Powrót do bloga

Metody na poświąteczne przejedzenie

Soki, koktajle, napary, herbaty czy mogą pomóc na dolegliwości związane z przejedzeniem?

Zdecydowanie tak!

Święta, teraz Sylwester, to czas gdy biesiadujemy przy suto zastawionym stole. Sprawdź jak sobie radzić z uczuciem ciężkości po rodzinnych spotkaniach przy stole.

Zielone koktajle

Po świątecznym przejedzeniu warto wspomóc swoją przemianę materii i zrobić sobie mały detoks. Koktajl detoksykujący to także doskonały pomysł na dostarczenie niezbędnych składników odżywczych z warzyw i owoców.

Oto kilka sprawdzonych sposobów:

Zielony koktajl oczyszczający z selerem naciowym

Pisaliśmy ostatnio o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych soku z selera naciowego. Wpis znajdziesz tutaj:

Dzisiaj proponujemy egzotyczny koktajl oczyszczający z selerem naciowym, bananem, ananasem i kiwi:

  • 450 g ananasa
  • 60 g banan (1/2 sztuki)
  • 200 g seler naciowy
  • 75 g kiwi (1 sztuka)

To idealna propozycja na szybki, płynny posiłek na drugie śniadanie.

Taki koktajl ma 385 kcal.

Kolejną zieloną propozycją jest koktajl ze szpinakiem, ogórkiem, natką pietruszki, nasionami chia i bananem:

  • 1 mały banan,
  • garść szpinaku,
  • garść natki pietruszki,
  • 1/2 ogórka
  • 2 łyżki nasion chia,
  • w razie potrzeby woda przegotowana.

Przygotowanie krok po kroku:

Ogórka, natkę pietruszki i szpinak dokładnie umyj. Umieść w kielichu blendera. Obierz banana, podziel na mniejsze części i dodaj do zielonych warzyw. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodaj wodę jeśli napój będzie zbyt gęsty.

Nasiona chia wymieszaj z przygotowanym koktajlem. Odstaw na chwilę, aż nasiona pochłoną wodę i napęcznieją.

Taki koktajl wypełni żołądek i uzupełni braki witamin.

Szpinak wspomaga regenerację wątroby, natka pietruszki to bomba z witaminą C, a nasiona chia bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6.

Możemy Ci pomóc w przygotowaniu pysznych koktajli i soków. Wybierz jedną z opcji na naszej stronie:

Zdrowotne napary

Warto pamiętać także o piciu przegotowanej wody z cytryną. Najlepiej przed każdym dużym posiłkiem wypić jej szklankę – zapełni żołądek, więc w rezultacie mniej zjemy. Po świątecznym obiedzie lepiej pić zieloną lub czerwoną herbatę, bo wspomagają one odchudzanie.

Napary z rumianku, melisy, mięty i dziurawca również powinny znaleźć swoje miejsce w szafce z herbatami. W razie uczucia ciężkości warto po nie sięgać.

Napar ze świeżej mięty

Garść świeżej mięty zalać przegotowaną wodą.

Rozgrzewający napar z imbiru

Kłącze imbiru ma właściwości rozgrzewające i odchudzające, więc warto po nie sięgać codziennie. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy 4 cm korzenia na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Do dzbanka wlewamy trzy szklanki gorącej wody. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny, kilka plasterków cytryny, pomarańczy i łyżkę miodu. Do takiego naparu można dodać pieprz cayenne lub papryczkę chili które dodatkowo wspomogą procesy trawienne i rozgrzeją organizm.

Napar z siemienia lnianego

Zaleca się spożywać 1–2 łyżki siemienia lnianego dziennie, by dostrzec wpływ produktu na zdrowie. W siemieniu lnianym znajdziemy między innymi błonnik pokarmowy, stanowiący ponad jedną czwartą masy nasion lnu, w tym również błonnik rozpuszczalny w wodzie – działa korzystnie na florę bakteryjną jelit, a do tego obniża cholesterol;

Przepis na napój z siemienia lnianego:

Zmielone ziarenka siemienia lub całe ziarna należy zalać 1/2 szklanki ciepłej wody (niektóre przepisy sugerują użycie wrzącej wody), a następnie odstawić na 10 minut.

Po upływie tego czasu ziarna napęcznieją, a napar stanie się kleisty. Oznacza to, że jest gotowy do spożycia.

Przyprawy, które maja zbawienny wpływ na trawienie

Nie możemy zapomnieć o dobroczynnym działaniu przypraw, które również wpływają na nasze trawienie i przemianę materii. Oprócz dodawania ich do potraw możemy przygotować z nich napary, do wypicia po ciężkim jedzeniu!

Anyż na wzdęcia

Jego owoce mają świąteczny kształt gwiazdki i intensywny aromat. Działają uspokajająco i pomagają pokonać kłopoty gastryczne. Łyżkę sproszkowanych owoców zalej szklanką wrzątku. Gotuj 10 minut. Pij przy wzdęciach.

Kminek na trawienie

Zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie. Jeśli po posiłku czujesz ciężar w żołądku, sięgnij po napar z kminku – szklanką wrzątku zalej łyżeczkę zmiażdżonych nasion kminku i parz 15 minut.

Majeranek na zaparcia

Warto go dodawać do dań ciężkostrawnych, bo ułatwia pracę jelit (np. pomaga pokonać zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko np. hemoroidów). Pół łyżeczki majeranku zalej szklanką wrzątku. Parz 15 minut. Przecedź. Napar pij w przypadku niestrawności.

Zadbaj o swój jadłospis

Nasza dieta pudełkowa MójCatering pomoże Ci zachować równowagę, usystematyzować posiłki i uzupełnić niedobry witamin i składników odżywczych.

Codziennie dowozimy pyszne, pełnowartościowe posiłki pod drzwi naszych klientów!

Zamów już dzisiaj ZAMÓW i przekonaj się jak karmimy!!

Jeśli masz jakieś pytania odnośnie diety, jaką kaloryczność wybrać, ile posiłków – napisz do nas!

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments