pomysł na obiad bez glutenu
Powrót do bloga

Pomysł na obiad bez glutenu – 10 przepisów bezglutenowych

Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem roślinnym pochodzenia zbożowego. Źródłem glutenu są przede wszystkim zboża tradycyjne takie jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. 

Gluten ma ważną funkcję strukturotwórczą, zwłaszcza dla produktów mącznych. Zawarty w mąkach gluten połączony z wodą tworzy plastyczną strukturę ciasta, która zapewnia odpowiednią strukturę takim produktom jak pieczywo, makarony, kluski, drożdżówkom, pizzy i innym ciastom o porowatej strukturze. Gluten to baza większości sklepowych wypieków, znaleźć go można w napojach mlecznych i wielu wędlinach.

Aktualnie coraz więcej skarży się na problemy z trawieniem produktów z glutenem, wiele osób ma nietolerancję glutenu czy nawet alergię.

Jeśli zdecydowałeś zrezygnować z produktów zawierających gluten i poszukujesz inspiracji to ten artykuł jest dla Ciebie.

Przepis nr 1

Afrykańska zupa orzechowa bez glutenu

Opis przygotowania

Cebulę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Warzywa pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć warzywa. Dodać pomidory z puszki, smażyć ok. 2 minuty. Wlać bulion, przyprawić. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać ryż, gotować aż będzie miękki. Masło orzechowe rozrobić z odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

ProduktIlośćJednostkaSuma
Bulion warzywny1 xszklanka (240 g)240 g
Cebula0.25 xsztuka (100 g)25 g
Czosnek1 xząbek (5 g)5 g
Kolendra (liście)1 xgarść (1 g)1 g
Masło orzechowe1.5 xłyżka (20 g)30 g
Olej rzepakowy1 xłyżeczka (5 g)5 g
Papryczka chili suszona1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Papryka czerwona0.5 xsztuka (230 g)115 g
Papryka słodka w proszku1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Pomidory z puszki0.5 xszklanka (240 g)120 g
Ryż biały2 xłyżka (15 g)30 g
Sól1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Suma produktów: 571.9 g

 

Składniki odżywcze

Energia415.248 kcal
Węglowodany48.000 g
Białko12.552 g
Tłuszcz21.080 g
Kwasy tłuszczowe nasycone2.861 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone10.231 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone5.894 g
Kwasy tłuszczowe trans0.020 g
Kwas eikozapentaenowy0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy0.000 g
Kwas alfa-linolenowy0.458 g
Cholesterol0.000 mg
Cukry ogółem13.006 g
Sacharoza2.419 g
Laktoza0.000 g
Glukoza5.797 g
Fruktoza4.586 g
Galaktoza0.001 g
Błonnik pokarmowy7.844 g
Woda487.297 g

 

Przepis nr 2

Aloo globi wegetariańskie danie bez glutenu

Aloo gobi to bardzo znane wegetariańskie danie kuchni indyjskiej. Bazą tej potrawy są ziemniaki i kalafior. Dodatkami są przyprawy popularne w kuchni indyjskiej jak imbir czy garam masala, a całość dusi się aż do powstania gęstego curry.

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, podsmażyć. Dodać ziemniaki i kalafior, wlać bulion lub wodę. Zagotować, przykryć i dusić, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać koncentrat oraz odsączony groszek. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką i kolendrą.

Produkty

ProduktIlośćJednostkaSuma
Kalafior5 xróżyczka (50 g)250 g
Ziemniak2 xsztuka (75 g)150 g
Cebula0.5 xsztuka (100 g)50 g
Czosnek1 xząbek (5 g)5 g
Bulion warzywny0.25 xszklanka (240 g)60 g
Groszek zielony konserwowy0.5 xszklanka (170 g)85 g
Koncentrat pomidorowy1 xłyżka (25 g)25 g
Olej rzepakowy1 xłyżeczka (5 g)5 g
Sok z cytryny1 xłyżeczka (3 g)3 g
Curry0.5 xłyżeczka (4 g)2 g
Garam masala0.5 xłyżeczka (5 g)2.5 g
Imbir mielony0.5 xłyżeczka (5 g)2.5 g
Kurkuma mielona0.5 xłyżeczka (5 g)2.5 g
Kmin rzymski (mielony)0.5 xłyżeczka (5 g)2.5 g
Papryczka chili suszona1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Sól1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Kolendra (liście)1 xgarść (1 g)1 g
Natka pietruszki1 xłyżka (12 g)12 g
Suma produktów: 658.6 g

 

Składniki odżywcze

Energia369.742 kcal
Węglowodany68.253 g
Białko14.565 g
Tłuszcz7.830 g
Kwasy tłuszczowe nasycone1.057 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone3.869 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone1.999 g
Kwasy tłuszczowe trans0.021 g
Kwas eikozapentaenowy0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy0.000 g
Kwas alfa-linolenowy0.505 g
Cholesterol0.000 mg
Cukry ogółem15.626 g
Sacharoza3.662 g
Laktoza0.000 g
Glukoza5.536 g
Fruktoza5.166 g
Galaktoza0.009 g
Błonnik pokarmowy16.809 g
Woda560.699 g

 

Przepis nr 3

Asian potatoe dish – pomysł na bezglutenowe danie azjatyckie

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć w wodzie. Ugotować do miękkości. Czosnek obrać, pzecisnąć przez praskę a chilli pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować w wodzie. Rozgrzać oliwę na patelni, przesmażyć na niej kumin. Po chwili dodać czosnek, chili, kurkumę, słodką paprykę i imbir. Wymieszać przyprawy wraz z przecierem. Dodać na patelnię ugotowane ziemniaki i fasolkę. Całość wymieszać. Gotowe danie posypać kolendrą.

ProduktIlośćJednostkaSuma
Czosnek1 xząbek (5 g)5 g
Fasola mung4 xłyżka (15 g)60 g
Imbir mielony0.25 xłyżeczka (5 g)1.25 g
Kmin rzymski (mielony)0.25 xłyżeczka (5 g)1.25 g
Kolendra suszona1 xłyżeczka (5 g)5 g
Kurkuma mielona3 xszczypta (0.3 g)0.9 g
Oliwa z oliwek1 xłyżka (10 g)10 g
Papryczka chili czerwona0.25 xsztuka (20 g)5 g
Papryka słodka w proszku2 xszczypta (0.3 g)0.6 g
Przecier pomidorowy0.5 xszklanka (240 g)120 g
Sól1 xłyżeczka (6 g)6 g
Ziemniak2 xsztuka (75 g)150 g
Suma produktów: 365 g

Składniki odżywcze

Energia487.275 kcal
Węglowodany79.630 g
Białko21.374 g
Tłuszcz11.885 g
Kwasy tłuszczowe nasycone1.768 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone7.756 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone1.628 g
Kwasy tłuszczowe trans0.001 g
Kwas eikozapentaenowy0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy0.000 g
Kwas alfa-linolenowy0.006 g
Cholesterol0.000 mg
Cukry ogółem11.310 g
Sacharoza0.308 g
Laktoza0.000 g
Glukoza2.935 g
Fruktoza3.265 g
Galaktoza0.004 g
Błonnik pokarmowy16.631 g

Przepis nr 4

Pomysł na obiad bezglutenowy: Babeczki marchewkowe 

Opis przygotowania

Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Banana rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do foremek od muffinek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

Produkty

ProduktIlośćJednostkaSuma
Banan0.5 xsztuka (120 g)60 g
Cynamon0.5 xłyżeczka (4 g)2 g
Erytrytol5 xłyżka (10 g)50 g
Marchew2 xsztuka (45 g)90 g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 20002 xłyżka (15 g)30 g
Mąka pszenna typ 5000.5 xszklanka (130 g)65 g
Mleko 2%0.25 xszklanka (230 g)57.5 g
Olej rzepakowy5 xłyżka (10 g)50 g
Proszek do pieczenia1 xłyżeczka (4 g)4 g
Suma produktów: 408.5 g

Składniki odżywcze

Dla 5 porcjiDla 1 porcji
Energia892.980 kcal178.596 kcal
Węglowodany147.353 g29.471 g
Białko14.650 g2.930 g
Tłuszcz53.107 g10.621 g
Kwasy tłuszczowe nasycone4.837 g0.967 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone32.179 g6.436 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone15.095 g3.019 g
Kwasy tłuszczowe trans0.246 g0.049 g
Kwas eikozapentaenowy0.000 g0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy0.000 g0.000 g
Kwas alfa-linolenowy4.573 g0.915 g
Cholesterol4.600 mg0.920 mg
Cukry ogółem14.680 g2.936 g
Sacharoza4.779 g0.956 g
Laktoza2.881 g0.576 g
Glukoza3.546 g0.709 g
Fruktoza3.448 g0.690 g
Galaktoza0.012 g0.002 g
Błonnik pokarmowy9.855 g1.971 g

Przepis nr 5

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i mięsem 

Opis przygotowania

Kaszę wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Bakłażana umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek. Posypać go obficie solą (zostawić odrobinę do doprawienia farszu), odstawić na kwadrans i opłukać w wodzie. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać i usmażyć zmieloną pierś z indyka (lub pokrojoną w drobną kostkę). Całość przyprawić solą, pieprzem, oregano. Dodać startą marchewkę, wydrążony miąższ z bakłażana, kukurydzę. Wymieszać. Wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną, dodać serek śmietankowy i wszystko wymieszać. Bakłażana wypełnić farszem z patelni. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.

Produkty

ProduktIlośćJednostkaSuma
Bakłażan1 xsztuka (240 g)240 g
Cebula1 xsztuka (100 g)100 g
Czosnek0.5 xząbek (5 g)2.5 g
Kasza jaglana40 xgram (1 g)40 g
Kukurydza konserwowa3 xłyżka (15 g)45 g
Marchew0.5 xsztuka (45 g)22.5 g
Oregano suszone1 xłyżka (4 g)4 g
Pieprz czarny1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Pierś z indyka70 xgram (1 g)70 g
Serek kanapkowy (np. śmietankowy)1 xłyżka (25 g)25 g
Sól4 xszczypta (0.3 g)1.2 g
Suma produktów: 550.5 g

Składniki odżywcze

Energia470.253 kcal
Węglowodany66.140 g
Białko27.372 g
Tłuszcz13.055 g
Kwasy tłuszczowe nasycone5.818 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone3.080 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone2.066 g
Kwasy tłuszczowe trans0.009 g
Kwas eikozapentaenowy0.003 g
Kwas dokozaheksaenowy0.001 g
Kwas alfa-linolenowy0.067 g
Cholesterol62.350 mg
Cukry ogółem16.777 g
Sacharoza4.101 g
Laktoza0.940 g
Glukoza6.088 g
Fruktoza5.232 g
Galaktoza0.006 g
Błonnik pokarmowy15.523 g

 

Przepis nr 6

Pomysł na obiad bez glutenu: Batat faszerowany pieczarkami i kaszą 

Opis przygotowania

Batata umyć, przekroić na pół, gotować ok 5-7 minut. Po tym czasie wydrążyć środek każdej połówki. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć cebulę na rozgrzanej oliwie, po chwili dodać pokrojone pieczarki. Kaszę ugotować. Pieczarki doprawić pieprzem, sosem sojowym. Dodać kaszę, płatki drożdżowe, sól, całość wymieszać z wydrążonymi kawałkami batata. Bataty nafaszerować. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w 190 stopniach C. Gotowe danie posypać orzechami.

Produkty

ProduktIlośćJednostkaSuma
Batat1 xsztuka (230 g)230 g
Cebula0.5 xsztuka (100 g)50 g
Drożdże nieaktywne (płatki)1 xłyżka (5 g)5 g
Kasza gryczana50 xgram (1 g)50 g
Oliwa z oliwek1 xłyżka (10 g)10 g
Orzechy pekan1 xgarść (30 g)30 g
Pieczarki4 xsztuka (20 g)80 g
Pieprz czarny1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Sos sojowy ciemny2 xłyżeczka (5 g)10 g
Sól1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Suma produktów: 465.6 g

Składniki odżywcze

Dla 2 porcjiDla 1 porcji
Energia723.653 kcal361.827 kcal
Węglowodany96.432 g48.216 g
Białko18.141 g9.071 g
Tłuszcz34.011 g17.006 g
Kwasy tłuszczowe nasycone3.785 g1.893 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone20.093 g10.047 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone8.223 g4.112 g
Kwasy tłuszczowe trans
Kwas eikozapentaenowy
Kwas dokozaheksaenowy
Kwas alfa-linolenowy0.000 g0.000 g
Cholesterol0.000 mg0.000 mg
Cukry ogółem15.242 g7.621 g
Sacharoza7.461 g3.731 g
Laktoza
Glukoza4.814 g2.407 g
Fruktoza2.660 g1.330 g
Galaktoza0.000 g0.000 g
Błonnik pokarmowy17.801 g8.901 g

 

Przepis nr 7

Najlepszy pomysł na obiad po afrykańsku: bezglutenowa zupa orzechowa 

Opis przygotowania

Cebulę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Warzywa pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć warzywa. Dodać pomidory z puszki, smażyć ok. 2 minuty. Wlać bulion, przyprawić. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać ryż, gotować aż będzie miękki. Masło orzechowe rozrobić z odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Produkty

ProduktIlośćJednostkaSuma
Bulion warzywny1 xszklanka (240 g)240 g
Cebula0.25 xsztuka (100 g)25 g
Czosnek1 xząbek (5 g)5 g
Kolendra (liście)1 xgarść (1 g)1 g
Masło orzechowe1.5 xłyżka (20 g)30 g
Olej rzepakowy1 xłyżeczka (5 g)5 g
Papryczka chili suszona1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Papryka czerwona0.5 xsztuka (230 g)115 g
Papryka słodka w proszku1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Pomidory z puszki0.5 xszklanka (240 g)120 g
Ryż biały2 xłyżka (15 g)30 g
Sól1 xszczypta (0.3 g)0.3 g
Suma produktów: 571.9 g

Składniki odżywcze

Energia415.248 kcal
Węglowodany48.000 g
Białko12.552 g
Tłuszcz21.080 g
Kwasy tłuszczowe nasycone2.861 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone10.231 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone5.894 g
Kwasy tłuszczowe trans0.020 g
Kwas eikozapentaenowy0.000 g
Kwas dokozaheksaenowy0.000 g
Kwas alfa-linolenowy0.458 g
Cholesterol0.000 mg
Cukry ogółem13.006 g
Sacharoza2.419 g
Laktoza0.000 g
Glukoza5.797 g
Fruktoza4.586 g
Galaktoza0.001 g
Błonnik pokarmowy7.844 g

 

Jeśli interesują Cię inne przepisy to na naszym blogu znajdziesz przepisy na obiad w hashimoto. oraz przepisy na obiad bez węglowodanów.

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments