
Seler i sok z selera naciowego
Dlaczego uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie? Co warto wiedzieć o tych zielonych łodygach i soku z nich wyciśniętym. Na te i wiele innych pytań odpowiadamy poniżej!
Sok z selera naciowego możesz zamówić w panelu. W tym celu wybierz odpowiednią dietę i w polu DODATKI oznacz sok z selera naciowego. Oferowany przez nas sok jest 100% surowy (RAW), składa się w 95% z soku z selera naciowego wytłoczonego metodą cold presss oraz soku z cytryny, również powstałego dzięki metodzie Cold Press.
Seler naciowy
Warzywo znane i doceniane za swoje niezwykłe właściwości już w starożytności. Od niedawna, za sprawą gwiazd Hollywood stał się najmodniejszym warzywem pożądanym przez wszystkich. A to za sprawą swoich właściwości odżywczych, bogactwa składników mineralnych i witamin.
Seler naciowy – właściwości odżywcze
Zielone łodygi selera naciowego zyskały sławę dzięki niezwykłej gęstości składników odżywczych przy niskiej kaloryczności. Źródła podają różne wartości w przedziale od 13 do 18 kcal na 100 g produktu. Niektórzy twierdzą, że są to “ujemne kalorie” gdyż nasz organizm spala więcej energii do procesu konsumpcji, niż jest dostarczane z warzywa.
Seler naciowy składa się w ok. 95 % z wody. Dzięki temu doskonale nawadnia organizm. Niska zawartość białka (0,69 g / 100 g), tłuszczy (0,17g / 100 g), węglowodanów (2,97g / 100 g) umożliwia wykorzystanie produktu w dietach odchudzających.
Ułatwione trawienie oraz proces odchudzania zawdzięcza również błonnikowi, który występuje w łodygach w ilości 1,6 g na 100 g produktu.
To wszystko dopełnia niski indeks glikemiczny 15 IG, dzięki któremu po selera naciowego mogą śmiało sięgać osoby z cukrzycą!
Wysoka gęstość składników odżywczych
Bomba witaminowa! Dokładnie tak można określić to zielone warzywo! Bogactwo witamin:
- A – poprawia kondycję skóry, odpowiada za prawidłowe widzenie, wspiera odporność, zapobiega nowotworom,
- C – dwukrotnie więcej niż w cytrusach. Działanie antyoksydacyjne, wspiera odporność.
- E – witamina młodości. Dba o wygląd skóry, włosów i paznokci.
- z grupy B – stabilizują pracę systemu nerwowego oraz naczyniowo-sercowego, korzystnie wpływają na układ krwionośny oraz immunologiczny. Prawidłową pracę mózgu, bezpośrednio uczestniczą w procesach metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów,
Nie zapominajmy o składnikach mineralnych!
- wapń – wzmocnienie kości, zapobiega osteoporozie.
- potas – wraz z wapniem stabilizuje gospodarkę wodno – elektrolitową, dba o właściwe ph. Obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, reguluje pracę serca,
- magnez – wspiera koncentracje i pracę mózgu, zapobiega drżeniu mięśni.
- sód – przeciwdziała stanom zapalnym oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu. Zmniejsza obrzęki. Działa korzystnie w przypadku schorzeń stawów.
Dzięki wysokiej zawartości soli mineralnych seler może śmiało zastępować sól kuchenną!
Seler w kuchni
Ok, wiemy jakie ma właściwości seler naciowy, ale co dalej. Warzywo świetnie nadaje się do zup, sosów, sałatek, ale najlepsze wartości odżywcze zachowuje w formie surowej!
Dlatego polecamy go jako przekąska z dipami i humusem – idealne drugie śniadanie.
Sok z selera naciowego – eliksir młodości, bomba witaminowa, poranny szot witalny. Soki i koktajle z dodatkiem selera naciowego sprawdzą się idealnie w codziennej diecie. Doskonale nawodnią organizm i uzupełnią witaminy i składniki mineralne.
Sok wyciśnięty z pęczka łodyg selera naciowego to tylko 68 kcal!


Zachęcamy skorzystania z naszych diet: oczyszczająca Dieta sokowa (kliknij) oparta na świeżo wyciśniętych sokach owocowo – warzywnych oraz dieta odchudzająca Dieta Sirt (kliknij) składająca się z 4 etapów.
W dietach Classic Fit oraz Wege Fit również pojawiają się dania z wykorzystaniem łodyg selera naciowego jak również pyszne i odżywcze koktajle.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania, nie wiesz jak wybrać odpowiednią dietę napisz do nas KONTAKT !