wątroba funkcje
Powrót do bloga

Wątroba – jakie pełni funkcje w naszym organizmie

Wątroba to narząd, który pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Odpowiada m.in. za prawidłowy metabolizm składników odżywczych. Zawdzięczamy wątrobie prawidłowe krzepnięcie krwi, gromadzenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych i prawidłową gospodarkę hormonalną.Wątroba wydziela żółć wspomagającą trawienie poprzez rozkład tłuszczów.Organ ten odpowiada za metabolizowanie toksycznych substancji dostarczanych do organizmu. Jak widać wątroba bardzo potrzebuje naszego wsparcia, a zaniedbana odbija się szerokim echem po wszystkich układach wewnętrznych naszego organizmu.

Jakie schorzenia, choroby przewlekłe wiążą się z uszkodzeniem wątroby?

W wyniku różnych chorób, zarówno ostrych, jak i przewlekłych może zostać uszkodzona, a jej działanie zaburzone. Poza przyczynami wynikającymi z zakażeń wirusowych wątrobowy oraz chorób uwarunkowanych genetycznie, zdecydowaną większość stanowi niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby to najczęściej występujące przewlekłe schorzenie tego narządu. Zwykle rozwija się ona u osób stosujących dietę wysokoenergetyczną, obfitującą w produkty będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów prostych oraz prowadzących mało aktywny tryb życia. Do jej czynników ryzyka zalicza się otyłość, cukrzycę typu II, a także zaburzenia lipidowe. Częściej diagnozuje się ją u mężczyzn. Coraz częściej lekarze w swoich praktykach spotykają się z Pacjentami, którzy prezentują nieprawidłowe parametry wątrobowe, a cechy stłuszczenia wątroby widoczne w obrazie USG jamy brzusznej są opisywane niemalże u co drugiego pacjenta z nadwagą i otyłością.  Jednym z czynników wspomagających pracę tego organu jest odpowiedni sposób żywienia. Prawidłowe nawyki żywieniowe mogą chronić wątrobę przed rozwojem niektórych schorzeń, jak również łagodzić przebieg już istniejących.  W przypadku stłuszczenia wątroby dobrze skomponowana, regularna dieta jest w stanie odwrócić cechy stłuszczenia wątroby, a co za tym idzie całkowicie pożegnać się z jednostką chorobową.

Dieta wątrobowa- co kryje się pod tą nazwą?

Dieta wątrobowa to potoczna nazwa diety stosowanej w schorzeniach wątroby. W nomenklaturze diet sposobem żywienia zalecanym w chorobach wątroby jest stosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. Dieta wątrobowa stosowana jest nie tylko w przypadku chorób wątroby takich jak: ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, alkoholowa choroba wątroby, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, marskość wątroby.

Jej głównymi założeniami jest dodatkowo ochrona i zmniejszenie aktywności wydzielniczej wątroby, pęcherzyka żółciowego, trzustki oraz jelita grubego. Dlatego dieta wątrobowa zalecana jest często również przy schorzeniach trzustki, pęcherzyka żółciowego albo dróg żółciowych, a także przy innych problemach trawiennych. Dietę wątrobową modyfikuje się w zależności od stanu chorego. Zawsze jednak jest to dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu i normalnym lub zwiększonym spożyciem białka, ponieważ to ono wspiera proces odnowy komórek wątrobowych.

W jaki sposób powinien się odżywiać chory z zapaleniem wątroby?

Leczenie niefarmakologiczne polega przede wszystkim na zmianie nawyków żywieniowych oraz zwiększeniu aktywności fizycznej. Spożywanie 5–6 niewielkich posiłków w ciągu dnia, czyli stosowanie zasady „jem mniej, a częściej”. Spożywanie posiłków w spokojnej atmosferze, nigdy w pośpiechu. Jeżeli współwystępuje insulinooporność, konieczne jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Ograniczenie spożycia produktów, które długo zalegają w żołądku i powodują zaparcia, wzdęcia czy dolegliwości bólowe (np. żywność o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, fast foody, ostre przyprawy, warzywa kapustne). Jeżeli konsumpcja nasion, roślin strączkowych nie nasila bólu, mogą one być włączone do planu jedzenia z uwagi na dużą zawartość białka. Ilość tłuszczu w diecie powinna być ustalona indywidualnie dla każdego chorego. Jego źródłem powinny być przed wszystkim produkty łatwostrawne, z których jest on lepiej tolerowany. Należą do nich: oliwa z oliwek, oleje roślinne, masło, miękkie margaryny. Wyeliminować należy boczek, smalec, słoninę. Ilość tłuszczu powinna maxymalnie oscylować między 45–50 g/d.

Preferowane techniki kulinarne to: gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania. Ograniczyć należy smażenie, grillowanie, wędzenie oraz duszenie. Należy zapewnić odpowiednią podaż płynów. Ich źródłem powinna być przede wszystkim woda mineralna, słaba herbata, kawa zbożowa z mlekiem.

Zalecane jest zrezygnowanie ze spożywania alkoholu, który wykazuje działanie uszkadzające wątrobę. Warzywa oraz owoce powinno się spożywać tylko w postaci rozdrobnionej oraz gotowanej. Najlepiej więc przygotowywać przeciery oraz soki. Należy ograniczyć spożywanie soli kuchennej do maksymalnie 5 g na dobę.

Warto wprowadzić do menu produkty bogate w witaminę C tj. czarna porzeczka, pomarańcze, jabłka, truskawki, poziomki, aby wspomóc układ immunologiczny i

Podsumowanie

Przed wyborem właściwej diety warto przedtem skonsultować się z dietetykiem, lekarzem. Bezpieczną formą, gwarancją oszczędności czasu jest catering dietetyczny, gdzie posiłki zawsze są zbilansowane i dobrane do potrzeb klientów.

Lek. Weronika Błaszczyk

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Przepisy na brownie ketogeniczne z cukinii i masłem orzechowym
Dieta ketogeniczna: co to jest, zasady, efekty, skutki uboczne
Keto wysypka: co to jest, jakie są przyczyny
Keto Dieta na odchudzanie
Jakie produkty są dozwolone na diecie ketogenicznej, a jakie zakazane? Sprawdź!
Ile można schudnąć na diecie ketogenicznej i jak to zrobić?
Dieta kopenhaska: jadłospis i przepisy, na których bazuje trzynastodniowa opcja żywieniowa
Dieta ketogeniczna dla początkujących: wszystko, co warto wiedzieć o diecie keto
Czym są ciała ketonowe, jaka jest ich norma i jak je zbadać?
Co jeść podczas adaptacji keto

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments