czy na diecie bezglutenowej można schudnąć
Powrót do bloga

Dieta bezglutenowa a odchudzanie

Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, która stanowi specjalny sposób żywienia polegający na całkowitym wykluczeniu z codziennego jadłospisu glutenu. Dieta ta dedykowana jest dla osób cierpiących na celiakię bądź na nietolerancję glutenu. Niemniej jednak w ostatnim czasie dieta zyskuje coraz większą popularność jako jedna z kuracji odchudzających. Pojawiają się zatem pytania, czy dieta bezglutenowa rzeczywiście może pomóc w redukcji wagi? Jak powinien wyglądać jadłospis diety ukierunkowanej na zrzucenie zbędnych kilogramów? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

Czy na diecie bezglutenowej można schudnąć? 

Dieta bezglutenowa stanowi leczniczą opcję dietetyczną, która stosowana jest u pacjentów chorych na celiakię bądź nietolerujących glutenu. Przy chorobach tych konieczność wyeliminowania związana jest bowiem z zanikiem kosmków jelitowych, czyli wypustek w jelicie cienkim, odpowiedzialnych za wchłanianie spożywanych produktów spożywczych. Upośledzone wchłanianie może doprowadzić do pojawienia się objawów choroby, prowadząc jednocześnie do wyniszczenia organizmu. 

Aktualnie jednak spopularyzowanie diety bezglutenowej sprawia, że na tę opcję żywieniową decydują się nie tylko osoby z nietolerancją glutenu, ale również te, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia, zadbać o sylwetkę lub zredukować masę ciała. Pojawia się zatem pytanie, czy dieta bezglutenowa rzeczywiście może wpłynąć na zrzucenie zbędnych kilogramów? Stwierdzenie, że dieta bezglutenowa może mieć właściwości odchudzające rozpowszechnił dr Davis – amerykański kardiolog. Zgodnie z jego teorią wystarczy wyeliminować z diety produkty zawierające gluten, również te powszechnie uważane za zdrowe, między innymi chleb razowy. Okazuje się, że eliminacja produktów spożywczych, w których znajduje się gluten, może realnie wpłynąć na zredukowanie zbędnych kilogramów. Dlaczego? Związane jest to z wykluczeniem produktów spożywczych, które są wysokokaloryczne, należą do nich między innymi: pieczywo czy makaron. Produkty te, zastępowane są przez pieczywo kukurydziane, kaszę gryczaną i jaglaną, stanowiących podstawę różnych diet odchudzających. Równie ważnym czynnikiem wpływającym na redukcję masy ciała jest obecność w diecie dużych ilości błonnika, czyli warzyw i owoców. Dodatkowo dieta bezglutenowa zakłada eliminację produktów smażonych, słodyczy, fast foodów oraz słodkich napojów, co bezpośrednio wpływa na redukcję spożywanych kalorii, a to z kolei wiąże się z utratą wagi. Należy zatem jednoznacznie wskazać, że poza brakiem glutenu w diecie, tego typu jadłospis odchudzający nie różni się znacznie od innych diet, których celem jest redukcja wagi. 

Niemniej jednak ze względu na fakt, że dieta bezglutenowa stanowi rodzaj diety eliminacyjnej, należy zachować szczególną ostrożność przy komponowaniu i bilansowaniu posiłków w taki sposób, by dostarczały one wszystkich niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Z tego względu w kwestii ułożenia właściwie skomponowanego menu warto zaufać specjalistom – lekarzom i dietetykom, którzy w odpowiedni sposób dobiorą produkty do diety, nie doprowadzając jednocześnie do wystąpienia negatywnych skutków odstawienia produktów zawierających gluten. Należy bowiem wskazać, że eliminacja niektórych produktów spożywczych ze swojego jadłospisu może przyczynić się do powstania niedoborów, szczególnie w przypadku osób chorych na celiakię, które zaczynają odchudzanie. 

Ile można schudnąć na diecie bezglutenowej? 

Bezglutenowa dieta pozwala na redukcję wagi ciała, poprzez eliminację wysokokalorycznych produktów spożywczych. Niemniej jednak ilość zrzuconych kilogramów uzależniona jest od kaloryczności posiłków i aktywności fizycznej konkretnego człowieka. Osoby będące na diecie wykluczającej gluten, które dodatkowo chcą schudnąć, powinny zredukować ilość spożywanych kalorii. Konieczne zatem jest ustalenie odpowiedniego deficytu kalorycznego, czyli ujęcia odpowiedniej liczby spożywanych kalorii. Aby to zrobić, należy obliczyć swoje BMR, czyli dzienną przemianę materii. Co ważne jednak zgodnie z wyliczeniami dr Davisa wprowadzenie diety bezglutenowej na odchudzanie umożliwia osiągnięcie spektakularnych efektów – utraty 5 kilogramów w dwa tygodnie. Należy jednocześnie wskazać, że niewłaściwie prowadzona dieta bezglutenowa może wiązać się z negatywnymi skutkami dla zdrowia.

Dieta bezglutenowa na odchudzanie: jadłospis

W diecie bezglutenowej uk

I śniadaniejajecznica z brokułem i pieczarkami
II śniadaniebezglutenowy shake truskawkowy
Obiadsałatka z tofu, tuńczykiem i warzywami (pomidorem, papryką, rzodkiewką)
Podwieczoreksałatka owocowa z jabłka, pomarańczy, brzoskwini, banana i kiwi
Kolacjapłatki ryżowe na mleku z malinami

ierunkowanej na redukcję masy ciała konieczny jest właściwy dobór produktów. Związane jest to z możliwością wystąpienia sporych niedoborów składników odżywczych i minerałów. Na sytuację tę narażone są zarówno osoby z celiakią, jak i te, które stosują dietę pomimo braku problemów z glutenem. Bezpośrednio związane jest to z eliminacyjnym charakterem diety bezglutenowej, wyeliminowanie niektórych produktów może w tym znaczeniu prowadzić do niedoborów. Dlatego konieczne jest przemyślane komponowanie posiłków i ewentualna suplementacja. 

Dieta bezglutenowa na odchudzanie zakłada wyeliminowanie wszystkich form pszenicy, a także znaczne ograniczenie innych węglowodanów, czyli produktów takich jak: ziemniaki, ryż, rośliny strączkowe, suszone owoce, soki owocowe oraz słodkie przekąski. Co zatem jeść na diecie bezglutenowej? Podstawą diety są warzywa i owoce, a także produkty mleczne oraz ich roślinne zamienniki, a także pełnotłuste sery. Co więcej, nie ma przeciwwskazań ku temu, by ograniczyć jedzenie mięsa (należy zrezygnować jedynie z tych smażonych). Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis na odchudzającej diecie bezglutenowej.

albo

Odpowiednio dobrana opcja żywieniowa może mieć lecznicze właściwości na określone schorzenia. W tym znaczeniu istnieje pozytywna korelacja pomiędzy dietą bezglutenową a Hashimoto, celiakią i nietolerancją glutenu. Eliminacja produktów zawierających gluten, szczególnie na początku, może być problematyczna. Warto wówczas skorzystać z gotowych przepisów diety bezglutenowej lub cateringu dietetycznego, w ramach którego

I śniadaniepłatki owsiane z orzechami
II śniadaniebezglutenowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym
Obiadryż zapiekany z jabłkiem
Podwieczorekgotowana kolba kukurydzy
Kolacjamakrela w sosie pomidorowym z chlebem bezglutenowym

można wybrać dietę dopasowaną do swoich potrzeb i oczekiwań. Do wyboru jest wiele opcji żywieniowych, między innymi dieta slim, dieta klasyczna, dieta bulionowa, dieta do pracy czy lunch box catering. Dzięki różnorodnym wariantom żywieniowym każdy ma szansę na dobranie idealnej opcji dla siebie i osiągnięcie swoich celów, a także redukcję kilogramów bez konieczności wdrażania diety bezglutenowej, jeżeli to nie jest konieczne.

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety

Dieta Odchudzająca

Catering dietetyczny odchudzający MójCatering kierowany jest do osób, których celem jest zdrowa redukcja ...

Dieta Odchudzająca Wegetariańska

Catering dietetyczny odchudzający wegetariański MójCatering kierowany jest do osób, których celem jest zd...