mleko ziemniaczane
Powrót do bloga

Mleko z ziemniaków – jak powstaje i czy jest zdrowe

Jesteś weganom i myślisz, że o mlekach roślinnych wiesz już wszystko! Nic bardziej mylnego! NIezwykle modne na zachodzie mleko z ziemniaków to nic innego jak mleko bez nabiału, zrobione z gotowanych ziemniaków i wody. Powstaje ono z wody, w której są gotowane i jest absolutnym hitem na świecie. Kwestia czasu kiedy pojawi się na naszych półkach sklepowych.

 

Mleko ziemniaczane to nowa opcja mleka roślinnego, która weszła na rynek w 2021 roku. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pełną porcję zaskakująco bogatego i kremowego mleka roślinnego, które jest idealną alternatywą dla mleka roślinnego, które niestety często jest produktem wysoko przetworzonym.

Na rynku istnieje już wiele dostępnych opcji mleka z roślin, które tak na prawdę klasyfikować powinniśmy jako napoje roślinne, gdyż wg polskiego ustawodawstwa, napoje zawierające wodę to napoje, a nie mleko.

Półki sklepowe w ostatnim czasie wypełniły się po brzegi modnymi napojami roślinnymi, które są świetną alternatywą do mleka krowiego. Mleko owsiane, mleko sojowe, migdałowe, orzechowe, kokosowe – można by tak wymieniać bardzo długo. Weganie uwielbiają te wegańskie napoje więc gdy na półki trafia nowa, jeszcze zdrowsza propozycja, to taki napój roślinny musi być hitem.

Pierwsza na rynek wprowadziła je Szwedzka firma DUG, która zdobyła nagrodę World Food Innovation Awards 2021 właśnie za swoje napoje ziemniaczane. Napój ziemniaczany DUG został zwycięzcą w kategorii „Najlepszy Produkt Przyjazny Alergii” i zajął wysokie miejsce w trzech innych kategoriach, m.in. wysoko wyróżniona nagroda za „Najlepszy napój roślinny”.

Dlaczego mleko ziemniaczane jest lepsze od innych?

Tutaj robi się ciekawie. Mleko ziemniaczane jest znacznie bardziej zrównoważone niż jakiekolwiek inne dostępne obecnie mleko roślinne. Uprawa ziemniaków jest według DUG „bardzo życzliwa dla środowiska”. W porównaniu do soi, migdałów, owsa czy zwykłego nabiału, ziemniaki są dwukrotnie bardziej efektywne w uprawie ziemi, co zmniejsza wpływ na klimat o 75%. W porównaniu z migdałami ziemniaki zużywają 56 razy mniej wody do produkcji. Ochrona wody jest ważna, aby zapobiegać niedoborom i suszom. To mleko roślinne pozostawia niewielki ślad klimatyczny, co jest jego kolejnym atutem.

Ziemniaki zawierają dużo minerałów, witamin, ale także węglowodanów i błonnika. To niesamowite jedzenie i zdecydowanie coś, co jest na mojej cotygodniowej liście zakupów.

Przepis na mleko ziemniaczane, czyli jak zrobić pyszne mleko roślinne.

Zapewne teraz wyobrażasz sobie, że te pyszne pieczone ziemniaki, które wylądowały na Twoim talerzu podczas wczorajszego obiadu zmiksujesz, dolejesz wody i wypijesz. Niestety, to nie na tym polega. Mleko z ziemniaków należy przygotować w sposób jak najbardziej naturalny i zdrowy. W Korei już dawno spożywa się latte ze słodkich ziemniaków, które jest bardzo smaczne.

Składniki na mleko ziemniaczane:

  • 1 średni ziemniak (około 1¼ szklanki pokrojonej w kostkę lub około 200 gramów)
  • 4 szklanki wody plus trochę więcej, aby uzyskać odpowiednią objętość
  • 4 małe łyżki mąki migdałowej
  • odrobina soli
  • 2 łyżeczki cukru lub stevii (opcjonalnie)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Obrać ziemniaki i pokroić w grube plastry.
  2. Zagotuj wodę w garnku i gotuj ziemniaki do miękkości. Ziemniaki muszą być lekko al. dente, nie gotuj ich zbyt długo, najlepiej około 10 minut.
  3. Przełóż gorącą wodę z gotowania do blendera wraz z gotowanymi ziemniakami i dodaj pozostałe składniki do gorącej wody. Odstaw na 5 do 10 minut, aby zmiękczyć migdały.
  4. Dodaj3 kubki wody, a następnie dodaj ziemniaka do blendera. Miksuj na wysokich obrotach około 4 do 5 minut.
  5. Gotowy napój przecedź przez bardzo cienką ściereczkę lub gazę. Pozostałą miazgę możesz zachować, aby dodać ją do naleśników lub babeczek.
  6. Przechowuj mleko ziemniaczano-migdałowe pod przykryciem i w lodówce do 4 dni.

 

Jakie wartości odżywcze mają ziemniaki?

Ziemniaki mają niewiele, bo tylko 77-80 kcal na 100 gramów. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C i B. Ziemniaki zawierają  Magnez, potas, fosfor i inne składniki mineralne  obniżające ciśnienie krwi i poprawiające zdrowie skóry, funkcjonowanie wzroku i krzepnięcie krwi. Ziemniaki zapobiegają także mutacji komórek nowotworowych, dlatego warto po nie sięgać w ramach profilaktyki.

Do czego używać mleka ziemniaczanego?

Możesz używać mleka ziemniaczanego tak jak innego mleka roślinnego. Dodaj go do płatków śniadaniowych czy porannej kawie.

Możesz zrobić gorące lub zimne mleko ziemniaczane. Aby uzyskać ciepłe mleko ziemniaczane, po prostu zarezerwuj wrzącą wodę (z ziemniaków) do zmieszania z gotowanymi ziemniakami. Lub podgrzej zimne mleko ziemniaczane, aby podawać na ciepło.

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, ale nie masz czasu na przygotowywanie mlek roślinnych, czy generalnie gotować to koniecznie sprawdź nasz wegetariański catering dietetyczny. W jego ofercie bardzo często pojawia się mleko owsiane, mleko migdałowe i pyszne mleko orzechowe.  Za każdym razem dodajemy do nich warzywa, zioła, nasiona czy super foods.  Po prostu rozpływają się w ustach!

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Węglowodany a odchudzanie – które jeść, a których unikać?
Ile kalorii dziennie żeby schudnąć – jak policzyć kaloryczność?
Dieta w zespole jelita drażliwego – co jeść, a czego nie?
Dieta oczyszczająca jelita – jak przygotować?
Co pić żeby schudnąć – rano i wieczorem
Aloes podczas odchudzania – jak stosować?
Picie pokrzywy a odchudzanie – jaki ma wpływ?
Kurkuma na odchudzanie – czy działa?
Ostropest plamisty – czy wspiera odchudzanie?
Nasiona chia a odchudzanie – czy działają?

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments