czy dieta bezglutenowa pomaga w hashimoto
Powrót do bloga

Dieta bezglutenowa w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto stanowi przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, będącej jedną z najczęściej występujących chorób tego gruczołu. Dodatkowo choroba Hashimoto bardzo często współwystępuje z celiakią. Wówczas poza odpowiednim leczeniem, skuteczną metodą walki ze schorzeniami jest właściwa dieta. Najlepszym sposobem żywienia przy współwystępującej chorobie Hashimoto jest dieta bezglutenowa, które polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów, w których zawarty jest gluten. Okazuje się, że odpowiednio skomponowana i zbilansowana dieta może wspierać leczenie oraz wpływać profilaktycznie na pojawienie się chorób. Niemniej jednak należy podkreślić, że wdrożenie diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto ma podstawy jedynie wtedy, gdy występuje ona równocześnie z nietolerancją lub alergią na gluten bądź celiakią. Pojawiają się zatem pytania, czy dieta bezglutenowa pomaga w chorobie Hashimoto, czy szkodzi?

Czy dieta bezglutenowa pomaga w Hashimoto?

Czy dieta bezglutenowa ma pozytywny wpływ na leczenie choroby Hashimoto? Okazuje się, że stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej u osób cierpiących na Hashimoto jest uzasadnione jedynie wówczas, kiedy współistnieje ona z celiakią, nietolerancją bądź alergią na gluten. Założenie, że dieta bez glutenu pomaga w Hashimoto i ma pozytywny wpływ na leczenie stanowi błędne podejście. Niemniej jednak choroba Hashimoto i celiakia stosunkowo często ze sobą współwystępują. Korelacja ta spowodowana jest faktem, że obie choroby mają podobne podłoże genetyczne. Z badań wynika, że nawet do 5-8% pacjentów, u których zdiagnozowano chorobę Hashimoto, występuje również celiakia. W przypadku natomiast istnienia samej choroby tarczycy stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej nie ma uzasadnienia. Nie ma bowiem żadnych badań, które wskazywałyby na fakt, że eliminacja z diety bez nietolerancji daje jakiekolwiek wymierne korzyści. Należy zatem jednoznacznie wskazać, że bezglutenowa opcja żywieniowa w chorobie ma zastosowanie jedynie wówczas, kiedy występuje jednocześnie z nietolerancją lub alergią na gluten bądź z celiakią. Co ważne, wdrożenie diety bezglutenowej bez wskazań i specjalistycznych konsultacji nie jest bezpieczne dla pacjenta. Dieta bezglutenowa jako eliminacyjna opcja żywieniowa wiąże się bowiem z ryzykiem powstania szeregu niedoborów pokarmowych. Liczne badania wskazują na to, że u osób przebywających na diecie eliminującej gluten stosunkowo często występuje zbyt niskie spożycie tiaminy, witaminy C, witaminy B12, kwasu foliowego, a także błonnika, magnezu, wapnia, cynku oraz żelaza. Należy zatem jednoznacznie wskazać, że jeśli u chorego zdiagnozowano celiakię lub inną nietolerancję na gluten, wówczas należy stosować rygorystyczną dietę bezglutenową, koncentrując się jednocześnie na tym, by dobrze bilansować i komponować posiłki, aby uniknąć zagrożeń związanych z dietą eliminacyjną.

Dieta bezglutenowa przy chorobie Hashimoto

Dieta bezglutenowa przy chorobie Hashimoto może być stosowana wyłącznie w sytuacji, kiedy występuje z nietolerancją lub alergią na gluten bądź w przypadku istnienia celiakii. W sytuacji współwystępowania dwóch jednostek chorobowych konieczne jest wdrożenie odpowiedniego planu żywieniowego. Należy wskazać, że głównym celem diety w chorobie tarczycy, jaką jest Hashimoto, jest zadbanie o odpowiednie bilansowanie i komponowanie posiłków, by zrealizować zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, szczególnie te, które wykorzystywane są do syntezy hormonów tarczycy. W diecie bezglutenowej przy chorobie Hashimoto nie powinno zabraknąć składników, takich jak: cynk, selen, żelazo, jod, witamina A, D i witaminy z grupy B, a także wielonasycone kwasy tłuszczowe. Właściwie zbilansowana dieta może pozytywnie wpłynąć na spowolnienie przebiegu choroby Hashimoto, a także zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób współistniejących, co przełoży się bezpośrednio na utrzymanie optymalnego stanu zdrowia.

Należy również wskazać, że badania wykazują, że nawet u 20% osób ze zdiagnozowaną celiakią i chorobą Hashimoto może dojść do złagodzenia zapalenia tarczycy po roku od przejścia na dietę bezglutenową. Co oznacza, że przy nietolerancji i jednoczesnej chorobie tarczycy może nastąpić unormowanie działania gruczołu.

Dieta bezglutenowa na Hashimoto: proste przepisy na smaczne dania

Jadłospis dla osób borykających się jednocześnie z chorobą tarczycy i celiakią powinien być zindywidualizowany i ukierunkowany na uzupełnienie składników deficytowych. Dlatego też ustalenie diety bezglutenowej w przypadku choroby, powinno odbywać się pod kontrolą lekarza lub diabetyka.

Wiele osób cierpiących na chorobę Hashimoto doświadcza również nadwrażliwości pokarmowej na mieszankę białek zbożowych, jakim jest gluten. Dieta w Hashimoto polegać będzie zatem na całkowitej eliminacji pokarmów zawierających gluten, który występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu i innych ziarnach. Przy chorobie Hashimoto i nietolerancji glutenu można skorzystać z przepisów diety bezglutenowej.

Przepis na dorsza z ryżem i sałatką

Składniki:

  • 200 g dorsza
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek świeży
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 plastry cebuli
  • 3 łyżeczki świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Filet z dorsza należy doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, a także rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek, następnie zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. W międzyczasie należy pokroić pomidora ogórka i czerwoną paprykę w kostkę. Następnie dodać cebulę i natkę pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę warzywną należy doprawić octem jabłkowym i odrobiną oleju lnianego. Brązowy ryż ugotować zgodnie z instrukcją opakowaniu, podawać z pieczonym dorszem i sałatką.

Przepis na wątróbkę drobiową z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
  • 1 ½ szklanki kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wątróbkę należy oprószyć mąką i usmażyć na maśle klarownym, a kiedy już się obsmaży z każdej strony dodać do niej pokrojoną w plastry cebulkę i majeranek. A następnie dusić pod przykryciem przez około 10 min. W międzyczasie posiekać kapustę kiszoną i polać odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane danie można podawać z ugotowaną kaszą pęczak.

Przepis na krem z dyni

Składniki:

  • 2 ½ szklanki startej dyni
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie

Dynię i marchew należy obrać, a następnie ugotować do miękkości. Następnie należy dodać sproszkowany imbir. Ugotowaną zupę trzeba zmiksować na gładki krem, podawać z jogurtem oraz pestkami dyni i kromką bezglutenowego chleba.

Choć dieta bezglutenowa jest konieczne w przypadku występowania celiakii, nietolerancji lub alergii na gluten, powinna być wdrażana pod kontrolą diabetyka lub lekarza. Wiele osób dostrzega również pozytywne aspekty diety bezglutenowej na odchudzanie. Tymczasem nieprawidłowo zbilansowana i skomponowana dieta może wiązać się z pojawieniem się niedoborów w składniki i minerały. W przypadku niewystarczającej wiedzy z zakresu właściwego bilansowania posiłków i nieznajomości przepisów bezglutenowych, warto skorzystać z usług cateringu dietetycznego, w ramach którego można dobrać idealnie spersonalizowaną opcję żywieniową. Do wyboru pozostaje dieta klasyczna, dieta slim, czy ketogeniczna dieta pudełkowa oraz wiele innych opcji żywieniowych.

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety

Dieta Niskowęglowodanowa

Szukasz diety, która pozwoli Ci schudnąć? Chcesz ograniczyć węglowodany i zastąpić je zwiększoną ilością ...