Jak radzić sobie z jesienną chandrą?
Mniej słońca, zła pogoda może skutkować pojawieniem się ę jesiennej chandry. Sprawdź, jak sobie z nią poradzić!
Niższa temperatura na zewnątrz, opady deszczu, mniej słońca i krótsze dni to główne czynniki wpływające na nasze gorsze samopoczucie w okresie jesienno-zimowym.
Szczególnie w tym czasie warto zwrócić uwagę na to co jemy i czy w naszym codziennym jadłospisie znajdują się produkty bogate w witaminy, składniki mineralne, które są niezbędne do utrzymania nie tylko dobrego zdrowia ale i samopoczucia.
Zacznijmy więc od najważniejszego, czyli od pełnowartościowego śniadania
To co zjemy w pierwszym posiłku będzie rzutować na nasze samopoczucie i nastrój przez pierwsze godziny, jak również cały nadchodzący dzień. Ze względu na niskie temperatury na zewnątrz, posiłek powinien być ciepły. Świetnie sprawdzi się owsianka na mleku z orzechami i owocami sezonowymi. Dostarczy nam nie tylko witamin i minerałów ale także energii w postaci złożonych węglowodanów, dobrych tłuszczy i sycącego białka.
W naszym cateringu dietetycznym dbamy aby śniadanie było dobrym fundamentem każdego dnia. Kaloryczność tego posiłku, w zależności od wielkości porcji wynosi od 350 kcal do nawet 550 kcal.
Kolejne posiłki są również bardzo istotne. Ważne jest aby spożywać je regularnie i w równomiernych odstępach czasowych.
Produkty sezonowe
Korzystamy ze świeżych warzyw i owoców. Warzywniaki uganiają się od kolorowych dyń, cukinii, papryk, bakłażanów, soczystych jabłek, gruszek i śliwek. Bezapelacyjnie królową jesieni jest DYNIA, która w ostatnich latach wróciła do łask. Ceniona jest za swoją nisko kaloryczność oraz beta-karoten, czyli barwnik roślinny o właściwościach leczniczych.
Beta-karoten należy do karotenoidów i jest przeciwutleniaczem, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Pestki dyni natomiast są bogate w tryptofan, czyli aminokwas, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobór objawia się spadkami energii oraz nastroju.
Oprócz dyni do swojego jesiennego jadłospisu warto wprowadzić warzywa korzeniowe, takie jak por, marchew, seler. Świetnie sprawdzą się w rozgrzewających zupach! Kolejnym bardzo wartościowym produktem jest kasza jaglana, którą cechują właściwości przeciwzapalne. Nie należy zapominać o witaminie C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i jesienną chandrą oraz jest świetnym przeciwutleniaczem. Jej źródłem będą głównie brokuły, pomidory i kiszonki.
Naturalne probiotyki
Znaczącą rolę na odporność i samopoczucie mają probiotyki, czyli bakterie przywracające równowagę flory bakteryjnej. Jelita stanowią bardzo ważną część układu odpornościowego, dlatego należy o nie dbać.
Dlaczego są związane z układem odpornościowym? Ponieważ, w nich znajduje się najwięcej limfocytów, które chronią organizm przed różnymi patogenami. Dodatkowo zawierają kwas mlekowy, którego funkcją jest wspomagania trawienia i ułatwiania wchłaniania substancji, takich jak np. witaminy.
Dołożenie do codziennej diety produktów zawierających naturalne probiotyki, to jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit i wzmocnienie odporności. Do najlepszych źródeł bakterii probiotyczmych zaliczamy m.in.: sfermentowany nabiał, jogurty, kiszonki i oczywiście kombuchę którą możecie zamówić na www.mojcatering.com.pl.
A co mają kiszonki do dobrego samopoczucia? Wpływ na nasz wygląd 🙂 Zawarty w nich wcześniej wspomniany kwas mlekowy, działa bardzo korzystnie na wygląd naszej skóry, wzmacnia włosy i paznokcie.
W naszych posiłkach znajdą Państwo zarówno produkty pełne witamin i składników mineralnych jak również naturalne probiotyki.
Witaminy i składniki mineralne
To one wpływają na nasze samopoczucie. Nie zapomnijmy do codziennego jadłospisu dorzucić dania bogate w witaminę B6 i minerały, takie jak magnez czy wapń. Są nimi między innymi produkty bogate w białko np. chude ryby, drób czy wołowina, a także kasze, ciemne pieczywo, warzywa, przetwory mleczne, produkty zbożowe i kiełki.
Czym doprawiać dania? Ostrymi przyprawami np. chili i czosnkiem, które mają działanie rozgrzewające i oczywiście antybakteryjne.
Jeśli masz jakieś pytania napisz do Nas, pomożemy w dobraniu odpowiedniej diety dla Ciebie!
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Jak skutecznie schudnąć na taniej diecie odchudzającej?
Jajko na twardo – wartości odżywcze, kalorie i korzyści dla zdrowia
Herbaty przy refluksie – jakie pić?
Mój Catering kod rabatowy promocja
Pomysł na obiad Low FODMAP
Refluks – mleko w diecie refluksowej
Refluks w ciąży – jak sobie radzić?
Nadkwasota – objawy, przyczyny, leczenie
Dieta przy zgadze – co jeść, a czego unikać?
Jodek potasu – co to jest i dla kogo jak