Jakie produkty jeść przy zgadze a czego unikać: dieta i domowe sposoby na zgagę
Zgaga to dość powszechna i uciążliwa dolegliwość. Schorzenie w równym stopniu dotyka mężczyzn i kobiet, szczególnie tych w ciąży. Za zgagę może odpowiadać choroba refluksowa, złe nawyki żywieniowe, niektóre leki, picie alkoholu oraz palenie tytoniu. Refluks spowodowany jest patologią działania dolnego zwieracza przełyku. Zdaniem wspomnianego zwieracza jest domykanie żołądka i uniemożliwienie przedostania się do przełyku niestrawionego pokarmu i kwasów żołądkowych. Niepełne domknięcie zwieracza powoduje zarzucanie treści żołądkowej, powodując tym samym wiele uciążliwych dolegliwości, w tym zgagę. Jeśli masz problemy ze zgagą, chcesz wiedzieć, jak powinna wyglądać dieta przy zgadze, co jeść, a czego unikać, koniecznie przeczytaj nasz tekst.
Jak rozpoznać zgagę: co to dokładnie jest i co jeść na zgagę
Zgaga objawia się uczuciem pieczenia w klatce piersiowej, które pojawia się najczęściej za mostkiem. W niektórych przypadkach pieczenie może promieniować do wyżej położonych części przełyku i gardła, powodując specyficzny, gorzki posmak w ustach. Dolegliwości najczęściej pojawiają się po posiłku, aktywności fizycznej, podczas leżenia i spania, a także schylania. Sporadycznie występująca zgaga nie zagraża życiu i zdrowiu. Jeśli sporadycznie odczuwasz palenie w przełyku, możesz łagodzić je tzw. domowymi sposobami na zgagę, lekami bez recepty oraz przede wszystkim stosując zbilansowaną, lekkostrawną dietę na zgagę.
Dieta na zgagę:
• jedz minimum 3 godziny przed snem
• nie objadaj się
• spożywaj regularnie 5-6 posiłków każdego dnia
• pij szklankę wody przed posiłkiem
• nie pij w trakcie i po posiłku – pijąc rozrzedzasz soki żołądkowe i spowalniasz procesy trawienne
• jedz powoli i bez pośpiechu, dokładnie przeżuwaj każdy kęs
• nie jedz surowych warzyw i owoców
• ogranicz smażenie do niezbędnego minimum, zastąp je gotowaniem, duszeniem, gotowaniem na parze lub pieczeniem
Dieta przy refluksie, a tym samym dieta przy zgadze z założenia powinna być dietą lekkostrawną i eliminować produkty wzmagające produkcję kwasów żołądkowych. Dietę na zgagę należy komponować w oparciu o pełnowartościowe źródła białek, tłuszczy i węglowodanów. Podstawowe założenia diety na zgagę:
Tylko konsekwentna zmiana nawyków żywieniowych, pozwoli na skuteczną walkę z nawracającym paleniem w okolicach mostka i przełyku. Stosując się do podstawowych założeń diety na zgagę, przyspieszysz remisję uciążliwych dolegliwości.
Jakich produktów użyć komponując dietę na zgagę?
Tłuszcze w odgrywają niezwykle ważną rolę w każdej diecie, nie inaczej jest w diecie na zgagę. Tłuszcze obniżają motorykę żołądka i hamują wydzielanie kwasu solnego. Najlepsze źródła tłuszczy w diecie na zgagę to:
• śmietanka
• pestki i orzechy
• oliwa z oliwek
• masło
• oleje roślinne
Węglowodany dobieraj zgodnie z zasadami diety lekkostrawnej. Najlepsze źródła węglowodanów w diecie na zgagę:
• ziemniaki
• sucharki
• biszkopty
• drobne kasze np. kuskus i manna
• jasny makaron
• jasne pieczywo.
Białko – pełnowartościowe białko wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku. Do swojej diety przy zgadze obowiązkowo włącz:
• jaja
• tofu
• chude ryby – dorsz, sandacz, flądra, tuńczyk
• nabiał – kefir, jogurt, chudy twaróg
• chude mięso – kurczak, indyk, schab.
Warzywa i owoce – nie zapominaj o nich w swojej diecie, są źródłem niezbędnego błonnika, witamin i minerałów. Do diety dodaj:
• banany
• marchew
• pietruszkę
• melon
• gruszki
• kalafior
• dynie
• cukinię
• brzoskwinie
• jabłka.
Co jeść na zgagę?
Masz epizod zgagi, nie masz dostępu do leków, a palenie w przełyku uniemożliwia Ci normalne funkcjonowanie? Sprawdź co pić i jeść na zgagę, żeby ugasić uporczywe palenie w przełyku:
• Wypij szklankę letniego lub ciepłego mleka. Mleko skutecznie oczyszcza przełyk, a jego obojętny odczyn neutralizuje kwasy żołądkowe.
• Zjedz dojrzałego banana. Banan dzięki łagodnej strukturze nie podrażnia żołądka, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe.
• Na niekomfortowe palenie w przełyku, dobrze sprawdzi się również zielony ogórek, który neutralizuje kwas solny wytwarzany w żołądku.
• Garść migdałów pomoże zobojętnić kwaśną treść żołądkową.
• Wypij wodę lub mleko z łyżeczką sody, takie połączenie skutecznie podziała na zgagę.
Pamiętaj! Częsta zgaga może powodować podrażnienie lub ubytki błony śluzowej przełyku. W przypadku regularnie występujących objawów zgłoś się do lekarza, w celu potwierdzenia lub wykluczenia przewlekłej choroby refluksowej.
Zgaga czego nie jeść?
Eliminując niektóre produkty, możesz zmniejszyć nasilenie objawów zgagi. Ze swojej diety wyeliminuj:
• produkty czekoladowe
• cebulę i warzywa cebulowate
• dania i produkty ciężkostrawne
• soki
• kawę
• owoce cytrusowe
• produkty smażone na głębokim oleju
• tłuste dania
• produkty odsmażane
• napoje gazowane
• alkohol
• pieczywo pełnoziarniste
• pomidory i sosy na ich bazie
• ostre dania i przyprawy
Dieta pudełkowa na zgagę
Choć lista produktów jakie możesz jeść cierpiąc na zgagę, jest wystarczająco długa, by stworzyć z nich naprawdę wiele różnorodnych, pełnowartościowych i smacznych posiłków, początkowo może sprawić to sporo problemów. Jeśli masz problem z gotowaniem, brakuje Ci czasu, lub po prostu nie masz ochoty spędzać wolnego czasu w kuchni, wypróbuj catering dietetyczny. W czasach gdy każde 15 minut jest na wagę złota, decyzja o wyborze diety pudełkowej to wygodna i zdrowa opcja dla całej rodziny. Obecnie oferta cateringów dietetycznych jest kompleksowa i dopasowana do potrzeb nawet najbardziej wymagających klientów. Różnorodność dań, możliwości zmian posiłków, atrakcyjny cennik diet i wygodna forma dostaw zachęciły tysiące ludzi chcących zadbać o zdrowie. Zamówiony catering dostarczany jest codziennie rano, w wygodnych pudełkach pod Twoje drzwi. Jeśli chcesz jeść smacznie, zdrowo, bez zakupów i gotowania to catering dietetyczny będzie idealną opcją dla Ciebie i Twojej rodziny. Optymalna dieta pomoże Ci w walce z wieloma schorzeniami, w tym w walce z chorobą refluksową i zgagą.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym – jak się odżywiać?
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść a czego nie?
Skaza białkowa u dorosłych – objawy, rozpoznanie, dieta
Skaza białkowa a nietolerancja laktozy – główne różnice
Dieta bez laktozy – jakie produkty wybierać przy nietolerancji laktozy?
Nietolerancja laktozy – objawy, przyczyny, leczenie
Nietolerancja glutenu u niemowląt – jakie są objawy?
Dieta przy chorobie wieńcowej – jak się odżywiać?
Dieta przy arytmii serca – co jeść przy arytmii?
Dieta po zawale – co jeść a czego nie jeść po zawale serca?
Szukasz diety, która pozwoli Ci schudnąć? Chcesz ograniczyć węglowodany i zastąpić je zwiększoną ilością ...