co ma ujemne kalorie
Powrót do bloga

Dieta ujemnych kalorii: wszystko, co warto o niej wiedzieć!

Dieta ujemnych kalorii to rodzaj diety redukcyjnej, która bazuje na produktach o ujemnym bilansie kalorycznym. Dzięki temu możliwe jest przyspieszenie metabolizmu i szybsza utrata nadprogramowych kilogramów. Pojawiają się jednak pytania, na czym polega dieta ujemnych kalorii? Jakie produkty mają ujemny bilans energetyczny? Co jeść na diecie ujemnych kalorii? Jak wygląda menu w diecie ujemnych kalorii? Jak powinno wyglądać odpowiednie  śniadanie a jak zdrowa kolacja? Jakie efekty wiążą się ze stosowaniem diety ujemnych kalorii? O tym już za chwilę.

Czym jest i na czym polega dieta ujemnych kalorii?

Dieta ujemnych kalorii to dwutygodniowa dieta odchudzająca, która idealnie sprawdza się w sezonie wiosenno-letnim oraz wczesną jesienią. W jadłospisie tej opcji żywieniowej dominują bowiem świeże owoce oraz warzywa, których spożywanie przyczynia się do ujemnego bilansu energetycznego, co wiąże się bezpośrednio ze spadkiem masy ciała. Dieta ujemnych kalorii zakłada spożywanie niskokalorycznych produktów – przede wszystkim warzyw i owoców, a także ziół, które w naturalny sposób pobudzają metabolizm oraz przyspieszają spalanie tłuszczu. Założeniem diety ujemnych kalorii jest spożywanie produktów o niższej wartości kalorycznej, niż ilość energii niezbędna do ich stanowienia i przyswojenia. Dla przykładu, do strawienia jednego ogórka, który zawiera 14 cal, musimy zużyć około 16 kalorii na jego strawienie. Spożywając takie produkty, powstaje deficyt energetyczny, który organizm musi uzupełnić poprzez spalenie tkanki tłuszczowej.

Dieta ujemnych kalorii to dieta redukcyjna, która jest niskokaloryczna. Oznacza to, że dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kalorii. Z tego względu czas trwania tej diety nie powinien przekraczać 2 tygodni.

Co ma ujemne kalorie?

Dieta ujemnych kalorii bazuje przede wszystkim na warzywach i owocach o niskiej wartości energetycznej, ale jednocześnie z dużą zawartością błonnika, wody, a także enzymów ułatwiających trawienie oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Produkty z dużą zawartością błonnika na długo wypełniają żołądek, zapewniając uczucie sytości. Co więcej, takie produkty podkręcają metabolizm, ułatwiają oczyszczanie organizmu, a dodatkowo przeciwdziałają wielu dolegliwościom układu pokarmowego. Z tego powodu dieta bogata w błonnik sprzyja przyjmowaniu mniejszej ilości kalorii, co zwiększa szansę na uzyskanie deficytu kalorycznego. Pojawia się zatem pytanie, jakie produkty mają ujemne kalorie?

W diecie ujemnych kalorii największe znaczenie mają produkty, które wytwarzają w organizmie ujemny bilans energetyczny. Do grupy tych produktów należą przede wszystkim zielone warzywa – głównie brokuły, szparagi, kapusta, sałata, ogórek, jarmuż i szpinak. Co więcej, do menu na diecie ujemnych kalorii włączyć należy również seler, marchew, cebulę, por, buraki, a także cukinię. Jak już wcześniej zostało wspomniane, dieta ujemnych kalorii bazuje głównie na warzywach, a kaloryczność tych produktów jest zazwyczaj dosyć niska. Owoce z kolei powinny stanowić mniejszy udział. Spowodowane jest to przede wszystkim faktem, że zawierają one naturalne cukry. Okazuje się jednak, że wśród owoców występują również te, które zapewniają ujemny bilans kaloryczny. Do owoców o ujemnym bilansie energetycznym należą: arbuzy, ananasy, grejpfruty, melony, maliny, jagody, truskawki, śliwki i brzoskwinie. Co ważne, warzywa i owoce warto jeść w postaci surowej lub gotowanej – najlepiej na parze bądź w postaci chłodnika.

Dieta ujemnych kalorii to jednak nie tylko warzywa i owoce, ale również zioła uwzględnione w codziennym jadłospisie. W tym znaczeniu w menu warto uwzględnić papryczkę chilli, która wykazuje właściwości hamujące apetyt przede wszystkim na słodycze oraz tłuste potrawy. Co więcej, redukuje ona objętość tkanki tłuszczowej oraz podkręca metabolizm. Równie pozytywny wpływ na redukcję wagi wykazuje koper, mięta, tymianek, bazylia, a także mniszek lekarski. Stosując dietę ujemnych kalorii, należy przyjmować duże ilości wody. Niemniej jednak nie jest zalecane popijanie samych posiłków.

Dieta ujemnych kalorii: przykładowy 7-dniowy jadłospis

Dieta ujemnych kalorii jest stosunkowo prosta do wdrożenia. Najlepiej rozpocząć dietę w okresie wiosenno-letnim, kiedy mamy niemal nieograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Przepisy na dania są bardzo proste i przeważnie nie wymagają gotowania. Jadłospis diety odchudzającej w diecie ujemnych kalorii może wyglądać następująco:

 

Poniedziałek

Śniadanie jogurt z owocami i nasionami
II śniadanie warzywa z hummusem
Obiad pieczona ryba z dużą porcją warzyw
Podwieczorek jabłko
Kolacja sałatka warzywna z kurczakiem

 

Wtorek

Śniadanie owocowa sałatka
II śniadanie sałatka z zielonych warzyw z lekkim dresingiem
Obiad chłodnik warzywny
Podwieczorek kilka malin i borówek
Kolacja pieczona ryba z warzywami

Środa

Śniadanie

koktajl owocowo-warzywny

II śniadanie

sałatka z pomidorem, cebulką, selerem i lekkim sosem

Obiad

zupa krem z dowolnych warzyw

Podwieczorek

jogurt z owocami

Kolacja

warzywa zapiekane z ziołami

Czwartek

Śniadanie

krem z pomidorów

II śniadanie

mus z owoców

Obiad

grillowany kurczak z warzywami

Podwieczorek

ananas i arbuz

Kolacja

sałatka z zielonych warzyw

Piątek

Śniadanie

kanapki z chudą szynką i warzywami

II śniadanie

jogurt z owocami

Obiad

pieczona ryba z warzywami

Podwieczorek

sałatka owocowa

Kolacja

krem z kalafiora

 

Sobota

Śniadanie musli na mleku roślinnym z dodatkiem owoców
II śniadanie szklanka soku pomarańczowego
Obiad ryż z jabłkami
Podwieczorek garść śliwek
Kolacja sałatka grecka

 

Niedziela

Śniadanie sałatka z tuńczyka
II śniadanie koktajl owocowo-warzywny
Obiad zupa jarzynowa
Podwieczorek gruszka
Kolacja chudy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

 

Dieta ujemnych kalorii: efekty

Dieta ujemnych kalorii, choć bazuje na warzywach i owocach, nie jest najzdrowszą opcją żywienia i najlepszym sposobem odchudzania. Mimo ze warzywa i owoce są bardzo zdrowe, to nie dostarczają wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Ta opcja żywieniowa uboga jest w białka oraz zdrowe tłuszcze. Niemniej jednak wprowadzenie do codziennej diety o ujemnym bilansie energetycznym może okazać się bardzo korzystne, gdyż pomoże przyspieszyć metabolizm oraz ułatwi walkę ze zbędnymi kilogramami.

Odchudzanie to proces, który powinien być wdrożony w bezpieczny, rozsądny sposób. Nie należy oczekiwać natychmiastowych rezultatów, gdyż utrata nadprogramowych kilogramów wymaga czasu, szczególnie odchudzanie po 40. roku życia. Chcąc dobrać odpowiednią dietę odchudzającą, warto skorzystać z kalkulatora diet. Na tej podstawie można wybrać dopasowaną do potrzeb dietę odchudzającą, która będzie przygotowywana samodzielnie lub dostarczana w ramach cateringu dietetycznego

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Dietetyczne drugie śniadanie – co zjeść?
Dietetyczne przekąski – co przygotować?
Dietetyczne menu na imprezę – jakie dania przygotować?
Podwieczorek dietetyczny – przepisy
Warzywa na odchudzanie – jakie wybrać?
Zielona herbata a odchudzanie – jaki ma wpływ na dietę?
Dietetyczne lody – jak przygotować je w domu?
Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?
Dieta na chore jelita – jaką wybrać?
Indeks glikemiczny tabela – lista produktów o niskim i wysokim IG

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety

Dieta Odchudzająca

Catering dietetyczny odchudzający MójCatering kierowany jest do osób, których celem jest zdrowa redukcja ...

Dieta Odchudzanie Wege

Catering dietetyczny odchudzający wegetariański MójCatering kierowany jest do osób, których celem jest zd...