Dieta w zespole jelita drażliwego – co jeść, a czego nie?
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Owo schorzenie każdego dnia wpływa na jakość i komfort życia. Na zespół jelita drażliwego cierpi prawie 20% ludzi na całym świecie, z czego prawie 3/4 przypadków dotyka kobiety. Choroba ma różne oblicza. Dlatego, zanim zostanie postawiona odpowiednia diagnoza, może minąć sporo czasu. Jeśli jednak przez okres około 12 tygodni nieprzerwanie doświadczasz zatwardzeń, wzdęć i uczucia niepełnego wypróżnienia istnieje spore prawdopodobieństwo, że uporczywe schorzenie dopadło również Ciebie. Pomimo badań nad zespołem jelita drażliwego, nie do końca wiadomo jakie czynniki wywołują chorobę. Najczęściej wiąże się ją z niepokojem, depresją i ogólnym długotrwałym napięciem nerwowym, a także zaburzeniem motoryki jelit. Brak potwierdzonych informacji o przyczynach występowania choroby sprawia, że jej leczenie jest niezwykle trudne, dlatego podstawowym elementem zalecanej terapii jest zmiana dotychczasowej diety i sposobu odżywiania. Sprawdź, co jeść przy zespole jelita drażliwego, by zmniejszyć objawy i wspomóc leczenie.
Jaka dieta na zespół jelita drażliwego?
Chorzy na zespół jelita drażliwego każdego dnia narażeni są na m.in.:
• zmianę czynności wypróżnień
• zmianę wyglądu i konsystencji stolca
• wzdęcia
• odbijanie
• silne skurczowe bóle brzucha
Do ograniczenia uciążliwych objawów choroby niezbędna jest odpowiednio skomponowana dieta. Popularną dietą w zespole jelita drażliwego jest LOW FODMAP. Czym jest FODMAP?
• F – fermentacja
• O – oligosacharydy (wielocukry)
• D – diasacharydy (dwucukry)
• M – monosacharydy (cukry proste)
• A – and (i)
• P – polilole (alkohole cukrowe)
System ten zakłada maksymalne ograniczenie węglowodanów łatwo fermentujących, za które uważa się:
• laktozę
• fruktany
• fruktozę
• galaktooligosacharydy
• alkohole polihydroksylowe (ksylitol, sorbitol, malitol)
Węglowodany te powodując wzrost ciśnienia osmotycznego w jelitach, ulegają fermentacji zarówno w jelicie cienkim, jak i grubym, co prowadzi do wielu nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu trawiennego. Dieta LOW FODMAP składa się z 3 etapów:
• ETAP I
Pierwszy etap to okres, w którym całkowicie eliminujemy produkty zawierające duże ilości FODMAP i zastępuje się je produktami z ich niską ilością. Etap ten powinien trwać maksymalnie 6 tygodni. W tym czasie uciążliwe objawy zespołu jelita drażliwego powinny stopniowo ustępować.
• ETAP II
Etap ten to zdecydowanie bardziej wymagający proces. W II etapie diety, do jadłospisu należy stopniowo dodawać produkty z wyższą zawartością FODMAP. Zaleca się, by produkty dodawać do diety pojedynczo i w niewielkich ilościach, dzięki temu mamy szansę na wychwycenie produktów, które nasilają objawy. Niestety jedyną metodą w tym przypadku, jest tzw. metoda prób i błędów, bowiem każdy organizm inaczej reaguje na poszczególne produkty spożywcze.
• ETAP III
III etap to personalizacja diety na podstawie wyciągniętych wniosków z etapu II. Dieta optymalna zakładająca eliminację pojedynczych produktów nasilających objawy to najskuteczniejszy model żywienia w zespole jelita drażliwego.
Zespół jelita drażliwego co jeść?
Zarówno Podczas stosowania LOW FODMAP, jak i po jego zakończeniu do diety przy zespole jelita wrażliwego można włączyć:
• Warzywa – ziemniaki, pomidory, cukinię, bakłażan, ogórek, marchew, fasolkę szparagową
• Owoce – banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, maliny, ananas, truskawki, cytrynę, kiwi, winogrona
• Produkty zbożowe – pieczywo bez pszenicy, mąkę kukurydzianą i owsianą, chleb orkiszowy, płatki kukurydziane, ryż, komosę ryżową, makaron ryżowy
• Nasiona i orzechy – pestki dyni, orzechy włoskie i makadamia, sezam, nasiona słonecznika
• Produkty mleczne – brie, camembert, feta, mleko migdałowe, ser żółty, przetwory mleczne bez laktozy
• Cukier i słodycze – cukier trzcinowy, syrop klonowy, gorzka czekolada
Ponadto dieta w zespole jelita drażliwego, powinna zawierać odpowiednie ilości pełnowartościowego białka, które dostarczy między innymi:
• chuda wieprzowina, wołowina, drób
• tofu
• jaja
W diecie przy zespole jelita drażliwego unikaj tłustych, ciężkostrawnych mięs. Tłuszcz, który jest w nich zawarty, może dodatkowo podrażniać wrażliwe ściany jelit. Jeśli podejrzewasz u siebie stan zapalny jelit, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem. Zaleconą przez niego na początku leczenia farmakoterapię doskonale wspomoże dieta na chore jelita.
Zespół jelita drażliwego czego nie jeść?
Czego nie jeść w zespole jelita drażliwego? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każdy organizm inaczej reaguje na poszczególne produkty wzmagające dolegliwości. Jeśli wybrałeś LOW FODMAP, by sprawdzić swój organizm i jego tolerancję, ze swojej diety wyeliminuj:
• Warzywa – buraki, grzyby, por, cebulę, karczochy, brukselkę, kalafior, kapustę, czosnek, zielony groszek
• Owoce – jabłka, gruszki, nektarynki, brzoskwinie, arbuz, śliwki, wiśnie, mango
• Produkty zbożowe – pszenną mąkę, kaszę i płatki, żytnie i jęczmienne makarony, pszenne pieczywo i przekąski
• Nasiona i orzechy – pistacje, nerkowce, orzechy pekan
• Produkty mleczne – twaróg, lody, mleko sojowe, mleko krowie, budynie, jogurty, mleko kondensowane
• Cukier i słodycze – wyroby cukiernicze z dodatkiem mannitolu, sorbitolu lub ksylitolu, miód, syrop kukurydziany
Dieta oczyszczająca jelita
Warto również zadbać o oczyszczenie jelit. Dieta oczyszczająca jelita powinna być zastosowana przed wprowadzeniem głównej diety. Oczyszczanie jelit można przeprowadzić za pomocą kuracji sokowej, która trwa kilka dni i pomaga pozbyć się toksyn i złogów. Dzięki niej jelita zaczną lepiej pracować, a Ty poczujesz się znacznie lepiej.
Leczenie farmakologiczne ogranicza się jedynie do łagodzenia objawów, dlatego to właśnie dieta stanowi nieodłączny element walki z każdą chorobą. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoich jelit, wspomóc walkę z zespołem jelita drażliwego, odzyskać zdrowie i pozbyć się uciążliwych naprzemiennych zaparć i biegunek, sprawdź ofertę naszej diety pudełkowej. W branży gastronomicznej z sukcesami działamy od kilkunastu lat. Doświadczenie zebrane w tym czasie pozwoliło nam na skomponowanie kilkunastu różnorodnych diet, które każdego dnia wspomagają tysiące ludzi w walce o utracone zdrowie i wymarzoną sylwetkę. Dlaczego warto nam zaufać?
• Całkowicie wyeliminowaliśmy outsourcing, dzięki temu mamy całkowitą kontrolę nad jakością i świeżością produktów wchodzących w skład naszych diet.
• Współpracujemy z najlepszymi dietetykami i kucharzami w kraju, którzy doświadczeniem i pomysłowością zaskakują naszych klientów każdego dnia – nasz dieta nigdy nie jest nudna i monotonna!
• Zrezygnowaliśmy ze zbędnej chemii, konserwantów i wzmacniaczy smaków. Wszystkie z nich zastąpiliśmy świeżymi ziołami i naturalnymi przyprawami.
• Opracowany przez nas system sprawia, że dobór diety jest niezwykle prosty. W panelu klienta wygodnie zamówisz, dodasz lub zmienisz dietę. Możesz również domówić lub wymienić pojedyncze posiłki.
Catering dietetyczny na jelita
To wszystko w połączeniu z szeroką siecią dostaw sprawia, że jesteśmy najchętniej wybieranym cateringiem w Polsce. Nie odkładaj zdrowia i marzeń o wysportowanej sylwetce do kolejnego lata, sprawdź cennik diet, wybierz odpowiednią dietę dla siebie i zmień swoje życie już dziś!
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Chłodnik litewski – przepis na pyszną letnią zupę
Witamina D – na co jest dobra i jakie ma właściwości
Obliczanie wskaźnika GKI w diecie ketogenicznej
Olej z czarnuszki na co pomaga i jakie ma właściwości
Witamina B 12 norma, jakie ma właściwości, działanie i dlaczego jest ważna
Melatonina co to i czy działa na sen
Piramida żywienia – czym jest i dla kogo
Kolagen do picia, na stawy czy na skórę? Czym tak na prawdę jest kolagen i jak go suplementować
Odchudzanie podczas diety sokowej
Ashwagandha co to i jakie ma działanie
Szukasz diety, która pozwoli Ci schudnąć? Chcesz ograniczyć węglowodany i zastąpić je zwiększoną ilością ...