ig co to
Powrót do bloga

Indeks glikemiczny co to jest i jak go obliczyć?

Indeks glikemiczny w 1981 r. otworzył nowy rozdział w świecie dietetyki i sprawił, że osoby z problemami gospodarki węglowodanowej poznały sposób na zoptymalizowanie swojej diety. Początkowo indeks glikemiczny i jego wartości interesowały jedynie cukrzyków, dziś dieta niskie ig podbija świat, zyskując miliony fanów na całym świecie. Co wskazuje indeks glikemiczny, czym jest i jak go sprawdzić? Tego dowiesz się z niniejszego artykułu.

Co to jest niski indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik informujący o poziomie glikemii (cukru we krwi) po dwóch godzinach od spożycia posiłku zawierającego 50 g przyswajalnych węglowodanów. Przyjmuje się, że wskaźnik indeksu glikemicznego dla 50 g czystej glukozy wynosi 100. Produkty spożywcze mają różne wartości indeksu glikemicznego, więc na potrzeby łatwego ich klasyfikowania podzielono je na produkty o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym. Produkty, których indeks glikemiczny wynosi nie więcej niż 55, określane są jako produkty z niskim indeksem glikemicznym i to na nich opierać powinna się dieta niskie igo. Wszystkie produkty spożywcze, których indeks glikemiczny wynosi 56-69 zasilają tabelę produktów ze średnim indeksem glikemicznym, natomiast wysoki indeks glikemiczny, którego powinni wystrzegać się m.in. cukrzycy, posiadają produkty z IG większym niż 70. Poziom indeksu glikemicznego zależy nie tylko od umownej wartości produktu, ale też od czynników, jakim zostaje on poddany.

Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego:

  • stopień dojrzałości owoców – im mniej dojrzały owoc, tym mniejsza wartość IG;
  • obecność błonnika w pokarmie – błonnik powoduje łagodne zwiększenie glikemii;
  • stopień rozdrobnienia pokarmu – produkty zmielone lub zblendowane, są łatwiej i szybciej trawione, przez co charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym;
  • ilość białka w pokarmie – posiłki lub produkty bogate w białko charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, im większa ilość białka, tym wolniejszy wzrost po posiłkowej glikemii;
  • obróbka cieplna – produkty poddane obróbce termicznej, wykazują wyższy indeks glikemiczny w porównaniu do produktów surowych, z tego powodu zaleca się by produkty takie jak makarony i warzywa gotować al’dente;
  • obecność tłuszczu w pokarmie – tłuszcze spowalniają trawienie pokarmów, przez co produkty z ich zawartością wykazują niższy indeks glikemiczny.

Podczas planowania diety z niskim IG, brany pod uwagę jest nie tylko IG, ale również ładunek glikemiczny. W odróżnieniu od indeksu glikemicznego ładunek glikemiczny uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów, ale też ilość węglowodanów zawartych w porcji produktu.

Co wskazuje indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to wskaźnik informujący o wpływie produktów spożywczych na poziom po posiłkowej glikemii. Pomiary wykonuje się po 2-3 godzinach od spożycia pokarmu, a wynik określa szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi, w porównaniu z tym, jakie nastąpiłoby po spożyciu 50 g czystej glukozy.

Jak sprawdzić indeks glikemiczny na produktach?

Jeszcze do niedawna jedynym źródłem informacji o indeksie glikemicznym poszczególnych produktów były tabele dostępne w sieci. Powstały one na podstawie badań naukowych i są informacją, której cukrzycy uczą się niczym tabliczki mnożenia. WHO prognozuje, że do 2030 r. choroby gospodarki węglowodanowej, w tym cukrzycy będą dotyczyły pół miliarda ludzi na całym świecie. W związku ze zwiększającym się zapotrzebowaniem na produkty o niskim IG wielu producentów żywności umieszcza na opakowaniach informację o indeksie glikemicznych kupowanych produktów. Poniżej znajdziesz produkty o niskim i wysokim ig, a także te, które nie mają wpływu na poziom po posiłkowej glikemii.

Produkty o zerowym IG, czyli takie, które nie mają wpływu na wzrost cukru we krwi po spożyciu. Zalicza się do nich m.in.:

  • tłuste ryby;
  • owoce morza;
  • oleje roślinne;
  • masło;
  • smalec;
  • łój;
  • mięso (wieprzowina, wołowina, cielęcina, drób).

Produkty o niskim IG – zalecane w diecie z niskim IG:

  • nasiona roślin strączkowych;
  • nieskrobiowe warzywa i niektóre owoce;
  • orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe);
  • nasiona słonecznika, pestki dyni, czarnuszka;
  • pieczywo pełnoziarniste (razowe, graham, pumpernikiel);
  • makarony pełnoziarniste;
  • płatki owsiane;
  • kasza gryczana i pęczak;

Produkty o wysokim IG, czyli te, których na diecie z niskim IG powinieneś unikać:

  • pieczywo pszenne;
  • cukier biały i brązowy;
  • dżemy, konfitury, marmolada;
  • słodzone napoje gazowane;
  • biały ryż i makaron, kasza jaglana;
  • słodycze;

Jak obliczyć indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to wartość, którą wykazuje się w warunkach laboratoryjnych, efekty tych badań można sprawdzać w tabelach lub na opakowaniach niektórych produktów. Indeks glikemiczny często mylony jest z ładunkiem glikemicznym, którego zastosowanie i obliczenie umożliwi włączenie do diety produktów, nawet z wysokim indeksem glikemicznym. Obliczenie ładunku glikemicznego, choć początkowo problematyczne, z odrobiną wprawy wykonasz z bez większego problemu. Do obliczenia ładunku glikemicznego wykorzystuje się wzór:

ŁG = IG * W /100

ŁG – ładunek glikemiczny

IG – indeks glikemiczny danego produktu

W – węglowodany przyswajalne w gramach

Jeśli pomimo zdobytej wiedzy na temat indeksu glikemicznego, komponowanie posiłków o niskim ig, obliczanie ładunku glikemicznego i wybór odpowiednich produktów, jest dla Ciebie problematyczny, sprawdź ofertę naszego cateringu dietetycznego. Nasza dieta pudełkowa to kilkanaście różnych jadłospisów. Jednak dla osób, które chcą jeść produkty z niskim IG, przygotowaliśmy innowacyjną dietę – dieta niskie IGO. Wszystkie jadłospisy w naszej ofercie przygotowywane są przez doświadczonych dietetyków, dbających o każdy element zdrowotności naszych diet. Za ich namowa z naszych dań wyeliminowaliśmy konserwanty i wzmacniacze smaku, a także podwykonawców. Eliminacja outsourcingu umożliwiła nam zoptymalizowanie procesu produkcji. Tylko u nas za kontrolę na każdym etapie, od zakupów po dostawy, odpowiadają wykwalifikowani pracownicy zachowujący restrykcyjne standardy sanitarne. Wszechobecną w pożywieniu chemię zastąpiliśmy paletą aromatycznych przypraw i ziół, dzięki którym uzyskujemy wyjątkowy smak naszych potraw. Szeroka oferta, optymalizacja procesu produkcji, elastyczna forma zamówień, a także niezaprzeczalna najwyższa jakość i świeżość naszych diet sprawia, że jesteśmy najchętniej wybieranym cateringiem w Polsce. Sprawdź naszą ofertę, wybierz i sprawdź co znaczy najsmaczniejsza dieta pudełkowa! Odzyskaj utraconą energię i zaskocz bliskich piękną i jędrną sylwetką.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Zmiany w harmonogramie dostaw
Ketoza – co to, dieta, efekty, skutki uboczne, jak zacząć, jak wrócić do ketozy?
Dieta lekkostrawna dla dziecka
Co pomaga w walce z wysokim cholesterolem?
Dieta low foodmap na czym polega
Dieta dukana – zasady, fazy, efekty
Dieta Keto dla kogo?
Dieta dukana – przepisy, jadłospis
Czy mam Hashimoto – sprawdź
Dieta wegetariańska – co jeść, zasady, zalety i wady

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety
dieta niski indeks

Zestaw Niskie IG czyli posiłki dla osób na diecie o Niskim Indeksie Glikemicznym to nowość na rynku diete...

dieta niskie ig wege

Zestaw Niskie IG Wege z Rybami (dieta ichtiwegetariańska) to całkowicie bezpieczna i zdrowa dieta, podana...