przepis na naleśnika
Powrót do bloga

Szybkie i sprawdzone, czyli najlepsze przepisy na naleśniki

Przepis na naleśniki czyli jedno z najbardziej wyszukiwanych kulinarnych haseł internetu 

Naleśniki to jedne z najbardziej ulubionych potraw Polaków. Robiły je nasze babcie, mamy, a i nasze dzieci jedzą je z wielką chęcią. Naleśniki są słodko czy na słono – są delikatne dla brzucha i potrafią być bardzo sycące. Przepisów na naleśniki w internecie jest bardzo dużo, jednak ja wybrać te najlepsze? MójCatering w sowich dietach bardzo często oferuje naleśniki – najcześciej te na słono, z mięsem i warzywami tak by ich bilans makroskładników był idealny. Najczęściej naleśniki można otrzymać w Dieta Optymalna czy Dieta Sportowa. Nawet gdy toreb przygotować ich bardzo dużo to robimy to ręcznie. Wiemy, że to sekret ich smaku i jakości. Poniżej odsłaniamy rąbek naszej tajemnicy i dokładnie opiszemy wam najlepsze przepisy na naleśniki wg cateringu MójCatering.

Sprawdzony przepis na naleśnika – który przepis jest prosty jest najlepszy?

Poniżej przedstawiamy naszym zdaniem najlepszy i sprawdzony przepis na naleśniki. Ciasto na naleśniki jest niezwykle proste do przygotowanie. Żeby je zrobić należy zmiksować razem wszystkie składniki. Ten szybki prosty przepis na naleśniki idealnie sprawdzi się z farszem różnego rodzaju – na słono czy na słodko. Z powstałego ciasta można również przygotować krokiety. Nasz prosty przepis na naleśniki jest gwarancją idealnie cienki, pysznych i elastycznych naleśników.

Ciasto na naleśniki – przepis

Do przygotowanej wcześniej miski wsyp 230 gramów maki pszennej. Ewentualnie do ciasta na naleśniki możesz użyć mąki tortowej lub uniwersalnej, Jenak my polecamy sprawdzoną mąkę pszenną.

Następnie do mąki wbij trzy średniej wielkości jajka, najlepiej klasy A. To ważne, bo chcemy żeby jakość naleśników była jak najlepsza. Później dodaj  1 szklankę mleka i 1 szklankę wody.

Wszystko zmieszaj dodając łyżkę oleju roślinnego tu polecamy nasz ulubiony olej z pestek winogron. Po jego dodaniu nie ma potrzeby natłuszczać patelni, a naleśniki nie będą do niej przywierały. Następnie dodaj szczyptę soli.

Przepisa na naleśniki – co zrobić z ciastem

Przygotuj mikser, do którego wlej powstała masę. Następnie miksuj ją przez kilka minut aż powstanie gładka masa. Pamiętaj, że nie mogą powstać żadne grudki. To niezwykle ważne. Gdy już otrzymasz idealnie gładą masę odstaw ciasto na 35 minut by odpoczęło.

Teraz już wiesz, jak zrobić naleśniki. Sekretem jest patelnia do naleśników, która ma płaskie dno!

Jak się robi naleśniki i co zrobić wy wychodziły idealne! Tu zaraz zdradzimy Wam naszą tajemnicę.

Przygotuj patelnię – koniecznie z płaskim dnem. To bardzo ważne i kluczowe dla końcowego efektu. Dzięki płaskiej patelni będziesz mieć gwarancje, że ciasto rozprowadzi się idealnie. Ustaw moc na średni poziom i poczekaj 10 minut. To bardzo ważne, żeby ciepło było równomiernie rozprowadzone.

Teraz nabierz na małą chochlę porcję na  jednego naleśnika i wylej ją na patelnie. Ważne jest by masa przykryła całą powierzchnię patelni idealnie równo. Po nalaniu masy energicznie podnieś ją nad palnik i lekko nią poruszaj. Wtedy będziesz mieć gwarancję, że ciasto równomiernie rozprowadziło się po patelni. Jeśli okaże się, że nalałaś za dużo masy to odlej ją z powrotem do szklanki. To ważne, żeby naleśniki były cienkie.

Teraz czekaj 45 sekund i przewróć powstałego naleśnika na druga stronę. Najlepiej użyj do tego drewnianej łopatki – dzięki niej nie zadrapiesz patelni. Druga strona będzie dochodziła do siebie ok 20 sekund czyli znacznie szybciej.

Gotowe naleśniki włóż do miseczki i przykryj bawełnianą miseczką. Dzięki temu unikniesz ich wysychania.

Ciasto na naleśniki już gotowe. Teraz czas przygotować z nich danie popisowe.

Najlepsze przepisy na naleśniki według MójCatering

  1. Naleśnik z serem czyli na słono

Naleśniki na słono goszczą w naszym zdrowym cateringu dietetycznym bardzo często. Zazwyczaj przygotowujemy je z mąki kokosowej lub migdałowej. Odpowiednio dobrane nadzienie to gwarancja zadowolonych klientów i zdrowych brzuchów. Sekretem jest ser do naleśników.

Tworząc naleśniki z serem ciasto należy przygotować jak w powyższym przepisie. Natomiast farsz w postaci sera przygotuj oddzielnie.

Jak zrobić ser na naleśniki

Pół kilograma twarogu ugnieć dokładnie widelcem. Dodaj 4 łyżki brązowego cukru lub 2 łyżki ksylitolu, dwie łyżki jogurtu naturalnego i nasiona z laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ostatni etap – naleśniki z serem w piekarniku

Szklane naczynie przeznaczone do piekarnika wysmaruj odrobiną oleju. Do środka włóż naleśniki jeden obok drugiego i polej śmietaną 30%. Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni w opcji pieczenia góra i dół. Zapiekaj je przez 10 minut – będą pyszne!

  1. Najlepsze naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem to nasz absolutny hit. Oferta MójCatering to nie tylko dania fit, ale również dania domowe, ale z odpowiednią ilością makroskładników. Naleśniki ze szpinakiem idealnie wpisują się w dietę wegetariańską i są uwielbiane przez naszych klientów.

Przygotowanie farszu jest bardzo proste. Rozgrzej oliwę na patelni o podsmaż kilka ząbków czosnku. Nałóż świeży szpinak, posól i dodaj łyżkę miodu. Całoś posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smaż przez 5 minut. Taki farsz idealnie pasuje do wyżej opisanego przepisu na ciasto naleśnikowe.

  1. Prosty przepis na naleśniki bez jajek

Pyszna naleśniki nie muszą mieć w składzie jajek. Tak, to prawda. Możemy je zastąpić płatkami owsianymi! To one zapewniam im elastyczność i idealnie połączą wszystkie składki ze sobą Jedyne co trzeba zrobić to bardzo dokładnie je zmielić.

Skład masy na naleśniki: 350 ml mleka, 175 g mąki pszennej, 65 g bardzo dokładnie zmielonych płatków owsianych, 3 łyżki oleju i szczypta soli.

Zasada przygotowywania naleśników jest taka sama jak poprzednio. Kluczem jest patelnia na naleśniki i powoli rozgrzana patelnia z płaskim dnem.

  1. Naleśniki po meksykańsku

Na początku należy przygotować wszystkie składniki na meksykański farsz. Pół kilograma mięsa mielonego. 1 szklanka bulionu drobiowego, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia. 3 łyżki oregano. 3 łyżeczki słodkiej papryki. sól i pieprz oraz oliwa do smażenia.

Sos do naleśników meksykańskich składa się z 4 pomidorów najlepiej malinowych,  jednego ząbka czosnku, 2 listki oregano, soli i pieprzu, żółtego sera najlepiej mimolette, pęczka świeżej pietruszki.

Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Na patelnię nalej olej i powoli go rozgrzej. Następnie usmaż cebulę i czosnek i po 10 minutach dodaj mięso mielone. Całość smaż ok 20 minut dodając przyprawy, sól i pieprz.

Do mięsa dodaj buliony i drobno pokrojone pomidory. Całość smaż kolejne 10 minut. Dodaj fasolkę i kukurydzę. Dodaj czosnek i całość duś jeszcze przez 10 minut. Takie meksykańskie naleśniki to jedna z ulubionych potraw w naszym smacznym cateringu dietetycznym Mójcatering.

  1. Naleśniki na słodko

Skorzystaj z naszego głównego przepisu żeby przygotować ciasto na naleśniki. Do tego ciasta możesz dodać 2 łyżki brązowego cukru – dodając go do masy na naleśniki.

Sekretem naleśników na słodko są dodatki – tu najbardziej polecamy jogurt naturalny z dodatkiem miodu oraz truskawki. Fantastycznie sprawdzają się również przepisy na naleśniki z serkiem homogenizowanym i jagodami.

  1. Naleśniki z kurczakiem

Przygotuj drobno pokrojonego kurczaka, oliwę do smażenia, cebulę i pęczek kolendry.Na rozgrzaną patelnie nalej olej i zeszli cebulę. Następnie usmaż kurczaka z dużą ilością kalendy. Możesz dodać pomidora pokrojonego w kostkę. Całość smaż 10 minut.

Do naleśnika nałóż kurczaka z pomidorami. Jeśli chcesz to możesz również włożyć do środka kiełki fasoli mung – dodadzą świeżości i chrupkości.

  1. Jak przygotować naleśniki na krokiety

Wykorzystaj nasz przepis na naleśniki do zrobienia krokietów. To bardzo proste! Wystarczy, że wylejesz odrobinę więcej ciasta na patelnię. Takie grubsze naleśniki będą idealne żeby zrobić znicz krokiety. Jeśli chcesz mieć idealnie złożone naleśniki to chwyć je za przeciwległe brzegi, a następnie złóż je do środka. Następnie zacznie ostrożnie zwijać na rulon. Gotowe!

Na koniec pytanie – ile kcal ma przeciętny naleśnik?

Przeciętny naleśnik zawiera 227 kcal na 100g. Przykładowo średniej wielkości naleśnik (90 g) to około 204 kalorii (kcal). Oczywiście to wszystko jest uzależnione od przygotowanych przez Ciebie proporcji. Farsz oczywiście jest liczony osobno.

Jeśli chcesz przygotować naleśniki o odpowiednim poziomie makroskładników, a nie wiesz jak to zrobić, to koniecznie skontaktuj się z naszym dietetykiem. Kontakt catering dietetyczny jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinie 8:00-16:00. Czekamy na Twój telefon +48 533 342 489.

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety

Dieta Optymalna

Catering dietetyczny MójCatering to nasza propozycja najbardziej jakościowej diety pudełkowej na rynku! N...

Dieta Wegetariańska

Dieta Wegetariańska MojCatering jest urozmaicona i zbilansowana. Jadłospis na każdy tydzień układają wykw...