dieta kopenhaska przepisy
Powrót do bloga

Dieta kopenhaska: jadłospis i przepisy, na których bazuje trzynastodniowa opcja żywieniowa

Dieta kopenhaska to wymagająca opcja żywieniowa, która pozwala na redukcję wagi w bardzo krótkim czasie. Wdrożenie tej diety odchudzającej wiąże się jednak ze ścisłym przestrzeganiem jadłospisu przez trzynaście dni, koniecznością pilnowania ilości posiłków i godzin ich spożywania. Dlatego też przed rozpoczęciem diety trzynastodniowej warto zapoznać się z planem żywienia i przepisami, które ułatwią wdrożenie zasad i menu. Powstają zatem pytania, jak wygląda jadłospis na diecie kopenhaskiej? Jak przygotować szpinak, który często pojawia się w menu? Jak zrobić befsztyk? Czy sól w diecie trzynastodniowej jest dozwolona?

 

Dieta kopenhaska: jadłospis na diecie trzynastodniowej

Dieta kopenhaska to jedna ze skuteczniejszych diet odchudzających, która cieszy się coraz większą popularnością. Pojawia się zatem pytanie, czym jest dieta kopenhaska? To jedna z najbardziej wymagających diet odchudzających, która wiąże się z wieloma wyrzeczeniami i ogromną dyscypliną. Codzienna dawka kalorii wynosi zaledwie 600-800 kcal. Dieta polega na spożywaniu wyłącznie trzech posiłków dziennie: śniadania, obiadu i kolacji. Dieta kopenhaska to jedna z najbardziej wymagających i restrykcyjnych diet, a jej jadłospis jest mało urozmaicony i monotonny. Dieta odchudzająca opiera się na konkretnym, odgórnie ustalonym menu, które rozpisane zostało na 13 dni, dlatego też dieta określana jest jako trzynastodniowa. Jadłospis diety bazuje na siedmiu zestawach, dlatego też większość posiłków z pierwszego tygodnia diety pojawia się w drugim. Dokładny jadłospis diety kopenhaskiej na całą kurację znajduje się poniżej.

Dzień 1

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad dwa jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor
Kolacja befsztyk wołowy, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

Dzień 2

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad befsztyk wołowy, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, surowy owoc
Kolacja plaster chudej wędliny, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 3

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad szklanka gotowanego szpinaku, pomidor i mały, surowy owoc
Kolacja dwa jajka na twardo, plaster chudej szynki, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

Dzień 4

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad jajko na twardo, tarta marchewka, mały twarożek bądź serek wiejski
Kolacja pół szklanki kompotu owocowego bez cukru, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

 

Dzień 5

Śniadanie jedna duża starta marchew z sokiem z cytryny
Obiad chuda, gotowana lub smażona bez tłuszczu ryba z dodatkiem soku z cytryny
Kolacja befsztyk wołowy, pięć liści sałaty, sześć/osiem główek gotowanych brokułów

 

Dzień 6

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad gotowana lub duszona pierś z kurczaka, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny
Kolacja dwa jajka na twardo, duża marchew

 

Dzień 7

Śniadanie herbata bez cukru (najlepiej zielona)
Obiad pierś z kurczaka grillowana lub z piekarnika, świeży owoc
Kolacja nic

 

Dzień 8

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad dwa jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor
Kolacja befsztyk wołowy, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

 

Dzień 9

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad befsztyk wołowy, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, surowy owoc
Kolacja plaster chudej wędliny, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

 

Dzień 10

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad szklanka gotowanego szpinaku, pomidor i mały, surowy owoc
Kolacja dwa jajka na twardo, plaster chudej szynki, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

 

Dzień 11

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad jajko na twardo, tarta marchewka, mały twarożek bądź serek wiejski
Kolacja pół szklanki kompotu owocowego bez cukru, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

 

Dzień 12

Śniadanie jedna duża starta marchew z sokiem z cytryny
Obiad chuda, gotowana lub smażona bez tłuszczu ryba z dodatkiem soku z cytryny
Kolacja befsztyk wołowy, pięć liści sałaty, sześć/osiem główek gotowanych brokułów

 

Dzień 13

Śniadanie czarna kawa z jedną kostką cukru
Obiad gotowana lub duszona pierś z kurczaka, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny
Kolacja dwa jajka na twardo, duża marchew

 

Dieta kopenhaska dopuszcza zamianę obiadu i kolacja, ale wyłącznie w ramach jednego dnia. Żadne inne odstępstwo od menu nie jest dozwolone. Spożycie jakiegokolwiek innego składnika czy produktu wiąże się z koniecznością ponownego przystąpienia do diety, ale nie wcześniej niż po upływie 3 miesięcy. Co ważne, nawet po zakończonej sukcesem trzynastodniowej kuracji odchudzającej zalecane jest kontynuowanie diety niskokalorycznej, na przykład 1000 kalorii czy 1200 kalorii.

Warto wskazać, że jadłospis diety kopenhaskiej jest nie tylko monotonny, ale również niedoborowy w składniki odżywcze, minerały i witaminy, a także w energię. Dlatego też dieta trzynastodniowa, mimo że cieszy się coraz większą popularnością, nie jest najzdrowszą opcją żywieniową, a jej stosowanie może prowadzić do niedoborów witamin i innych składników.

Dieta kopenhaska: przepisy

Jadłospis diety trzynastodniowej jest bardzo monotonny, ale jednocześnie mało wymagający w kwestii przygotowywania posiłków. Kilka przepisów wystarczy do przeprowadzenia całościowej kuracji odchudzającej. Warto również wskazać, że ściśle określony jest wyłącznie produkt oraz ogólny sposób jego przygotowania. Sposobem na odmienienie dania mogą być przyprawy i delikatne modyfikacje w kwestii przygotowania potrawy.

Przepis na befsztyk z polędwicy wołowej

Befsztyk pojawia się dosyć często na diecie trzynastodniowej, zaletą jest to, że jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Mięso (ok. 200 g), po oczyszczeniu, należy podzielić na dwa kawałki, a następnie dokładnie natrzeć marynatą z przypraw (cytryną, pieprzem, tymiankiem i oliwą z oliwek). Tak przygotowane mięso należy odłożyć na około godzinę do lodówki, po tym czasie smażyć na oliwie z obu stron. W zależności od stopnia wysmażenia befsztyk należy smażyć od 3 do 8 minut.

Przepis na rybę na parze

300 g świeżej ryby (dorsza lub pstrąga) należy natrzeć solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz sokiem z cytryny. Po dokładnym obsypanie przyprawami rybę należy włożyć do garnka do gotowania na parze lub do parowaru. Ryba będzie gotowa po około 10-15 min. Po przygotowaniu danie można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.

Przepis na grillowaną pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie poporcjować na kawałki. Następnie mięso z kurczaka doprawić ulubionymi przyprawami i grillować na specjalnej patelni lub grillu przez kilka minut.

Sprawdź koniecznie: dieta ketogeniczna catering, jest pyszny!

Jak przygotować szpinak?

Szpinak na diecie trzynastodniowej pojawia się dosyć często. Można go podawać w formie sałatki lub koktajlu. Aby przygotować koktajl, liście szpinaku należy włożyć do blendera dodać sok z cytryny, wodę i szczyptę soli, a następnie dokładnie zblendować wszystkie składniki. Szpinak to również składnik, który można wykorzystać do przygotowania sałatki. Wystarczy wyłożyć na talerz ugotowane na twardo jajka, szpinak i pomidor pokrojony w kostkę oraz dodać do smaku ulubione przyprawy.

Dieta kopenhaska jest niezwykle wymagającym planem żywieniowym, którego należy ściśle przestrzegać. Jakiekolwiek odstępstwo od diety wiąże się z koniecznością rozpoczęcia opcji żywieniowej na nowo. Dieta trzynastodniowa nie jest jednak jedynym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Redukcję wagi umożliwiają również inne diety, takie jak śródziemnomorska, sirtfood czy dieta ketogeniczna, które są znacznie zdrowsze. Osoby, które zamierzają przejść na dietę odchudzającą, ale nie wiedzą, jak obliczyć kaloryczność posiłków, mogą skorzystać z kalkulatora cateringu. Dużym ułatwieniem we wdrożeniu odchudzającego planu żywieniowego jest dieta pudełkowa, która zapewnia komfort i wygodę oraz ogranicza możliwość sięgnięcia po niezdrowe przekąski.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Dietetyczne drugie śniadanie – co zjeść?
Dietetyczne przekąski – co przygotować?
Dietetyczne menu na imprezę – jakie dania przygotować?
Podwieczorek dietetyczny – przepisy
Warzywa na odchudzanie – jakie wybrać?
Zielona herbata a odchudzanie – jaki ma wpływ na dietę?
Dietetyczne lody – jak przygotować je w domu?
Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?
Dieta na chore jelita – jaką wybrać?
Indeks glikemiczny tabela – lista produktów o niskim i wysokim IG

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dasza
Gość
Dasza
1 rok temu

Byłam na diecie kopenhaskiej – to bardzo trudna i niezbyt mądra dieta. Na szczęście trafiłam na MójCatering i Panią dietetyczkę kliniczną Anię. Pani Ania rozpisała mi dietę odchudzającą 1500 kcal na 4 tygodnie. To było znacznie mądrzejsze odchudzanie i bez efektu jojo. Zrzuciłam 3,80 kg i czuję się wyśmienicie. Polecam catering dietetyczny Mój Catering