Jakie warzywa są odpowiednie na diecie keto? Sprawdź!
Dieta ketogeniczna to opcja dietetyczna, bazującą na zmienionym rozkładzie makroskładników w codziennych posiłkach. Tradycyjny model żywienia zakłada, że głównym źródłem energii dla organizmu są węglowodany. Z kolei ketogenna opcja żywieniowa bazuje na założeniu, że organizm powinien czerpać energię przede wszystkim z ciał ketonowych, które powstają w wyniku metabolizmu tłuszczów dostarczanych zarówno wraz z posiłkami, jak i nagromadzonych w organizmie. Choć dieta ketogeniczna stanowi restrykcyjny model żywienia, to zdobywa coraz większą popularność ze względu na możliwość osiągnięcie spektakularnych efektów odchudzania w stosunkowo krótkim czasie. Mimo że najistotniejszą rolę w diecie ketogenicznej pełnią wysokiej jakości tłuszcze, gdyż umożliwiają osiągnięcie stanu ketozy, to równie ważne są warzywa. Ketogenna opcja żywieniowa bowiem to dieta eliminacyjna, której wdrożeniu mogą towarzyszyć liczne niedobory witamin i minerałów. Warzywa stanowią bogate źródło wielu cennych witamin i minerałów, dzięki czemu pozwolą wyeliminować ryzyko pojawienia się niedoborów. Jak się okazuje warzywa są źródłem nie tylko witamin i minerałów, ale również węglowodanów. Z tego względu należy odpowiednio dobierać warzywa, aby nie przekroczyć dozwolonej ilości węglowodanów na diecie keto. Pojawia się zatem pytanie, jakie warzywa można jeść na diecie ketogenicznej? Które warzywa są dozwolone, a których należy unikać? Za chwilę odpowiemy na każde z tych pytań.
Warzywa w diecie ketogenicznej
Warzywa na diecie ketogenicznej pełnią niezwykle ważną funkcję. Ze względu na fakt, że ketogenna opcja żywienia zakłada liczne eliminacje produktów i składników ze względu na konieczność ograniczenia ilości węglowodanów, to wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów w witaminy i minerały. Włączenie warzyw do ketogennego jadłospisu jest niezwykle ważne, ponieważ:
- dostarczają one błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego,
- są źródłem składników odżywczych, witamin, minerałów, a także antyoksydantów, których nie sposób znaleźć w mięsie czy nabiale,
- pomagają w zachowaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu,
- są niskokaloryczne, dlatego też doskonale sprawdzają się jako dodatek do potraw bądź jako przekąska,
- niektóre keto warzywa pomagają we wchłanianiu spożywanych tłuszczów, a niekiedy są jego źródłem (np. awokado).
Sprawdź koniecznie: catering keto, jest pyszny!
Jakie warzywa są dozwolone na diecie keto? Odpowiadamy!
Dieta ketogeniczna to eliminacyjna opcja żywieniowa, która zakłada znaczne ograniczenie węglowodanów. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie stanu ketozy i pozyskiwanie energii tłuszczów dostarczanych wraz z pożywieniem i tych nagromadzonych w organizmie. W tym celu konieczne jest znaczne zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów, które jak się okazuje, znajdują się nie tylko w przetworzonej żywności, ale również w zdrowych warzywach. Dlatego też, mimo iż warzywa są źródłem wielu cennych witamin oraz minerałów, to nieodpowiednio dobrane do ketogennego jadłospisu mogą dostarczyć organizmowi zbyt dużą ilość węglowodanów. Konieczne jest zatem właściwe dobieranie blisko węglowodanowych warzyw, aby umożliwić organizmowi wejście w stan ketozy. Jakie zatem warzywa dozwolone są na ketogenicznej opcji żywieniowej?
Na diecie ketogenicznej bez obaw o przekroczenie dziennej ilości dozwolonych węglowodanów można sięgać po wiele warzyw, których włączenie wyeliminuje ryzyko wystąpienia niedoborów. Na diecie keto dozwolone są takie warzywa jak:
Dozwolone warzywa na diecie Ketogenicznej:
- marchew
- cebula
- pomidor
- brokuł
- szpinak
- ogórek
- ciecierzyca
Jakie właściwości mają dozwolone warzywa na diecie ketogenicznej?
- cebula – w 100 g zawiera około 6,9 g węglowodanów, stanowi ona warzywo niskokaloryczne i niezwykle zdrowe; dodatkowo, cebula wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe, stanowiąc jednocześnie naturalny antybiotyk, który skutecznie podnosi odporność organizmu;
- marchew – w 100 g marchwi znajduje się 8,7 g węglowodanów; marchew zawiera wiele witamin, minerałów i antyoksydantów, a jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na stan skóry, wzmacnia serce i pozwala na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów;
- pomidor – w 100 g pomidorów znajduje się jedynie 3,6 g węglowodanów, dlatego stanowią idealne uzupełnienie keto posiłku; warto wskazać, że pomidory zawierają likopen, czyli związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym.
- brokuły – w 100 g brokułów znajduje się około 7,8 g węglowodanów, dlatego można spożywać je nawet większych ilościach; stanowią one cenne źródło licznych witamin i minerałów, które regulują ciśnienie krwi, chronią przed wrzodami żołądka oraz anemią;
- szpinak – w 100 g szpinaku znajduje się zaledwie 6,1 g węglowodanów; co więcej, szpinak jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w przeciwutleniacze;
- papryka – w 100 g papryki znajduje się 6,1 g węglowodanów; w papryce znajduje się również sporo wody oraz błonnika, dzięki czemu włączenie jej do diety sprzyja procesowi odchudzania;
- ogórek – ogórki należą do warzyw zawierających najmniej węglowodanów (2,9 g); zielone ogórki są niskotłuszczowe i nie zawierają cholesterolu, a dodatkowo posiadają liczne właściwości prozdrowotne, gdyż obniżają ciśnienie tętnicze, mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, a także hamują rozwój nowotworów;
- ciecierzyca – warzywo to jest bogatym źródłem błonnika, warto jednak wskazać, że na diecie keto ciecierzycę można włączyć w bardzo ograniczonych ilościach, ponieważ w 100 g warzywa znajduje się około 27 g węglowodanów
Ponadto do ketogennego menu można włączyć również:
- wszelkiego rodzaju warzywa liściaste, takie jak: sałata czy jarmuż,
- bakłażana,
- cukinię,
- brukselkę,
- kapustę,
- kalafior,
- karczochy,
- seler naciowy,
- szparagi,
- oliwki,
- pieczarki,
- dynię,
- awokado.
Warzywa na diecie ketogenicznej są potrzebne
Na diecie ketogenicznej warto sięgać po warzywa, które charakteryzują się dużą zawartością wody. Należą do nich przede wszystkim pomidory, papryka, ogórek, brokuły, a także szpinak. W ketogennym menu należy unikać warzyw zawierających duże ilości węglowodanów. Dlatego też warto wyeliminować z jadłospisu ziemniaki, bataty, buraki, kukurydzę, bób oraz fasolę.
Dieta ketogenna to wymagająca opcja żywieniowa, która wymaga starannego komponowania posiłków i przestrzegania produktów dozwolonych na keto. Odpowiednio zbilansowane menu umożliwi osiągnięcie stanu ketozy, co z kolei przełoży się na stosunkowo szybką utratę kilogramów. Warto jednak wskazać, że samodzielne bilansowanie posiłków na keto diecie nie jest proste, dlatego szczególnie na początku zmiany nawyków żywieniowych, warto skorzystać z gotowego keto cateringu. Jeśli zastanawiasz się, nad przejściem na wysokotłuszczową opcję żywieniową, ale nie wiesz, czy można pić alkohol na diecie keto lub jakie orzechy w diecie ketogenicznej są dozwolone, koniecznie zapoznaj się z naszymi wpisami na blogu.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Antykoncepcja a endometrioza – jak stosować?
Mąka o niskim indeksie glikemicznym – jaką wybrać?
Babcine sposoby na odchudzanie
Yerba mate na odchudzanie – jak działa?
Chłodnik litewski przepis
oczyszczenie organizmu z toksyn – sposoby na detoksykację organizmu
Otyłość – przyczyny, skutki, rodzaje, stopnie
Cukrzyca typu 2 – objawy, przyczyny, leczenie, dieta
Dieta 3 posiłków dziennie – zalety, planwowanie
Ciasto low carb – jakie ciasta jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Dieta Ketogeniczna to sposób odżywiania dla świadomych ludzi. Może być ratunkiem przy odchudzaniu i wielu...