Zdrowe smaki od Michaliny Dudowicz – autorki książki Fleksitarianizm
MójCatering to marka, która powstała z potrzeby. Szukaliśmy zdrowych i pysznych produktów, które mają dobrze policzone makroskładniki i są smaczne. Po miesiącach prób okazało się, że na rynku ic nie spełnia naszych oczekiwań. Wtedy podjęliśmy dezycję, że chcemy tworzyć smaczne i zdrowe jedzenie dla siebie i najbliższych.
Zaczęło się niewinnie, od kilku dań dziennie. Później pojawili się znajomi, którzy zaczęli od nas zamawiać obiady, aż w pewnym momencie urosło to do tego stopnia, że zgłosiła się do nas pierwsza sieć fitness z prośba o zdrowe i zbilansowane dania potreningowe. W dwa lata pojawiliśmy się w ponad 300 klubach fitness, cały czas się rozwijając.
W okresie pandemii zdecydowaliśmy, że poza obiadami zaczniemy tworzyć pełne zestawy i tak powstał MójCateirng – produkt z potrzeby i miłości do zdrowia. Cały czas się edukujemy i rozwijamy dlatego podjęliśmy decyzję o współpracy z wyjątkowymi osobami, które pomogą udoskonalić nam nasze produkty. W porpzendimw miesiącu współpracowaliśmy z Zuzanną Lisowską, laureatką złotego fartucha Masterchef. W tym miesiącu, wspólnie z nami, gotowała Michalina Rudowicz. Niezwykle utalentowana ekspertka od zdrowego jedzenia, która pasjonuje dieta fleksitariańska.
Od teraz co wtorek w naszym menu będą pojawiać się posiłki Michaliny – życzymy smacznego!
Poznajcie niezwykłą Michalinę Dudowicz
Cześć. Nazywam się Michalina Dudowicz, w social mediach znajdziecie mnie jako Inmykitchen. Od ponad 5 lat tworzę przepisy, gotuję, nagrywam filmy, a na koniec wszystko fotografuję, tak żebyście i Wy mogli z nich korzystać. W tym roku w księgarniach ukazała się też książka mojego autorstwa „Fleksitarianizm, czyli zielona kuchnia bez wyrzeczeń”.
Jak to wszystko się zaczęło?
Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dopiero po zakończeniu studiów, które spędziłam w Gdyni. Wejście w dorosłość wymagało usamodzielnienia, także w ramach przyrządzania posiłków. Początkowo szło dosyć opornie, jednak po pewnym czasie robiło się coraz ciekawiej. Potrawy smakowały nie tylko rodzinie, ale też szerszemu gronu znajomych. Poczułam, że gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność i nie mogę tego tak zostawić. Założyłam wówczas profil na Instagramie, wkrótce zaczął działać blog i tak to się dalej potoczyło.
Dzisiaj twórczość kulinarna jest już moim głównym zajęciem, na które poświęcam mnóstwo czasu i które daje mi jeszcze więcej radości i satysfakcji. Kocham to, co robię i zamierzam dalej realizować się na tym polu.
Jakie są moje przepisy?
Chcę żeby jak najwierniej oddawały to, co jem na co dzień. Staram się, żeby były jak najprostsze i szybkie w wykonaniu, ale przede wszystkim smaczne. Inspiruję się kuchniami i smakami z całego świata, część dań, które przyrządzam próbowałam podczas różnych podróży. W moich przepisach znajdziecie dużo warzyw, owoców oraz pachnących ziół.
Moja kuchnia jest w duchu fleksitarianizmu. Jest to sposób odżywiania polegający na ograniczaniu spożycie mięsa w codziennej diecie. Nazwa wywodzi się od angielskich słów „flexible”, czyli elastyczny i „vegetarian”, czyli wegetarianin. Mnie najbardziej podoba się pierwszy człon tej nazwy, bo nie przepadam za sztucznymi ograniczeniami, a za to bardzo lubię swobodę i elastyczność. Więcej na ten temat przeczytacie w mojej książce.
Lwia część mojej kulinarnej twórczości to potrawy wegetariańskie oraz wegańskie, a tylko mała część to ryby, owoce morza oraz dania typowo mięsne. Większość z moich przepisów jest dla każdego, nawet osób z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Jeśli jednak któryś z przepisów sprawiłby Wam trudność, to piszcie do mnie na moim profilu na IG @inmykitchen_pl i postaram się pomóc.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Dieta w Sibo: co jeść a czego unikać lista produktów
Lista produktów dieta low FODMAP
Dieta wątrobowa menu na cały tydzień Przepisy i jadłospis dieta wątrobowa
Catering dietetyczny dzień próbny: dlaczego warto skorzystać z diety testowej?
Przepisy na śniadania niskowęglowodanowe i bez węglowodanów
Keto pizza – przepisy na najlepszą pizze w diecie ketogenicznej
Catering dietetyczny – co to jest? dla kogo? czy jest zdrowy?
Dieta ketogeniczna a wątroba: wpływ diety keto na wątrobę
Lekkostrawne obiady – sprawdź propozycje
Dieta lekkostrawna: co jeść, a czego nie włączać do jadłospisu, proste przepisy na lekkie dania
Zestaw Fleksitariański jest optymalnym sposobem żywienia dla osób, które chcą odnieść korzyści z roślinne...