kiszony burak
Powrót do bloga

Sok z buraka – właściwości lecznicze

Coraz więcej osób zaczyna doceniać naturalne produkty w diecie zamiast spożywania leków i suplementów. Jest wiele produktów, których spożywanie wpływa pozytywnie na stan zdrowia oraz  samopoczucie. Są produkty, które nie tylko są zdrowe, ale również smaczne i mogą być bazą do przygotowania ciekawych i pysznych przekąsek czy dań. Takim produktem jest burak, który cechuje się dużą zawartością witamin z grupy B. Można go wykorzystać zarówno w formie stałej, jak i płynnej i to właśnie na tej drugiej wersji skupimy się w niniejszym artykule. Soki z buraka stosowano już w medycynie ludowej, były szczególnie polecane dla kobiet w ciąży i walce z różnymi schorzeniami, m.in. nowotworami. Burak można przygotować na wiele różnych sposobów, na zimno, ciepło czy chociażby w formie orzeźwiających koktajli. Sprawdź dlaczego warto włączyć buraka do swojej diety oraz co pysznego możesz z jego użyciem przygotować.

Cenne właściwości sok z buraków

Burak posiada wiele cennych właściwości. Poza wcześniej wspomnianymi witaminami z grupy B, znajdują się w nim duże ilości manganu, kobaltu, kwasu foliowego oraz żelaza. Działają one przeciw zapalanie, przeciw nowotworowo i przeciw wirusowo. Ludzki organizm potrafi wykorzystać te składniki jako swego rodzaju lek np. w walce z niedokrwistością naczyniową. Burak w każdej postaci przyda się dla kobiet w ciąży, sportowców i każdego, kto będzie chciał wzbogać swój organizm o niezbędne minerały oraz zwiększyć swoją odporność. Aby jednak nie obciążać nadmiernie żołądka i móc jednocześnie korzystać z bogatych właściwości tego warzywa, warto spożywać je w wersji płynnej. Soki z buraka sprawdzą się tu idealnie. Płyny same w sobie o wiele szybciej dostarczają do organizmu potrzebnych minerałów, dzięki czemu właściwości soku z buraka będą jeszcze większe.

Sok z kiszonych buraków przepis

Wiele osób może mieć problem ze spożyciem odpowiedniej ilości buraków każdego dnia, dlatego doskonale sprawdzą się soki, których przyswajalność jest jeszcze lepsza. Soki z buraków są zdrowe i smaczne. Sok może towarzyszyć w pracy, szkole czy podczas treningu, skutecznie uzupełniając wytrącone przez wysiłek fizyczny minerały. Sok z kiszonego buraka bądź sok buraczany z dodatkiem owoców to bomba smakowo-witaminowa.  Buraczany sok  świetnie komponuje się z jabłkiem i gruszką, dlatego warto pomieszać te produkty i cieszyć się nie tylko zdrowiem, ale także smakiem. Sok może również służyć jako dodatek kulinarny i stać się doskonałą bazą sosu do ziemniaków czy ryżu, nadając potrawą charakterystycznego posmaku i świeżości.

Jak zrobić sok z buraka liczony czyli przepis na sok z kiszonego buraka

1. Umyj buraki
2. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki
3. Ułóż je w szklanym naczyniu razem z czosnkiem
4. Zalej wodą z solą tak żeby je przykryć
5. Sok odstaw na 7 dni w ciemne i chłodne miejsce

Kto powinien pić sok z buraka ?

Sok z buraka ze względu na swoje wartości odżywcze i walory zdrowotne zalecany jest każdemu, kto chce dostarczyć witamin i minerałów w naturalnej postaci. Są jednak grupy osób, którym zaleca się picie soku jeszcze bardziej. Dotyczy to kobiet w ciąży, osób z nadciśnieniem i niskim poziomem żelaza oraz osób aktywnych fizycznie i sportowców. Utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasu foliowego w organizmie przyszłej mamy jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju płodu, a spożywanie soków z buraka w ciąży wspiera ten proces. Sportowcy przyswajający odpowiednią dawkę soku z buraka mogą liczyć na poprawę wydolności.. Azotany występujące w burakach nie tylko mają odpowiedni wpływ na wydolność sportowców. Działają one na mięśnie gładkie w sposób rozkurczowy, obniżając ciśnienie krwi, co może być kluczowe w skutecznej walce z nadciśnieniem. Wyżej wymienione osoby mogą równie dobrze korzystać np. z kiszonych buraków. Odpowiednio przygotowany zakwas buraczany może zwiększyć przyswajalność witamin, co może okazać się bardzo cenne u kobiet w ciąży. Ponadto lekarze zalecają spożywanie buraków w każdej postaci dla osób z niedokrwieniem, zapaleniem lub jako wzmocnienie organizmu po przeziębieniu. Niektóre grupy osób powinny uważać na ilość spożywanych soków z buraka. Ze względu na zawarte w burakach szczawiany u osób mających problemy z nerkami spożywanie buraków może zwiększyć ryzyko powstania kamieni nerkowych. Druga grupa osób, która powinna kontrolować ilość spożywanych soków z buraka to diabetycy. Przed wprowadzeniem do diety buraka w jakiejkolwiek postaci, powinny one sprawdzić poziom cukru w organizmie.

Kiedy najlepiej pić sok z buraka ?

Kiedy pić sok z buraków, rano czy wieczorem ? Na to pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi. Nie ma również określonych zasad, które ograniczyłaby dzienną ilość wypitego soku z buraka. Dzięki braku jakichkolwiek toksyn można spożywać go w różnych ilościach i o różnych porach dnia, nie martwiąc się o żadne efekty uboczne. Jednak aby sok z buraka szybko się nie znudził, warto łączyć go z innymi warzywami czy owocami. Tak bogata dawka witamin wypita z samego rana podniesie poziom energii aż do wieczora. Wypicie soku do obiadu wzbogaci posiłek o dodatkowe minerały. Sok z buraka przed snem mimo działania pobudzającego w żaden sposób nie wpłynie na pogorszenie jakości snu.  Wniosek ? Sok z buraka można pić o każdej porze dnia i nocy.

Co można jeszcze przygotować z buraków?

Burak to nie tylko bogactwo witamin i działanie prozdrowotne. Warzywo to w całej swojej okazałości świetnie odnajdzie się w kuchni pod różną postacią. Choć kojarzony jest głównie z takimi potrawami jak barszcz czy chłodnik, to jego bogatych walorów smakowych można użyć jako bazy do wielu dań, zaczynając od sałatek z burakiem przez desery, kończąc na daniach obiadowych. Buraki świetnie sprawdzą również się jako dodatek do różnych potraw, nie zakłócając jednocześnie smaku produktu bazowego. Carpaccio z buraka? To doskonały pomysł na smaczne i pożywne danie. Może być podane z parmezanem, serem pleśniowym lub fetą. W połączeniu z sałatą lub liśćmi szpinaku, oblane oliwą smakuje naprawdę wyśmienicie. Podobnie jest z deserami. Lody z buraka nie tylko odnajdą wielu fanów, ale przede wszystkim orzeźwią w gorące dni. Kolejna słodka wersją soków z buraka mogą być koktajle i shake z dodatkiem mleka. Tradycyjna Polska kuchnia jest bogata w przepisy na kiszone buraki i zakwas z buraka. Te długoterminowe produkty, choć stają się nieco zapomniane, powinny znaleźć się na każdym stole przynajmniej w okresie jesienno-zimowym, jako wzmocnienie odporności lub naturalny antybiotyk na przeziębienia. Sałatka z buraka może stać się cichym bohaterem zarówno świątecznego stołu, jak i przekąską na każdą imprezę. Lekkie, zdrowe, smaczne buraczane sałatki to idealna alternatywa dla typowo świątecznych potraw. Burak to nie tylko sam owoc. Jego liście posiadają mnóstwo witamin A i K. Wystarczy je zmiksować z oliwą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami, aby otrzymać pyszne pesto.

Jak zrobić sok z buraków ?

Przygotowanie soku z buraka nie należy do trudnych zdań. Wystarczy umyć obrane buraki i pokroić je na mniejsze kawałki, następnie wrzucić do sokowirówki. Buraki przed zmiksowaniem można połączyć z różnymi dodatkami. Standardową wersję soku z buraka można odświeżyć dodatkiem mięty, pietruszki czy soku z cytryny. Podając sok z buraków w schłodzonej formie, skutecznie można ochłodzić organizm podczas upalnych dni. Soki z buraka sprawdzą się również w mroźne wieczory. Płynna wersja gorącego buraka to nie tylko barszcz. Sok z buraka na gorąco z dodatkiem marchwi, jabłka i gruszki postawi na nogi każdego, kto spędził zbyt dużo czasu na zimnym powietrzu. Buraki jako produkt bez toksyn nie powoduje skutków ubocznych, a co za tym idzie jest bezpieczny dla organizmu w połączeniu z innymi warzywami czy owocami. Co jeśli nie masz w swojej kuchni sokowirówki? Możesz skorzystać z gotowych soków z buraka. Zarówno soki z buraka, jak i soki z buraka kiszonego oraz zakwasy buraczane kupisz w większych marketach. Warto również zapoznać się z oferta diet sokowych, w których wykorzystany został burak oraz inne warzywa. Skuteczne diety sokowe to świetny detoks dla całego ciała, który przywróci dobre samopoczucie, piękny wygląd i harmonię całego organizmu.

Zakwas z buraków

Buraki w każdej postaci dają masę witamin, smaków i minerałów. Nie bez powodu stosowano je w dawnych czasach, gdzie dostęp do leków i zdrowej żywności był ograniczony.. Szczególnym uznaniem cieszyły się wtedy zakwasy. Zakwas z buraka to sok po fermentacji wzbogacony o cenne dodatki. Podczas procesu zakwaszania powstają zdrowe dla organizmu bakterie, które cechują się szybszą przyswajalnością do organizmu, niż sam sok. Zakwas z buraka wspomaga pracę jelit i całego układu pokarmowego, dlatego jest wskazany podczas anemii, czy jakichkolwiek chorób jelit i żołądka.Przepis na zakwas z buraka, podobnie jak przygotowanie soków, nie sprawi żadnych trudności. Przepis prezentuje się w następujący sposób:

  • 1,5 kg buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 litra wody przegotowanej
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych

Ugotowane buraki pokroić w plastry i ułożyć je w misce bądź szklanym pojemniku. Do buraków dodać przyprawy z drobno pokrojonym czosnkiem. Następnym krokiem jest zmieszanie wody wraz z solą i sokiem z ogórków (sok z ogórków można zastąpić sokiem z kapusty kiszonej lub pominąć). Po rozpuszczeniu się soli zalewę dodać do buraków, tak aby były one w całości przykryte. Całość odstawićna 7 dni w ciemne, ciepłe miejsce. Ważne jest odpowiednie zabezpieczenie pojemnika poprzez przykrycie ścierką.  Zakwas z buraków powinien być gotowy po 5-6 dniach, ale warto poczekać jeszcze jeden dzień, aby całość doszła do odpowiedniego smaku. Najlepiej zaglądać do odstawionej zalewy raz dziennie i zbierać gromadzącą się pianę, która będzie powstawać podczas procesu kwaszenia. Gotowy zakwas z buraczany można przechowywać przez kilka tygodni. Będzie on nadawał się bezpośrednio do picia oraz jako dodatek do różnych dań.

Soki buraczane w cateringu dietetycznym

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety zdrowe nawyki żywieniowe warto połączyć picie soków z buraka z wprowadzeniem diety. Dla osób, które nie mają czasu lub nie chcą gotować polecamy catering dietetyczny. Dieta Optymalna firmy MójCatering sprawdzi się tu idealnie. Doskonale zbilansowane, pełnowartościowe i pyszne dania zostaną dostarczone do Twojego domu lub biura. Dlaczego warto wybrać tą dietę?  To właśnie w diecie optymalnej MójCatering często pojawiają się dania z burakiem, jak i sam sok buraczany. Przygotowany został on z warzyw najwyższej jakości. Soki, które znajdziesz w cateringu MójCatering są tłoczone na zimno, a więc zawierają maksymalną ilość drogocennych składników. Możesz skorzystać z opcji 3,5 lub 6 posiłków. Oferujemy również opcję zamówienia tylko i wyłącznie obiadu lub posiłków typowo do spożycia w pracy. Sprawdź, co serwujemy w diecie optymalnej i przekonaj się sam, że warto.

Sok z buraka jest niezwykle zdrowy, ale to już wiesz. Jeśli chcesz poznać inne wartościowe produkty to koniecznie przeczytaj o soku z selera naciowego oraz na temat innych pysznych eliksirów. N naszym blogu znajdziesz również inspiracje i przepisy na soki owocowe.

 

Kilka pytań na temat soku z buraka

1. Sok z buraka ile pić dziennie?

Dzienna dawka spożycia to pół szklanki soku z buraka.

2. Sok z buraków jak pić?

Sok buraka najlepiej spożywaj w temperaturze pokojowej.

3. Czy sok z buraka obniża cukier?

Buraki zawierają kwas alfa-liponowy, który obniża cukier we krwi.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Kardamon na odchudzanie – jakie ma właściwości?
Chleb przy odchudzaniu – czy można jeść?
Woda z ogórków kiszonych na odchudzanie – jak stosować?
Czy picie rumianku odchudza?
Miód na odchudzanie – czy działa?
Czarnuszka a odchudzanie – jakie daje efekty?
Dzienniczek odchudzania – jak założyć i prowadzić?
Węgiel aktywny na odchudzanie – jak stosować?
Jagody goji a odchudzanie – jakie dają efekty?
Młody jęczmień na odchudzanie – czy pomaga?

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ola
Gość
ola
2 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł o soku z buraka. Fajnie że taki obszerny, wreszcie wiem dlaczego mama kazała mi go pić jak byłam mała 🙂