mąka z niskim ig
Powrót do bloga

Mąka o niskim indeksie glikemicznym – jaką wybrać?

Każdy, kto zmaga się z cukrzycą lub insulinoopornością wie, że komponowanie posiłków o niskim ig początkowo przysparza wielu problemów. Dzieje się tak, ponieważ informacje, jakie  otrzymujemy po zdiagnozowaniu choroby, są zdawkowe i mało precyzyjne. Dodatkowo próbując pozyskać wiedzę na własną rękę, trafiamy na portale i fora, których wiarygodność jest co najmniej dyskusyjna. To wszystko sprawia, że nasza pozornie zdrowa dieta staje się nudna, monotonna i trudna do utrzymania. Konieczność wykluczenia z diety o niskim IG mąki pszennej, która króluje w tradycyjnej Polskiej kuchni, sprawia, że z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować wcześniej ukochane przekąski i dania. Jeśli indeks glikemiczny mąki pszennej zmusił Cię do wyeliminowania placków, pizzy i ciast, koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem. Udowadniamy, że na sklepowych półkach znajdziesz mąki o niskim IG, które z powodzeniem zastąpią dotychczas stosowaną wysoko przetworzoną mąkę pszenną. Jaką mąkę z niskim ig wybrać i jak włączyć ją do swojej diety? Sprawdź to!

 

Jaka mąka ma niski indeks glikemiczny?

Dobra mąka z niskim IG to m.in mąka pełnoziarnista, która głownie kojarzona jest ze zdrowym odżywianiem i pozytywnym wpływem na organizm. Mąka z niskim IG to mąka pozyskiwana z pełnych ziaren zbóż, bogata w cenne wartości odżywcze, których pozbawiona jest popularna mąka pszenna. W mące pełnoziarnistej znajdują się:

•      witaminy – B1, B2, B3

•      minerały – fosfor, żelazo, potas, cynk, magnez, selen

•      molibden

Mąka z niskim IG to również świetne źródło błonnika pokarmowego, który wydłuża uczucie sytości, wiąże toksyny, wspomaga detoksykacje organizmu i usuwanie zalegających w jelitach złóg. Ponadto zwiększa masy kałowe, ułatwia wypróżnianie i zapobiega zaparciom. To wszystko sprawia, że mąka z niskim IG powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie.

 

Jakiej mąki szukać pośród dziesiątek dostępnych na sklepowych półkach?

Na opakowaniu mąki z niskim IG (pełnoziarnista) musi znajdować się stosowna informacja o jej typie, który nie powinien być niższy niż 1850. Ponadto na opakowaniu powinien znajdować się dopisek graham, razowa lub pełnoziarnista.

Oczywiście nie tylko mąka pełnoziarnista jest mąką z niskim IG. Zalecane mąki z niskim IG, które z powodzeniem zastąpią pozbawioną wartości odżywczych mąkę pszenną to:

•      mąka z komosy ryżowej

•      mąka pszenna razowa

•      mąka żytnia razowa

•      mąka orkiszowa razowa

•      mąka owsiana

•      mąka gryczana

•      mąka z amarantusa

•      mąka z ciecierzycy

•      mąka sojowa

•      mąka z grochu

•      mąka lniana

•      mąka z fasoli

Dieta niskie IG nie jest dietą eliminującą. Choć pierwsze skrzypce w przygotowywanych daniach powinny odgrywać powyższe mąki o niskim IG, w małych ilościach, jako dodatek możesz użyć również:

•      mąki kasztanowej

•      mąki jaglanej

•      mąki ryżowej

•      mąki z tapioki

•      mąki kukurydzianej

•      mąki ziemniaczanej

•      mąki pszennej –  żytniej i orkiszowej poniżej 1850

 

Świadomość zdrowego żywienia i chęć zoptymalizowania pełnowartościowej diety sprawiły, że producenci żywności w swoich produktach coraz częściej wysoko przetworzoną mąkę pszenną zastępują mąką z niskim IG. Produkty na bazie mąki pełnoziarnistej, jak i samą mąkę, z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie. Włączając do diety przygotowany z mąki pełnoziarnistej makaron z niskim IG, pieczywo pełnoziarniste lub odżywcze przekąski wydłużysz uczucie sytości i dostarczysz witamin, które wspomogą proces odchudzania. Spożywając produkty przygotowanie z mąki z niskim IG, utrzymasz również stały poziom glukozy i insuliny we krwi, dzięki czemu unikniesz napadów wilczego głodu, spadków energii i senności w ciągu dnia.

Mąka bezglutenowa o niskim indeksie glikemicznym

Jeśli stosujesz dietę z niskim indeksem glikemicznym i dodatkowo chcesz wyeliminować z diety gluten, musisz wiedzieć, że baza produktów z jakich przyjdzie Ci przygotowywać posiłki, znacząco się zmniejszy. Większość z mąk o niskim IG zawiera gluten. Jednak na szczęście, niewielka  część z nich może być użyta również w diecie bezglutenowej. Jakie mąki z niskim IG nie zawierają glutenu?

•      Mąka z tapioki – posiada neutralny zapach i smak, przez co idealnie nadaje się do zagęszczania zupy i sosów.

•      Mąka sojowa – najpopularniejsza mąka pozyskiwana z roślin strączkowych, wykorzystywana jest do produkcji ciast i makaronów.

•      Mąka z ciecierzycy – za sprawą właściwości sklejających sprawdza się w wyrobie placków, pieczywa i wszelkiego rodzaju panierek.

•      Mąka kokosowa – charakteryzuje ją wyczuwalny smak kokosa, przez co używana jest do dań orientalnych lub jako dodatek do mieszanki mąk.

 

Dieta niski indeks glikemiczny: Mój Catering dietetyczny

Brak Ci czasu na komponowanie posiłków i gotowanie? Sprawdź ofertę naszego cateringu dietetycznego, dzięki któremu ziszczą się marzenia o zdrowej i odtłuszczonej sylwetce. Nasza dieta pudełkowa to kilkanaście dopracowanych w najmniejszych szczegółach jadłospisów w różnych wariantach kalorycznych, które umożliwią realizację każdego celu sylwetkowego. Wszystkie z nich przygotowywane są przez zespół doświadczonych kucharzy i dietetyków, którzy naturalnymi przyprawami i świeżymi ziołami zastąpili wszechobecną w pożywieniu chemię i wzmacniacze smaku. Co więcej, chcąc w pełni zadbać o świeżość, jakość i smak z naszych diet wyeliminowaliśmy outsourcing. Wszystkie czynności poprawiające jakość, wdrożenie innowacyjnego i elastycznego systemu zamówień, niezaprzeczalna jakość i świeżość połączona z najszerszą siatką codziennych dostaw sprawiają, że jesteśmy najchętniej wybieranym cateringiem w Polsce. Sprawdź naszą ofertę, wybierz dietę, dołącz do tysięcy zadowolonych klientów i zmień sylwetkę ze zdrową, smaczną i skuteczną dietą. Jeśli zmagasz się z cukrzycą, insulinoopornością lub po prostu chcesz schudnąć wykorzystując produkty z niskim IG, koniecznie zapoznaj się z naszą dietą pudełkową o niskim IG.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Zmiany w harmonogramie dostaw
Ketoza – co to, dieta, efekty, skutki uboczne, jak zacząć, jak wrócić do ketozy?
Dieta lekkostrawna dla dziecka
Co pomaga w walce z wysokim cholesterolem?
Dieta low foodmap na czym polega
Dieta dukana – zasady, fazy, efekty
Dieta Keto dla kogo?
Dieta dukana – przepisy, jadłospis
Czy mam Hashimoto – sprawdź
Dieta wegetariańska – co jeść, zasady, zalety i wady

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments