dieta odchudzająca przepisy
Powrót do bloga

Dieta odchudzająca: przykładowy jadłospis oraz przepisy. Sprawdź, co jeść, a czego unikać

Dieta odchudzająca to specjalnie przygotowana opcja żywieniowa, która umożliwia schudnięcie i ułatwia osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Właściwie zbilansowana i skomponowana dieta pozwala nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również zmienić nawyki żywieniowe i pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Pojawiają się jednak pytania, co jeść, a co wyeliminować z menu na diecie odchudzającej? Jak wygląda jadłospis na diecie odchudzającej? Odpowiadamy!

Co jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać? Podpowiadamy!

Dieta odchudzająca to specjalny sposób żywienia, który pozwala na osiągnięcie szczupłej sylwetki. Założeniem redukcyjnych opcji żywieniowych jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków z właściwie dobranych produktów, które ułatwią osiągnięcie celu. Do menu zatem warto włączyć produkty o niskiej kaloryczności, które dostarczą niezbędnych witamin, minerałów oraz mikro- i makroskładników, a także zapewnią uczucie sytości. Co ciekawe, na diecie odchudzającej – wbrew przyjętym opiniom – nie należy wykluczać tłuszczów. Niemniej jednak należy zwracać uwagę na ich rodzaj oraz jakość. Zdrowe tłuszcze zapewnią organizmowi energię niezbędną podczas spalania tkanki tłuszczowej w trakcie treningu czy intensywnej pracy umysłowej.

Co jeść na diecie odchudzającej? Na zdrowej diecie odchudzającej nie powinno zabraknąć:

  • Warzywa – warzywa są niskokaloryczne, co spowodowane jest tym, że w swoim składzie zawierają bardzo dużo wody. Niektóre z warzyw określane są nawet mianem warzyw o ujemnym bilansie kalorycznym, co oznacza, że wydatek energii niezbędny do ich strawienia jest wyższy, aniżeli kalorie, których dostarczają. Warto jednak zaznaczyć, że najlepszą wartość odżywczą zawierają świeże warzywa.

  • Owoce – najlepsze na diecie odchudzającej są owoce o niskim indeksie glikemicznym. Co oznacza, że po ich spożyciu poziom glukozy we krwi spada powoli, co nie powoduje uczucia nagłego głodu. Choć owoce są w większości niskokaloryczne, to są źródłem cukrów, które są łatwo przyswajalne, przez co jedzone w nadmiarze odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego powodu owoce należy odpowiednio dobierać i sięgać przede wszystkim po truskawki, maliny, borówki, pomarańcze, grejpfruty czy arbuza.

  • Mięso, ryby oraz inne źródła białka – chude ryby, białe mięso, a także jaja i nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem białka.

  • Nabiał – niewiele osób wie, że mleko oraz przetwory mleczne skutecznie wspomagają odchudzanie, a dodatkowo są źródłem cennego białka oraz witamin. Dlatego w diecie odchudzającej nie powinno zabraknąć mleka, chudych twarogów, białych serów, jogurtów naturalnych, kefirów czy maślanek. Niemniej jednak należy wskazać, że wszelkie odmiany żółtych serów nie są dietetyczne.

  • Pełnoziarniste produkty zbożowe – takie produkty są źródłem węglowodanów, białka i witamin, a także magnezu, cynku i żelaza. Dlatego też w diecie odchudzającej powinny się znaleźć makarony razowe, grube kasze, pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy, czy płatki zbożowe z pełnego ziarna.

  • Oliwy i zdrowe tłuszcze – w diecie na odchudzanie najlepiej sprawdzają się tłuszcze roślinne, będące źródłem jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia i poziom cholesterolu.

Poza długą listą produktów, które warto włączyć do jadłospisu diety odchudzającej, jest również lista produktów zabronionych. Należą do niej przede wszystkim produkty o wysokiej kaloryczności i wysokim indeksie glikemicznym, wśród których wymienia się: słodycze i wysokokaloryczne ciasta, wysokoprzetworzoną żywność, dania typu fast food, a także produkty i składniki o dużej zawartości tłuszczu i szkodliwych substancji.

Dieta odchudzająca: przykładowy jadłospis na tydzień

Jadłospis diety odchudzającej powinien uwzględniać wszystkie powyższe składniki. Dzięki temu menu będzie nie tylko zdrowe, ale i urozmaicone. Dieta odchudzająca wcale nie musi oznaczać monotonnych potraw, odpowiednio zbilansowane dania mogą być bardzo różnorodne i dostarczać wszelkich niezbędnych mikro- i makroskładników. Przykładowy jadłospis na siedem dni w diecie odchudzającej może wyglądać następująco:

Dzień 1

Śniadanie delikatna owsianka z musem owocowym
II śniadanie pasta z pieczonej papryki i nasion słonecznika podana z nachosami
Obiad Pierś kurczaka zapiekana w pomidorach ze szpinakiem i mozzarellą
Kolacja lazania dyniowa

 

Dzień 2

Śniadanie jajka zapiekane w bułce razowej z blanszowanym szpinakiem z tuńczykiem w ziołach i sałatką z ogórków
II śniadanie jesienne leczo z dynią, czerwoną soczewicą i papryką
Obiad grillowana pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty
Kolacja sałatka z grillowaną cukinią, fetą i pomidorkami

 

Dzień 3

Śniadanie jogurt o smaku prażonego jabłka z chrupiąca granolą
II śniadanie zielony pudding chia na mleku owsianym z pestkami granatu
Obiad chilli con carne z wołowiną i dodatkiem ryżu czerwonego
Kolacja izraelska misa z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i sosem tahini oraz pieczonymi papryczkami patron

 

Dzień 4

Śniadanie kokosowa owsianka z czekoladą, rodzynkami i owocami
II śniadanie koktajl wiśniowy na naturalnym jogurcie
Obiad gulasz drobiowy z fasolką szparagową i kaszą gryczaną
Kolacja wietnamska zupa Pho z czosnkiem marynowanym

 

Dzień 5

Śniadanie musli z mandarynkami
II śniadanie zielony koktajl sirtuinowy na bazie jabłek, szpinaku, selera naciowego, jarmużu z dodatkiem miodu
Obiad sandacz z piekarnika podany z kaszotto dyniowo-potowym i smażonymi pieczarkami
Kolacja pieczona dynia hokkaido z rukolą i twarożkiem ze słonecznikiem i pesto sycylijskim

 

Dzień 6

Śniadanie placki z nasionami chia z budyniem ryżowym i sezonowymi owocami
II śniadanie zupa krem z pieczonych warzyw z mieszanką prażonych ziaren
Obiad polędwiczka faszerowana borowikami podawana z paloną kaszą pęczak i boczniaków w sosie rozmarynowym
Kolacja sojowy makaron z pieczarkami, papryką i blanszowanym szpinakiem

 

Dzień 7

Śniadanie jaglanka z musem malinowym
II śniadanie pieczone bataty z pesto z rukoli, fetą i granatem
Obiad makaron z cukinią i indykiem w sosie pomidorowym
Kolacja kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty podawane z greckim jogurtem

 

Samodzielne przyrządzanie kilku posiłków każdego dnia może być męczące i zabierać dużo wolnego czasu. Rozwiązaniem wówczas jest zamówienie diety odchudzającej w ramach cateringu dietetycznego. Dzięki temu każdego dnia dostarczane będą świeże, zdrowe i smaczne posiłki, które ułatwią osiągnięcie celu, czyli schudnięcie.

 

Dieta odchudzająca: szybkie i łatwe przepisy na zdrowe dania

Niskokaloryczne, łatwostrawne posiłki stanowią podstawę diety odchudzającej. Odchudzająca opcja żywieniowa wcale nie musi wiązać się z niesmacznymi i mało urozmaiconymi posiłkami. Istnieje bowiem wiele prostych w przygotowaniu przepisów na smaczne potrawy. Poniżej prezentujemy kilka fit przepisów.

Przepis na owsiankę

To jeden z najprostszych przepisów na śniadanie lub II śniadanie. Do płatków owsianych wystarczy dodać świeże, sezonowe owoce lub bakalie i polać je jogurtem naturalnym. Zamiast owoców można dodać także dżem niskosłodzony.

Przepis na kurczaka z warzywami

Kurczaka należy doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami, a następnie grillować. W międzyczasie przygotować sałatkę z sałaty, pomidora, cebuli, pomidorków koktajlowych i papryki, na koniec polewając je dwiema łyżkami oliwy z oliwek.

Przepis na koktajl owocowy

Do blendera dodaj truskawki lub maliny, a następnie jogurt naturalny i nasiona chia. Zblenduj składniki, aby uzyskać gładką masę. Spożywaj zaraz po przygotowaniu.

Redukcja wagi nie jest najprostszym zadaniem, gdyż wymaga zmiany nawyków żywieniowych, dużo samodyscypliny i zmiany trybu życia na aktywny. Szczególnie trudne jest odchudzanie po 40. roku życia, kiedy metabolizm zwalnia. Wówczas osiągnięcie celu wymaga wyliczenia dziennych kalorii i wdrożenie aktywności fizycznej. W wyliczeniu kaloryczności posiłków pomoże kalkulator diety bądź doświadczony dietetyk.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Dietetyczne drugie śniadanie – co zjeść?
Dietetyczne przekąski – co przygotować?
Dietetyczne menu na imprezę – jakie dania przygotować?
Podwieczorek dietetyczny – przepisy
Warzywa na odchudzanie – jakie wybrać?
Zielona herbata a odchudzanie – jaki ma wpływ na dietę?
Dietetyczne lody – jak przygotować je w domu?
Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?
Dieta na chore jelita – jaką wybrać?
Indeks glikemiczny tabela – lista produktów o niskim i wysokim IG

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karia
Gość
Karia
1 rok temu

ciekawy tekst,fajne informacje

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety

Dieta Odchudzająca

Catering dietetyczny odchudzający MójCatering kierowany jest do osób, których celem jest zdrowa redukcja ...

Dieta Odchudzanie Wege

Catering dietetyczny odchudzający wegetariański MójCatering kierowany jest do osób, których celem jest zd...