Dieta cukrzycowa: przepisy i jadłospis. Jak wygląda menu cukrzycowe?
Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych, która przez wiele lat może towarzyszyć choremu bez występowania wyraźnych objawów jednoznacznie na nią wskazujących. Cukrzyca jest silnie skorelowana ze stylem życia, dlatego też skutecznym sposobem działań prewencyjnych i profilaktyki jej wystąpienia jest aktywny tryb spędzania wolnego czasu oraz – przede wszystkim – zdrowe odżywiania. Jeżeli jednak choroba została już zdiagnozowana, konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych i wdrożenie do codziennego jadłospisu diety cukrzycowej. Choć można wyróżnić kilka typów cukrzycy, to niezależnie od tego, sposób odżywiania jest bardzo podobny. Należy również wskazać, że bez względu na występujący typ cukrzycy, dieta cukrzycowa stanowi jeden z niezbędnych elementów jej leczenia. Dlatego też osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę, powinny skonsultować się z lekarzem lub diabetologiem, który pomoże w ustaleniu optymalnego jadłospisu umożliwiającego uniknięcie niebezpiecznych skoków poziomu glukozy we krwi, a tym samym zredukować ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych. Pojawiają się zatem pytania, jak wygląda przykładowe menu i tygodniowy jadłospis cukrzycowy? Z jakich przepisów może korzystać cukrzyk?
Dieta cukrzycowa kojarzona jest z dużymi ograniczeniami i restrykcjami, tymczasem menu przy cukrzycy może być bardzo smaczne i urozmaicone. Poniżej prezentujemy przykładowe, tygodniowe menu w diecie cukrzycowej. Niemniej jednak należy wskazać, że odpowiedni udział energii w daniach chorego, powinien być określony indywidualnie w zależności od potrzeb i aktywności fizycznej. Co więcej, na kaloryczność posiłków wpływa również wiek, płeć, a także rodzaj wykonywanej pracy. Z tego powodu, dieta cukrzyka powinna być ustalona w oparciu o wywiad z chorym i wiedzę lekarza czy diabetyka. Co ważne, przedstawiony poniżej jadłospis uwzględnia 5 posiłków, cukrzycy natomiast powinni spożywać od 5 do 7 dań dziennie. Niezależnie od rodzaju cukrzycy, dieta przy typie I, II i dieta cukrzycowa w ciąży jest niemal taka sama.
Dzień 1
I śniadanie | 2 kromki razowego chleba żytniego z chudą wędliną, sałatą i pomidorem, pół pomarańczy |
II śniadanie | jogurt z płatkami owsianymi, orzechami laskowymi i brzoskwinią |
Obiad | dorsz podawany z brązowym ryżem, brokułem gotowanym i oliwą z oliwek |
Podwieczorek | sok pomidorowy |
Kolacja | serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem |
Dzień 2
I śniadanie | 2 kromki razowego chleba żytniego z pastą jajeczną, ogórkiem i rzodkiewką |
II śniadanie | koktajl jagodowy na kefirze z otrębami owsianymi |
Obiad | pierś z kurczaka pieczona w pergaminie podawana z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty |
Podwieczorek | kromka razowego pieczywa, serek wiejski i pomidorki koktajowe |
Kolacja | sałatka z rukolą, kurczakiem, papryką serwowana z dressingiem jogurtowo-ziołowym |
Dzień 3
I śniadanie | kasza gryczana na mleku z bananem i borówkami |
II śniadanie | serek wiejski z konfiturą niskosłodzoną |
Obiad | potrawka z bakłażanem i papryką podawana z brązowym ryżem |
Podwieczorek | 2 wafle ryżowe podawane z twarogiem półtłustym, papryką i kiełkami |
Kolacja | pasta z sardynek i pomidorów |
Dzień 4
I śniadanie | owsianka podawana z marynowanym burakiem, selerem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi |
II śniadanie | ciasteczka z jabłek z miodem i posypką orzechową |
Obiad | gotowany indyk w panierce z otrębów owsianych serwowany z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty |
Podwieczorek | pełnoziarniste taco z papryką, pomidorem, kolendrą i jogurtem naturalnym |
Kolacja | gulasz warzywny |
Dzień 5
I śniadanie | omlet z białek z płatkami owsianymi i czarnuszką |
II śniadanie | kaszka jęczmienna z kolorowymi pomidorkami |
Obiad | makaron razowy serwowany w sosie awokado, szpinaku i rukoli |
Podwieczorek | koktajl jabłkowy z wiśniami, awokado i cukinią |
Kolacja | krem z pieczonych pomidorów i pesto z bazylii |
Dzień 6
I śniadanie | owsianka ze słonecznikiem i jagodami |
II śniadanie | koktajl z grejpfruta, jagód i borówek |
Obiad | szaszłyk z indyka z pomidorami, zieloną papryką i bakłażanem |
Podwieczorek | wrap z sałaty rzymskiej z razowym ryżem i salsą paprykową |
Kolacja | zupa z pieczonego kalafiora i pora z ciecierzycą |
Dzień 7
I śniadanie | chleb orkiszowy z pastą z bobu, szczypiorkiem, jajkiem sadzonym i czarnym sezamem |
II śniadanie | jabłka nadziewane płatkami owsianymi i orzeszkami |
Obiad | bulion warzywny z kaszą jaglaną i makaronem z jajka |
Podwieczorek | pieczone warzywa korzenne z rozmarynem |
Kolacja | warzywa z pieca z łososiem |
Dieta cukrzycowa: przepisy
Dieta dla diabetyka musi spełniać określone kryteria, a posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane i skomponowane. Jedzenie dla cukrzyków może być bardzo smaczne i zróżnicowane, poniżej proponujemy przykładowe przepisy dla cukrzyków.
Kasza z gulaszem drobiowym
100 gramów fileta z pokroić w cienkie paski i doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, tak przygotowanego indyka należy dusić bez tłuszczu z dodatkiem wody. Kiedy mięso zmięknie, należy dodać kawałki warzyw – pomidora, cukinii i pieczarek, dalej dusząc. Na koniec wrzucić otręby, zieleninę, oliwę i doprawić do smaku.
Omlet dla diabetyka
Oddzielić żółtka od białek z 2 jajek, żółtka należy wymieszać z mąką, pokrojoną w kostkę szynką oraz pieczarkami. Wymieszaną masę doprawić do smaku. Następnie białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy jajecznej, całość wymieszać. Wszystkie składniki wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na obu stronach.
Potrawka z bakłażanem i papryk serwowana na brązowym ryżu
Ryż należy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. W międzyczasie bakłażana należy umyć i pokroić na plastry. Tak przygotowanego bakłażana należy przełożyć do miski, posypać solą i odstawić na 15 minut. Następnie odsączyć plastry z wody i pokroić w ćwiartki. Kolejno cebulę obrać i posiekać, a seler naciowy umyć, osuszyć i pokroić, paprykę również umyć i pokroić. Pomidora zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki. Następnie na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażyć bakłażana wraz z oregano. Na drugiej patelni z tłuszczem zeszklić cebulę i selera, a następnie dodać paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, pozostałe zioła i smażyć przez około 10 minut. Na patelnię dodać usmażonego wcześniej bakłażana i oliwki, a następnie doprawić octem, solą i pieprzem. Przygotowane danie przełożyć na talerz, udekorować posiekaną natką pietruszki i orzechami, gotowy posiłek podawać z ryżem.
Dieta cukrzycowa, szczególnie na początku, może sprawić trudności w kwestii bilansowania i komponowania posiłków. Doskonałym rozwiązaniem wówczas jest korzystanie z usług cateringu dietetycznego, który jest również doskonałą inspiracją w kwestii przygotowywania w późniejszym etapie posiłków samodzielnie. W ramach diety pudełkowej można dobrać ilość i kaloryczność posiłków do swoich oczekiwań i potrzeb. Dostępnych jest wiele opcji żywieniowych: dieta odchudzająca, ketogeniczna, beauty, dieta optymalna, czy lunch box catering – idealne posiłki do pracy.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Dieta 2500 kcal – jadłospis, koszty
Dieta 1500 kcal – co jeść na diecie 1500 kalorii?
Dieta 1400 kcal – jakie daje efekty?
Dieta 2000 kcal – dla mężczyzn lub kobiet
Dieta 1200 kcal – czy jest skuteczna?
Dieta 1000 kcal – czy jest zdrowa?
Zupy odchudzające – jakie zupy jeść na diecie?
Dietetyczne desery – jak przygotować?
Kawa a odchudzanie – wpływ kawy na dietę odchudzającą
Voucher na prezent catering dietetyczny
Zestaw Standardowy z Wyborem menu, w którym codziennie masz do wyboru aż 30 posiłków. Jeśli nie dokonasz ...