PRODUKTY LOW FODMAP
Powrót do bloga

Dieta low Fodmap lista produktów, które możesz jeść oraz produkty zabronione

Jesteś w gronie szczęśliwców, którzy mają dyskomfort jelitowo-żołądkowy z powodu przerostu flory bakteryjnej w jelicie cienkim? Być może jest to SIBO, które w ostatnich latach niezwykle przybrało na popularności. Przy SIBO zalecana jest dieta Low Fodmap.

Dietetyczki przygotowały listę produktów dozwolonych w diecie Low Fodmap.

Co to jest dieta o niskiej zawartości FODMAP?

Dieta o niskiej zawartości FODMAP ma na celu pomóc osobom z zespołem jelita drażliwego (IBS) lepiej kontrolować objawy poprzez ograniczenie niektórych pokarmów. FODMAPs to fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole.

Co robić aby utrzymać utrzymać niski poziom FODMAP w posiłku?

Dlatego obecnie najlepszym sposobem na utrzymanie posiłku o niskiej zawartości FODMAP jest gotowanie wyłącznie z bezpiecznych składników.

Jak długo trwa dieta low FODMAP?

Badania w tej dziedzinie nie są nadal jednoznaczne, ale zlecenie lekarzy jest takie, żeby stosować dietę low FODMAP w pierwszym etapie problemów żołądkowo-jelitowych. Lekarze są zgodni, że dobrze zaprojektowana i nadzorowana dieta low FODMAP łagodzi objawy jelitowo-żołądkowe o około 50% w ciągu zaledwie jednego tygodnia.

 

Low Fodmap lista produktów dozwolonych do spożycia bez ograniczenia ilościowego

PRODUKTY MLECZNE

  • Bita śmietana
  • Feta
  • Jogurt z koziego mleka
  • Masło
  • Mozzarella
  • Produkty bez laktozy takie jak bezlaktozowe mleko i jogurt
  • Sery twarde, w tym brie, camembert, cheddar,
  • parmezan,
  • pecorino,
  • szwajcarski i inne twarde
  • Ser kozi pleśniowy
  • Serek wiejski
  • Serek topiony w plasterkach

ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE

  • Jogurt kokosowy
  • Mleko migdałowe
  • Mleko z orzechów makadamia
  • Mleko z quinoa

OWOCE

  • Ananasy
  • Cytryny
  • Karambola
  • Kiwi
  • Klementynki
  • Limonki
  • Mandarynki
  • Papaja
  • Pomarańcze
  • Rabarbar
  • Smoczy owoc
  • Truskawki
  • Winogrona

NAPOJE

  • Herbaty: czarna (słaba), zielona, biała, miętowa,
  • Sok pomidorowy
  • Sok warzywny (bez warzyw zabronionych)
  • Sok żurawinowy

ZIARNA i przetwory

  • Kasza kukurydziana
  • Kasza jaglana
  • Mąka jaglana,
  • Mąka ryżowa,
  • Mąka z quinoa,
  • Mąka z sorgo
  • Mąka kukurydziana
  • Mąka orkiszowa przesiana
  • Mąka ziemniaczana
  • Makaron vermicelli
  • Mąka gryczana
  • Płatki ryżowe
  • Płatki quinoa
  • Płatki kukurydziane bezglutenowe
  • Polenta,
  • Pszenny chleb pełnoziarnisty na zakwasie
  • Quinoa
  • Ryż,
  • Skiełkowany jęczmień
  • Skrobia z tapioki,
  • Skrobia kukurydziana

WARZYWA

  • Boćwina (nie botwinka!!)
  • Cykoria
  • Chilli zielone
  • Dynia zwykła
  • Dymka (zielona część)
  • Jarmuż
  • Kabaczek
  • Kalarepa
  • Kiełki lucerny
  • Marchewki Okra (< 100 g)
  • Ogórki
  • Papryka czerwona
  • Pasternak
  • Pietruszka,
  • Pomidory
  • Rzodkiewki
  • Rukola
  • Sałata radicchio
  • Sałata masłowa, l
  • Sałata odowa itp.
  • Seler korzeniowy
  • Szczypiorek
  • Wodorosty (nori)
  • Ziemniaki

ORZECHY I NASIONA

  • Masło orzechowe z orzeszków ziemnych
  • Mak
  • Orzechy makadamia
  • Orzechy arachidowe

ROŚLINY STRĄCZKOWE

  • Chana dal ugotowana 46 g
  • Uri dal ugotowana 46 g

DO SŁODZENIA i SŁODYCZE

  • Sztuczne słodziki, które nie kończą się na -ol (aspartam, sacharyna)
  • Czysty syrop klonowy bez syropu fruktozowo-kukurydzianego
  • Cukier puder
  • Cukier, w tym brązowy
  • Stewia w proszku
  • Galaretka malinowa, truskawkowa, limonkowa

ŹRÓDLA BIAŁKA

  • Indyk Jajka
  • Jagnięcina
  • Kurczak
  • Ryby i mięczaki
  • Tofu twarde
  • Wołowina
  • Wieprzowina

PRZETWORY

  • Buraczki marynowane
  • Kapary,
  • Ogórki marynowane w occie
  • Oliwki zielone i czarne
  • Mini kukurydza w puszce
  • Pędy bambusa z puszki
  • Dżem truskawkowy

OCTY:

  • Czerwony i biały
  • Jabłkowy
  • Ryżowy
  • Słodowy
  • DODATKI:

Agar agar

  • Wszelkie oleje
  • Pasta miso,
  • Pasta krewetkowa
  • Wasabi – proszek i pasta
  • Sos rybny
  • Imbir świeży,
  • Pasta z tamaryndowca
  • Wodorosty nori Musztarda,
  • Majonez
  • Sos Worcestershire,
  • Sos sojowy
  • Esencja waniliowa
  • Drożdże nieaktywne (płatki)

Lista produktów dieta Low Fodmap, które są dozwolone w określonych ilościach

OWOCE

  • Banany niedojrzałe (<125 g)
  • Banany suszone (<20 chipsów)
  • Borówki (< 60 g)
  • Jagody (< 60 g)
  • Melon honeydew (<135 g)
  • Melon kantalupa (<160 g)
  • Maliny (< 90 g)

ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE

  • Mleko kokosowe z puszki (max. 120 g)
  • Mleko owsiane (125 g)
  • Mleko ryżowe (max. 250 ml)
  • Mleko z konopi (max. 300 ml)

NAPOJE

  • Alkohole: gin, piwo, wódka, whisky,
  • wino: białe, czerwone, musujące Kawa

ZIARNA i przetwory

  • Chleb 100% orkiszowy na zakwasie (<3 kromki)
  • Chleb orkiszowy na zakwasie (< 3 kromki)
  • Chleb bezglutenowy bez skrobi pszennej (<3 kromki)
  • Chleb pszenny biały na zakwasie (2 kromki)
  • Kasza owsiana (< 120 g)
  • Otręby owsiane (<5 łyżek)
  • Otręby ryżowe (< 60 g)
  • Płatki owsiane górskie lub zwykłe (max. 50 g)
  • Tortille kukurydziane (< 6 tortilli)
  • Wafle ryżowe (max. 4)

WARZYWA

  • Bakłażan (< 182 g) Bok choy (< 160 g)
  • Brokuły (tylko kwiaty) (<270 g)
  • Brokuł cały (90 g)
  • Brukiew (<280 g)
  • Brukselki (<74 g)
  • Chilli czerwone (< 50g)
  • Cukinia (< 70 g)
  • Fasolka szparagowa zielona (< 125 g)
  • Fenkuł (korzeń) (<100 g)
  • Kapusta czerwona (<142 g)
  • Papryka zielona (< 54 g)
  • Pomidory z puszki ( < 100 g)
  • Pomidorki koktajlowe (<222 g)
  • Pomidory rzymskie (<250 g)
  • Rzepa (< 100 g)
  • Rzodkiew daikon (<350 g)
  • Szpinak (< 143 g)
  • Kapusta pekińska (<600 g)
  • Kapusta biała (< 96 g)
  • Kapusta bok choy (< 150 g)

ORZECHY I NASIONA

  • Chia (< 48 g)
  • Orzechy brazylijskie (< 52 g)
  • Pekany (< 100 g)
  • Orzeszki piniowe (< 100g)
  • Kasztany jadalne (< 295 g)

ROŚLINY STRĄCZKOWE

  • Kiełki fasoli mung (< 200 g)

DO SŁODZENIA i SŁODYCZE

  • Gorzka czekolada (<90 g)

ŹRÓDLA BIAŁKA

  • Tempeh (< 220 g)

RÓŻNE INNE

  • Balsamiczny (< 21 g))
  • Sos ostrygowy (< 20 g)
  • Pasta z tamaryndowca (< 3 łyżki) Kakao (< 20g)
  • Chrzan (< 90 g)
  • Pieczarki w puszce (< 200 g)

Lista produktów dieta Low Fodmap zabronionych w większych ilościach:

PRODUKTY MLECZNE

  • Ricotta (do 40 g)
  • Ser haloumi (max. 50 g)
  • Twaróg zwykły (max. 30 g)

OWOCE

  • Banany dojrzałe (33 g)
  • Granaty (max. 38 g)

ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE

  • Woda kokosowa (100 g)

ZIARNA i przetwory

  • Amarantus ekspandowany (10 g),
  • Kasza gryczana niepalona (max. 27 g ugotowanej)
  • Kasza bulgur ugotowana (max. 44 g)
  • Makaron orkiszowy (max. 85 g)
  • Makaron pszenny (max. 74 g)
  • Makaron jajeczny (max. 40 g)
  • Makaron pszenny ugotowany (74 g)
  • Makaron orkiszowy ugotowany (74 g)
  • Płatki kukurydziane (max. 15 g)
  • Płatki owsiane błyskawiczne (25 g)
  • Ryż ekspandowany (15 g)
  • Otręby pszenne (max. 5 g)
  • Skiełkowana pszenica (max. 50 g)

WARZYWA

  • Awokado (max. 20 g)
  • Bataty (max. 70 g)
  • Brokuły (tylko łodygi) (max. 45 g)
  • Buraki (max. 20 g)
  • Dynia piżmowa (max. 30 g)
  • Groszek cukrowy (max. 17 g)
  • Kapusta włoska (max. 35 g)
  • Kukurydza cukrowa świeża (max. 43 g – ½ kolby)
  • Serca karczochów (max. 28 g)
  • Seler naciowy (max. 12 g)

ORZECHY I NASIONA

  • Migdały (max 10)
  • Orzechy laskowe (max. 15 g)
  • Mąka migdałowa (max. 24 g)
  • Siemię lniane (max. 30 g)
  • Nasiona kminku (max. 10 g)

ROŚLINY STRĄCZKOWE

  • Cieciorka z puszki (dobrze wypłukana – max. 42 g)
  • Soczewica z puszki (dobrze przepłukana – max. 46 g)
  • Soczewica gotowana (max. 23 g)

DO SŁODZENIA i SŁODYCZE

  • Cukier kokosowy (max. 4 g)
  • Czekolada mleczna (max. 15 g)
  • Czekolada biała (max. 15 g)
  • Melasa (max. 5 g)

RÓŻNE INNE

  • Glony wakame (płatki) (max. 5 g)
  • Pasta tahini (max. 20 g)
  • Wiórki kokosowe (max. 18 g)
  • Suszone żurawiny (max. 13 g)
  • Suszone pomidory (2 na raz)
  • Pesto (10 g)
  • Kostki bulionowe (max. 2 g)
  • Zielony groszek w puszce (max. 42 g)
  • Suszone borowiki (max. 10 g)
  • suszone grzyby shiitake (max. 7 g)
  • Dżem (pasta) z pigwy (max. 13 g)

Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie zasady ma dieta low fodmap koniecznie sprawdź naszego bloga. W cateringu dietetycznym MójCatering oferujemy wiele specjalistycznych diet takich jak Dieta Niksowęglowodanowa czy Dieta Wysokobiałkowa.  Jeśli interesuje Cię dieta z wykluczeniami wystarczy, że zamówisz jedną z diet z opcją wyboru menu. Wtedy posiłki, które Ci nie odpowiadają możesz wymieniać na inne.

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety

Dieta Niskowęglowodanowa

Szukasz diety, która pozwoli Ci schudnąć? Chcesz ograniczyć węglowodany i zastąpić je zwiększoną ilością ...