pierogi z mięsem przepis
Powrót do bloga

Najlepsze przepisy na pierogi z mięsem – zdrowe i pyszne danie dla całej rodziny!

Pierogi to danie znane wszystkim Polakom. Niewielka ilość potrzebnych składników, prostota wykonania i nieograniczone możliwości kompozycji smakowych sprawiają, że pierogi często goszczą na Polskich stołach. Prostotę i smak pierogów doceniają także tysiące turystów co roku odwiedzających nasz kraj, a sława pierogów sprawiła, że stały się naszą wizytówką na świecie. To właśnie o pierogi pytał legendarny Shaq O’neal Marcina Gortata i to nimi zajadał się Jared Leto w jednej z Krakowskich pierogarni. Czy potrzeba lepszej reklamy dla tego dania? Jesteśmy pewni, że kto raz spróbuje tego dania, często będzie po nie sięgał. Gotowe pierogi firmy MójCatering doskonale urozmaicą codzienną dietę. Możesz je zamówić jako samodzielne danie lub jako uzupełnienie gotowej diety pudełkowej.

Najlepsze pierogi z mięsem

Pierogi to perfekcyjnie zagniecione ciasto i serce – wnętrze w postaci smakowitego farszu. Pierogi serwowane są w różnych smakach i odmianach, więc każdy w naszym menu znajdzie coś dla siebie. Pierogi można serwować na słodko i na słono dzięki temu z łatwością podbijają serca milionów Polaków. Dla wszystkich naszych klientów przygotowaliśmy ofertę smakowitych pierogów, które urozmaicą dietę i idealnie sprawdzą się jako zdrowy cheat meal.

 

Pierogi z mięsem mielonym

Jednymi z najczęściej wybieranych pierogów bez wątpienia są pierogi z mięsem. Pierogi z mięsnym farszem to propozycja nie tylko dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku mięsa, ale też dla tych, którzy dbają o dzienny poziom pełnowartościowego białka w diecie. Do farszu mięsnego można użyć mięsa drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowiny i podrobów, każde z nich zapewni unikalny smak. Nie bój się eksperymentować z farszem i daj się ponieść kulinarnej fantazji bowiem dzięki niej, powstał niejeden idealny przepis.

 

Pierogi z mięsem kcal

Dla wszystkich dbających o sylwetkę i zbilansowane żywienie ilość dziennie spożywanych kalorii ma niebagatelne znaczenie. Jak powszechnie wiadomo, odpowiednio dobrana podaż kalorii pozwala na redukcję, utrzymanie lub zwiększenie wagi ciała. Coraz więcej świadomych ludzi bacznie sprawdza ich ilość w produktach. Choć tak naprawdę trudno jednoznacznie i dokładnie określić ile kalorii mają pierogi, ponieważ zależy to głównie od rodzaju mięsa, jaki został użyty do ich przygotowania, to większość z ogólnodostępnych źródeł wskazuje, że:

•      100 g pierogów z mięsem to 205 kcal, 17 g węglowodanów, 12 g białka i 10 g tłuszczu

 

Pamiętaj! Zarówno ciasto, jak i farsz na pierogi z mięsem, w zależności od przepisu i rodzaju użytego mięsa, mogą różnić się ilością kalorii i pojedynczych makroskładników. Dlatego, jeśli liczysz każdą kalorię, pierogi przygotuj sam lub skorzystaj gotowych pierogów z mięsem dostępnych w naszej ofercie.

 

Pierogi z mięsem i kapustą

Niejednokrotnie można spotkać się z opinią, że pierogi z mięsem są suche. Za suchość farszu mięsnego odpowiadają źle dobrane proporcje, słaba jakość lub zły sposób przygotowania mięsa. Perfekcyjnie przygotowany farsz mięsny powinien być aromatyczny, soczysty i lekko klejący. Żeby uzyskać idealną konsystencję i soczystość, możesz zmodyfikować przepis na pierogi z mięsem, dodając do niego kapustę. Kapusta w pierogach działa pozytywnie na procesy trawienia, żołądek i mikroflorę jelitową. Połączenie mięsa i kapusty to sprawdzony sposób na farsz, który będzie soczysty, a ponadto zyska dodatkowe walory smakowe i zdrowotne.

 

Do przygotowania farszu z mięsem wołowym i kapustą przygotuj:

•      800g mięsa wołowego/wieprzowego

•      400g kapusty kiszonej

•      1 dużą cebulę

•      liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

•      olej.

 

Mięso pokrój w kostkę, zalej wodą i dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj mięso i zdejmij szumowiny. Mięso gotuj pod przykryciem do uzyskania miękkości, w razie potrzeby dolewaj wodę – czas gotowania uzależniony jest od rodzaju użytego mięsa. Wyjmij ugotowane mięso i poczekaj do wystygnięcia. Kapustę kiszoną lekko przepłucz i drobno pokrój. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj około 30 minut. Wystudź kapustę i odciśnij z soku. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na odrobinie oleju, do uzyskania złotego koloru. Mięso zmiel maszynką do mięsa. (możesz skorzystać z gotowego mielonego mięsa, pamiętaj jednak o wybraniu mięsa ze sprawdzonego źródła!) Do zmielonego mięsa dodaj świeżo mielony pieprz, kapustę kiszoną i przesmażoną, odcedzoną z tłuszczu cebulę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym farszem nadziewaj swoje ulubione ciasto na pierogi.

Pierogi z mięsem z rosołu

Na Polskich stołach od lat, głównie w niedziele lub święta króluje rosół. Danie stare jak świat, bez którego nie sposób sobie wyobrazić uroczysty obiad, wesele oraz rodzinne spotkania. Wiele osób zastanawia się, co zrobić z mięsem, na którym ugotowana została królowa Polskich zup? Niestety z braku pomysłu na jego zastosowanie zazwyczaj zostaje niewykorzystane. A co, jeśli powiemy Ci, że możesz je wykorzystać i przestać marnować żywność? Tak! Mięso z rosołu idealnie nadaje się do różnych dań, m.in. do domowego pasztetu lub na farsz do pierogów. Sprawdź, jak zrobić farsz z ugotowanego mięsa z rosołu.

 

Do przygotowania potrzebujesz:

•      500 g ugotowanego mięsa z rosołu (300 g wołowiny i 200 g drobiu)

•      odrobina rosołu

•      sól i pieprz

•      2 duże cebule

•      marchew z gotowanego rosołu

•      olej.

 

Mięso i marchewkę wyciągnij z rosołu i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na odrobinie oleju. Wystudzone mięso wraz z marchwią, zmiel maszynką do mięsa na średnich oczkach. Dodaj sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz jest suchy stopniowo, dolewaj bulion do uzyskania kleistej i soczystej konsystencji. Gotowy farsz wykładaj na ciasto, uformuj pierogi i gotuj kilka minut.

 

Farsz na pierogi z mięsem mielonym – a’la bolognese

Przepisów i sposobów na farsz jest mnóstwo. Kolejnym z nich jest farsz z mięsa mielonego, które możesz samodzielnie zmielić lub kupić w każdym sklepie mięsnym. Propozycja ciesząca się sporym zainteresowaniem wśród ludzi, którzy nie posiadają maszynki do mięsa. Pamiętaj jednak, że tylko samodzielnie mieląc mięso, masz 100% pewność jego jakości.

 

Do przygotowania farszu z mięsa mielonego przygotuj:

•      5 dużych ząbków czosnku

•      3 duże cebule

•      500 g mielonej łopatki

•      przecier pomidorowy

•      olej

•      sól i pieprz.

 

Drobno pokrój cebulę, podsmaż na odrobinie oleju i dodaj posiekany czosnek Dodaj mięso mielone, przecier pomidorowy, pieprz i sól. Przesmażone mięso zdejmij z palnika i pozostaw do wystygnięcia. Wykładaj na ulubione ciasto do pierogów, formuj i gotuj kilka minut.

 

Pierogi z mięsem – przepis idealny

Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem to sekret każdej Pani domu, która uwielbia kulinarnie rozpieszczać rodzinę i gości. Niestety przygotowanie pierogów jest czasochłonne i coraz mniej gospodyń znajduje czas na ich produkcję. Alternatywą są gotowe produkty dostępne na sklepowych półkach, których skład i jakość pozostawia sporo do życzenia. W ich składzie znajdziemy niepotrzebne konserwanty i wzmacniacze smaku. Zazwyczaj gotowy farsz to słabej jakości oddzielone mechaniczne od kości mięso, które ląduje w tanich marketowych parówkach. Bez obaw, nie jesteś skazany na marne podróbki domowych pierogów! Wychodzimy naprzeciw zapracowanym wielbicielom pierogów, umieszczając je w swojej ofercie. Codziennie wykorzystując najwyższej jakości składniki, przygotowujemy pierogi, które urozmaicą i wzbogacą Twoją dietę. Wieloletnie doświadczenie w branży gastronomicznej i współpraca z najwybitniejszymi kucharzami w branży pozwoliła nam na opracowanie perfekcyjnej receptury ciasta, które jest sprężyste, delikatne, a jednocześnie wytrzymałe. Nasze oferta to 8 idealnie zlepionych, pełnych farszu pierogów, w kilku różnych wersjach smakowych, które mogą być dodatkiem do diety lub smacznym obiadem dla Twoich bliskich. Pierogi, które zamówisz na naszej tronie, szybko odgrzejesz na patelni, dodając odrobinę masła lub boczku, dzięki temu nawet po ciężkim dniu w pracy zjesz ważny dla organizmu ciepły posiłek. Szeroka oferta, atrakcyjny cennik i nieograniczone możliwości kompozycji posiłków sprawiają, że nasz catering dietetyczny to pyszna i zdrowa alternatywa dla codziennego domowego gotowania. Naszą dietę pudełkową wraz z dodatkowymi pierogami zamówisz na terenie ponad 3000 miast w całej Polsce. Wygodna forma pudełek sprawi, że głód nie zaskoczy Cię na mieście, bo zabierzesz je ze sobą gdzie, tylko zechcesz.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Co ma dużo białka – spis produktów
Zamów jedzenie na dowóz – szybko, wygodnie i online
Obiady w diecie paleo – przepisy z mięsem i bez
Wychodzenie z diety Dąbrowskiej – jak zrobić to najlepiej?
Posiłki od Zdobywczyni Złotego Fartucha Masterchef Zuzanna Lisowska @Zuzaarbuza
Przepisy na diecie wysokobiałkowej – przykładowy jadłospis
Dieta wysokobiałkowa (wysokoproteinowa) – na czym polega i jakie daje efekty?
Zdrowe smaki od Michaliny Dudowicz – autorki książki Fleksitarianizm
Świąteczne Menu – Zamów Zupę Grzybową, Pierogi, Krokiety, Schaby i inne pyszności!
Sibo przyczyny i objawy – jakie produkty można jeść

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments