jakie są przyczyny celiaki
Powrót do bloga

Celiakia – objawy, przyczyny, leczenie

Choroby układu pokarmowego utrudniają codzienne funkcjonowanie milionom ludzi na całym świecie. Część z nich powstaje na skutek złych nawyków żywieniowych, inne, jak np. celiakia warunkują czynniki genetyczne. Szacuje się, że choroba trzewna dotyczy 400 000 Polaków. Nie oznacza to jednak, że z powodu glutenu cierpią jedynie dotknięci celiakią.

Dla wszystkich tych, którym przewlekłe biegunki, wzdęcia i gazy każdego dnia odbierają życiową radość, powstała dieta o niskiej zawartości glutenu, która uzupełniła naszą ofertę diet specjalistycznych. Tylko u nas każdy z jadłospisów przygotowywany jest według rygorystycznych standardów IFS, pod czujnym okiem wykwalifikowanych specjalistów zdrowego żywienia. Nasz zespół tworzą światowej klasy kucharze, technologowie żywienia oraz dietetycy, z Pauliną Ihnatowicz na czele.

W tym artykule zebraliśmy dla Ciebie niezbędne informacje na temat celiakii. Sprawdź, czy to właśnie gluten może być odpowiedzialny również za Twoje dolegliwości żołądkowe.

Celiakia nie została u Ciebie potwierdzona, ale mimo to wciąż zmagasz się z uciążliwymi objawami? To może być nietolerancja na gluten. Osoby, które zmagają się z nadwrażliwością na gluten najczęściej wybierają naszą nową Dietę Gluten  & Lactose Less.

Celiakia co to jest?

Choroba trzewna lub enteropatia glutenozależna, bo tak w środowisku medycznym zwykło się nazywać celiakię, jest nieuleczalną chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. W przebiegu celiakii na skutek spożycia nawet niewielkiej ilości glutenu dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego. Po spożyciu produktów zawierających gluten, w organizmie zachodzi nieprawidłowa reakcja immunologiczna skierowana przeciw tkankom jelita cienkiego. Skutkiem reakcji jest stan zapalny powodujący uszkodzenie błony śluzowej jelita, a następnie zanik kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych.

Celiakia objawy

Celiakia jest jedną z chorób, która charakteryzuje się zróżnicowanymi objawami, dlatego postawienie prawidłowej diagnozy, często wiąże się z długotrwałym cierpieniem chorego. W zależności od objawów celiakię dzielimy na:

Celiakia klasyczna objawy

Celiakia klasyczna ze względu na charakterystyczne objawy stosunkowo łatwa do zdiagnozowania. Celiakia klasyczna wykrywana jest zazwyczaj u dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych. Do wyróżniających celiakię klasyczną objawów należą:

  • utrata masy ciała
  • niedożywienie
  • zaburzenie rozwoju
  • ból brzucha
  • biegunki tłuszczowe
  • zanik masy mięśniowej
  • wzdęty brzuch i niski wzrost (u dzieci)
  • utrata apetytu

Celiakia nieklasyczna objawy

Celiakia nieklasyczna objawy to brak objawów złego wchłaniania. Na przestrzeni lat, zdecydowanie częściej diagnozowana forma celiakii, która obawia się głównie symptomami pozajelitowymi, przez co niezwykle ciężko ją zdiagnozować. 

Do najczęstszych objawów i schorzeń związanych z celiakią nieklasyczną należą:

  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • obturacyjny bezdech senny
  • zaparcia
  • choroby nerek
  • ból brzucha
  • afty
  • wrzodziejące zapalenie jamy ustnej
  • bóle kostne, mięśniowe, stawowe
  • wzdęcia
  • choroba niedokrwienna serca
  • anemia
  • zapalenia stawów
  • łuszczyca
  • choroby trzustki
  • hiposplenizm
  • wysoki poziom prób wątrobowych
  • miażdżyca
  • stany lekowe, depresja, psychozy, ADHD
  • zawroty głowy, padaczka, upośledzenie funkcji poznawczych
  • niedosłuch
  • niedobory witamin i soli mineralnych
  • niedorozwój szkliwa zębowego
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • krwotoki z nosa
  • osteoporoza, osteopenia

Powyższe objawy przypisywane są również innym schorzeniom. Dlatego, jeśli któryś z nich występuje również u Ciebie czas, by zadbać o odpowiednią dietę. W naszej ofercie znajdziesz diety specjalistyczne, które pomogą Ci zażegnać problemy zdrowotne. W celu zwiększenia ich efektywności zdecydowaliśmy się stale wyeliminować z nich konserwanty i wzmacniacze smaku. Zostało to docenione zarówno przez naszych klientów, jak i ekspertów zdrowego żywienia. Doceniając nas, postanowili wyróżnić nasz catering nagrodą Dobra Marka roku 2022, która dołączyła do dziesiątek nagród, jakie przyszło nam odbierać w czasie wieloletniej działalności. Nie spoczywamy na laurach, cały czas poszerzamy naszą ofertę i udoskonalamy proces produkcji – to właśnie zaangażowanie i ukierunkowanie na potrzeby klientów wyróżnia nas na tle konkurencji.

 

Celiakia przyczyny powstania 

Celiakia ma podłoże genetyczne. Ryzyko jej wystąpienia zwiększają poszczególne warianty genów, które dostarczają wytycznych dla tworzenia białek odgrywających kluczową rolę w układzie odpornościowym. Kompleks HLA umożliwia odróżnienie białek własnych, od tych które wytwarzają wirusy i bakterie. W Celiakii określony wariant genów HLA-DQA1 i HLA-DQA2 zwiększa ryzyko nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej na gliadynę. Niewłaściwa reakcja układu odpornościowego powoduje stan zapalny, na skutek któego dochodzi do uszkodzenia, a następnie zaniku kosmków jelitowych. Choć celiakia zazwyczaj diagnozowana jest w dzieciństwie, nie brak również przypadków, w których chorobę trzewną diagnozuje się po 40 r.ż.

Odczuwasz dyskomfort po spożyciu produktów zbożowych? Dieta bezglutenowa i jej rygorystyczne zalecenia Cię przerażają? Chcesz ograniczyć spożycie glutenu do minimum? To właśnie dla Ciebie powstała dieta GLUTEN & LACTOSE LESS dzięki, której bez trudu pozbędziesz się uciążliwych dolegliwości żołądkowych.

 

Celiakia jak rozpoznać?

Podstawą rozpoznania celiakii jest wywiad lekarski i określenie objawów pojawiających się po spożyciu pokarmów zawierających gluten. Wywiad ten umożliwi określenie prawdopodobieństwa wystąpienia celiakii, jednak na podstawie badania przedmiotowego nie można postawić diagnozy. By potwierdzić przypuszczenia, niezbędne będzie wykonanie serii testów diagnostyczny.

 

Celiakia badania

Podstawowymi badaniami w kierunku celiakii są badania serologiczne, za pomocą których oznaczane są niezbędne w diagnostyce parametry:

  • przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
  • przeciwciała przeciwko deamidowanej gliadynie
  • przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich

Należy pamiętać, że badania serologiczne powinno przeprowadzać się przed zmianą diety na bezglutenową. Kolejnym etapem diagnostyki jest przeprowadzanie badania histopatologicznego wycinka ściany jelita cienkiego, umożliwiającego ocenę stanu kosmków jelitowych. Wyniki uzyskane z ww. badań umożliwiają potwierdzenie schorzenia i wykluczenie chorób o podobnych symptomach, np. takich jak nietolerancja i uczulenie na gluten.

 

Czy celiakia jest groźna?

Nieleczona celiakia stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Oprócz wspomnianych zaburzeń układu pokarmowego, prowadzących do niedoborów i niedożywienia, choroba może być przyczyną chorób wątroby, a także raka gardła i jelita cienkiego. Nieleczona celiakia może powodować również zaburzenia neurologiczne, a także zaburzenia lękowe, depresję i apatię.

 

Celiakia leczenie

Celiakia jest chorobą nieuleczalną. Po dziś dzień nie udało się wynaleźć leku który, choć w niewielkim stopniu wspomógłby walkę z chorobą. Jedyną skuteczną metodą terapii jest dożywotnie stosowanie ścisłej bezglutenowej diety.

 

Celiakia dieta

Dieta jest jedynym narzędziem umożliwiającym niwelowanie objawów celiakii. Jadłospis diety bezglutenowej może zawierać pełnowartościowe źródła białek, tłuszczy i węglowodanów, dzięki temu celiakia nie przekreśla marzeń o wysportowanej sylwetce. Do produktów, których kategorycznie musisz wystrzegać się, stosując dietę bezglutenową, zalicza się zboża w tym pszenicę, jęczmień, żyto i niecertyfikowany owies, a także wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Jeśli po przeprowadzeniu badań, okazało się, że celiakia Cię nie dotyczy, ale zmagasz się z uczuleniem na gluten – mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie! Sprawdź ofertę naszej diety z obniżoną zawartością glutenu, której smaku dodają autorskie mieszanki naturalnych przypraw i świeżych ziół.

 

Czy celiakia jest dziedziczna?

Celiakia jest chorobą dziedziczoną genetycznie, jednak nie uaktywnia się u wszystkich członków rodziny. Według szacunków ryzyko wystąpienia choroby u krewnych pierwszego stopnia wynosi 1 na 10. Jeśli ktoś z Twoich bliskich cierpi na celiakię, rozważ wykonanie badania genetycznego. Wcześnie zdiagnozowana celiakia zminimalizuje ryzyko związanych z nią powikłań.

 

Celiakia a nietolerancja glutenu

Pojęcie nietolerancji glutenu i celiakii, przez wielu niesłusznie używane są zamiennie. Wszystko za sprawą podobieństwa objawów towarzyszących przebiegowi choroby. Nietolerancja glutenu jest reakcją uczuleniową w formie natychmiastowej lub opóźnionej, w której leczeniu czasowo wyklucza się gluten. Na późniejszym etapie zazwyczaj wystarczy ograniczyć spożycie glutenu. Celiakia zaś jest chorobą autoimmunologiczną, która wymaga dożywotniego stosowania diety bezglutenowej.

Twoje obiady bez glutenu są jałowe, nudne i niesmaczne? Zamów naszą dietę z niską zawartością laktozy i glutenu, która powstała w wyniku współpracy doświadczonych kucharzy i dietetyków. Z naszą dietą pozbędziesz się dolegliwości żołądkowych i zredukujesz zmagazynowany pod skórą tłuszcz. Wszystkie nasze diety dostępne są w wielu wariantach kalorycznych, dzięki temu każdy jadłospis z łatwością dopasujesz pod indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne. Dbamy o każdy nawet najmniejszy szczegół przygotowywanych przez nas dań. Za każdy etap produkcji, od zakupów po dostawę, odpowiada nasza załoga. Dlatego jako jedyni dajemy 100% gwarancji satysfakcji! Naszą codziennie przygotowaną dietę dostarczamy certyfikowanymi chłodniami do ponad 3000 miast w całej Polsce. Sprawdź naszą ofertę, zamów dietę pudełkowa Mój Catering i zmień nudne posiłki w kulinarną przygodę!

 

 

Bibliografia:

Celiakia – objawy, badania, dieta,  SYNEVO, synevo.pl/celiakia/

Czy masz celiakię od dziecka czy uaktywniła się ona w dorosłym życiu? SCHÄR, schaer.com/pl-pl/a/czy-masz-celiakie-od-dziecka-czy-uaktywnila-sie-ona-w-doroslym-zyciu

dr med. Santorek-Strumiłło Edyta, Celiakia: przyczyny, objawy i leczenie, MP PL DLA PACJENTÓW,  11.05.2022r., mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/jelitocienkie/54362,celiakia

dr n. farm. Znajdek-Awiżeń Paulina, Celiakia (choroba trzewna) – przyczyny, objawy, skutki,  ZIELNIK ŻYWNOŚĆ I MEDYCYNA EKOLOGICZNA, 03.01.2023r., izielnik.pl/blog/celiakia-choroba-trzewna-przyczyny-objawy-skutki

Objawy celiakii, POLSKIE STOWARZYSZENIE OSÓB Z CELIAKIĄ I NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ, celiakia.pl/celiakia/objawy/

Tomiczek Małgorzata, Czerwonka bakteryjna – przyczyny, objawy, leczenie dyzenterii, WYLECZ.TO, 26.06.2017r.,wylecz.to/uklad-pokarmowy/czerwonka-bakteryjna/

Żyłowska Aleksandra, Uczulenie na gluten – objawy i leczenie alergii na gluten, WYLECZ.TO, 17.01.2017r.,wylecz.to/uklad-pokarmowy/uczulenie-na-gluten-objawy-i-leczenie-alergii-na-gluten/

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Przepisy na brownie ketogeniczne z cukinii i masłem orzechowym
Dieta ketogeniczna: co to jest, zasady, efekty, skutki uboczne
Keto wysypka: co to jest, jakie są przyczyny
Keto Dieta na odchudzanie
Jakie produkty są dozwolone na diecie ketogenicznej, a jakie zakazane? Sprawdź!
Ile można schudnąć na diecie ketogenicznej i jak to zrobić?
Dieta kopenhaska: jadłospis i przepisy, na których bazuje trzynastodniowa opcja żywieniowa
Dieta ketogeniczna dla początkujących: wszystko, co warto wiedzieć o diecie keto
Czym są ciała ketonowe, jaka jest ich norma i jak je zbadać?
Co jeść podczas adaptacji keto

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety
dieta bez glutenu i laktozy

Bez glutenu i laktozy

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie najlepiej czujesz się po wielu produktach? To właśnie z myślą o Tobie...