pierogi ruskie przepis
Powrót do bloga

Przepis na idealne pierogi ruskie

Pierogi to danie, które wyjątkowym smakiem rozkochało w sobie miliony Polaków. Nieograniczone możliwości kompozycji smakowych, niewielka ilość potrzebnych składników i prostota wykonania sprawiają, że pierogi regularnie goszczą na Polskich stołach. Prostotę i smak doceniają także miliony turystów odwiedzających co roku nasz kraj, a pierogi stały się Polską wizytówką na całym świecie. Pierogi na żywo w telewizji TNT jadł legendarny Shaq O’Neal i to nimi posilał się Jared Leto przed jednym z Krakowskich koncertów. Lepszą reklamę dla pierogów ciężko sobie wyobrazić, prawda? Pierogi serwowane są w różnych odmianach i smakach. Na słodko i słono, w wersji łagodnej lub pikantnej. Tak szeroki wachlarz smaków sprawia, że nie sposób znaleźć kogoś, kto pierogów nie jadł i nie pokochał. Pierogi to delikatne, a zarazem wytrzymałe ciasto, które otacza ich serce w postaci aromatycznego, delikatnego i lekko klejącego farszu. Jeśli raz spróbujesz pierogów, z pewnością się w nich zakochasz.

Gotowe pierogi ruskie MójCatering

Dla wszystkich naszych klientów przygotowaliśmy ofertę wyśmienitych pierogów w różnych smakach. Możesz wykorzystać je jako smaczny sposób na zwiększenie kaloryki jednej z naszych diet pudełkowych lub jako zdrowy jednorazowy cheat meal. Sprawdź naszą ofertę, wybierz ulubiony smak i ciesz się smacznymi pierogami ze sprawdzonym składem.

 Pomysł na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedna z najpopularniejszych wersji pierogów na Polskich stołach. Nazwa mylnie kojarzona z Rosją, faktycznie jednak wywodzi się z Rusi Czerwonej. To właśnie ten rodzaj pierogów był niezwykle popularny wśród Polaków zamieszkujących Galicję Wschodnią. Za nasza wschodnią granicą, na Ukrainie pierogi te często nazywane są „polskimi”. Ciasto podobnie jak w innych pierogach przygotowuje się z wody, mąki i soli, ale prawdziwy ich fenomen to niesamowity farsz. Serce pierogów ruskich to farsz twarogowo-ziemniaczany z dodatkiem przypraw i podsmażonej cebulki. Pierogi ruskie najczęściej podaje się z boczkiem, skwarkami, prażoną cebulą lub śmietaną. Na Ukrainie do dziś popularne jest obsypywanie pierogów kminkiem, poprawiającym trawienie.

 

Pierogi ruskie przepis na idealne ciasto

Mówi się, że to farsz jest sercem i odpowiada za smak pierogów, często zapominając o niebagatelnym znaczeniu dobrze zagniecionego ciasta. Niektórzy twierdzą, że ciasto tylko ochrania farsz i nie wnosi zbyt wiele do finalnego smaku pierogów, jednak prawda jest zgoła inna. Delikatne, a jednocześnie wytrzymałe ciasto nie tylko chroni farsz w procesie obróbki termicznej, ale też podbija jego walory smakowe i daje im pewnego rodzaju delikatność. Podobnie jak we włoskiej pizzy, ciasto to niezwykle ważny element pierogów. Zatem jak przygotować ciasto, które podkreśli wyjątkowy smak pierogów ruskich?

 

Do przygotowania idealnego ciasta potrzebujesz:

•      40 g masła

•      odrobina soli

•      300 ml gorącej wody

•      600 g mąki pszennej

 

W kąpieli wodnej rozpuść masło. Przesiej mąkę i dodaj sól. Powoli, stopniowo dodawaj roztopione masło do mąki, nieprzerwanie mieszając. Wymieszane ciasto podziel na 6 równych części . Obsyp stolnicę i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto na placki o grubości 3 mm, wytnij szklanką kółka na pierogi, uzupełnij farszem i zaklej. Pierogi gotuj w osolonej wodzie 2,5 minuty od momentu ich wypłynięcia.

 

Pierogi ruskie przepisy proste i szybkie

Czas na farsz! Jak już wiesz farsz na pierogi ruskie to połączenie ziemniaków i twarogu, przypraw i cebuli, czasem dodaje się skwarki lub boczek. W przeszłości w takiej formie podawano je tylko w zamożnych rodzinach, wśród pospólstwa zamiast sera dodawano smalec. Zatem śmiało można powiedzieć, że pierogi ruskie w tradycyjnej formie, dziś niedrogie i dostępne w każdej pierogarni, kiedyś były prawdziwym rarytasem. Sprawdź, jak przygotować farsz do pierogów ruskich.

 

Do przygotowania farszu przygotuj:

•      650 g ziemniaków

•      250 g tłustego białego sera

•      1 łyżka masła klarowanego

•      świeżo mielony pieprz

•      pieprz ziołowy

•      1 cebula

•      sól

 

Ziemniaki obierz i ugotuj. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do wystygnięcia. Twaróg rozgnieć lub zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym do złotego koloru. Połącz wystudzone ziemniaki z twarogiem, dodaj cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie do farszu możesz dodać drobno posiekany i przesmażony wraz z cebulą boczek, który doda ciekawego lekko wędzonego smaku i aromatu. Niewątpliwie warto spróbować również tej wersji.

Pierogi ruskie kcal

Ilość dziennie spożywanych kalorii ma niebagatelne znacznie dla wszystkich dbających o sylwetkę. Odpowiednio indywidualnie dobrana podaż kalorii pozwala na redukcję, utrzymanie lub zwiększenie wagi ciała. Dlatego też coraz częściej możemy między sklepowymi półkami spotkać ludzi zaczytanych w skład i tabele kaloryczne produktów. Trudno określić dokładnie ile kalorii mają pierogi ruskie, ponieważ zależy to użytych do przygotowania produktów. W sieci możemy znaleźć jednak przybliżone informacje:

•      100 g pierogów ruskich to 218 kcal, 35 g węglowodanów, 6,5 g białka i 5,5g tłuszczu

 

Pamiętaj! Zarówno ciasto, jak i farsz do pierogów ruskich, w zależności od przepisu i rodzaju użytych składników, mogą różnić się ilością kalorii i pojedynczych makroskładników. Dlatego, jeśli liczysz każdą kalorię, pierogi przygotuj sam lub skorzystaj z naszej gotowej diety. Dieta pudełkowa pomoże Ci osiągnąć szybko Twoje cele żywieniowe. Wybierając catering dietetyczny, nie musisz rezygnować z domowych smaków. Zamów nasze pierogi ruskie i uzupełnij nimi wybraną przez siebie dietę.

 

Farsz na pierogi ruskie Magdy Gessler

Ilu kucharzy tyle receptur i sposobów na perfekcyjny farsz do pierogów ruskich. Magda Gessler jak wielu innych telewizyjnych specjalistów od gotowania ma swój sprawdzony przepis na twarogowo-ziemniaczany farsz. Choć w restauracjach pani Magdy na próżno szukać tak mało wykwintnych dań, z powodzeniem ratuje nimi w swoich programach małe osiedlowe restauracje. Dziś podpowiemy Ci, jak przygotować wyjątkowy autorski farsz na pierogi ruskie Magdy Gessler!

 

Do przygotowania farszu potrzebujesz:

•      200 ml białego sera

•      200 ml ziemniaczanego purée

•      świeżo mielony pieprz

•      sól

 

Ser dokładnie rozgnieć widelcem, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Ziemniaki obierz, ugotuj, przeciśnij przez praskę i pozostaw do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki wymieszaj z twarogiem i dodaj przypraw do smaku.

 

Jak możesz zauważyć, pani Magda Gessler nie dodaje do farszu, wszędzie zalecanej cebuli i boczku. Poleca jednak polanie cebulką smażoną na oleju wraz z boczkiem pierogów przed samym podaniem.

Pierogi ruskie farsz

Przepis na pierogi jest prosty i łatwy, jednak niestety czasochłonny. Ciągle zagonieni coraz częściej rezygnujemy z samodzielnego gotowania i wspomagamy się wątpliwej jakości produktami tonami zapełniającymi sklepowe półki. Wśród nich znajdziesz również gotowe pierogi. Jednak ze zgrozą czyta się ich skład, wzmacniacze smaku, konserwanty i słabej jakości składniki, które destrukcyjnie wpływają na Twój organizm. Jeśli nie jest Ci obojętne zdrowie i nie masz czasu na przygotowanie pierogów, które uwielbiasz, mamy ofertę specjalnie dla Ciebie!

Pierogi Warszawa

Każdego dnia wykorzystując tylko sprawdzone, pozbawionej zbędnej chemii składniki, przygotowujemy pierogi, które urozmaicą i wzbogacą Twoją dietę. Współpraca z najlepszymi kucharzami i dietetykami w branży, wieloletnie doświadczenie i gastronomiczna pasja zaowocowała opracowaniem perfekcyjnej receptury ciasta, które jest delikatne, sprężyste a jednoczenie wytrzymałe. Wybierając naszą ofertę, otrzymujesz 8 ręcznie lepionych pierogów. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka różnych wersji smakowych, którymi urozmaicisz dietę lub zaskoczysz gości. Nasze pierogi to gotowy produkt, pozbawiony konserwantów i wzmacniaczy smaku. Po ciężkim dniu w pracy lub na uczelni w kilka chwil dodając odrobinę masła, lub boczku przygotujesz smaczny i ważny dla organizmu ciepły posiłek.

Nasz catering to najwyższej jakości składniki, atrakcyjny cennik, nieograniczone możliwości kompozycji posiłków i kilkanaście gotowych pełnowartościowych planów dietetycznych. Catering w wygodnych pudełkach dostarczamy na terenie ponad 3000 miast w całej Polsce. Z nami nie zaskoczy Cię głód, zbudujesz wymarzoną sylwetkę i odzyskasz zdrowie. Teraz do wszystkich diet, bez dodatkowych opłat transportowych, możesz zamówić pyszne i zdrowe pierogi. Sprawdź naszą ofertę i wybierz najlepszą opcję dla siebie.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Co ma dużo białka – spis produktów
Zamów jedzenie na dowóz – szybko, wygodnie i online
Obiady w diecie paleo – przepisy z mięsem i bez
Wychodzenie z diety Dąbrowskiej – jak zrobić to najlepiej?
Posiłki od Zdobywczyni Złotego Fartucha Masterchef Zuzanna Lisowska @Zuzaarbuza
Przepisy na diecie wysokobiałkowej – przykładowy jadłospis
Dieta wysokobiałkowa (wysokoproteinowa) – na czym polega i jakie daje efekty?
Zdrowe smaki od Michaliny Dudowicz – autorki książki Fleksitarianizm
Świąteczne Menu – Zamów Zupę Grzybową, Pierogi, Krokiety, Schaby i inne pyszności!
Sibo przyczyny i objawy – jakie produkty można jeść

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments