co jeść przy nadczynności tarczycy
Powrót do bloga

Jaką dietę stosować w przypadku nadczynności tarczycy?

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta potrafi zahamować lub nawet spowodować remisję wielu chorób. Nadczynność tarczycy to choroba, z którą borykają się miliony ludzi na całym świecie. Choć większość przypadków dotyczy kobiet, coraz częściej choroba dotyka mężczyzn i dzieci. Choroba tarczycy leczona jest farmakologicznie pod okiem wykwalifikowanego endokrynologa. Lecenie nadczynności tarczycy powinna wspierać odpowiednio zbilansowana dieta. Sprawdź, jaka powinna być prawidłowa dieta przy nadczynności tarczycy, co powinieneś jeść, a czego unikać, aby pozbyć się uciążliwych objawów.

 

Co to jest tarczyca i czym objawia się jej nadczynność?

Tarczyca to gruczoł wydzielający hormony, który zalicza się do grupy dużych gruczołów – jego waga to 30-60g. Tarczyca odpowiedzialna jest za wytwarzanie dwóch niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania hormonów:

•      Tyroksyny (FT4)

•      Trójjodotyroniny (FT3).

Choroby gruczoły tarczycy w zależności od objawów nazywamy niedoczynnością i nadczynnością tarczycy. Niedoczynność tarczycy to zaburzenie, które polega na niedostatecznym wydzielaniu hormonów tarczycy. Z kolei nadczynność tarczycy to zaburzenie, które polega na wzmożonym wydzielaniu hormonów tarczycy.

 

Objawy nadczynności tarczycy:

•      powiększenie tarczycy tzw. wole

•      zwiększona potliwość

•      duszność

•      wytrzeszcz oczu

•      drżenie rąk

•      spadek masy ciała

•      zbyt szybka przemiana materii

•      kołatanie serca

•      biegunki

•      nadmierne pobudzenie

•      nerwowość

•      nieuzasadniona męczliwość.

 

Jaka dieta przy nadczynności tarczycy?

•       zastąp tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, pełnowartościowymi tłuszczami roślinnymi

•       smażenie zastąp tradycyjnym gotowaniem, gotowaniem na parze lub pieczeniem

•       ogranicz ostre przyprawy

•       pij minimum 2,5 litra wody każdego dnia

•       ogranicz kawę i napoje energetyczne zawierające kofeinę

•       jedz częściej, minimum 6 posiłków dziennie

•       zwiększ zawartość białka w diecie

•       jedz warzywa i owoce

•       zadbaj o witaminy i minerały

•       ogranicz sól.

Odpowiednio zbilansowana dieta, podobnie jak w chorobie Hashimoto, jest nieodłącznym elementem leczenia nadczynności tarczycy. Dieta optymalna połączona z dobrze dobraną farmakologią, w szybki czasie przywróci do normy poziom hormonów tarczycy. Stosuj się do podstawowych zasad diety na nadczynność tarczycy i przyspiesz swój powrót do zdrowia.

 

Witaminy i minerały w diecie przy nadczynności tarczycy:

•      Wapń i witamina D3 – nadczynność tarczycy zwiększa ryzyko osteoporozy

•      Magnez – chorzy na nadczynność tarczycy, często wykazują rozdrażnienie i nerwowość. Pierwiastek ten korzystanie wpływa na układ nerwowy, często łagodzi chroniczne poddenerwowanie

•      Witamina C i E – antyoksydanty, wzmacniają układ immunologiczny

•      Witamina B1 – wspomaga pracę układu nerwowego

•      Potas – Osoby z nadczynnością tarczycy często borykają się z biegunkami, które powodują niedobory ważnego minerału. Ponadto potas korzystanie wpływa na pracę serca.

Dieta w nadczynności tarczycy, podobnie jak dieta przy Hashimoto stosowana regularnie, korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie. Dodając do diety umiarkowaną aktywność fizyczną, wzmocnisz mięśnie i  poprawisz kondycję. Trenuj odpowiedzialnie i zadbaj o regenerację.

 

Refluks a tarczyca?

Odbijanie po posiłku i częste uczucie palenia w przełyku lub gardle może oznaczać początki choroby refluksowej. Choć tarczyca może wykazywać dużo powikłań, nie ma dowodów na to, że nieprawidłowo funkcjonująca tarczyca powoduje refluks. Jednak bardzo wiele osób mających problemy z tarczycą, skarży się na nieprzyjemne uczucie w gardle i przełyku po spożyciu niektórych pokarmów. Dlatego jeśli masz nieustępujące objawy refluksu, zgłoś się do lekarza rodzinnego, który zleci odpowiednie badania.

 

Co jeść przy nadczynności tarczycy?

Chorzy na nadoczynność tarczycy, podobnie jak przy Hashimoto, muszą zadbać o odpowiednie źródła białka, tłuszczy i węglowodanów. Co jeść przy nadczynności tarczycy?

Białko przy nadczynności tarczycy

Białka – służą do odbudowy zużywających się tkanek. Białka są podstawowym składnikiem krwi, hormonów i enzymów, a także biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Według zaleceń WHO, w diecie przy nadczynności tarczycy, białka powinny stanowić 15-20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Źródła biała w diecie:

•      chude mięsa (wołowina, wieprzowina, drób)

•      ryby (makrela, dorsz, halibut, pstrąg, sardynki) maksymalnie 2-3 razy w tygodniu, ze względu na wysoką zawartość jodu

•      jaja

•      suche nasiona roślin strączkowych.

Osoby z niską masą ciała, które chcą przytyć, mogą podnieść poziom białka nawet do poziomu 25-30%.

 

Tłuszcze przy nadczynności tarczycy

Tłuszcze – niezbędny element diety, źródło energii. Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiadają między innymi za rozpuszczanie witamin. Zalecana przez WHO ilość tłuszczu w diecie to 20-35%. W diecie przy nadoczynności tarczycy, postaw na pełnowartościowe tłuszcze roślinne:

•      awokado

•      oliwa z oliwek

•      olej lniany

•      olej rzepakowy

•      miękkie margaryny

•      świeżo mielone nasiona lnu

•      oliwki

•      pestki dyni

•      pestki słonecznika

•      orzechy włoskie.

Nie bój się tłuszczu! Spożywaj zdrowe tłuszcze z ekologicznych źródeł i ciesz się zdrowiem.

 

Węglowodany przy nadczynności tarczycy

Węglowodany – główny substrat energetyczny dla organizmu człowieka. Popularne ”węgle” według zaleceń WHO powinny stanowić 50-70% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zdrowe źródła węglowodanów w diecie na nadczynność tarczycy:

•      ryż brązowy

•      płatki owsiane

•      makaron pełnoziarnisty

•      pełnoziarniste kasze.

Pamiętaj, wybieraj węglowodany z niskim indeksem glikemicznym.

 

Owoce i warzywa przy nadczynności tarczycy

Owoce i warzywa – Niezbędne w diecie źródło witamin, minerałów i błonnika. W diecie przy naddoczynności tarczycy zalecana ilość błonnika to 20-40g każdego dnia. Jakie warzywa i owoce dodać do pełnowartościowej diety przy nadczynności tarczycy?

•      pietruszka

•      papryka

•      pomidor

•      marchew

•      szpinak

•      porzeczki

•      wiśnie

•      morele

•      brzoskwinie

•      brukselka

•      kapusta

•      rzodkiew

•      jarmuż

•      rukola

•      brokuły

•      pak choi

•      kalafior.

Błonnik zawarty w warzywach i owocach poprawia trawienie i pracę jelit, zapobiega hemoroidom i reguluje wydzielanie soków żołądkowych. Porcja warzyw i owoców dodana do każdego posiłku sprawi, że Twoje dania będą kolorowe, smaczne i zdrowe.

 

Czego nie jeść przy nadczynności tarczycy?

Choć dieta na nadczynność tarczycy jest mniej restrykcyjna od diety hashimoto, to również ona posiada listę produktów, których należy unikać lub całkowicie wyeliminować. Czego unikać przy nadczynności tarczycy?

•      węglowodanów z wysokim indeksem glikemicznym

•      słonych przekąsek

•      produktów wzdymających (bób, groch, kapusta)

•      alg morskich

•      kawy

•      mocnej herbaty

•      energetyków

•      fast foodów

•      produktów wysokoprzetworzonych.

 

Nie masz doświadczenia w kuchni lub brak Ci czasu na gotowanie urozmaiconych posiłków? Szukając każdej minuty wolnego czasu, gotujesz na 3 dni, przez co jesz monotonnie? Powierz swoje zdrowie specjalistom i pasjonatom gastronomi. Wypróbuj catering dietetyczny, który uwolni Cię od monotonnego, mało smacznego jedzenia, zakupów, sklepowych kolejek, gotowania i zmywania. Dietetycy zadbają o dietę pełną witamin i minerałów dopasowaną do Twoich potrzeb. Wykwalifikowani kucharze nie pozwolą, by posiłki były jałowe i monotonne. Zamówione posiłki dostarczone w hermetycznych pudełkach, zabierzesz ze sobą do szkoły lub pracy, wyeliminuje to niezdrowe podjadanie i jedzenie na mieście. Zamawiając dietę pudełkową, jesz regularnie, smacznie i zdrowo. Atrakcyjny cennik diety sprawia, że catering dietetyczny jest częstym wyborem ludzi zabieganych dbających o zdrowie. Jeśli cierpisz na nadczynność tarczycy, wybierz jedną z naszych diet: dieta optymalna, dieta wegetariańska lub dieta fleksitariańska. Odpowiednio dobrane składniki, dopasowana do Twoich potrzeb i preferencji żywieniowych ilość kalorii oraz rozkład makroelementów sprawi, że Twoje dania będą pożywne, smaczne i pomogą w walce z nadczynnością tarczycy.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Dieta Low IG – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dietetyk – kim jest i czym się zajmuje?
Dieta PUDEŁKOWA w ciąży – co jeść a czego unikać?
Dieta lekkostrawna – lista produktów dozwolonych na diecie lekkostrawnej
Jak schudnąć z brzucha – domowe sposoby, dieta, ćwiczenia
Jak schudnąć 5 kg – ćwiczenia, dieta, efekty
Zdrowe przekąski dla dzieci – do szkoły i przedszkola
Dieta paleo – zasady, efekty, przeciwwskazania
Wątroba – jakie pełni funkcje w naszym organizmie
Celiakia – objawy, przyczyny, leczenie

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments