Dzień Pikantnych Potraw – kapsaicyna
Święto obok, którego nie mogą przejść obojętnie wszyscy fani ostrych przypraw, papryczek chili, czosnku i tabasco. W tym dniu królują ostre sosy i mieszanki przypraw dzięki którym nasze dania stają się piekielne.
Większość potraw, przypraw i dań swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie. To substancja odpowiedzialna za odczuwanie ostrości.
Kapsaicyna – właściwości
To związek chemiczny ostry, piekący smak papryczki chili i wielu przypraw. Działa na receptory bólu powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.
Istnieje skala Skala Scoville’a, która określa ostrość, czyli pikantność danej potrawy, głównie używana jest w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny w produkcie. Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w roku 1912.
Kapsaicyna jest przede wszystkim stosowana jako dodatek nadający żywności pikantny smak. W małych stężeniach, stosowanych w przemyśle spożywczym związek ten jest uznawany za nieszkodliwy, a niektóre źródła podają nawet jego korzystny wpływ na zdrowie.
Czystej kapsaicyny nie można jednak nabyć jako przyprawy, ze względu na jej toksyczność w większych dawkach. Jest ona jednak często stosowana przez producentów sosów, przypraw oraz gotowej żywności, gdyż syntetyczna kapsaicyna jest znacznie tańsza od sproszkowanej papryki chili.
Czy ostre dania mogą nam zaszkodzić?
Pieprz cayenne, chili, imbir, czosnek, tabasco i inne ostre przyprawy są wykorzystywane i uwielbiane przez wielu na całym świecie. Nadają smak i niezwykły aromat nie tylko potrawom tradycyjnym. Odznaczają się walorami zdrowotnymi, jednak nie wszyscy powinni ich używać!
Ostre potrawy drażnią chemicznie błonę śluzowa całego przewodu pokarmowego zaczynając swoje działanie już w jamie ustnej. Ich duże spożycie jest wymieniane jako czynnik ryzyka wystąpienia nowotworów:
- jamy ustnej,
- przełyku,
- żołądka.
Właściwości pobudzające wydzielanie soku żołądkowego ogranicza również stosowanie takich przypraw u osób cierpiących na stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego, chorobę wrzodowa czy refluks żołądkowo przełykowy.
Także stosowanie ich u osób z problemami skórnymi takimi jak trądzik może powodować nasilenie się objawów w postaci większej produkcji sebum i częstszego pojawiania się wyprysków.
Pikantne przyprawy mają na ogół korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto je jednak stosować z umiarem i pamiętać, że w przypadkach niektórych schorzeń należy wyeliminować je z codziennej diety.
Dobroczynne działania ostrych przypraw
Ostre, aromatyczne przyprawy stosowane do urozmaicania i polepszania potraw oprócz walorów kulinarnych cechują się również walorami zdrowotnymi:
- pobudzają wydzielanie soków trawiennych co przyspiesza trawienie pokarmów. Jest to szczególnie korzystne w przypadku potraw tłustych, ciężkostrawnych, które będą długo zalegać w żołądku. Pobudzanie wydzielania soku żołądkowego będzie jednak niekorzystne w przypadku osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz refluksem żołądkowo przełykowym.
- działanie termogeniczne czyli ich wpływ na produkcje ciepła przez nasz organizm. Działanie takie prowadzi do przyspieszenia tempa przemiany materii a przez to sprzyja procesowi odchudzania.
- kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli ma wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL.
- działanie antybakteryjne. Warto wspomagać swoją odporność w okresie zimowym poprzez dodatek czosnku do potraw. Związki siarki w nim zawarte:
- skutecznie walczą z bakteriami,
- mają potencjał antyrakowy,
- antyoksydacyjny.
Jedz świadomie
Badania naukowe dowodzą, że umiejętne stosowanie przypraw korzystnie wpływa na zdrowie i może stanowić ważny element profilaktyki i dietoterapii wielu schorzeń. Należy pamiętać o przeciwwskazaniach i skutkach ubocznych, które mogą wystąpić po stosowaniu ostrych przypraw, ponieważ ich nadmierna ilość może być groźna dla zdrowia. Warto zachować umiar i kierować się zaleceniami.
Zadbaj o siebie i swoje zdrowie.
Jeśli nie wiesz nadal jak to zrobić … z pomocą przybywa MójCatering – najlepszy catering dietetyczny w Twoim mieście!
Dieta pudełkowa na dobry start!
Codziennie dostarczamy zestawy pysznych, pełnowartościowych posiłków, doskonale zbilansowanych przez naszych dietetyków.
Używamy różnych przypraw aby dania smakowały i miały idealny skład mikro i makroskładników.
Jeśli masz jakieś pytania napisz do Nas, pomożemy w dobraniu odpowiedniej diety dla Ciebie!
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Refluks – czego unikać w diecie?
Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze
Dieta dąbrowskiej – przepisy i jadłospis
Refluks – jakie słodycze jeść?
Prosty i szybki przepis na domowego kebaba
Refluks – najlepsze domowe sposoby
Maltodekstryna – co to jest i jakie są skutki uboczne?
Refluks – jakie pieczywo wybrać?
Zioła na refluks – jakie pić?
FitYou dieta pudełkowa na co dzień– dieta gwiazd z Bevery Hills