obiad z niskim ig
Powrót do bloga

Obiad o niskim indeksie glikemicznym – przepisy

Obiad to posiłek, bez którego nie może obejść się żadna zdrowa dieta. Według oficjalnych zaleceń WHO obiad powinien pokrywać około 30% całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego, nie inaczej jest w przypadku diety z niskim indeksem glikemicznym. Panujące przekonanie, że komponowanie posiłków o niskim indeksem glikemicznym, w tym urozmaiconych i smacznych obiadów jest problematyczne, sprawia, że wiele osób porzuca tę niezwykle skuteczną dietę, już na początku jej stosowania. Poniżej znajdziesz proste przepisy, które pokażą Ci, że obiad z niskim indeksem glikemicznym może być bogaty w składniki odżywcze, smaczny i jednocześnie łatwy do przygotowania. Zobacz, co warto zjeść na obiad z niskim ig i jakich składników użyć, aby danie było pełnowartościowe.

Co na obiad niski indeks glikemiczny?

Obiad, podobnie jak śniadanie z niskim ig powinien składać się z pełnowartościowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów, a także błonnika, który pośrednio obniża indeks glikemiczny spożywanego posiłku. Z jakich składników przyrządzić zdrowy obiad, by dieta niskie ig była skuteczna?

Lista: produkty o niskim indeksie glikemicznym

•      Białko – jaja, mięso, ryby, owoce morza, nasiona roślin strączkowych

•      Tłuszcze – oliwa z oliwek, awokado, orzechy, pestki, nasiona

•      Węglowodany – mąki pełnoziarniste,  grube kasze, ryż brązowy

•      Owoce i Warzywa – wszystkie z niskim indeksem glikemicznym

 

Możliwości kompozycji w diecie z niskim ig, podobnie jak w przypadku diety zbilansowanej, są praktycznie nieograniczone. Prawidłowo skomponowany obiad z niskim ig odżywi, nasyci i zapobiegnie chęci na niezdrowe przekąski.

 

Niedzielny obiad z niskim ig

Niedzielny obiad to często jedyny posiłek w trakcie tygodnia, który zjadamy w rodzinnym gronie.

Warto, by był to posiłek wyjątkowy, który smakiem umili wspólnie spędzony przy stole czas. Naszą propozycją jest gulasz z udźca indyka z kaszą gryczaną. Do przygotowania wyjątkowo aromatycznego gulaszu niezbędne jest:

 

•      700 g podudzia z indyka

•      200 g kaszy gryczanej

•      400 g cukinii

•      1 papryka czerwona

•      1 papryka zielona

•      15 ml oliwy z oliwek extra virgin

•      50 g koncentratu pomidorowego (bez dodatku cukru)

•      4 ząbki czosnku

•      sól, pieprz, oregano, papryka ostra, majeranek

 

Sposób przygotowania:

1.     Przygotuj marynatę, dodając do oliwy wszystkie przyprawy.

2.     Mięso pokrój w paski, włóż do miski z marynatą i wymieszaj.

3.     Kaszę ugotuj na sypko, wg zaleceń na opakowaniu.

4.     Cukinie pokrój w plasterki, paprykę w paski.

5.     Wrzuć na rozgrzaną patelnie mięso, podlej delikatnie wodą i duś pod przykryciem około 10 minut.

6.     Dodaj warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy.

7.     Wymieszaj, przykryj i duś kolejne 5 minut

8.     Podawaj kaszę oblaną gulaszem lub wymieszaj na wzór dań jednogarnkowych.

 

Wiele osób nie może wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez deseru, dotyczy to nie tylko dzieci. Przygotowując słodycze o niskim indeksie glikemicznym, możesz cieszyć się ich smakiem razem z najbliższymi. Przygotowując słodkości o niskim IG, wykorzystaj zdrowe zamienniki cukru (ksylitol, erytrol, stewię), bazuj na owocach, a w przypadku ciast przygotuj je z mąki pełnoziarnistej.

 

Szybki obiad z niskim ig

Czy obiad z niskim ig może być wykwintny na wzór drogich restauracji i jednocześnie łatwy do przygotowania? Oczywiście, że tak! Sprawdź nasz przepis na stek z tuńczyka z warzywami, którego przygotowanie zajmie Ci nie więcej, niż 15 minut!

 

Składniki:

•      300 g tuńczyka

•      15 ml oliwy z oliwek extra virgin

•      1 łyżka soku z pomarańczy

•      1 łyżeczka czarnego pieprzu, kopru włoskiego i kolendry

•      200 g brokuła

•      1 szalotka

•      1/4 papryki czerwonej

•      1/4 papryki żółtej

•      sól

 

Przygotowanie:

1.     Wymieszaj przyprawy z odrobiną oliwy.

2.     Pokrój tuńczyka w 2-3 cm plastry i obtocz w przyprawach.

3.     Brokuła ugotuj al’dente, paprykę podkrój w paski, szalotkę w półksiężyce.

4.     Oblej tuńczyka resztą oliwy i dokładnie rozprowadź po jego powierzchni.

5.     Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć tuńczyka, paprykę i cebulę.

6.     Smaż tuńczyka po 2 minuty z każdej ze stron.

7.     Zdejmij tuńczyka z pomocą szpatułki (nie nakłuwaj!) i odczekaj około minuty.

8.     Pokrój stek w 1 cm kawałki, skrop sokiem z pomarańczy.

9.     Podawaj w towarzystwie przygotowanych warzyw.

 

Dietetyczny obiad z niskim ig

Stosujesz dietę niskie ig i chcesz zgubić kilka kilogramów? Sprawdź nasz przepis na cukinię z indykiem i dzikim ryżem. Nie ważne czy to obiad, czy kolacja z niskim ig, ten przepis znajdzie specjalne miejsce w Twojej własnej domowej książce kucharskiej.

 

Składniki:

•      200 g piersi z indyka bez skóry

•      60 g dzikiego ryżu

•      1 ząbek czosnku

•      2 małe cukinie

•      100 g cebuli

•      100 g przecieru pomidorowego

•      60 g tartej mozzarelli

•      sól, pieprz, bazylia, oregano

 

Przygotowanie:

1.     Pierś z indyka pokrój w drobną kostkę.

2.     Do miseczki wlej olej i dodaj przyprawy, następnie wymieszaj. Marynatę dodaj do indyka i wymieszaj.

3.     Ugotuj ryż. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ.

4.     Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż pokrojony w cienkie plasterki czosnek.

5.     Dodaj zamarynowaną indyczą pierś i obsmaż z każdej ze stron.

6.     Dodaj pokrojoną w półksiężyce cebule, przecier i wymieszaj.

7.     Po zredukowaniu sosu dodaj ryż i ponownie wymieszaj.

8.     Powstałym farszem wypełnij cukinie, posyp startą mozzarellą i włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piecz 20 min w temperaturze 200 stopni.

 

Wszystkie powyższe przepisy inspirowane są jadłospisem naszej autorskiej diety – Dieta niskie IGO, w której przekąski z niskim indeksie glikemicznym urozmaicają codzienne jadłospisy naszych klientów. Dieta ta, jak i kilkanaście innych codziennie przygotowywanych jadłospisów, powstała na podstawie wieloletniego doświadczenia, przy współpracy z najlepszymi dietetykami w kraju. Wszystkie nasze diety pozbawione są wysoko przetworzonej żywności, chemii i wzmacniaczy smaku. Konserwanty w naszych posiłkach zastąpiły naturalne przyprawy i świeże zioła, podwykonawców nasi wykwalifikowani pracownicy. Eliminacja outsourcingu i spożywczej chemii, a także elastyczna forma zamówień, bogata oferta i szeroka sieć codziennych dostaw sprawiły, że jesteśmy najchętniej wybieranym cateringiem w kraju. Sprawdź naszą ofertę, zamów naszą dietę pudełkową do jednego z ponad 3000 miast w Polsce i zmień swoje nawyki żywieniowe.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Odchudzanie po 40: poznaj skuteczne sposoby na schudnięcie
Dieta bezglutenowa w chorobie Hashimoto
Catering dietetyczny: czym jest i kiedy zdecydować się na dietę pudełkową?
Dieta odchudzająca: skuteczne i zdrowe diety odchudzające Co jeść na diecie odchudzającej?
Zasady diety dash – sprawdź co to jest
Dieta odchudzająca: przykładowy jadłospis oraz przepisy Sprawdź, co jeść, a czego unikać
Ile kosztuje catering dietetyczny?
Dieta ujemnych kalorii: wszystko, co warto o niej wiedzieć!
Przykładowy jadłospis diety DASH
Mleko z ziemniaków – jak powstaje i czy jest zdrowe

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety
dieta niski indeks

Zestaw Niskie IG czyli posiłki dla osób na diecie o Niskim Indeksie Glikemicznym to nowość na rynku diete...

dieta niskie ig wege

Zestaw Niskie IG Wege z Rybami (dieta ichtiwegetariańska) to całkowicie bezpieczna i zdrowa dieta, podana...