Chlorofil – co to jest i jakie ma właściwości zdrowotne i działanie
Zieleń jest nie tylko kolorem, ma również wiele innych właściwości. Patrzenie na zielone lasy i łąki pozwala odpocząć ludzkim oczom. Jego głębokie odcienie kojarzą się ze spokojem, naturą, harmonią i życiem. Zieleń jest kolorem przewodnim większości roślin. Ich liście kryją w sobie ważny dla ludzkiego organizmu związek chemiczny, nafaszerowany witaminami o wielu korzyściach dla ludzkiego ciała, zwany chlorofilem. Jak działa chlorofil ? W jakiej postaci najlepiej go przyjmować ? W jakich produktach można go znaleźć ? O tym dowiesz się z poniższego artykułu.
Chlorofil – co to jest i jakie ma właściwości zdrowotne i działanie
Chlorofile to związki chemiczne, które występują w roślinach jako ich barwniki. Odpowiadają one za wszystkie możliwe odcienie zieleni roślin, w tym warzyw i owoców. Im bardziej kolor produktu jest „żywy”, tym bardziej mamy ochotę na spożycie danego produktu, czując swego rodzaju łaknienie. Dzieje się tak za sprawą chlorofilu. Im bardziej intensywna barwa, tym więcej witamin zostanie dostarczonych do organizmu. Oczywiście jeśli barwa jest naturalna, a nie sztucznie wytworzona. Dlatego bardzo ważne jest, aby kupować i spożywać produkty z pewnych źródeł. Kuszący wygląd i intensywne kolory to nie jedyne cechy chlorofili. Zdaniem dietetyków związek ten posiada magiczne właściwości:
• Oczyszcza wątrobę, nerki, krew i przewód pokarmowy z toksyn, wspomagając pracę jelit,
• Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w ludzkim organizmie,
• Wspomaga oczyszczanie skóry, pomaga leczyć jej stany zapalne, jego spożycie jest wskazane przy trądziku,
• Zwalcza i usuwa szkodliwe toksyny z organizmu,
• Usuwa nieprzyjemny oddech z ciała i odświeża oddech,
• Skutecznie działa na redukcję wagi, pomagając w zgubieniu tkanki tłuszczowej.
To tylko niektóre zalety spożywania chlorofilu. Nie bez powodu mówi się, iż posiada on magiczną moc. Nie zaobserwowano szkodliwych dla zdrowia skutków ubocznych stosowania chlorofili,. Chlorofile dostępne są nie tylko jako warzywa i owoce, można je również kupić jako suplementy w tabletkach. Mogą być one stosowane przez dzieci i osoby starsze i kobiety w ciąży. Jednak przyszłym mamą zaleca się, aby chlorofil przyjmować w postaci płynów lub w diecie jako warzywa i owoce.
Chlorofil do picia: dawkowanie
Produkty z chlorofilem to przede wszystkim wszystkie rośliny, w których można zaobserwować barwę zieleni. Występuje on pod różnymi postaciami. Dostępny jest płynny chlorofil, który otrzymamy po zmiksowaniu zawierających zielony barwnik warzyw i owoców. Chlorofil można kupić jako suplement diety w proszku, który należy rozpuścić z wodą lub chlorofil w tabletkach. Gotowy sok z chlorofilem można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach, gdzie jest dostępny bez recepty. Chlorofilem można nie tylko wspomagać organizm, ale także leczyć układ pokarmowy, czy zwalać inne problemy, które opisaliśmy wyżej. Nie ma określonych norm, które zalecają dzienne spożywanie płynów czy produktów z chlorofilem. Dawki, które można przyjmować różnią się w zależności od rodzaju suplementacji. Średnia dawka, która powinna być stosowana w jednej porcji wynosi 100mg. Jeśli chcemy podać chlorofil dzieciom lub typowo w celach medycznych, ostateczne dawkowanie należy skonsultować z lekarzem, ponieważ w zależności od problemu dawkowanie może być różne. Chcąc spożywać produkty z chlorofilem w celach odchudzających, dla poprawy zdrowia, czy do dostarczenia odpowiedniej ilości witamin do organizmu, produkty z chlorofilem można pić i jeść bez większych ograniczeń. Jeśli wcześniej nie spożywało się chlorofilu w płynnej wersji, należy liczyć się z możliwością wystąpienia biegunki, ponieważ organizm może nie być przygotowany na jego większe ilości. Z tego względu zaleca się stopniowe picie płynów z chlorofilem, aby organizm mógł się spokojnie do nich przyzwyczaić. Nie należy również przyjmować chlorofilu na pusty żołądek.
W jakich produktach występuje chlorofil (tu m.in. w naszych smoothiesach w diecie optymalnej, wegetariańskiej, Wege plus ryby i premium )
W jakich produktach występuje chlorofil ?
Kopalnią barwnika o nazwie chlorofil są wszystkie zielone warzywa i owoce. Zdrowie najlepiej przyswaja się do organizmu w płynnej postaci, więc by czerpać najwięcej korzyści z działania chlorofilu i witamin zawartych w roślinach, należy zmiksować je w blenderze lub sokowirówce. Powstają wtedy pyszne koktajle i smoothiesy. Możesz je zrobić w domu, ale możesz również zamówić jedną z diet pudełkowych, np. dieta optymalną, dieta wegetariańska z rybami lub dieta cateringowa premium. To właśnie w tych dietach pudełkowych znajduje się najwięcej produktów, które są bogate w chlorofil. W naszym cateringu dietetycznym znajdziesz nie tylko zielone smoothiesy, ale również warzywa i owoce w stałej formie, których spożycie niesie za sobą ogrom pozytywów. Dlatego warto łączyć formę płynną ze stałą, aby dieta nie była monotonna. Urozmaicona dieta gwarantuje, że będziesz nie tylko dostarczał niezbędnych minerałów, ale również będziesz jadł smacznie i łatwiej utrzymasz zdrowe nawyki żywieniowe.
Rośliną jadalną, która posiada najwięcej złóż chlorofilu, jest alga. Jej słodkowodna odmiana – Chlorella, szczyci się największą ilością zielonego barwnika. Gdzie jeszcze można znaleźć duże ilości chlorofilu ? Oto kilka przykładów:
• 250 ml zmiksowanej pietruszki: 39.0 mg
• 250 ml zmiksowanego szpinaku: 24.7 mg
• 250 ml zmiksowanej rukwi wodnej: 14.2 mg
• 250 ml zmiksowanej zielonej fasolki: 7.9 mg
• 250 ml zmiksowanej rukoli: 8.1mg
• 250 ml zmiksowanego pora: 8.1 mg
• 250 ml zmiksowanej cykorii: 4.9 mg
• 250 ml zmiksowanego groszku: 4.5 mg
• 250 ml zmiksowanej kapusty chińskiej: 3.9 mg
Szpinak, jarmuż, sałata, kapusta świetnie zbilansują dietę i wzbogacą sałatki wartościowymi minerałami i witaminami. Posiadają one duże ilości chlorofilu. Kolejnymi roślinami, o wysokiej zawartości pigmentu są natka nać marchwi, koperek oraz wszelkiego rodzaju zioła, np. mniszek lekarski, pokrzywa, mięta.
Najlepszy chlorofil do picia – chlorofil w płynie
Przyswajanie płynów jest zdecydowanie prostsze dla naszego organizmu i niesie za sobą bardzo dużo korzyści. Wypicie świeżych soków i smoothiesów z chlorofilem, nie tylko orzeźwi i naładuje energią na resztę dnia, ale również będzie łatwiej przyswajalne i lżejsze niż jedzenie dużych ilości surowych bądź ugotowanych warzyw. Wyróżnia się kilka rodzajów chlorofilu – A, B, C, D, E, i F, które są zależne od tego, gdzie występują. Możliwość mieszania ze sobą różnego rodzaju chlorofili, liczba jego płynnych postaci może sięgać nawet kilkuset, o bardzo różnych właściwościach. Chlorofil do picia może być zmieszany z każdym rodzajem warzyw i owoców, nie tylko w kolorze zielonym. . Właściwości chlorofili do picia są różne w zależności od efektu, który chcemy uzyskać. Jednak główne zadanie jego płynnej postaci to oczyszczenia organizmu, krwi i narządów wewnętrznych, wspomagając przy tym ich pracę. Smak napojów z chlorofilem można dobrać według własnego uznania, choć należy pamiętać, iż każdy produkt jest nacechowany różnymi grupami witamin i różnym działaniem prozdrowotnym. Zmiksowanie mięty, cytryny, ogórka, kolendry i natki pietruszki z dodatkiem soli, skutecznie orzeźwi organizm. Zmiksowanie warzyw z bogatym dodatkiem różnych ziół, pomoże w walce z trądzikiem i oczyści skórę twarzy. Zmiksowanie zielonych łodyg i liści roślin lub szparagów, pietruszki czy sałaty pomoże zwalczyć nieprzyjemny zapach z jamy ustnej i odkwasić organizm z nadmiaru kawy.
10 niesamowitych korzyści chlorofilu
Spożywanie chlorofilu szczególnie w płynnej formie, niesie za sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Oto 10 korzyści stosowania chlorofilu:
• Świeży oddech
Tylko 100 gram chlorofilu może wpłynąć na poprawę oddechu z jamy ustnej i zapachu całego ciała. Dowodem na odświeżające działanie związku chemicznego, jest wprowadzenie przez lidera światowej produkcji past do zębów, linii produktów z chlorofilem.
• Broń w walce z rakiem
Chlorofil związuje się ze związkami chemicznymi w ludzkim organizmie, które mogą być odpowiedzialne za powodowanie raka, neutralizując ich negatywne działanie.
• Działanie przeciwzapalne
Stany zapalne są niebezpiecznym zjawiskiem, szczególnie gdy mamy do czynienia ze stanem zapalnym narządów wewnętrznych. Regularne picie chlorofilu przez tydzień np. podczas zapalenia trzustki, skutkuje całkowitym zniknięciem bólu brzucha i poprawą w leczeniu farmakologicznym.
• Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
Zbyt częste spożywanie produktów kwasotwórczych lub nadmierne ilości kawy, mogą skutkować zakwaszeniem organizmu. Chlorofil niejako oczyszcza organizm z nadmiernego poziomu kwasów, redukując jego poziom, co doprowadzi do ważnej równowagi kwasowo-zasadowej.
• Ochrona przed stresem oksydacyjnym
Większa ilość wolnych rodników względem utleniaczy, powoduje niebezpieczny stan nazywany stresem oksydacyjnym. Spożywanie chlorofilu szczególnie w postaci liści, poprawia ochronę komórek, dzięki czemu będą obe bardziej odporne na uszkodzenia i co za tym idzie, zwiększy się odporność przed zawałami serca, cukrzycą czy stanami zapalnymi.
• Ochrona skóry i zadbanie o cerę
Chlorofil to nie tylko zdrowie i ochrona narządów wewnętrznych. Działa on również na zewnątrz naszego ciała. Wysokie właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe skutecznie hamują rozwój grzybów i bakterii powodujących infekcję, która zachodzi podczas trądziku czy opryszczki.
• Chlorofil wspomaga trawienie
Chlorofil szczególnie w płynnej postaci, pomaga usunąć złogi zalegające w jelitach. Polega to nie tylko na oczyszczaniu, ale przede wszystkim na ochronie jelit i innych narządów wewnętrznych związanych z procesem trawienia.
• Chlorofil pomaga w redukcji wagi
Redukcja wagi to kolejne zadanie chlorofilu, z którego magiczna substancja wywiązuje się bardzo dobrze. Świetnie sprawdza się jako bezkaloryczny dodatek dietetyczny, dodający energii i masy witamin, które są niezbędne podczas procesu odchudzania.
• Wsparcie odporności
Większość warzyw i owoców to skarbiec witamin. Chcąc wesprzeć odporność chlorofilem, należy czerpać go głównie z alg, które mają niezbędne minerały wzmacniające organizm. Witamina A, C, E witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3, żelazo, wapń, potas, magnez, cynk.
• Walka z efektem starzenia
Chlorofil występuje również w postaci żelu, który rekomendowany jest do celów odmładzających. Chlorofil działa jako ochrona nie tylko przed promieniami UV, ale zapobiega przedwczesnemu marszczeniu się skóry.
Czy chlorofil jest niebezpieczny
Skutki uboczne stosowania suplementów diety są dość normalnym zjawiskiem. W przypadku chlorofilu nie są one inwazyjne, ponieważ pigment ten nie zawiera toksyn i nie jest produkowany przez człowieka. Powstając w sposób naturalny, jest łagodny i bezpieczny dla naszego organizmu. Samodzielne przygotowanie soku z roślin może powodować drobne nieprzyjemności związane z nieprzyzwyczajeniem się organizmu na spożywanie płynnego chlorofilu, jednak jest to przejściowe. Badania bezpieczeństwa chlorofilu nie potwierdziły tego, iż spożywanie suplementacji przez kobiety w ciąży jest zabronione, lecz zaleca się, aby w ciąży stosować chlorofil w jednolitej postaci warzyw i owców w formie stałej lub płynnej.
Chlorofil skutki niedoboru i przedawkowanie
Przyjmowanie chlorofilu w płynnej postaci na pusty żołądek lub w zbyt dużych ilościach może powodować:
• biegunkę
• mdłości
• wymioty
• odbarwienie stolca
• skurcze żołądkowo-jelitowe.
Z kolei niedobór chlorofilu może prowadzić głównie do zanieczyszczenia organizmu, problemów z jelitami oraz trawieniem. Zanieczyszczenie układu pokarmowego może skutkować niebezpiecznymi chorobami. Chlorofil jest to środek chemiczny, który nie występuje naturalnie w organizmie, więc obecność nie jest w nim konieczna. Jednak zwracając uwagę na jego pozytywne właściwości zaleca się jego stosowanie każdemu, kto chce być zdrowy, piękny i długo żyć. Picie i spożywanie chlorofilu niesie za sobą masę cennych korzyści i jest wskazane dla prawidłowej pracy naszego ciała.
Jeśli poszukujesz zdrowej diety, która będzie zawierała duże ilości zielonych warzyw to koniecznie sprawdź naszą zbilansowaną Dietę Wegetariańską oraz Detoks Sokowy. Obie diety zawierają w swoim składzie dużo zielonych warzyw.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Kardamon na odchudzanie – jakie ma właściwości?
Chleb przy odchudzaniu – czy można jeść?
Woda z ogórków kiszonych na odchudzanie – jak stosować?
Czy picie rumianku odchudza?
Miód na odchudzanie – czy działa?
Czarnuszka a odchudzanie – jakie daje efekty?
Dzienniczek odchudzania – jak założyć i prowadzić?
Węgiel aktywny na odchudzanie – jak stosować?
Jagody goji a odchudzanie – jakie dają efekty?
Młody jęczmień na odchudzanie – czy pomaga?
Dieta Wegetariańska MojCatering jest urozmaicona i zbilansowana. Jadłospis na każdy tydzień układa wykwal...
Teraz pytanie gdzie można kupić taki chlorofil?