najlepsze ciasto na pierogi
Powrót do bloga

Najlepsze ciasto na pierogi – spróbuj raz, a pokochasz ten przepis na zawsze!

Ciasto na pierogi przepis idealny

Według wielu idealne ciasto na pierogi to takie, które nawet po przemrożeniu jest delikatne i elastyczne. W czasach gdy większość z nas cierpi na chroniczny brak czasu mamy w zwyczaju gotować hurtowo. Pierogi jako jedne z wielu dań rodzimej kuchni świetnie nadają się do mrożenia, jednak należy pamiętać, że mrożenie nawet najlepszego z ciast, może znacząco wpływać na smak. Znając polską miłość do pierogów i zamiłowanie do szybkich rozwiązań, zdecydowaliśmy się wprowadzić je do naszej oferty. W naszej ofercie znajdziesz pierogi, które dodasz do zbilansowanej diety lub jako samodzielne danie dla swoich bliskich. Mamy sprawdzony przepis, który sprawia, że nasze pierogi są idealne. Kochają je dzieci i dorośli. Kilka wariantów smakowych gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler

Magda Gessler to dla wielu uznany autorytet kulinarny. Choć w swoich restauracjach serwuje raczej wyszukane, niekoniecznie rodzime dania, podczas słynnych rewolucji często stawia na kuchnię tradycyjną. Ciasto na pierogi Magdy Gessler jest jednym z najchętniej wybieranych podczas domowej produkcji pierogów. Sekret ciasta Pani Magdy kryje się nie w składnikach, a w autorskim sposobie jego przyrządzania. Do ciasta na pierogi Magdy Gessler przygotuj:

•      200 ml wrzątku

•      odrobinę soli

•      500 g mąki pszennej

Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Utwórz z mąki górkę, a następnie zrób w niej dołek, do którego wlej 100ml wrzątku i szybko zagnieć ciasto. Stopniowo dolewaj pozostałe 100 ml wrzątku i stale zagniataj. Jeśli ciasto klei się do rąk, dosyp mąki. Jeżeli jest zbyt suche, dolej odrobinę wody. Wyrobione ciasto zawiń w ścierkę i przykryj gorącym garnkiem na 10 minut. W tym czasie obsyp blat i wałek mąką. Po 10 minutach ciasto podziel na części i rozwałkuj na grubość 3 mm. Wytnij szklanką odpowiedni kształt, uzupełnij farszem i gotuj 3 min od momentu ich wypłynięcia. Pierogi smakują doskonale w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Ciasto na pierogi bez jajka

W poszukiwaniu najlepszego ciasta na pierogi, przez lata spróbowano już wszystkiego. Gramatura, typ mąki i jej pochodzenie to najpopularniejsze ze zmian. Tym razem przedstawiamy przepis na pierogi bez jajka. Doskonałe dla wegan, alergików lub po prostu osób, które lubią testować nowości. Jak twierdzą użytkownicy, ciasto na pierogi z brakiem jajka w składzie jest elastyczne, miękkie i sprężyste. Do przygotowania ciasta na 60 pierogów będzie potrzebne:

•      40 g masła (dla wegan wersja roślinna)

•      odrobina soli

•      300 ml gorącej wody

•      600 g mąki pszennej

Roztop masło w kąpieli wodnej. Przesiej mąkę i dodaj do niej sól. Stopniowo dodaj roztopione masło do mąki, nieprzerwanie mieszając. Wymieszane ciasto podziel na 6 części . Obsyp kuchenny blat i wałek mąką. Rozwałkuj na placki o grubości 3 mm. Wytnij szklanką kółka na pierogi, uzupełnij ulubionym farszem i zaklej. Pierogi gotuj w osolonej wodzie 2,5 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Ciasto na pierogi Thermomix

Z roku na rok coraz więcej gospodyń domowych decyduje się na zakup Thermomixu. Choć produkt nie należy do najtańszych, rekompensuje to szeroki wachlarz zastosowań. Thermomix pomoże Ci wyrobić ciasto szybko i sprawnie. Żeby przygotować ciasto na pierogi w Thermomixie, potrzebujesz:

•      25 g oleju rzepakowego

•      250 ml wrzątku

•      1/2 łyżeczki soli

•      500 g mąki pszennej

•      1 jajko

Przesiej mąkę do Thermomixa. Wlej wrzątek i wymieszaj 1,5 min/obr. Odczekaj 3-4 minuty, a następnie dodaj jajko i wymieszaj 1,5 min/obr. Dodaj sól i olej, a następnie ponownie wymieszaj 1,5 min/obr. Wyciągnij ciasto i zagnieć ręcznie. Wyrobione ciasto przykryj i pozostaw na 20 minut. Podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj je na grubość 3 mm. Wytnij szklanką kółka, uzupełnij wybranym farszem i zaklej. Gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia do uzyskania miękkości.

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz

Przepis na pierogi Ewy Wachowicz jako jeden z niewielu zawiera w sobie jajko. Wielu twierdzi, że jajko w składzie ciasta na pierogi tworzy je sztywnym. Jajka nie boi się używać w swoim przepisie Pani Ewa, wypróbuj i sprawdź, czy pierogi z jajkiem Ewy Wachowicz to danie odpowiednie dla Ciebie. Do ciasta na pierogi Ewy Wachowicz potrzebujesz:

•      szklankę gorącej wody

•      500 g mąki pszennej

•      szczyptę soli

•      jajko

Przesiej mąkę, zrób kopczyk, a w nim wgłębienie, do którego wlejesz wrzątek. Wymieszaj mąkę z wrzątkiem za pomocą noża, zgarniając mąkę do środka. Na środku ciasta utwórz wgłębienie i dodaj jajko. Ciasto wyrabiaj dłońmi do połączenia składników. Wyrobione ciasto przykryj i pozostaw na 20 minut. Podziel ciasto na 5 części. Blat i wałek obsyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Wytnij szklanką kółka na pierogi, nałóż wybrany farsz i zaklej. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.

 

Ciasto na pierogi z masłem

Dobre ciasto na pierogi to takie, które jest delikatne, miękkie i elastyczne, a jednocześnie wytrzymałe. Taki efekt uzyskasz, przygotowując ciasto na pierogi z masłem. Ciasto z masłem to ciekawa alternatywa dla klasycznego ciasta, niewątpliwie warto ją przetestować i zaskoczyć nowym smakiem kulinarnie znudzonych domowników i gości. Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

•      1 żółtko

•      125 ml ciepłej wody

•      25 g miękkiego masła

•      jajko

•      250 g mąki pszennej

•      sól

Przesiej mąkę do miski. Dodaj żółtka, jajko, sól i masło. Wlej wodę i wyrabiaj ciasto do uzyskania elastycznej struktury. Ciasto zawiń w folię i odstaw na 30 min. Ciasto podziel na równe części i rozwałkuj na grubość 3 mm. Wytnij formą lub szklanką kółka, uzupełnij farszem i zaklej. Pierogi gotuj 2-3 min od ich wypłynięcia do uzyskania miękkości.

 

Najlepsze gotowe pierogi – idealne ciasto i przepyszny farsz

Wychodząc naprzeciw wszystkim miłośnikom pierogów, którzy chcą jeść jednocześnie smacznie, zdrowo i pełnowartościowe, przygotowaliśmy najlepsze gotowe pierogi. Nie kupisz ich w żadnych supermarkecie. To my je dla Ciebie przygotujemy i dostarczymy prosto pod Twoje drzwi. Dieta pudełkowa wzbogacona o pyszne pierogi? Spróbuj i przekonaj się sam, że warto! Nasz przepis na ciasto na pierogi to sprawdzona receptura, która gwarantuje elastyczność i wytrzymałość. Jeśli kochasz pierogi, nasze na pewno Cię nie zawiodą. Wieloletnie doświadczenie w gastronomii pomogło nam w opracowaniu najlepszego ciasta na pierogi, które w połączeniu z kilkoma rodzajami farszu stanowią smaczny i zdrowy dodatek do pełnowartościowej diety. Nasze pierogi to gotowy produkt, który wystarczy podsmażyć na patelni z odrobiną masła lub skwarek. Jeśli nie wiesz jak zrobić ciasto na pierogi, zamów pierogi podczas kolejnego zamówienia i ciesz się wygodą i smakiem. Postaw na sprawdzony i smaczny catering dietetyczny.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Co ma dużo białka – spis produktów
Zamów jedzenie na dowóz – szybko, wygodnie i online
Obiady w diecie paleo – przepisy z mięsem i bez
Wychodzenie z diety Dąbrowskiej – jak zrobić to najlepiej?
Posiłki od Zdobywczyni Złotego Fartucha Masterchef Zuzanna Lisowska @Zuzaarbuza
Przepisy na diecie wysokobiałkowej – przykładowy jadłospis
Dieta wysokobiałkowa (wysokoproteinowa) – na czym polega i jakie daje efekty?
Zdrowe smaki od Michaliny Dudowicz – autorki książki Fleksitarianizm
Świąteczne Menu – Zamów Zupę Grzybową, Pierogi, Krokiety, Schaby i inne pyszności!
Sibo przyczyny i objawy – jakie produkty można jeść

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety
Zestaw Dieta Standard

Dieta Standardowa

Catering dietetyczny MójCatering to nasza propozycja najbardziej jakościowej diety pudełkowej na rynku! N...

Dieta Wege

Dieta Wegetariańska MojCatering jest urozmaicona i zbilansowana. Jadłospis na każdy tydzień układa wykwal...