pomysł na obiad bez glutenu
Powrót do bloga

Pomysł na obiad bez glutenu – 10 przepisów bezglutenowych

Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem roślinnym pochodzenia zbożowego. Źródłem glutenu są przede wszystkim zboża tradycyjne takie jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. 

Gluten ma ważną funkcję strukturotwórczą, zwłaszcza dla produktów mącznych. Zawarty w mąkach gluten połączony z wodą tworzy plastyczną strukturę ciasta, która zapewnia odpowiednią strukturę takim produktom jak pieczywo, makarony, kluski, drożdżówkom, pizzy i innym ciastom o porowatej strukturze. Gluten to baza większości sklepowych wypieków, znaleźć go można w napojach mlecznych i wielu wędlinach.

Aktualnie coraz więcej skarży się na problemy z trawieniem produktów z glutenem, wiele osób ma nietolerancję glutenu czy nawet alergię.

Jeśli zdecydowałeś zrezygnować z produktów zawierających gluten i poszukujesz inspiracji to ten artykuł jest dla Ciebie.

Przepis nr 1

Afrykańska zupa orzechowa bez glutenu

Opis przygotowania

Cebulę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Warzywa pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć warzywa. Dodać pomidory z puszki, smażyć ok. 2 minuty. Wlać bulion, przyprawić. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać ryż, gotować aż będzie miękki. Masło orzechowe rozrobić z odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Bulion warzywny 1 x szklanka (240 g) 240 g
Cebula 0.25 x sztuka (100 g) 25 g
Czosnek 1 x ząbek (5 g) 5 g
Kolendra (liście) 1 x garść (1 g) 1 g
Masło orzechowe 1.5 x łyżka (20 g) 30 g
Olej rzepakowy 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Papryczka chili suszona 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Papryka czerwona 0.5 x sztuka (230 g) 115 g
Papryka słodka w proszku 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pomidory z puszki 0.5 x szklanka (240 g) 120 g
Ryż biały 2 x łyżka (15 g) 30 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suma produktów: 571.9 g

 

Składniki odżywcze

Energia 415.248 kcal
Węglowodany 48.000 g
Białko 12.552 g
Tłuszcz 21.080 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2.861 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 10.231 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 5.894 g
Kwasy tłuszczowe trans 0.020 g
Kwas eikozapentaenowy 0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy 0.000 g
Kwas alfa-linolenowy 0.458 g
Cholesterol 0.000 mg
Cukry ogółem 13.006 g
Sacharoza 2.419 g
Laktoza 0.000 g
Glukoza 5.797 g
Fruktoza 4.586 g
Galaktoza 0.001 g
Błonnik pokarmowy 7.844 g
Woda 487.297 g

 

Przepis nr 2

Aloo globi wegetariańskie danie bez glutenu

Aloo gobi to bardzo znane wegetariańskie danie kuchni indyjskiej. Bazą tej potrawy są ziemniaki i kalafior. Dodatkami są przyprawy popularne w kuchni indyjskiej jak imbir czy garam masala, a całość dusi się aż do powstania gęstego curry.

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, podsmażyć. Dodać ziemniaki i kalafior, wlać bulion lub wodę. Zagotować, przykryć i dusić, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać koncentrat oraz odsączony groszek. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką i kolendrą.

Produkty

Produkt Ilość Jednostka Suma
Kalafior 5 x różyczka (50 g) 250 g
Ziemniak 2 x sztuka (75 g) 150 g
Cebula 0.5 x sztuka (100 g) 50 g
Czosnek 1 x ząbek (5 g) 5 g
Bulion warzywny 0.25 x szklanka (240 g) 60 g
Groszek zielony konserwowy 0.5 x szklanka (170 g) 85 g
Koncentrat pomidorowy 1 x łyżka (25 g) 25 g
Olej rzepakowy 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Sok z cytryny 1 x łyżeczka (3 g) 3 g
Curry 0.5 x łyżeczka (4 g) 2 g
Garam masala 0.5 x łyżeczka (5 g) 2.5 g
Imbir mielony 0.5 x łyżeczka (5 g) 2.5 g
Kurkuma mielona 0.5 x łyżeczka (5 g) 2.5 g
Kmin rzymski (mielony) 0.5 x łyżeczka (5 g) 2.5 g
Papryczka chili suszona 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Kolendra (liście) 1 x garść (1 g) 1 g
Natka pietruszki 1 x łyżka (12 g) 12 g
Suma produktów: 658.6 g

 

Składniki odżywcze

Energia 369.742 kcal
Węglowodany 68.253 g
Białko 14.565 g
Tłuszcz 7.830 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1.057 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3.869 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1.999 g
Kwasy tłuszczowe trans 0.021 g
Kwas eikozapentaenowy 0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy 0.000 g
Kwas alfa-linolenowy 0.505 g
Cholesterol 0.000 mg
Cukry ogółem 15.626 g
Sacharoza 3.662 g
Laktoza 0.000 g
Glukoza 5.536 g
Fruktoza 5.166 g
Galaktoza 0.009 g
Błonnik pokarmowy 16.809 g
Woda 560.699 g

 

Przepis nr 3

Asian potatoe dish – pomysł na bezglutenowe danie azjatyckie

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć w wodzie. Ugotować do miękkości. Czosnek obrać, pzecisnąć przez praskę a chilli pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować w wodzie. Rozgrzać oliwę na patelni, przesmażyć na niej kumin. Po chwili dodać czosnek, chili, kurkumę, słodką paprykę i imbir. Wymieszać przyprawy wraz z przecierem. Dodać na patelnię ugotowane ziemniaki i fasolkę. Całość wymieszać. Gotowe danie posypać kolendrą.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Czosnek 1 x ząbek (5 g) 5 g
Fasola mung 4 x łyżka (15 g) 60 g
Imbir mielony 0.25 x łyżeczka (5 g) 1.25 g
Kmin rzymski (mielony) 0.25 x łyżeczka (5 g) 1.25 g
Kolendra suszona 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Kurkuma mielona 3 x szczypta (0.3 g) 0.9 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Papryczka chili czerwona 0.25 x sztuka (20 g) 5 g
Papryka słodka w proszku 2 x szczypta (0.3 g) 0.6 g
Przecier pomidorowy 0.5 x szklanka (240 g) 120 g
Sól 1 x łyżeczka (6 g) 6 g
Ziemniak 2 x sztuka (75 g) 150 g
Suma produktów: 365 g

Składniki odżywcze

Energia 487.275 kcal
Węglowodany 79.630 g
Białko 21.374 g
Tłuszcz 11.885 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1.768 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7.756 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1.628 g
Kwasy tłuszczowe trans 0.001 g
Kwas eikozapentaenowy 0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy 0.000 g
Kwas alfa-linolenowy 0.006 g
Cholesterol 0.000 mg
Cukry ogółem 11.310 g
Sacharoza 0.308 g
Laktoza 0.000 g
Glukoza 2.935 g
Fruktoza 3.265 g
Galaktoza 0.004 g
Błonnik pokarmowy 16.631 g

Przepis nr 4

Pomysł na obiad bezglutenowy: Babeczki marchewkowe 

Opis przygotowania

Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Banana rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do foremek od muffinek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

Produkty

Produkt Ilość Jednostka Suma
Banan 0.5 x sztuka (120 g) 60 g
Cynamon 0.5 x łyżeczka (4 g) 2 g
Erytrytol 5 x łyżka (10 g) 50 g
Marchew 2 x sztuka (45 g) 90 g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 2 x łyżka (15 g) 30 g
Mąka pszenna typ 500 0.5 x szklanka (130 g) 65 g
Mleko 2% 0.25 x szklanka (230 g) 57.5 g
Olej rzepakowy 5 x łyżka (10 g) 50 g
Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka (4 g) 4 g
Suma produktów: 408.5 g

Składniki odżywcze

Dla 5 porcji Dla 1 porcji
Energia 892.980 kcal 178.596 kcal
Węglowodany 147.353 g 29.471 g
Białko 14.650 g 2.930 g
Tłuszcz 53.107 g 10.621 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4.837 g 0.967 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 32.179 g 6.436 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 15.095 g 3.019 g
Kwasy tłuszczowe trans 0.246 g 0.049 g
Kwas eikozapentaenowy 0.000 g 0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy 0.000 g 0.000 g
Kwas alfa-linolenowy 4.573 g 0.915 g
Cholesterol 4.600 mg 0.920 mg
Cukry ogółem 14.680 g 2.936 g
Sacharoza 4.779 g 0.956 g
Laktoza 2.881 g 0.576 g
Glukoza 3.546 g 0.709 g
Fruktoza 3.448 g 0.690 g
Galaktoza 0.012 g 0.002 g
Błonnik pokarmowy 9.855 g 1.971 g

Przepis nr 5

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i mięsem 

Opis przygotowania

Kaszę wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Bakłażana umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek. Posypać go obficie solą (zostawić odrobinę do doprawienia farszu), odstawić na kwadrans i opłukać w wodzie. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać i usmażyć zmieloną pierś z indyka (lub pokrojoną w drobną kostkę). Całość przyprawić solą, pieprzem, oregano. Dodać startą marchewkę, wydrążony miąższ z bakłażana, kukurydzę. Wymieszać. Wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną, dodać serek śmietankowy i wszystko wymieszać. Bakłażana wypełnić farszem z patelni. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.

Produkty

Produkt Ilość Jednostka Suma
Bakłażan 1 x sztuka (240 g) 240 g
Cebula 1 x sztuka (100 g) 100 g
Czosnek 0.5 x ząbek (5 g) 2.5 g
Kasza jaglana 40 x gram (1 g) 40 g
Kukurydza konserwowa 3 x łyżka (15 g) 45 g
Marchew 0.5 x sztuka (45 g) 22.5 g
Oregano suszone 1 x łyżka (4 g) 4 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pierś z indyka 70 x gram (1 g) 70 g
Serek kanapkowy (np. śmietankowy) 1 x łyżka (25 g) 25 g
Sól 4 x szczypta (0.3 g) 1.2 g
Suma produktów: 550.5 g

Składniki odżywcze

Energia 470.253 kcal
Węglowodany 66.140 g
Białko 27.372 g
Tłuszcz 13.055 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 5.818 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3.080 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2.066 g
Kwasy tłuszczowe trans 0.009 g
Kwas eikozapentaenowy 0.003 g
Kwas dokozaheksaenowy 0.001 g
Kwas alfa-linolenowy 0.067 g
Cholesterol 62.350 mg
Cukry ogółem 16.777 g
Sacharoza 4.101 g
Laktoza 0.940 g
Glukoza 6.088 g
Fruktoza 5.232 g
Galaktoza 0.006 g
Błonnik pokarmowy 15.523 g

 

Przepis nr 6

Pomysł na obiad bez glutenu: Batat faszerowany pieczarkami i kaszą 

Opis przygotowania

Batata umyć, przekroić na pół, gotować ok 5-7 minut. Po tym czasie wydrążyć środek każdej połówki. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć cebulę na rozgrzanej oliwie, po chwili dodać pokrojone pieczarki. Kaszę ugotować. Pieczarki doprawić pieprzem, sosem sojowym. Dodać kaszę, płatki drożdżowe, sól, całość wymieszać z wydrążonymi kawałkami batata. Bataty nafaszerować. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w 190 stopniach C. Gotowe danie posypać orzechami.

Produkty

Produkt Ilość Jednostka Suma
Batat 1 x sztuka (230 g) 230 g
Cebula 0.5 x sztuka (100 g) 50 g
Drożdże nieaktywne (płatki) 1 x łyżka (5 g) 5 g
Kasza gryczana 50 x gram (1 g) 50 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Orzechy pekan 1 x garść (30 g) 30 g
Pieczarki 4 x sztuka (20 g) 80 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Sos sojowy ciemny 2 x łyżeczka (5 g) 10 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suma produktów: 465.6 g

Składniki odżywcze

Dla 2 porcji Dla 1 porcji
Energia 723.653 kcal 361.827 kcal
Węglowodany 96.432 g 48.216 g
Białko 18.141 g 9.071 g
Tłuszcz 34.011 g 17.006 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3.785 g 1.893 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 20.093 g 10.047 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8.223 g 4.112 g
Kwasy tłuszczowe trans
Kwas eikozapentaenowy
Kwas dokozaheksaenowy
Kwas alfa-linolenowy 0.000 g 0.000 g
Cholesterol 0.000 mg 0.000 mg
Cukry ogółem 15.242 g 7.621 g
Sacharoza 7.461 g 3.731 g
Laktoza
Glukoza 4.814 g 2.407 g
Fruktoza 2.660 g 1.330 g
Galaktoza 0.000 g 0.000 g
Błonnik pokarmowy 17.801 g 8.901 g

 

Przepis nr 7

Najlepszy pomysł na obiad po afrykańsku: bezglutenowa zupa orzechowa 

Opis przygotowania

Cebulę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Warzywa pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć warzywa. Dodać pomidory z puszki, smażyć ok. 2 minuty. Wlać bulion, przyprawić. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać ryż, gotować aż będzie miękki. Masło orzechowe rozrobić z odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Produkty

Produkt Ilość Jednostka Suma
Bulion warzywny 1 x szklanka (240 g) 240 g
Cebula 0.25 x sztuka (100 g) 25 g
Czosnek 1 x ząbek (5 g) 5 g
Kolendra (liście) 1 x garść (1 g) 1 g
Masło orzechowe 1.5 x łyżka (20 g) 30 g
Olej rzepakowy 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Papryczka chili suszona 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Papryka czerwona 0.5 x sztuka (230 g) 115 g
Papryka słodka w proszku 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pomidory z puszki 0.5 x szklanka (240 g) 120 g
Ryż biały 2 x łyżka (15 g) 30 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suma produktów: 571.9 g

Składniki odżywcze

Energia 415.248 kcal
Węglowodany 48.000 g
Białko 12.552 g
Tłuszcz 21.080 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2.861 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 10.231 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 5.894 g
Kwasy tłuszczowe trans 0.020 g
Kwas eikozapentaenowy 0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy 0.000 g
Kwas alfa-linolenowy 0.458 g
Cholesterol 0.000 mg
Cukry ogółem 13.006 g
Sacharoza 2.419 g
Laktoza 0.000 g
Glukoza 5.797 g
Fruktoza 4.586 g
Galaktoza 0.001 g
Błonnik pokarmowy 7.844 g

 

Jeśli interesują Cię inne przepisy to na naszym blogu znajdziesz przepisy na obiad w hashimoto. oraz przepisy na obiad bez węglowodanów.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Dieta Low IG – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dietetyk – kim jest i czym się zajmuje?
Dieta PUDEŁKOWA w ciąży – co jeść a czego unikać?
Dieta lekkostrawna – lista produktów dozwolonych na diecie lekkostrawnej
Jak schudnąć z brzucha – domowe sposoby, dieta, ćwiczenia
Jak schudnąć 5 kg – ćwiczenia, dieta, efekty
Zdrowe przekąski dla dzieci – do szkoły i przedszkola
Dieta paleo – zasady, efekty, przeciwwskazania
Wątroba – jakie pełni funkcje w naszym organizmie
Celiakia – objawy, przyczyny, leczenie

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments