dieta na zgagę
Powrót do bloga

Jakie produkty jeść przy zgadze a czego unikać: dieta i domowe sposoby na zgagę

Zgaga to dość powszechna i uciążliwa dolegliwość. Schorzenie w równym stopniu dotyka mężczyzn i kobiet, szczególnie tych w ciąży. Za zgagę może odpowiadać choroba refluksowa, złe nawyki żywieniowe, niektóre leki, picie alkoholu oraz palenie tytoniu. Refluks spowodowany jest patologią działania dolnego zwieracza przełyku. Zdaniem wspomnianego zwieracza jest domykanie żołądka i uniemożliwienie przedostania się do przełyku niestrawionego pokarmu i kwasów żołądkowych. Niepełne domknięcie zwieracza powoduje zarzucanie treści żołądkowej, powodując tym samym wiele uciążliwych dolegliwości, w tym zgagę. Jeśli masz problemy ze zgagą, chcesz wiedzieć, jak powinna wyglądać dieta przy zgadze, co jeść, a czego unikać, koniecznie przeczytaj nasz tekst.

 

Jak rozpoznać zgagę: co to dokładnie jest i co jeść na zgagę

Zgaga objawia się uczuciem pieczenia w klatce piersiowej, które pojawia się najczęściej za mostkiem. W niektórych przypadkach pieczenie może promieniować do wyżej położonych części przełyku i gardła, powodując specyficzny, gorzki posmak w ustach. Dolegliwości najczęściej pojawiają się po posiłku, aktywności fizycznej, podczas leżenia i spania, a także schylania. Sporadycznie występująca zgaga nie zagraża życiu i zdrowiu. Jeśli sporadycznie odczuwasz palenie w przełyku, możesz łagodzić je tzw. domowymi sposobami na zgagę, lekami bez recepty oraz przede wszystkim stosując zbilansowaną, lekkostrawną dietę na zgagę.

 

Dieta na zgagę:

•      jedz minimum 3 godziny przed snem

•      nie objadaj się

•      spożywaj regularnie 5-6 posiłków każdego dnia

•      pij szklankę wody przed posiłkiem

•      nie pij w trakcie i po posiłku – pijąc rozrzedzasz soki żołądkowe i spowalniasz procesy trawienne

•      jedz powoli i bez pośpiechu, dokładnie przeżuwaj każdy kęs

•      nie jedz surowych warzyw i owoców

•      ogranicz smażenie do niezbędnego minimum, zastąp je gotowaniem, duszeniem, gotowaniem na parze lub pieczeniem

Dieta przy refluksie, a tym samym dieta przy zgadze z założenia powinna być dietą lekkostrawną i eliminować produkty wzmagające produkcję kwasów żołądkowych. Dietę na zgagę należy komponować w oparciu o pełnowartościowe źródła białek, tłuszczy i węglowodanów. Podstawowe założenia diety na zgagę:

Tylko konsekwentna zmiana nawyków żywieniowych, pozwoli na skuteczną walkę z nawracającym paleniem w okolicach mostka i przełyku. Stosując się do podstawowych założeń diety na zgagę, przyspieszysz remisję uciążliwych dolegliwości.

 

Jakich produktów użyć komponując dietę na zgagę?

Tłuszcze w odgrywają niezwykle ważną rolę w każdej diecie, nie inaczej jest w diecie na zgagę. Tłuszcze obniżają motorykę żołądka i hamują wydzielanie kwasu solnego. Najlepsze źródła tłuszczy w diecie na zgagę to:

•      śmietanka

•      pestki i orzechy

•      oliwa z oliwek

•      masło

•      oleje roślinne

Węglowodany dobieraj zgodnie z zasadami diety lekkostrawnej. Najlepsze źródła węglowodanów w diecie na zgagę:

•      ziemniaki

•      sucharki

•      biszkopty

•      drobne kasze np. kuskus i manna

•      jasny makaron

•      jasne pieczywo.

Białko – pełnowartościowe białko wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku. Do swojej diety przy zgadze obowiązkowo włącz:

•      jaja

•      tofu

•      chude ryby – dorsz, sandacz, flądra, tuńczyk

•      nabiał – kefir, jogurt, chudy twaróg

•      chude mięso – kurczak, indyk, schab.

Warzywa i owoce – nie zapominaj o nich w swojej diecie, są źródłem niezbędnego błonnika, witamin i minerałów. Do diety dodaj:

•      banany

•      marchew

•      pietruszkę

•      melon

•      gruszki

•      kalafior

•      dynie

•      cukinię

•      brzoskwinie

•      jabłka.

 

Co jeść na zgagę?

Masz epizod zgagi, nie masz dostępu do leków, a palenie w przełyku uniemożliwia Ci normalne funkcjonowanie? Sprawdź co pić i jeść na zgagę, żeby ugasić uporczywe palenie w przełyku:

•      Wypij szklankę letniego lub ciepłego mleka. Mleko skutecznie oczyszcza przełyk, a jego obojętny odczyn neutralizuje kwasy żołądkowe.

•      Zjedz dojrzałego banana. Banan dzięki łagodnej strukturze nie podrażnia żołądka, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe.

•      Na niekomfortowe palenie w przełyku, dobrze sprawdzi się również zielony ogórek, który neutralizuje kwas solny wytwarzany w żołądku.

•      Garść migdałów pomoże zobojętnić kwaśną treść żołądkową.

•      Wypij wodę lub mleko z łyżeczką sody, takie połączenie skutecznie podziała na zgagę.

Pamiętaj! Częsta zgaga może powodować podrażnienie lub ubytki błony śluzowej przełyku. W przypadku regularnie występujących objawów zgłoś się do lekarza, w celu potwierdzenia lub wykluczenia przewlekłej choroby refluksowej.

Zgaga czego nie jeść?

Eliminując niektóre produkty, możesz zmniejszyć nasilenie objawów zgagi. Ze swojej diety wyeliminuj:

•      produkty czekoladowe

•      cebulę i warzywa cebulowate

•      dania i produkty ciężkostrawne

•      soki

•      kawę

•      owoce cytrusowe

•      produkty smażone na głębokim oleju

•      tłuste dania

•      produkty odsmażane

•      napoje gazowane

•      alkohol

•      pieczywo pełnoziarniste

•      pomidory i sosy na ich bazie

•      ostre dania i przyprawy

 

Dieta pudełkowa na zgagę

Choć lista produktów jakie możesz jeść cierpiąc na zgagę, jest wystarczająco długa, by stworzyć z nich naprawdę wiele różnorodnych, pełnowartościowych i smacznych posiłków, początkowo może sprawić to sporo problemów. Jeśli masz problem z gotowaniem, brakuje Ci czasu, lub po prostu nie masz ochoty spędzać wolnego czasu w kuchni, wypróbuj catering dietetyczny. W czasach gdy każde 15 minut jest na wagę złota, decyzja o wyborze diety pudełkowej to wygodna i zdrowa opcja dla całej rodziny. Obecnie oferta cateringów dietetycznych jest kompleksowa i dopasowana do potrzeb nawet najbardziej wymagających klientów. Różnorodność dań, możliwości zmian posiłków, atrakcyjny cennik diet i wygodna forma dostaw zachęciły tysiące ludzi chcących zadbać o zdrowie. Zamówiony catering dostarczany jest codziennie rano, w wygodnych pudełkach pod Twoje drzwi. Jeśli chcesz jeść smacznie, zdrowo, bez zakupów i gotowania to catering dietetyczny będzie idealną opcją dla Ciebie i Twojej rodziny. Optymalna dieta pomoże Ci w walce z wieloma schorzeniami, w tym w walce z chorobą refluksową i zgagą.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym – jak się odżywiać?
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść a czego nie?
Skaza białkowa u dorosłych – objawy, rozpoznanie, dieta
Skaza białkowa a nietolerancja laktozy – główne różnice
Dieta bez laktozy – jakie produkty wybierać przy nietolerancji laktozy?
Nietolerancja laktozy – objawy, przyczyny, leczenie
Nietolerancja glutenu u niemowląt – jakie są objawy?
Dieta przy chorobie wieńcowej – jak się odżywiać?
Dieta przy arytmii serca – co jeść przy arytmii?
Dieta po zawale – co jeść a czego nie jeść po zawale serca?

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments