Powrót do bloga

Ile można spożywać jajek dziennie – jaka jest norma

Oto jest pytanie! Jak również czy wolno jeść jajka? Ile jajek dziennie? Ile jajek tygodniowo? Dla kogo jajka? I które wybrać?

Niestety, jajka, ze względu na zawartość cholesterolu pokarmowego, budzą wciąż sporo kontrowersji i obaw, szczególnie wśród osób obciążonych chorobami układu krążenia, czy też osób z dużym stężeniem cholesterolu we krwi.
Jak to jest z tymi jajkami? Dla jednych to podstawowy element diety, szczególnie śniadania. Dla innych składnik bez którego można żyć.

Jednak… Jajko to życie! To źródło wielu witamin i składników mineralnych.

JAJA są pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze niezbędne do budowy tkanek. W żółtku jaja znajduje się duża ilość witaminy A oraz witaminy B1, B2 i niacyny. Jaja zawierają dużą ilość żelaza, a także składniki mineralne takie jak: fosfor, siarka, chlor.

Białko jaja nie zawiera cholesterolu i może być spożywane bez ograniczeń.

Białko pochodzące z jajek jest przyswajalne w 94 proc., tłuszcz – w 95, węglowodany w 98, natomiast związki mineralne w 76 proc.
Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w żółtku (jedno żółtko zawiera ok. 250-300 mg cholesterolu) nie zaleca się spożywania większej ilości jaj osobom z chorobami układu krążenia. Spożycie jaj należy ograniczyć także w przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Eksperci IŻŻ zalecają przyjmowanie 7 jajek tygodniowo.

W naszych posiłkach staramy się aby wszystkie wartości odżywcze były w idealnych proporcjach.

Dobieramy najlepsze jakościowo produkty, tak aby nasze dania nie tylko cieszyły oko ale i podniebienie.

Jeśli masz jakieś pytania napisz do Nas, pomożemy w dobraniu odpowiedniej diety dla Ciebie!

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Jak skutecznie schudnąć na taniej diecie odchudzającej?
Jajko na twardo – wartości odżywcze, kalorie i korzyści dla zdrowia
Herbaty przy refluksie – jakie pić?
Mój Catering kod rabatowy promocja
Pomysł na obiad Low FODMAP
Refluks – mleko w diecie refluksowej
Refluks w ciąży – jak sobie radzić?
Nadkwasota – objawy, przyczyny, leczenie
Dieta przy zgadze – co jeść, a czego unikać?
Jodek potasu – co to jest i dla kogo jak

Powrót do bloga
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Janusz
Gość
Janusz
3 lat temu

elegancko

milka
Gość
milka
3 lat temu

SUPER artykuł. Piszcie więcej!

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety
Zestaw Dieta Standard

Dieta Standardowa

Catering dietetyczny MójCatering to nasza propozycja najbardziej jakościowej diety pudełkowej na rynku! N...