dieta wątrobowa jadłospis
Powrót do bloga

Dieta wątrobowa: przepisy i jadłospis. Co można jeść, a czego unikać?

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Pełni ona bowiem wiele istotnych funkcji zapewniających prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Na wystąpienie schorzeń wątroby najczęściej wpływ ma alkohol. Niemniej jednak na jej zły stan wpływ może mieć także styl życia oraz niewłaściwa, obciążająca narząd dieta. Dlatego też należy zadbać o wątrobę, nie tylko w przypadku pojawienia się chorób, ale by działać prewencyjnie i ochronnie. Zdrowa dieta zatem powinna być elementem dbania o wątrobę w przypadku problemów z nią, ale również w celu zapobiegania im. Jaka zatem powinna być dieta na wątrobę? Jakie są smaczne i zdrowe przepisy w diecie wątrobowej? Jak może wyglądać przykładowy jadłospis w diecie wątrobowej? Co jeść przy chorej wątrobie?

Dieta wątrobowa: smaczne i proste przepisy kulinarne na dania 

Istnieje wiele prostych, smacznych i zdrowych przepisów na lekkostrawne potrawy, które nie obciążą dodatkowo narządu i można wykorzystywać je w diecie wątrobowej. Dzięki temu nie zabraknie inspiracji na przepisy na dania na cały tydzień. Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy, które pozwolą zadbać o wątrobę.

Przepis na sałatkę w diecie wątrobowej

Surówka z selera i jabłek. Seler i jabłko opłukać i oczyścić, a następnie zetrzeć na grubej tarce. Następnie dodać drobno posiekany szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać szczyptę soli i cukru do smaku.

Przepis na obiad w diecie wątrobowej

Mięsne pulpety. Zmielone, chude mięso połączyć z masłem, namoczoną w mleku i odciśnięto bułką oraz ubitą pianą, a następnie dokładnie wymieszać i uformować pulpety. Przygotowane pulpety włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować około 10 minut.

Przepis na zupę przy diecie wątrobowej

Zupa ziemniaczana. Oczyszczone ziemniaki i włoszczyznę (bez kapusty) ugotować w wodzie, a następnie przetrzeć. Z mąki i mleka należy przygotować zawiesinę, wlać do startych jarzyn i ugotować. Po zagotowaniu dodać masło, sól i posiekaną nać pietruszki.

Warto również wskazać, że preferowaną obróbką termiczną jest gotowanie, gotowanie na parze lub pieczenie w foli lub pergaminie, a także duszenie bez wcześniejszego obsmażania.

Dieta wątrobowa: przykładowy jadłospis

W diecie wątrobowej nie ma konieczności rezygnowania ze smacznych potraw. Niezwykle ważne jest jednak dobieranie odpowiednich składników oraz właściwe ich komponowanie. Również stosowanie przypraw nie jest zabronione, konieczne jest jednak zachowanie umiaru. Przykładowy jadłospis w diecie wątrobowej może wyglądać następująco:

I śniadanie (do wyboru)
  • bułka pszenna z chudą wędliną z indyka, sałatą i pomidorem
  • płatki owsiane z mlekiem serwowane z pieczonym jabłkiem i cynamonem
  • omlet z białek jaj i mąki pszennej
II śniadanie (do wyboru)
  • koktajl bananowy
  • serek wiejski podany z pomidorkami cherry i bazylią
  • chleb pszenny z chudą wędliną z kurczaka, sałatą i ogórkiem
Obiad (do wyboru)
  • gotowane pulpety z indyka serwowane z kaszą jaglaną i gotowanymi brokułami
  • kotleciki z cielęciny i twarożku
  • gotowane udko z kurczaka (bez skóry) z wyżem i gotowaną marchewką
Podwieczorek (do wyboru)
  • ciasto drożdżowe i musem malinowym
  • kisiel cytrynowy
  • owsianka serwowana z tartym jabłkiem, jogurtem i żurawiną
Kolacja (do wyboru)
  • sałatka makaronowa z kurczakiem, duszoną cukinią i papryką
  • bakłażan fuszerowany chudym mięsem i pomidorami
  • zupa krem z dyni podawana z pszennymi grzankami

Co można jeść na diecie wątrobowej, a czego unikać?

Dieta wątrobowa, podobnie jak każda inna dieta, ma swoje zasady i ograniczenia w kwestii spożywania niektórych produktów. Należy zatem wskazać, że podstawą planu żywieniowego w diecie wątrobowej, mającej na celu wsparcie pracy wątroby, jest ograniczenie tłuszczów. Jadłospis powinien opierać się na lekkostrawnych produktach. Dzięki temu możliwe jest odciążenie pracy tego organu. W tym celu wskazane jest również jedzenie mniejszych, lecz częstszych posiłków. Zaleca się zatem spożywanie 5-6 posiłków dziennie w odstępach czasowych co 2-3 godziny. Co ważne, śniadanie należy zjeść nie później niż godzinę od momentu wstania z łóżka, zaś kolację na 2-3 godziny przed snem.

Należy wskazać, że tolerancja poszczególnych produktów spożywczych jest kwestią indywidualną. Dlatego też, osoby będące na diecie wątrobowej powinny obserwować objawy ze strony układu pokarmowego. W przypadku, kiedy pojawią się bóle brzucha, czy dolegliwości jelitowe w postaci wzdęć lub biegunki, wówczas wskazane jest ich znaczne ograniczenie, a nawet całkowite wyeliminowanie.

Dolegliwości pojawiają się zazwyczaj na skutek np. zaburzonego wydzielania żółci lub stanu zapalnego wątroby. Niemniej jednak w innych przypadkach, np. przy alkoholowym złuszczeniu wątroby, które nie wynika z otyłości, wyeliminowania dobrze tolerowanych produktów w postaci surowych warzyw czy owoców nie jest zasadne, a nawet niekorzystne dla chorego. Z tego powodu decydując się na dietę wątrobową, warto skontaktować się z doświadczonym dietetykiem lub lekarzem, który pomoże określeniu żywieniowych zasad.

Co jeść na diecie wątrobowej?

Dieta powinna opierać się na produktach pełnoziarnistych, takich jak: pieczywo razowe, grube kasze, brązowy makaron i ryż, które zaraz po warzywach stanowią podstawę diety zdrowego człowieka. Niemniej jednak zawarty w produktach pełnoziarnistych błonnik może powodować wystąpienie uciążliwych dolegliwości. Dlatego też należy spożywać je według indywidualnych potrzeb organizmu.

W przypadku niewydolności wątroby oraz złej tolerancji diety należy oprzeć na oczyszczonych z błonnika produktach, czyli białym pieczywie pszennym, sucharkach, makaronach pszennych bezjajecznych, ryżu, czy płatkach owsianych, pszennych bądź kukurydzianych.

W diecie wątrobowej należy spożywać chude mięsa (kurczak, indyk, królik) i ryby morskie, a także niskotłuszczowe produkty (z maksymalnie 2% zawartością tłuszczu). Wskazane jest również włączenie do jadłospisu tłuszczów roślinnych w postaci oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, a także w niewielkiej ilości margaryny.

Czego unikać na diecie wątrobowej?

  • Przechodząc na dietę wątrobową, powinno się wyeliminować tłuste i ciężkostrawne potrawy. Wiąże się to bezpośrednio z usunięciem z menu:
  • produktów zbożowych: bułek maślanych, pieczywa cukierniczego, chleba razowego i żytniego, pieczywa z otrębami i otrębów pszennych,
  • mleka i produktów mlecznych: tłustego mleka, przetworów zawierających powyżej 2% tłuszczu, mleka skondensowanego, serów pleśniowych, żółtego i topionego, a także tłustego sery twarogowego,
  • zup: tłustego rosołu, grochowej, fasolowej, kapuśniaku, ogórkowej, grzybowej, zup mięsnych i zakrapianych śmietaną, 
  • mięs: tłustej wieprzowiny, baraniny, tłustego mięsa wołowego, kaczego i z gęsi,
  • ryb: sardynki, śledzia, makreli, łososia, węgorza,
  • tłuszczów: smalcu, boczku, słoniny, masła klarowanego, twardej margaryny,
  • owoców: śliwki, agrestu, czereśni, porzeczki, winogrona, gruszki, arbuza, 
  • warzyw: cebuli, czosnku, kapusty białej i czerwonej, pora, fasoli i grochu, rzodkwi, kalarepy, groszku zielonego, ziemniaków smażonych,
  • słodyczy, 
  • tłustego smażonego mięsa oraz produktów, które z niego powstały,
  • gęstych, zawiesistych sosów,
  • produktów wędzonych,
  • napojów: mocnej kawy ziarnistej, wody gazowanej i słodkich napojów gazowanych, alkoholu, mocnej herbaty i kakao,
  • smażonych potraw. 

Jakie owoce i warzywa można jeść przy diecie wątrobowej?

Owoce i warzywa stanowią podstawę zdrowej diety, dlatego nie może ich zabraknąć również w diecie wątrobowej. W jadłospisie zatem należy uwzględnić dynię, marchew, kabaczki, patisony, pietruszkę i pomidory. Co ważne wszystkie powinny być serwowane bez skórki i pestek. W kwestii przygotowania, wskazane jest ich gotowanie na parze lub we wodzie, ale równie dobrym pomysłem jest przetwarzanie ich na soki. Natomiast, jeżeli chodzi o owoce, to najlepsze w diecie wątrobowej będą owoce jagodowe, winogrona bez pestek,owoce cytrusowe bez pestek, banany, morele, brzoskwinie podawane w postaci surowej, gotowanej, musów, przecierów, czy soków, a także jabłka pieczone.

Każda wdrożona dieta powinna być dopasowana do potrzeb i indywidualnych preferencji konkretnej osoby. Dlatego też osoby, chcące przejść na opcję żywieniową wspierającą odchudzanie powinny zdecydować się na dietę slim lub dietę ketogeniczną. Z kolei dla osób chcących wdrożyć do codziennego menu regularne posiłki dedykowana jest dieta klasyczna. Jeśli jednak poszukujesz diety do pracy, idealnie sprawdzi się lunch box catering lub dieta bulionowa. Co ważne z dedykowanych opcji żywieniowych mogą skorzystać nie tylko dorośli. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta pudełkowa dla dzieci to doskonałe rozwiązanie, które uczy prawidłowych nawyków w kwestii żywienia.

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety

Dieta Optymalna

Catering dietetyczny MójCatering to nasza propozycja najbardziej jakościowej diety pudełkowej na rynku! N...