Chłodnik litewski – przepis na pyszną letnią zupę
Chłodnik litewski (buraczkowy) to klasyczna potrawa kuchni polskiej oraz litewskiej. Jest uwielbiany przez Polaków w sezonie wczesno wiosennym i wiosennym gdyż niezwykle syci i gasi pragnienie jednocześnie. Jego lekka konsystencja nie obciąża jelit, a świeże warzywa dodają soczystości. Najbardziej znany przepis na chłodnik litewski jest przygotowany z ugotowanej botwiny wymieszanej z kwaśną śmietaną. Ta kwaśna śmietana bywa też często zastępowana kefirem, jogurtem lub zsiadłym mlekiem, a także maślanką. W składzie chłodnika najcześciej znajduje się surowy ogórek, koperek, jajko na twardo. W innej wersji, tej bardziej klasycznej, chłodnik był przygotowywany z szyjek rakowych. Niektórzy do chłodnika litewskiego dodają rzodkiewkę i szczypiorek.
Jeśli szukasz sprawdzonego i pysznego przepisu na chłodnik litewski to koniecznie przeczytaj ten artykuł. To właśnie dieta standardowa i dieta odchudzająca MójCatering oferuje właśnie taką pyszną letnią zupę w swoich planach dietetycznych. Co ważne, jeśli chcesz wykonać najlepszy chłodnik litewski to nie musisz się doskonale znać na kuchni – nasz przepis jest prosty i szybki.
Przepis na najlepszy chłodnik litewski
Czas przygotowania naszego chłodnika litewskiego zajmie Ci ok 40 minut. Z tego przepisuj powstaną 4 średnie porcje, każda po ok 500 ml. Kaloryczność zupy to ok 32 kcal na 100 ml – oczywiście są to orientacyjne ilości gdyż Twoje produkty mogą mieć nieco inne wartości. Ten chłodnik litewski nie będzie zawierał glutenu, będzie też odpowiedni dla wegetarian.
Składniki:
- 3 pęczki botwinki
- 500 ml wody
- 100 gr pęczka koperku
- 100 gr pęczka szczypiorku
- 300 g ogórków gruntowych
- 110 g rzodkiewek
- 3 cebulki dymki
- 0,5 L maślanki
- 0,25 L jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżeczka soli
Co potrzebujesz?
Garnek o pojemności 4-5L Dużą szklankę, 3 miski.
Chłodnik litewski przepis na pyszną zupę na lato
Umyj botwiny i posiekaj nożem. Liście i łodygi poszatkuj i odłuż do miski (ok 400 gr.). Umyj buraczki, obierz i pokrój w plasterki odkładając do osobnego naczynia (ok 400 gr.).
Chłodnik litewski jak gotować
Nalej do garnka 500 ml wody. Gotuj je przez 20 minut. Następnie dorzuć posiekane łodyżki i liście. Gotuj całość kolejne 10 minut.
Przygotuj surowe warzywa. Pokrój rzodkiewkę w drobne paski, ogórek również w paski, koperek i szczypiorek. Dodaj posiekaną cebulę dymkę.
Chłodnik litewski wykonanie
Do garnka z ugotowaną botwinką dodaj poszatkowane warzywa, skrop je cytryną i dodaj szczyptę soli. Na koniec dodaj maślankę i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy chłodnik litewski trzymaj w lodówce.
Chłodnik litewski składniki na koniec
Chłodnik litewski możesz podawać z jajkiem gotowanym na twardo. Fantastycznie komponuje się również z awokado pokrojonym w kostkę. Chłodnik litewski to pyszna zupa na lato. Możesz przygotować ją sam lub zamówić w naszym cateringu dietetycznym. Występuje ona jako produkt dodatkowy lub jako opcja do wymiany w menu.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Obniżanie indeksu glikemicznego – jak to zrobić?
Obiad o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Soki o niskim indeksie glikemicznym – jakie pić?
Kolacja o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Posiłki o niskim indeksie glikemicznym – jak je komponować?
Przekąski o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Zupy o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Słodycze o niskim indeksie glikemicznym – jakie wybrać?
Wysoki indeks glikemiczny – lista produktów
Śniadanie o niskim indeksie glikemicznym – pomysły
Zestaw Standardowy z Wyborem menu, w którym codziennie masz do wyboru aż 30 posiłków. Jeśli nie dokonasz ...
ale bym zamówiła taki gotowy chłodnik…
Chłodnik MójCatering na prawdę jest pyszny! Zamawiam go dla całej rodziny