chłodnik litewski przepis
Powrót do bloga

Chłodnik litewski przepis

Chłodnik Litewski to tradycyjna zupa z botwinki na upalne dni. Jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce, szczególnie w okresie letnim. To z tego powodu dieta pudełkowa Mój Catering zdecydowała się go wprowadzić do stałej oferty. Zamawiając jedną z naszych diet możesz w kolejnym kroku w sekcji „dodatki” domówić właśnie taki pyszny, tradycyjny chłodnik litewski jednorazowo lub codziennie, do każdej dostawy. Chłodnik litewski w okresie letnim często można otrzymać zamawiając jedną z naszych diet. Najczęściej jest to dieta standardowa, dieta wegetariańska i dieta sportowa.

Chłodnik litewski – przepis od MójCatering

Ten przepis na zimną litewską zupę buraczaną przygotowuje się z maślanki, kwaśnej śmietany, jajek na twardo, ogórków i koperku. Jest orzeźwiający w upalny dzień.

Zasadniczo zimny barszcz litewski to fantastyczna i kultowa zupa, szczególnie w ciepły dzień. Jest bardzo popularny na Litwie. Czasami robi się ją z kefirem zamiast jogurtu, kwaśnej śmietany i/lub maślanki. Chłodnik litewsku jest świetny dla zdrowia układu pokarmowego i oczywiście jest doskonałym „wykorzystaniem” w przypadku, gdy masz dużo buraków i nie wiesz, co z nimi zrobić. Tak więc buraki są tak naprawdę jedynym składnikiem, który jest gotowany. Podawać można go z ziemniakami lub pieczywem. Może również mieć piękny różowy kolor, który jest bardzo efektowny.

 

Składniki

  • 1 kilogram czerwonych buraków, obranych i ugotowanych, zarezerwowany płyn do gotowania
  • 2 średnie ogórki, obrane, pozbawione nasion i pokrojone na 1/2-calowe kawałki
  • 2 jajka ugotowane na twardo, obrane
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 zielone cebule, przycięte i pokrojone
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 4 szklanki maślanki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Posiekany świeży koperek do dekoracji

 

Przepis na chłodnik litewski:

  1. Zbierz składniki.
  2. Zagotuj buraki, w czasie, gdy gotują się buraki, drobno posiekaj cebulę, ogórki i białka.
  3. W małej misce rozgnieć żółtka z 1/4 łyżeczki soli, połączyć z pokrojoną zieloną cebulą i odstawić.
  4. Gdy buraki będą miękkie, wyjąć z wody z gotowania (płyn z gotowania zachować) i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Gdy ostygną, zetrzyj buraki na grubej tarce.
  5. Odcedź płyn z gotowania buraków i ponownie włóż do garnka. Dodaj śmietanę i maślankę, dobrze mieszając.
  6. Wymieszaj starte buraki, posiekane ogórki, posiekane białka jaj i puree z żółtek i zielonej cebuli. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj przyprawy.

Na koniec wlej chłodnik do pojemnika i przechowuj w lodówce, aż dobrze się schłodzi. Ponownie posmakuj przypraw i dostosuj w razie potrzeby. Chłodnik podawaj w schłodzonej misce lub szklance posypane posiekanym koperkiem.

Ten przepis łatwo można podwoić, a słoik pokrojonych lub rozdrobnionych buraków można zastąpić świeżymi burakami.

Chłodnik litewski to pyszna, orzeźwiająca zupa popularna w Polsce podczas cieplejszych miesięcy. Zawiera zarówno buraki, jak i zieleninę z buraków co czyni go niezwykle zdrowym. 

 

Jaka jest historia chłodnika buraczanego na Litwie?

Uważa się, że chłodnik z buraków zaczęto jeść na Litwie, kiedy nie było czasu na gotowanie. Dla młodych mam przygotowano płynny chłodnik z buraków: warzywa – na witaminy, kwaśne mleko – na schłodzenie, a wodę na pragnienie.

Czy chłodnik jest zdrowy? 

Barszcz zawiera trzy dobre źródła witaminy C: buraki, zieleninę i ziemniaki. Jedzenie pokarmów bogatych w witaminę C wraz z pokarmami bogatymi w azotany zwiększa produkcję tlenku azotu. Barszcz często zawiera również czosnek. Co ciekawe, czosnek zwiększa ilość wchłanianego przez organizm tlenku azotu. Chłodnik od Mój Catering jest w 100% naturalny, zdrowy i wybornie smakuje. Sprawdź stronę catering menu i zobacz kiedy będzie dostępny.

 

Chłodnik z botwiny: kolor różowy 

Chłodnik  ma szokująco jasnoróżowy kolor, który zawdzięcza naturalnemu sokowi z buraków, a niesamowicie świeży smak zawdzięcza najważniejszemu składnikowi chłodnika – kefirowi, uznawanemu przez dietetyków za jeden z najzdrowszych produktów na świecie.

 

Chłodnik z buraczków numerem 1

Carlo Petrini, włoski założyciel i lider słynnego ruchu Slow Food, nazwał litewski chłodnik buraczany „najbardziej estetycznym chłodnikiem świata”.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Innowacyjne i modne diety
Jak radzić sobie z jesienną chandrą?
Ile można spożywać jajek dziennie – jaka jest norma
Gluten, czy jest potrzebny?
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Światowy Dzień Cukrzycy
Dobrze zbilansowana dieta, część 1: Tłuszcze
Jak nie oszaleć i nie przytyć w święta … ?
Metody na poświąteczne przejedzenie
Zmieniamy się dla Ciebie

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments