najlepszy chłodnik litewski
Powrót do bloga

Chłodnik litewski – przepis na pyszną letnią zupę

Chłodnik litewski (buraczkowy) to klasyczna potrawa kuchni polskiej oraz litewskiej. Jest uwielbiany przez Polaków w sezonie wczesno wiosennym i wiosennym gdyż niezwykle syci i gasi pragnienie jednocześnie. Jego lekka konsystencja nie obciąża jelit, a świeże warzywa dodają soczystości. Najbardziej znany przepis na chłodnik litewski jest przygotowany z ugotowanej botwiny wymieszanej z kwaśną śmietaną. Ta kwaśna śmietana bywa też często zastępowana kefirem, jogurtem lub zsiadłym mlekiem, a także maślanką. W składzie chłodnika najcześciej znajduje się surowy ogórek, koperek, jajko na twardo. W innej wersji, tej bardziej klasycznej, chłodnik był przygotowywany z szyjek rakowych. Niektórzy do chłodnika litewskiego dodają rzodkiewkę i szczypiorek.

Jeśli szukasz sprawdzonego i pysznego przepisu na chłodnik litewski to koniecznie przeczytaj ten artykuł. To właśnie dieta standardowa i dieta odchudzająca MójCatering oferuje właśnie taką pyszną letnią zupę w swoich planach dietetycznych. Co ważne, jeśli chcesz wykonać najlepszy chłodnik litewski to nie musisz się doskonale znać na kuchni – nasz przepis jest prosty i szybki.

Przepis na najlepszy chłodnik litewski

Czas przygotowania naszego chłodnika litewskiego zajmie Ci ok 40 minut. Z tego przepisuj powstaną 4 średnie porcje, każda po ok 500 ml. Kaloryczność zupy to ok 32 kcal na 100 ml – oczywiście są to orientacyjne ilości gdyż Twoje produkty mogą mieć nieco inne wartości. Ten chłodnik litewski nie będzie zawierał glutenu, będzie też odpowiedni dla wegetarian.

Składniki:

  • 3 pęczki botwinki
  • 500 ml wody
  • 100 gr pęczka koperku
  • 100 gr pęczka szczypiorku
  • 300 g ogórków gruntowych
  • 110 g rzodkiewek 
  • 3 cebulki dymki
  • 0,5 L maślanki
  • 0,25 L jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka soli

Co potrzebujesz?

Garnek o pojemności 4-5L Dużą szklankę, 3 miski.

Chłodnik litewski przepis na pyszną zupę na lato

Umyj botwiny i posiekaj nożem. Liście i łodygi poszatkuj i odłuż do miski (ok 400 gr.). Umyj buraczki, obierz i pokrój w plasterki odkładając do osobnego naczynia (ok 400 gr.).

 

Chłodnik litewski jak gotować

Nalej do garnka 500 ml wody. Gotuj je przez 20 minut. Następnie dorzuć posiekane łodyżki i liście. Gotuj całość kolejne 10 minut.

Przygotuj surowe warzywa. Pokrój rzodkiewkę w drobne paski, ogórek również w paski, koperek i szczypiorek. Dodaj posiekaną cebulę dymkę.

 

Chłodnik litewski wykonanie

Do garnka z ugotowaną botwinką dodaj poszatkowane warzywa, skrop je cytryną i dodaj szczyptę soli. Na koniec dodaj maślankę i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy chłodnik litewski trzymaj w lodówce.

 

Chłodnik litewski składniki na koniec

Chłodnik litewski możesz podawać z jajkiem gotowanym na twardo. Fantastycznie komponuje się również z awokado pokrojonym w kostkę. Chłodnik litewski to pyszna zupa na lato. Możesz przygotować ją sam lub zamówić w naszym cateringu dietetycznym. Występuje ona jako produkt dodatkowy lub jako opcja do wymiany w menu.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Obniżanie indeksu glikemicznego – jak to zrobić?
Obiad o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Soki o niskim indeksie glikemicznym – jakie pić?
Kolacja o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Posiłki o niskim indeksie glikemicznym – jak je komponować?
Przekąski o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Zupy o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Słodycze o niskim indeksie glikemicznym – jakie wybrać?
Wysoki indeks glikemiczny – lista produktów
Śniadanie o niskim indeksie glikemicznym – pomysły

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Gość
Paulina
2 lat temu

ale bym zamówiła taki gotowy chłodnik…

Honorata
Gość
Honorata
2 lat temu

Chłodnik MójCatering na prawdę jest pyszny! Zamawiam go dla całej rodziny