało na popularności. Przy SIBO zalecana jest dieta Low Fodmap. To właśnie dla Ciebie nasze dietetyczki przygotowały listę produktów dozwolonych w diecie Low Fodmap.
Jeśli szukasz dla siebie zdrowej diety na codzień to trafiłeś idealnie – catering dietetyczny Mój Catering posiada w ofercie 17 pysznych i zbilansowanych zestawów dietetycznych. Oferujemy pyszne zestawy takie jak: zestaw Standard, zestaw Wege, dieta ketogeniczna, dieta sportowa, dieta odchudzająca, dieta fleksiteriańska, dieta niski indeks glikemiczny, które na pewno spełnią Twoje oczekiwania.
Co to jest dieta o niskiej zawartości czyli low fodmaps?
Dieta o niskiej zawartości FODMAP ma na celu pomóc osobom z zespołem jelita drażliwego (IBS) lepiej kontrolować objawy poprzez ograniczenie niektórych pokarmów. FODMAPs to fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole.
Co robić aby utrzymać niski poziom fodmap (low fodmaps) w posiłku?
Obecnie najlepszym sposobem na utrzymanie posiłku o niskiej zawartości FODMAP jest gotowanie wyłącznie z bezpiecznych składników.
Jak długo trwa dieta low FODMAP?
Badania w tej dziedzinie nie są nadal jednoznaczne, ale zlecenie lekarzy jest takie, żeby stosować dietę low FODMAP w pierwszym etapie problemów żołądkowo-jelitowych. Lekarze są zgodni, że dobrze zaprojektowana i nadzorowana dieta low FODMAP łagodzi objawy jelitowo-żołądkowe o około 50% w ciągu zaledwie jednego tygodnia.
Low Fodmap lista produktów dozwolonych do spożycia (warto skonsultować z lekarzem czy dietetykiem)
PRODUKTY MLECZNE
- Bita śmietana
- Feta
- Jogurt z koziego mleka
- Masło
- Mozzarella
- Produkty bez laktozy takie jak bezlaktozowe mleko i jogurt
- Sery twarde, w tym brie, camembert, cheddar,
- parmezan,
- pecorino,
- szwajcarski i inne twarde
- Ser kozi pleśniowy
- Serek wiejski
- Serek topiony w plasterkach
ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE
- Jogurt kokosowy
- Mleko migdałowe
- Mleko z orzechów makadamia
- Mleko z quinoa
OWOCE
- Ananasy
- Cytryny
- Karambola
- Kiwi
- Klementynki
- Limonki
- Mandarynki
- Papaja
- Pomarańcze
- Rabarbar
- Smoczy owoc
- Truskawki
- Winogrona
NAPOJE
- Herbaty: czarna (słaba), zielona, biała, miętowa,
- Sok pomidorowy
- Sok warzywny (bez warzyw zabronionych)
- Sok żurawinowy
ZIARNA I PRZETWORY
- Kasza kukurydziana
- Kasza jaglana
- Mąka jaglana,
- Mąka ryżowa,
- Mąka z quinoa,
- Mąka z sorgo
- Mąka kukurydziana
- Mąka orkiszowa przesiana
- Mąka ziemniaczana
- Makaron vermicelli
- Mąka gryczana
- Płatki ryżowe
- Płatki quinoa
- Płatki kukurydziane bezglutenowe
- Polenta,
- Pszenny chleb pełnoziarnisty na zakwasie
- Quinoa
- Ryż,
- Skiełkowany jęczmień
- Skrobia z tapioki,
- Skrobia kukurydziana
WARZYWA
- Boćwina (nie botwinka!!)
- Cykoria
- Chilli zielone
- Dynia zwykła
- Dymka (zielona część)
- Jarmuż
- Kabaczek
- Kalarepa
- Kiełki lucerny
- Marchewki Okra (< 100 g)
- Ogórki
- Papryka czerwona
- Pasternak
- Pietruszka,
- Pomidory
- Rzodkiewki
- Rukola
- Sałata radicchio
- Sałata masłowa, l
- Sałata odowa itp.
- Seler korzeniowy
- Szczypiorek
- Wodorosty (nori)
- Ziemniaki
ORZECHY I NASIONA
- Masło orzechowe z orzeszków ziemnych
- Mak
- Orzechy makadamia
- Orzechy arachidowe
ROŚLINY STRĄCZKOWE
- Chana dal ugotowana 46 g
- Uri dal ugotowana 46 g
DO SŁODZENIA / SŁODYCZE
- Sztuczne słodziki, które nie kończą się na -ol (aspartam, sacharyna)
- Czysty syrop klonowy bez syropu fruktozowo-kukurydzianego
- Cukier puder
- Cukier, w tym brązowy
- Stewia w proszku
- Galaretka malinowa, truskawkowa, limonkowa
ŹRÓDLA BIAŁKA
- Indyk Jajka
- Jagnięcina
- Kurczak
- Ryby i mięczaki
- Tofu twarde
- Wołowina
- Wieprzowina
PRZETWORY
- Buraczki marynowane
- Kapary,
- Ogórki marynowane w occie
- Oliwki zielone i czarne
- Mini kukurydza w puszce
- Pędy bambusa z puszki
- Dżem truskawkowy
OCTY
- Czerwony i biały
- Jabłkowy
- Ryżowy
- Słodowy
- Agar agar
DODATKI
- Wszelkie oleje
- Pasta miso,
- Pasta krewetkowa
- Wasabi – proszek i pasta
- Sos rybny
- Imbir świeży,
- Pasta z tamaryndowca
- Wodorosty nori Musztarda,
- Majonez
- Sos Worcestershire,
- Sos sojowy
- Esencja waniliowa
- Drożdże nieaktywne (płatki)
Lista produktów dieta Low Fodmap, które są dozwolone w określonych ilościach
OWOCE
- Banany niedojrzałe (<125 g)
- Banany suszone (<20 chipsów)
- Borówki (< 60 g)
- Jagody (< 60 g)
- Melon honeydew (<135 g)
- Melon kantalupa (<160 g)
- Maliny (< 90 g)
ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE
- Mleko kokosowe z puszki (max. 120 g)
- Mleko owsiane (125 g)
- Mleko ryżowe (max. 250 ml)
- Mleko z konopi (max. 300 ml)
NAPOJE
- Alkohole: gin, piwo, wódka, whisky,
- wino: białe, czerwone, musujące Kawa
ZIARNA I PRZETWORY
- Chleb 100% orkiszowy na zakwasie (<3 kromki)
- Chleb orkiszowy na zakwasie (< 3 kromki)
- Chleb bezglutenowy bez skrobi pszennej (<3 kromki)
- Chleb pszenny biały na zakwasie (2 kromki)
- Kasza owsiana (< 120 g)
- Otręby owsiane (<5 łyżek)
- Otręby ryżowe (< 60 g)
- Płatki owsiane górskie lub zwykłe (max. 50 g)
- Tortille kukurydziane (< 6 tortilli)
- Wafle ryżowe (max. 4)
WARZYWA
- Bakłażan (< 182 g) Bok choy (< 160 g)
- Brokuły (tylko kwiaty) (<270 g)
- Brokuł cały (90 g)
- Brukiew (<280 g)
- Brukselki (<74 g)
- Chilli czerwone (< 50g)
- Cukinia (< 70 g)
- Fasolka szparagowa zielona (< 125 g)
- Fenkuł (korzeń) (<100 g)
- Kapusta czerwona (<142 g)
- Papryka zielona (< 54 g)
- Pomidory z puszki ( < 100 g)
- Pomidorki koktajlowe (<222 g)
- Pomidory rzymskie (<250 g)
- Rzepa (< 100 g)
- Rzodkiew daikon (<350 g)
- Szpinak (< 143 g)
- Kapusta pekińska (<600 g)
- Kapusta biała (< 96 g)
- Kapusta bok choy (< 150 g)
ORZECHY I NASIONA
- Chia (< 48 g)
- Orzechy brazylijskie (< 52 g)
- Pekany (< 100 g)
- Orzeszki piniowe (< 100g)
- Kasztany jadalne (< 295 g)
ROŚLINY STRĄCZKOWE
- Kiełki fasoli mung (< 200 g)
DO SŁODZENIA i SŁODYCZE
- Gorzka czekolada (<90 g)
ŹRÓDLA BIAŁKA
- Tempeh (< 220 g)
RÓŻNE INNE
- Balsamiczny (< 21 g))
- Sos ostrygowy (< 20 g)
- Pasta z tamaryndowca (< 3 łyżki) Kakao (< 20g)
- Chrzan (< 90 g)
- Pieczarki w puszce (< 200 g)
Lista produktów dieta Low Fodmap zabronionych w większych ilościach:
PRODUKTY MLECZNE
- Ricotta (do 40 g)
- Ser haloumi (max. 50 g)
- Twaróg zwykły (max. 30 g)
OWOCE
- Banany dojrzałe (33 g)
- Granaty (max. 38 g)
ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE
- Woda kokosowa (100 g)
ZIARNA I PRZETWORY
- Amarantus ekspandowany (10 g),
- Kasza gryczana niepalona (max. 27 g ugotowanej)
- Kasza bulgur ugotowana (max. 44 g)
- Makaron orkiszowy (max. 85 g)
- Makaron pszenny (max. 74 g)
- Makaron jajeczny (max. 40 g)
- Makaron pszenny ugotowany (74 g)
- Makaron orkiszowy ugotowany (74 g)
- Płatki kukurydziane (max. 15 g)
- Płatki owsiane błyskawiczne (25 g)
- Ryż ekspandowany (15 g)
- Otręby pszenne (max. 5 g)
- Skiełkowana pszenica (max. 50 g)
WARZYWA
- Awokado (max. 20 g)
- Bataty (max. 70 g)
- Brokuły (tylko łodygi) (max. 45 g)
- Buraki (max. 20 g)
- Dynia piżmowa (max. 30 g)
- Groszek cukrowy (max. 17 g)
- Kapusta włoska (max. 35 g)
- Kukurydza cukrowa świeża (max. 43 g – ½ kolby)
- Serca karczochów (max. 28 g)
- Seler naciowy (max. 12 g)
ORZECHY I NASIONA
- Migdały (max 10)
- Orzechy laskowe (max. 15 g)
- Mąka migdałowa (max. 24 g)
- Siemię lniane (max. 30 g)
- Nasiona kminku (max. 10 g)
ROŚLINY STRĄCZKOWE
- Cieciorka z puszki (dobrze wypłukana – max. 42 g)
- Soczewica z puszki (dobrze przepłukana – max. 46 g)
- Soczewica gotowana (max. 23 g)
DO SŁODZENIA I SŁODYCZE
- Cukier kokosowy (max. 4 g)
- Czekolada mleczna (max. 15 g)
- Czekolada biała (max. 15 g)
- Melasa (max. 5 g)
RÓŻNE INNE
- Glony wakame (płatki) (max. 5 g)
- Pasta tahini (max. 20 g)
- Wiórki kokosowe (max. 18 g)
- Suszone żurawiny (max. 13 g)
- Suszone pomidory (2 na raz)
- Pesto (10 g)
- Kostki bulionowe (max. 2 g)
- Zielony groszek w puszce (max. 42 g)
- Suszone borowiki (max. 10 g)
- suszone grzyby shiitake (max. 7 g)
- Dżem (pasta) z pigwy (max. 13 g)
Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie zasady ma dieta low fodmap koniecznie sprawdź naszego bloga. W cateringu dietetycznym MójCatering oferujemy wiele specjalistycznych diet takich jak Dieta Niksowęglowodanowa czy Dieta Wysokobiałkowa. Jeśli interesuje Cię dieta z wykluczeniami wystarczy, że zamówisz jedną z diet z opcją wyboru menu. Wtedy posiłki, które Ci nie odpowiadają możesz wymieniać na inne.
Na koniec zebraliśmy serię Waszych pytań na temat produktów LOW FODMAP:
1. Jakie są najgorsze produkty FODMAP?
Pokarmy bogate w FODMAP to czosnek, cebula, fasolka po bretońsku, żyto.
2. Czy kawa to produkt z FODMAP?
Kawa zawiera kofeinę, która podrażnia jelita, więc chociaż może mieć niski poziom FODMAP, nadal może być szkodliwa dla osób nadwrażliwych.
3. Czy mogę jeść jajka na diecie low Fodmap?
Jajko jest na liście produktów, które możesz spożywać na diecie Low-FODMAP. Jajka są bogate w białka i składniki odżywcze oraz bardzo mało fermentujących węglowodanów.
4. Czy na diecie low Fodmap można schudnąć?
Oczywiście, że tak. Dieta Low FODMAP, składa się z wielu zdrowych i naturalnych produktów.
5. Czy ziemniaki mają niski poziom FODMAP?
Ziemniaki mają niską zawartość FODMAP i możesz jeść ich ile chcesz.
6. Czy mogę jeść banany na diecie LOW FODMAP?
Dojrzałe banany są uważane za żywność o wysokiej zawartości FODMAP., ale dopuszczalne jest spożycie jednej trzeciej dojrzałego banana na raz, przestrzegając diety o niskiej zawartości FODMAP. Niedojrzałe banany są uważane za żywność o niskiej zawartości FODMAP
7. Czy gorzka czekolada jest przyjazna FODMAP?
Ciemna czekolada jest low FODMAP w porcjach 30g.
8. Czy masło orzechowe ma niską zawartość low FODMAP?
Stanach Zjednoczonych masło orzechowe jest uważane za produkt ow FODMAP w porcji 2 łyżek stołowych lub 32 gramów.
9. Czy słodkie ziemniaki mają niski poziom FODMAP?
Słodki ziemniak zawiera fruktozę, rodzaj FODMAP, ale w niewielkich ilościach. Jest uważana za żywność o niskiej zawartości FODMAP, ale nie można ich spożywać więcej niż 1/2 szklanki (75 gramów).
10. Czy brokuły są o niskiej zawartości FODMAP?
Na diecie Low FODMAP dopuszczalne jest spożycie 75g różyczek brokułów (¾ szklanki) lub 45 gram łodygi.
11. Czy marchew ma niski poziom FODMAP?
Marchew to pokarm wolny od FODMAP. Możesz jeść jej dowoli.
12. Czy jogurt jest produktem low Fodmap?
Mleko krowie ma wysoką zawartość FODMAP (laktoza). Nie jest więc zalecane.
13. Czy majonez FODMAP jest przyjazny?
Majonez jest produktem Low FODMAP jeśli jest spożywany w porcji 2 łyżek stołowych.
14. Czy musztarda jest LOW FODMAP?
Musztarda Dijon to Low FODMAP w porcjach 1 łyżki stołowej lub 23 gramów.
15. Czy miód to produkt FODMAP?
Miód jest bogaty w FODMAP ze względu na wysoką zawartość fruktozy.
16. Czy awokado ma niski poziom FODMAP?
Awokado może być zaliczone do produktów LOW FODMAP jeśli zjesz małą porcję (20g). Całe awokado będzie produktem FODMAP.
17. Czy łosoś jest pokarmem low Fodmap?
Ryba jest białkiem i nie zawiera żadnych FODMAP. Możesz jeść go dowoli.
18. Czy ogórek to produkt FODMAP?
Ogórki są pokarmem wolnym od FODMAP.
19. Czy oliwa z oliwek jest przyjazna FODMAP?
Oliwa z oliwek Extra Virgin ma niską zawartość FODMAP. Większość olejów to Low FODMAP, ponieważ oleje to tłuszcze, a FODMAP to tylko węglowodany.
Jeśli szukasz cateringu dietetycznego, który oferuje zdrowe i zbilansowane jedzenie to koniecznie sprawdź naszą ofertę. Aktualnie oferujemy aż 15 zbilansowanych diet i 3 dieta z wyborem menu. Każdy przepis i potrawa przygotowane są przez wykwalifikowanych dietetyków, którzy odpowiadają i dbają za perfekcyjny bilans makroskładników, a szefowie gwiazdkowych restauracji dbają o rewelacyjny smak każdej potrawy. Zobacz jak smakuje nasza dieta ketogeniczna, sprawdź oferowaną przez nas dietę niskowęglowodanową czy dieta niski indeks glikemiczny.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Ładunek glikemiczny – co to jest i jak go obliczyć?
Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym – lista
Indeks glikemiczny – co to jest i jak go obliczyć?
Alkohol o niskim IG – co wybrać?
Dieta Montignaca – zasady, efekty, wady
Endometrioza po menopauzie – czy mija?
Koktajl z niskim indeksem glikemicznym – jak zrobić?
Endometrioza a problemy psychiczne – nerwica lękowa, depresja
Diagnostyka endometriozy – jakie badania?
Endometrioza – jak wygląda operacja i rekonwalescencja?
Zestaw Niskie IG czyli posiłki dla osób na diecie o Niskim Indeksie Glikemicznym to całkowicie bezpieczna...
Zestaw Niskie IG Wege z Rybami (dieta ichtiwegetariańska) to całkowicie bezpieczna i zdrowa dieta, podana...
Super, że zrobiliście listę produktów Low fodmap – brakowało tego w polskim internecie.
Bardzo jakościowy i merytoryczny artykuł o fodmap. Polecam zapamiętać
Świetny tekst! Wreszcie ktoś ogarnął listę fodmap
Czy ogórki kiszone można jeść?
Świeże ogórki w ogóle nie zawierają FODMAP, ale kiszone już tak. Do kiszenia dodaje się czosnek, który jest pełen fruktanów, a właśnie węglowodany FODMAP rozpuszczają się w wodzie, co oznacza, że fruktany przechodzą do roztworu, w którym kiszone się ogórki. Niestety istnieje spore prawdopodobieństwo, że przenikną one do ogórków.
Super artykuł! Wreszcie pełna lista produktów dla osób z sibo, które zmuszone są być na diecie Low fodmap!
pomocny artykuł, dzięki
Bardzo pomocna lista produktów low foodmap.
nie wiedziałam, że herbata zalicza się do foodmap