diecie lekkostrawnej
Powrót do bloga

Dieta lekkostrawna: co jeść, a czego nie włączać do jadłospisu, proste przepisy na lekkie dania

Dieta lekkostrawna to rodzaj diety leczniczej, która stosowana jest w przebiegu wielu chorób oraz w przypadku pojawienia się niestrawności. Specjalny sposób żywienia opiera się przede wszystkim na spożywaniu produktów, które nie obciążają żołądka i są lekkostrawne. Dieta lekkostrawna może być stosowana przez osoby w każdym wieku nie tylko w przypadku pojawienia się schorzeń w postaci wrzodów żołądka, chorób wątroby, stanów zapalnych błon śluzowych, po operacjach czy u osób starszych. Lekkostrawne posiłki w tym znaczeniu mogą być wdrożone na przykład w celu oczyszczenia organizmu. Pojawiają się jednak pytania, co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego unikać? Jakie produkty włączyć do jadłospisu, a które kategorycznie wykluczyć? Jak wygląda przykładowy jadłospis w diecie żołądkowej? Podpowiemy Ci, jak prezentuje się lista produktów dozwolonych i zabronionych na diecie łatwostrawnej. Dodatkowo zdradzimy Ci kilka sprawdzonych przepisów na lekkie dania, które możesz wykorzystać na śniadanie, obiad i kolację, tworząc w ten sposób lekki plan żywieniowy.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie to koniecznie sprawdź dietę lekkostrawną z naszej oferty, która została przygotowana przez zespół dietetyków taki sposób, żeby maksymalnie odżywić Twoje ciało i unormować pracę jelit.

Co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego nie jeść? Odpowiadamy!

Dieta lekkostrawna, powszechnie określana również dietą łatwostrawną, stanowi zmodyfikowaną wersję żywienia podstawowego. Co ważne, taka opcja żywieniowa wymaga bezwzględnego przestrzegania określonych zasad i eliminacji ciężkostrawnych produktów z jadłospisu. Dzięki temu możliwe jest odciążenie przewodu pokarmowego, złagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale również ogólna poprawa zdrowia i odżywiania poprzez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Dlatego też przechodząc na restrykcyjną dietę lekkostrawną i przygotowując posiłki, należy ściśle przestrzegać produktów dozwolonych i niedozwolonych.

Co można jeść na diecie lekkostrawnej? Jakie produkty żywnościowe będą wskazane? Wśród dozwolonych produktów wymienia się:

  • produkty zbożowe: jasne pieczywo, biały ryż, drobne makarony, a także drobna kasza manna oraz kuskus;
  • mleko oraz produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko i mleko słodkie, odtłuszczone serki homogenizowane;
  • jajka: przygotowane na miękko, omlet na parze lub jajecznica;
  • mięso i ryby: królik, kurczak, cielęcina, indyk, chuda wołowina, chude wędliny, a także pstrąg, sandacz, dorsz i flądra;
  • warzywa: surowa zielona sałata, pomidor (bez skórki), tarta marchew, młoda fasolka szparagowa, dynia, szpinak, kabaczek, buraki, ziemniaki (gotowane, przetarte lub zmiksowane);
  • owoce: pomarańcze, brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, maliny, melony (owoce powinny być dojrzałe, bez pestek i skórki);
  • tłuszcze: oliwa z oliwek, oleje roślinne podawane na zimno (olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy), masło i słodka śmietanka;
  • napoje: niegazowana woda, kompoty i rozcieńczone soki z dozwolonych owoców.

Co więcej, zalecane jest stosowanie wyłącznie łagodnych przypraw takich jak: sól, sok z cytryny, majeranek, rozmaryn, tymianek, bazylia, cynamon czy lubczyk.

Równie ważne jest unikanie określonych produktów, które mogą obciążyć żołądek i powodować niestrawność. Dlatego też z diety lekkostrawnej należy bezwzględnie wyeliminować:

  • produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste, żytnie na zakwasie, razowe, a także płatki owiane (posiadają one zbyt dużo błonnika, a dodatkowo trudniej się trawią niż pieczywo pszenne);
  •  grube kasze: gryczana, pęczak;
  • sery: żółte i topione, sery pleśniowe i feta;
  • jajka: smażone i na twardo;
  • mięso i ryby: tłusta wołowina, gęś, kaczka i wieprzowina, a także łosoś, śledź, makrela;
  • warzywa: warzywa kapustne, rośliny strączkowe, kalafior, cebula i czosnek, a także wszystkie, które nie są dozwolone;
  • owoce: gruszki, czereśnie i wszystkie, które nie są dozwolone;
  • tłuszcze: stosowane tylko do smażenia;
  • napoje: woda gazowana, słodkie napoje gazowane, alkohol, kawa;
  • słodycze zawierające tłuszcz i kakao oraz chałwę.

Istotne jest również wyeliminowanie z diety ostrych przypraw, takich jak: ocet, musztarda, papryka chilli czy pieprz,

Dieta łatwostrawna to jednak nie tylko ścisłe przestrzeganie w posiłkach produktów dozwolonych, które nie podrażniają przewodu pokarmowego. Konieczne jest również stosowanie odpowiednich technik kulinarnych, które poprawią strawność żywności. Dozwolone jest gotowanie potraw na parze i w wodzie, pieczenie lub duszenie. Bezwzględnie niewskazanie jest smażenie dań w głębokim tłuszczu. Co więcej, dieta łatwostrawna, mimo istniejących wielu wykluczeń, musi być właściwie dostosowana do potrzeb chorego. W tym znaczeniu konieczne jest dobranie odpowiedniej wartości energetycznej oraz zawartość wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ma to niezwykle duże znaczenie, szczególnie w trakcie rekonwalescencji czy powrotu do zdrowia po pobycie w szpitalu. Dlatego też w sytuacji konieczności wdrożenia łatwostrawnych posiłków, warto rozważyć skorzystanie z usług profesjonalnego cateringu dietetycznego.

Dieta lekkostrawna: łatwe przepisy

Lekkostrawne menu stanowi zmodyfikowaną wersję żywienia podstawowego, które zalecane jest do wdrożenia w okresie okołooperacyjnym, osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także seniorom i pacjentom onkologicznym. Konieczne jest wówczas przygotowywanie żywności w oparciu o wiedzę dotyczącą produktów dozwolonych i niewskazanych, a także zgodnie z zasadami diety łatwostrawnej. Na początku przygotowywanie posiłków może być nieco problematyczne. Niemniej jednak poniższe przepisy na obiady lekkostrawne, śniadania i kolacje powinny ułatwić przejście i kontynuowanie lekkiej diety.

Danie: dietetyczna zupa marchewkowa

Przygotuj kilogram obranej marchwi, dwa ziemniaki, 1,5 litra wody oraz przyprawy: kumin i kurkumę oraz koperek. Wszystkie składniki ugotuj, aż marchew będzie miękka. Wówczas zblenduj ugotowaną zupę i podawaj ze szczyptą posiekanego koperku do dekoracji.

Danie: gotowany kurczak z ryżem

Przygotuj pierś z kurczaka, biały ryż oraz pomidor. Zagotuj wodę i ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie do gotującej się wody dodaj kurczaka wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i szczyptą soli, kiedy będzie miękki, wyjmij z wody. Kurczaka podawaj z przygotowanym wcześniej gotowanym ryżem i obranym ze skórki pomidorem.

Dieta lekkostrawna: śniadanie

Lekkostrawne śniadanie to ważny element diety oszczędzającej układ pokarmowy. Śniadania nie powinny być małe, ważne jest, by zapewniły uczucie sytości, ale nie przepełnienia. Na poranny posiłek przykładowo można przygotować bułkę pszenną z masłem i dobrej jakości, chudą wędliną, sałatą oraz pomidorem bez skórki. Odpowiednią dawkę energii zapewni również bułka paryska podana z twarożkiem i pomidorem bez skórki, albo jajka na miękko z kromką pszennego pieczywa. 

Dieta lekkostrawna: kolacja

Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia, serwowany przed snem, dlatego nie powinien być obfity. Wieczorem osobie na diecie lekkostrawnej można podać jajko na miękko z bułką i naturalnym serkiem, zupę krem z cukinii lub pieczone jabłko podane ze szczyptą cynamonu i syropem klonowym (jabłko piecze się około 40 minut, dlatego chcąc zaserwować taki posiłek, warto pomyśleć o tym odpowiednio wcześniej). 

Lekkie posiłki należy podawać nie tylko w przypadku chorób, problemów z żołądkiem czy trawieniem, ale również w okresie około operacyjnym i seniorom, w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych wskazana jest również dieta lekkostrawna dla dzieci. Zazwyczaj wystarczy stosowanie diety lekkostrawnej przez kilka dni, rzadziej zachodzi konieczność przestrzegania i przygotowywania diety na cały tydzień. Niemniej jednak, w przypadku niektórych chorób związanych z układem trawiennym konieczne jest przestrzeganie diety przez całe życie.

Dieta lekkostrawna nie jest trudną do wdrożenia opcją żywieniową. Niemniej jednak warto rozważyć skorzystanie z usług cateringu dietetycznego, by mieć pewność podawania pełnowartościowych, ale nie obciążających układ pokarmowy dań. W ramach diety pudełkowej można skorzystać również z innych opcji dietetycznych, takich jak: dieta optymalna, dieta odchudzająca, dieta na włosy, obiad do pracy, czy office box catering.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Dietetyczne ciasto – pomysły na pyszne ciasta
Kawa z cytryną na odchudzanie – czy działa?
Dietetyczne śniadania do pracy – co ze sobą zabrać?
Dietetyczne śniadania – co jeść przy odchudzaniu?
Czerwona herbata na odchudzanie – jak stosować ?
Dieta odchudzająca dla mężczyzn – jak zacząć?
Oferta świąteczna cateringu
Motywacja do odchudzania – jak skutecznie się motywować?
Dietetyczna kolacja – przepisy i inspiracje
Alkohol a odchudzanie – jak alkohol wpływa na dietę?

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety
dieta lekkostrawna

Lekkostrawnie

Zestaw Lekkostrawnie od MójCatering to specjalny rodzaj żywienia, który przede wszystkim ma na celu ułatw...