jesienna chandra - Jak radzić sobie z jesienną chandrą?
Powrót do bloga

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Mniej słońca, zła pogoda może skutkować pojawieniem się ę jesiennej chandry. Sprawdź, jak sobie z nią poradzić!

Niższa temperatura na zewnątrz, opady deszczu, mniej słońca i krótsze dni to główne czynniki wpływające na nasze gorsze samopoczucie w okresie jesienno-zimowym.

Szczególnie w tym czasie warto zwrócić uwagę na to co jemy i czy w naszym codziennym jadłospisie znajdują się produkty bogate w witaminy, składniki mineralne, które są niezbędne do utrzymania nie tylko dobrego zdrowia ale i samopoczucia.

Zacznijmy więc od najważniejszego, czyli od pełnowartościowego śniadania

To co zjemy w pierwszym posiłku będzie rzutować na nasze samopoczucie i nastrój przez pierwsze godziny, jak również cały nadchodzący dzień.  Ze względu na niskie temperatury na zewnątrz, posiłek powinien być ciepły. Świetnie sprawdzi się owsianka na mleku z orzechami i owocami sezonowymi. Dostarczy nam nie tylko witamin i minerałów ale także energii w postaci złożonych węglowodanów, dobrych tłuszczy i sycącego białka.

W naszym cateringu dietetycznym dbamy aby śniadanie było dobrym fundamentem każdego dnia. Kaloryczność tego posiłku, w zależności od wielkości porcji wynosi od 350 kcal do nawet 550 kcal.

Kolejne posiłki są również bardzo istotne. Ważne jest aby spożywać je regularnie i w równomiernych odstępach czasowych.

Produkty sezonowe

Korzystamy ze świeżych warzyw i owoców. Warzywniaki uganiają się od kolorowych dyń, cukinii, papryk, bakłażanów, soczystych jabłek, gruszek i śliwek. Bezapelacyjnie królową jesieni jest DYNIA, która w ostatnich latach wróciła do łask. Ceniona jest za swoją nisko kaloryczność oraz beta-karoten, czyli barwnik roślinny o właściwościach leczniczych.

Beta-karoten należy do karotenoidów i jest przeciwutleniaczem, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Pestki dyni natomiast są bogate w tryptofan, czyli aminokwas, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobór objawia się spadkami energii oraz nastroju.

pexels public domain pictures 41964 edited - Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Oprócz dyni do swojego jesiennego jadłospisu warto wprowadzić warzywa korzeniowe, takie jak por, marchew, seler. Świetnie sprawdzą się w rozgrzewających zupach! Kolejnym bardzo wartościowym produktem jest kasza jaglana, którą cechują właściwości przeciwzapalne. Nie należy zapominać o witaminie C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i jesienną chandrą oraz jest świetnym przeciwutleniaczem. Jej źródłem będą głównie brokuły, pomidory i kiszonki.

Naturalne probiotyki

Znaczącą rolę na odporność i samopoczucie mają probiotyki, czyli bakterie przywracające równowagę flory bakteryjnej. Jelita stanowią bardzo ważną część układu odpornościowego, dlatego należy o nie dbać.

Dlaczego są związane z układem odpornościowym? Ponieważ, w nich znajduje się najwięcej limfocytów, które chronią organizm przed różnymi patogenami. Dodatkowo zawierają kwas mlekowy, którego funkcją jest wspomagania trawienia i ułatwiania wchłaniania substancji, takich jak np. witaminy.

Dołożenie do codziennej diety produktów zawierających naturalne probiotyki, to jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit i wzmocnienie odporności. Do najlepszych źródeł bakterii probiotyczmych zaliczamy m.in.: sfermentowany nabiał, jogurty, kiszonki i oczywiście kombuchę którą możecie zamówić na www.mojcatering.com.pl.

A co mają kiszonki do dobrego samopoczucia? Wpływ na nasz wygląd 🙂 Zawarty w nich wcześniej wspomniany kwas mlekowy, działa bardzo korzystnie na wygląd naszej skóry, wzmacnia włosy i paznokcie.

W naszych posiłkach znajdą Państwo zarówno produkty pełne witamin i składników mineralnych jak również naturalne probiotyki.

Witaminy i składniki mineralne

To one wpływają na nasze samopoczucie. Nie zapomnijmy do codziennego jadłospisu dorzucić dania bogate w witaminę B6 i minerały, takie jak magnez czy wapń. Są nimi między innymi produkty bogate w białko np. chude ryby, drób czy wołowina, a także kasze, ciemne pieczywo, warzywa, przetwory mleczne, produkty zbożowe i kiełki.

Czym doprawiać dania? Ostrymi przyprawami np. chili i czosnkiem, które mają działanie rozgrzewające i oczywiście antybakteryjne.

Jeśli masz jakieś pytania napisz do Nas, pomożemy w dobraniu odpowiedniej diety dla Ciebie!

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Jak skutecznie schudnąć na taniej diecie odchudzającej?
Jajko na twardo – wartości odżywcze, kalorie i korzyści dla zdrowia
Herbaty przy refluksie – jakie pić?
Mój Catering kod rabatowy promocja
Pomysł na obiad Low FODMAP
Refluks – mleko w diecie refluksowej
Refluks w ciąży – jak sobie radzić?
Nadkwasota – objawy, przyczyny, leczenie
Dieta przy zgadze – co jeść, a czego unikać?
Jodek potasu – co to jest i dla kogo jak

Powrót do bloga