dzien pikantnych potraw - Dzień Pikantnych Potraw - kapsaicyna
Powrót do bloga

Dzień Pikantnych Potraw – kapsaicyna

Święto obok, którego nie mogą przejść obojętnie wszyscy fani ostrych przypraw, papryczek chili, czosnku i tabasco. W tym dniu królują ostre sosy i mieszanki przypraw dzięki którym nasze dania stają się piekielne.

Większość potraw, przypraw i dań swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie. To substancja odpowiedzialna za odczuwanie ostrości.

Kapsaicyna – właściwości

To związek chemiczny ostry, piekący smak papryczki chili i wielu przypraw. Działa na receptory bólu powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.

Istnieje skala Skala Scoville’a, która określa ostrość, czyli pikantność danej potrawy, głównie używana jest w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny w produkcie. Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w roku 1912.

Kapsaicyna jest przede wszystkim stosowana jako dodatek nadający żywności pikantny smak. W małych stężeniach, stosowanych w przemyśle spożywczym związek ten jest uznawany za nieszkodliwy, a niektóre źródła podają nawet jego korzystny wpływ na zdrowie.

Czystej kapsaicyny nie można jednak nabyć jako przyprawy, ze względu na jej toksyczność w większych dawkach. Jest ona jednak często stosowana przez producentów sosów, przypraw oraz gotowej żywności, gdyż syntetyczna kapsaicyna jest znacznie tańsza od sproszkowanej papryki chili.

catering warszawa przyprawy - Dzień Pikantnych Potraw - kapsaicyna

Czy ostre dania mogą nam zaszkodzić?

Pieprz cayenne, chili, imbir, czosnek, tabasco i inne ostre przyprawy są wykorzystywane i uwielbiane przez wielu na całym świecie. Nadają smak i niezwykły aromat nie tylko potrawom tradycyjnym. Odznaczają się walorami zdrowotnymi, jednak nie wszyscy powinni ich używać!

Ostre potrawy drażnią chemicznie błonę śluzowa całego przewodu pokarmowego zaczynając swoje działanie już w jamie ustnej. Ich duże spożycie jest wymieniane jako czynnik ryzyka wystąpienia nowotworów:

  • jamy ustnej,
  • przełyku,
  • żołądka.

Właściwości pobudzające wydzielanie soku żołądkowego ogranicza również stosowanie takich przypraw u osób cierpiących na stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego, chorobę wrzodowa czy refluks żołądkowo przełykowy.

Także stosowanie ich u osób z problemami skórnymi takimi jak trądzik może powodować nasilenie się objawów w postaci większej produkcji sebum i częstszego pojawiania się wyprysków.

Pikantne przyprawy mają na ogół korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto je jednak stosować z umiarem i pamiętać, że w przypadkach niektórych schorzeń należy wyeliminować je z codziennej diety.

Dobroczynne działania ostrych przypraw

Ostre, aromatyczne przyprawy stosowane do urozmaicania i polepszania potraw oprócz walorów kulinarnych cechują się również walorami zdrowotnymi:

  • pobudzają wydzielanie soków trawiennych co przyspiesza trawienie pokarmów. Jest to szczególnie korzystne w przypadku potraw tłustych, ciężkostrawnych, które będą długo zalegać w żołądku. Pobudzanie wydzielania soku żołądkowego będzie jednak niekorzystne w przypadku osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz refluksem żołądkowo przełykowym.
  • działanie termogeniczne czyli ich wpływ na produkcje ciepła przez nasz organizm. Działanie takie prowadzi do przyspieszenia tempa przemiany materii a przez to sprzyja procesowi odchudzania. 
  • kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli ma wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL.
  • działanie antybakteryjne. Warto wspomagać swoją odporność w okresie zimowym poprzez dodatek czosnku do potraw. Związki siarki w nim zawarte:
  1. skutecznie walczą z bakteriami,
  2. mają potencjał antyrakowy,
  3. antyoksydacyjny.

Jedz świadomie

Badania naukowe dowodzą, że umiejętne stosowanie przypraw korzystnie wpływa na zdrowie i może stanowić ważny element profilaktyki i dietoterapii wielu schorzeń. Należy pamiętać o przeciwwskazaniach i skutkach ubocznych, które mogą wystąpić po stosowaniu ostrych przypraw, ponieważ ich nadmierna ilość może być groźna dla zdrowia. Warto zachować umiar i kierować się zaleceniami.

Zadbaj o siebie i swoje zdrowie.

Jeśli nie wiesz nadal jak to zrobić … z pomocą przybywa MójCateringnajlepszy catering dietetyczny w Twoim mieście!

Dieta pudełkowa na dobry start!

Codziennie dostarczamy zestawy pysznych, pełnowartościowych posiłków, doskonale zbilansowanych przez naszych dietetyków.

Używamy różnych przypraw aby dania smakowały i miały idealny skład mikro i makroskładników.

Jeśli masz jakieś pytania napisz do Nas, pomożemy w dobraniu odpowiedniej diety dla Ciebie!

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Refluks – czego unikać w diecie?
Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze
Dieta dąbrowskiej – przepisy i jadłospis
Refluks – jakie słodycze jeść?
Prosty i szybki przepis na domowego kebaba
Refluks – najlepsze domowe sposoby
Maltodekstryna – co to jest i jakie są skutki uboczne?
Refluks – jakie pieczywo wybrać?
Zioła na refluks – jakie pić?
FitYou dieta pudełkowa na co dzień– dieta gwiazd z Bevery Hills

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments