Dieta Montignaca – zasady, efekty, wady
Pogoń na zdrową, jędrną i odtłuszczoną sylwetką sprawia, że temat diety poruszany jest w sieci nadzwyczaj często. Chęć zbudowania wymarzonej sylwetki i wdrożony proces odchudzania nikogo już nie zaskakuje. Osoby z odtłuszczoną sylwetką uchodzą za pewne siebie i atrakcyjne, ponadto łatwiej osiągają wyznaczone cele, łatwiej odnajdują się na rynku pracy i w relacjach damsko-męskich. Chcąc zredukować nadprogramowe kilogramy, większość z nas decyduje się na poszukiwanie diety idealnej. Setki diet i tysiące porad sprawiają, że pozornie łatwy wybór diety staje się prawdziwym wyzwaniem. Przeszukując internetowe fora, czytając poradniki i publikacje, z pewnością natknąłeś się również na dietę Montignaca, która oprócz redukcji wagi gwarantuje stabilny poziom cukru we krwi. Czym jest dieta wg Montignaca, jakie zasady jej przyświecają i czy jest skutecznym narzędziem umożliwiającym upragnioną redukcję? Tego dowiesz się z niniejszego artykułu.
Dieta Montignaca co to i dla kogo
Dieta Montignaca to system żywienia, który w 1987 r. podbił serca milionów ludzi na całym świecie. Książka, która była efektem pracy Michaela Montignac’a ”Jeść, aby schudnąć”, sprzedała się w 16 mln egzemplarzy i została przetłumaczona na aż 40 języków. Dieta, którą promuje Montignac, z założenia jest dietą redukcyjną, w której nie liczy się kaloryczność posiłków, a jakość i ilość węglowodanów, jakie zawierają. Według autora to nie kalorie, a nieprawidłowy dobór składników odżywczych wpływających na poposiłkową glikemię jest powodem szybkiego przybierania na wadze. Dieta Montignaca opiera się wyłącznie na produktach z niskim indeksem glikemicznym, których ig nie przekracza 50.
Dieta Montignaca zasady
Dieta Montignaca podobnie jak inne diety zawiera szereg wytycznych, których należy bezwzględnie przestrzegać. Dieta podzielona jest na 2 fazy, gdzie pierwsza jest fazą tzw. redukcyjną, a druga utrzymującą prawidłową wagę ciała. Faza pierwsza to czas na ustabilizowanie pracy trzustki, poprzez unikanie jej pobudzania. Etap ten jest bardzo restrykcyjny, przez co niewielu udaje się wytrwać w katorżniczych postanowieniach, gdzie indeks glikemiczny spożywanych produktów nie przekracza 50.
Faza I:
- Jedz 3-4 posiłki o stałych porach. Nigdy nie omijaj posiłków, jedz obfite i sycące śniadania, normalnej porcji obiad i lekkie kolacje.
- Posiłki spożywaj w 2 formach:
węglowodanowo-białkowej – węglowodany o indeksie <50
białkowo-tłuszczowej – węglowodany o indeksie <35.
- Spożywaj 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała.
- Nie jedz częściej niż co 3 godziny. Zaleca się, by po posiłku białkowo-tłuszczowym przerwa między posiłkami nie była krótsza niż 4 godziny.
- Kolację jedz na 3-4 godziny przed snem.
- Spożywaj wyłącznie makaron z pszenicy durum, gotowany al’dente.
- Chleb pełnoziarnisty spożywaj wyłącznie w pierwszym posiłku.
- Pij wodę między posiłkami, minimum 2,5 l w ciągu dnia.
- Surowe owoce spożywaj pół godziny przed posiłkiem lub 3 godziny po posiłku, nie jedz ich wieczorem.
- Nie pij mocnej kawy.
Faza II jest mniej restrykcyjna, jednak nie oznacza to całkowitego porzucenia wcześniej stosowanych założeń. W fazie utrzymującej uzyskane efekty dopuszcza się węglowodany o IG nie wyższym niż 50 i sporadyczne łączenie ich z tłuszczami. Faza II diety Montignaca dopuszcza również sporadyczne odstępstwa i możliwość spożycia produktów o wysokim indeksie glikemicznym, jednak wyłącznie w towarzystwie produktów o bardzo niskim IG.
Dieta Monigniaca czego nie jeść
Decydując się na dietę Montignaca, z Twojego jadłospisu musisz wyeliminować wszystkie produkty, których indeks glikemiczny jest wyższy niż 50, w tym:
- fast foody
- wysoko przetworzoną żywność
- słodzone napoje gazowane
- cukier
- mąkę pszenną
- piwo
- makarony z białej mąki
- drobne kaszebiały ryż
Dieta Montignaca co można jeść czyli produkty dozwolone
Dietę wg metody Montignaca komponuje się na bazie produktów, których indeks glikemiczny nie przekracza 50, jednak sam Michael Montignac zaleca, by indeks glikemiczny spożywanych produktów w fazie I, nie przekraczał 35. Produkty, które powinny stanowić podstawę diety Montignaca to:
- Produkty białkowe – chuda wieprzowina, chuda wołowina, ryby, kefir, jogurt, twaróg, jaja, owoce morza.
- Tłuszcze – oleje roślinne, oliwa z oliwek, awokado, margaryna, masło, orzechy (włoskie, laskowe, pekan, brazylijskie), ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam.
- Produkty zbożowe – kasza jęczmienna, kasza gryczana, amarantus, makaron razowy, ryż dziki, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste.
- Warzywa – cukinia, kapusta, cykoria, ogórki, buraki, bakłażan, szpinak, szczaw, seler, por, rzodkiewka, pomidory, surowa marchew, kalafior, brukselka, szparagi, brokuł, cebula, papryka, rzepa, groszek zielony.
- Rośliny strączkowe – groch, soczewica, ciecierzyca, fasola.
- Owoce – grejpfrut, jagody, maliny, truskawki, jabłka, agrest, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, morele, morwa, gruszki, granat, pomarańcze, śliwki, porzeczki, marakuja, figi.
Warto wspomnieć, że dieta wg Montignaca zezwala na ograniczone ilości grzybów, musztardy i gorzkiej czekolady. Odradza się za to spożywania alkoholu, nawet wtedy, gdy jest to alkohol z niskim ig tj. wódka, whisky, rum czy gin. Jedynym dopuszczalnym wyjątkiem jest lampka czerwonego wina do posiłku.
Dieta Montignaca efekty
Restrykcyjna dieta wg Montignaca pomaga poprawić ogólny stan zdrowia, zredukować zgromadzony pod skórą tłuszcz, unormować działanie trzustki i utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Stosując dietę Montignaca w pierwszym miesiącu, możesz zredukować nawet 6 kg, a sam autor uważa, że stosowanie propagowanej przez niego diety, jest w pełni bezpieczne i eliminuje ryzyko efektu jojo. Choć lekarze przychylnym okiem spoglądają na tę dietę, nie wielu decyduje się na wybór diety Montignaca ze względu na mnogość restrykcji, jakie zakłada. Smaczną i mniej restrykcyjną alternatywą dla diety Montignaca jest dieta niskie IGO, która niski indeks glikemiczny łączy ze zbawienną dla organizmu mocą zawartą w orzechach.
Dieta Montignaca wady
Podstawową wadą diety Montignaca jest konieczność rezygnacji z produktów z wysokim indeksem glikemicznym. Dieta nie uwzględnia ładunku glikemicznego, przez co komponowanie posiłków względem klasycznej diety z niskim indeksem glikemicznym, jest znacznie ograniczone. Dla wszystkich, którym dieta Montignaca ma zapewnić nie tylko stabilny poziom glikemii, ale również redukcje wagi, minusem okazuje się brak monitorowania kaloryki diety. Nie od dziś wiadomo, że to od ilości spożywanych kalorii zależy skuteczność diety redukcyjnej. Każda dieta redukcyjna powinna zawierać spersonalizowany deficyt kaloryczny, który umożliwia skuteczną redukcję, dieta Montignaca takowego nie zakłada.
Mój Catering dietetyczny i zdrowa dieta
Jeśli Twoje dotychczasowe próby odchudzania nie przyniosły spodziewanych rezultatów, a nadmiar obowiązków uniemożliwia Ci przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków, przez co odżywiasz się nieregularnie, koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Nasz catering rozwiąże ten problem i wspomoże Twoją walkę o jędrną i wysportowaną sylwetkę. Nasza dieta pudełkowa to kilkanaście jadłospisów, w różnych wariantach kalorycznych, które z łatwością dopasujesz pod spersonalizowane zapotrzebowanie kaloryczne. Za wszystkie nasze diety odpowiada zespół doświadczonych dietetyków i kucharzy, który każdego dnia dba o skład, jakość, świeżość i unikalny smak przygotowanych przez nas dań. Nasze posiłki wolne są od chemii i konserwantów, nie znajdziesz w nich również wysoko przetworzonej żywności, zastąpiliśmy ją świeżymi ziołami i naturalnymi przyprawami, tworząc catering o niespotykanym nigdzie indziej smaku. Nasz catering łączy atrakcyjny cennik diety z szeroką ofertą, elastycznym podejściem, innowacyjnym systemem zamówień i najszerszą siecią codziennie realizowanych dostaw, dzięki temu staliśmy się najchętniej wybieranym cateringiem w Polsce. Sprawdź naszą ofertę, zgub kilka kilogramów i odzyskaj utraconą energię.
Bibliografia:
Kędzierski Michał, Dieta Montignac – zasady, efekty, produkty. Czy produkty o niskim indeksie glikemicznym są odpowiednie w diecie?, WAPTEKA.PL,
Michael Montignac, Jeść aby schudnąć, 2013r.,
www.wapteka.pl/blog/artykul/dieta-montignac-zasady-efekty-produkty-czy-produkty-o-niskim-indeksie-glikemicznym-sa-odpowiednie-w-diecie
Rojek Marzena, Dieta Montignac – zasady, efekty, jadłospis, WYLECZ TO, 27.01.2022r.,
www.wylecz.to/diety/dieta-montignac-zasady-efekty-jadlospis-i-zastosowanie-ig
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Zmiany w harmonogramie dostaw
Ketoza – co to, dieta, efekty, skutki uboczne, jak zacząć, jak wrócić do ketozy?
Dieta lekkostrawna dla dziecka
Co pomaga w walce z wysokim cholesterolem?
Dieta low foodmap na czym polega
Dieta dukana – zasady, fazy, efekty
Dieta Keto dla kogo?
Dieta dukana – przepisy, jadłospis
Czy mam Hashimoto – sprawdź
Dieta wegetariańska – co jeść, zasady, zalety i wady
Zestaw Niskie IG czyli posiłki dla osób na diecie o Niskim Indeksie Glikemicznym to nowość na rynku diete...