co jeść na chore jelita
Powrót do bloga

Dieta na chore jelita – jaką wybrać?

Jelita nie bez powodu nazywane są drugim mózgiem. To one pośrednio odpowiadają za układ odpornościowy i nasze samopoczucie. Są bardzo ważne i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są również delikatne i podatne na uszkodzenia, dlatego to właśnie choroby jelit są jednymi z najczęściej występujących chorób układu trawiennego. Dieta to podstawa leczenia każdej choroby, w przypadku jelit, często ważniejsza i bardziej skuteczna jest niż przyjmowane w tym czasie farmaceutyki. Sprawdź co jeść na chore jelita, aby pozbyć się uciążliwych objawów.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a zależy Ci na diecie lekkiej, dobrej dla jelit, to koniecznie sprawdź naszą Dietę Lekkostrawną. Układana przez zespół wykwalifikowanych dietetyków, jakościowa i niezwykle smaczna, pomoże Ci ukoić jelita i poczuć lekko po jedzeniu.

 

Jaka dieta na chore jelita?

Dieta na chore jelita z założenia powinna być dietą lekkostrawną, dlatego dieta oczyszczająca jelita w tym wypadku nie będzie dobrym wyborem. Pożądany w każdej diecie błonnik, w diecie na chore jelita powinien być ograniczony do niezbędnego minimum. Jego zbyt duża podaż przy schorzeniach jelit może utrudniać wchłanianie składników odżywczych, a w niektórych przypadkach powodować ich uszkodzenia. Dieta lekkostrawna stosowana w przypadku osób z problemami jelitowymi powinna dostarczać maksymalnie 15 g błonnika.

Jakie zasady charakteryzują dietę na chore jelita?

•      Nie zaczynaj dnia od kawy, zastąp ją, szklanką letniej wody.

•      Śniadania jedz nie później niż godzinę po przebudzeniu.

•      Jedz 5-6 posiłków w równych odstępach czasowych.

•      Pij 2,5 litra wody w ciągu dnia.

•      Nie jedz bezpośrednio przed snem.

•      Przygotowuj posiłki na bieżąco, unikaj odgrzewania.

•      Smażenie zastąp gotowaniem, gotowaniem na parze lub pieczeniem bez użycia tłuszczu.

•      Wybierając aktywność fizyczną, postaw na umiarkowany wysiłek. Optymalne będą treningi aerobowe o umiarkowanej intensywności.

Sprawdź również – catering dietetyczny Warszawa.

Co jeść na chore jelita?

W leczeniu chorób jelit nieoceniony jest prawidłowy dobór diety. W diecie na chore jelita uwzględnij:

•      chude mięsa i wędliny – drób, chuda wieprzowina i wołowina, chuda wędlina

•      ryby – leszcz, sandacz, dorsz, pstrąg, szczupak

•      produkty zbożowe – czerstwe pieczywo, chleb pszenny, jasny makaron, drobne kasze i ryż

•      napoje – woda, lekka herbata, napary ziołowe

 

Czego nie jeść przy chorych jelitach?

Ze swojej diety wyeliminuj:

•      tłusty nabiał – żółte sery, sery pleśniowe i topione

•      tłuste mięsa i wędliny – salami, mięsa i wędliny wędzone, podroby, pasztety, kiełbasy

•      produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, otręby, płatki owsiane

•      rośliny kapustne i strączkowe – jabłka, gruszki, kapusta, fasola, groch

 

Do najczęściej występujących chorób układu trawiennego bez wątpienia należy zespół jelita drażliwego. Owo schorzenie dotyka około 20% ludzi na całym świecie. Zespół jelita drażliwego dietaw tym schorzeniu warto zastosować dietę LOW FODMAP przynajmniej na początku leczenia. LOW FODMAP pomoże Ci dobrać odpowiednie produkty, które nie będą wywoływały negatywnych objawów.

 

Dieta na chore jelita przepisy

Podczas diety na chore jelita, z odrobiną kreatywności możesz wymknąć się z ram jałowej i monotonnej diety. Sprawdź nasze propozycje, które urozmaicą Twój jadłospis.

 

Przepis: Dorsz na parze

Składniki:

•      1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku, pieprzu ziołowego, soli i czosnku niedźwiedziego

•      1 łyżeczka przyprawy do ryb

•      300 g filetu z dorsza

•      1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Umyj i osusz rybę. Natrzyj filet wymieszanymi przyprawami. Zagotuj wodę z pokrojoną w plasterki cytrynę i połóż rybę nad gotującą się wodą. Gotuj rybę 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Rybę podawaj obficie skropioną cytryną

 

Przepis na: Sałatka z jogurtem i koprem

Składniki:

•      300 g ziemniaków

•      200 g jogurtu naturalnego

•      pęczek kopru, sól, pieprz

 

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i pokrój w kostkę. Do pokrojonych ziemniaków dodaj jogurt i posiekany drobno koperek. Oprósz solą i pieprzem i wymieszaj

Dieta w chorobie jelit

Jeśli chcesz działać prewencyjnie w chorobach jelit lub utrzymać dotychczasowe rezultaty leczenia, niezastąpiona jest zdrowa, zbilansowana i pełnowartościowa dieta, która dostarczy wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania jelit witamin i minerałów. W naszej ofercie znajdziesz diety, które pomogą w utrzymaniu zdrowia, redukcji kilogramów i budowie masy mięśniowej. Wszystkie z nich przygotowywane są przez wykwalifikowany zespół dietetyków i kucharzy, którzy pomysłowością i smakiem zaskakują naszych klientów każdego dnia. Jako jedyni łączymy atrakcyjny cennik diet z najwyższą jakością produktów, unikatowym smakiem i szeroką siecią codziennych dostaw. Wszystko to sprawia, że jesteśmy najchętniej wybieranym cateringiem w kraju. Zmień swoje życie już dziś, zadbaj o zdrowie i z pomocą zdrowej diety osiągnij każdy wyznaczony cel. Wystarczy, że zamówisz jedną z naszych zdrowych diet – Dietę Optymalną czy Dietę Wegetariańską czy inną naszą dietę specjalistyczną np dietę sportową wysokobiałkową czy dietę sirtfood.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Przykładowe przepisy i jadłospis diety sokowej
Dieta ketogeniczna w chorobie nowotworowej
Jakie badania krwi wykonać przed rozpoczęciem diety ketogenicznej, a jakie w trakcie ketozy?
Jak obniżyć cholesterol – kilka prostych i sprawdzonych sposobów
Dieta fleksitariańska: przykładowy jadłospis i przepisy
Z jakich faz składa się dieta ketogeniczna?
Efekty diety sokowej – przed i po zastosowaniu kuracji
Jak przygotować domowy detoks sokowy? Podpowiadamy!
Błonnik witalny czy pokarmowy – sprawdź produkty zawarte błonnik i korzyści z jego spożycia
Kapsaicyna co to jest i na co jest zdrowa

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments