dieta fleksitariańska przepisy
Powrót do bloga

Dieta fleksitariańska: przykładowy jadłospis i przepisy

Dieta fleksitariańska, określana również jako „elastyczny wegetarianizm”, to doskonała opcja żywieniowa dla osób, które chcą zredukować ilość spożywanego mięsa, ale jednocześnie nie chcą całkowicie z niego rezygnować. Fleksitariańska opcja żywieniowa to model żywienia polegający na ograniczonym spożyciu produktów odzwierzęcych. Należy zatem wskazać, ze jadłospis diety fleksitarianskiesj w dużej mierze opiera się o produkty roślinne, ale raz na jakiś czas dopuszczalne jest spożywanie drobiu, ryb oraz nabiału. Decydując się na fleksitariańską dietę można kontrolować co, w jakiej formie i jak często znajdzie się w codziennym jadłospisie. Co ważne, dieta ta jest bardzo elastyczna, a jej wdrożenie nie wiąże się z eliminacją określonych składników i produktów, a jedynie zmniejszeniem udziału produktów odzwierzęcych w codziennym jadłospisie. Dlatego też coraz więcej osób decyduje się na wdrożenie zasad diety fleksitariańskiej do swojego codziennego modelu żywienia. Dużym ułatwieniem we wdrożeniu odpowiednio zbilansowanej i skomponowanej diety może okazać się przykładowy jadłospis oraz przepisy, które można wykorzystać na diecie zakładającej ograniczone spożycie mięsa.

 

Jadłospis w diecie fleksitariańskiej

Zanim zaplanujesz jadłospis, warto dowiedzieć się, czym jest dieta fleksitariańska? Dieta fleksitariańska to model żywienia, którego głównym założeniem jest kontrola spożywanego mięsa i systematyczne zmniejszanie jego udziału w diecie w taki sposób, by spożywać go jedynie okazjonalnie – 2-3 dni w tygodniu. Choć dieta fleksitariańska nie zakłada żadnych wykluczeń pokarmowych to komponowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków, szczególnie na początku tego modelu żywienia, może być nieco problematyczne. Warto wówczas skorzystać z przykładowego jadłospisu fleksitarianskiego, który pomoże w zaplanowaniu dobrze zbilansowanego i skomponowanego menu. Przykładowy, tygodniowy jadłospis diety fleksitariańskiej znajdziesz poniżej.

 

Dzień 1

Śniadanie kanapki z pastą z wędzonego łososia
II śniadanie banan
Obiad krem z pieczarek z pietruszkową oliwą i kranczowaną pieczarką
Podwieczorek waniliowo-kokosowy deser wegański z malinami
Kolacja wege kociołek z cukinią, bakłażanem, papryką i ziemniakami w mundurkach

 

Dzień 2

Śniadanie marchewkowa owsianka z daktylami i bakaliami
II śniadanie smoothie na bazie gruszki i kwaśnych malin
Obiad makaron ze szpinakowym pesto i kurczakiem
Podwieczorek jaglanka z czekoladą
Kolacja serowe risotto prażonym porem

 

Dzień 3

Śniadanie budyń jaglany z bananem i masłem orzechowym
II śniadanie wege zupa kapuśniak
Obiad wege klopsiki w sosie pomidorowym z puree ziemniaczanym
Podwieczorek pieczona gruszka z serem gorgonzola i płatkami migdałów
Kolacja sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret

 

Dzień 4

Śniadanie mus na bazie serka z truskawkami i rabarbarem podany z makaronem ryżowym
II śniadanie wege pizza z kalafiora
Obiad wegańskie pulpety z soczewicy z serem fet podane z sosem tzatziki, chlebkiem pita i sałatką grecką
Podwieczorek budyń waniliowy na mleku waniliowym
Kolacja zupa z ciecierzycy z warzywami i świeżymi ziołami

 

Dzień 5

Śniadanie pasta jajeczna z wędzonym łososiem, pieczywem pełnoziarnistym i świeżymi warzywami
II śniadanie sałatka caprese z kolorowymi pomidorami i czerwonym pesto
Obiad pieczona miruna z młodymi ziemniakami i koperkiem podana z brokułami
Podwieczorek sernik truskawkowy z czekoladą
Kolacja wegańskie curry z batata i kalafiora podane z ryżem jaśminowym

 

Dzień 6

Śniadanie szakszuka ze szpinakiem, pomidorami i razowym pieczywem
II śniadanie makaron z grillowaną cukinią i pomidorami
Obiad gnocchi z wege mięsem w sosie pomidorowym
Podwieczorek jagodowy koktajl
Kolacja papryka faszerowana kaszą kuskus z warzywami w sosie puttanesca

 

Dzień 7

Śniadanie omlet z warzywami i blanszowanym szpinakiem
II śniadanie smoothie truskawek i kiwi
Obiad kotlet mielony na zasmażanej młodej kapuście podany z opiekanymi ziemniakami
Podwieczorek pieczone jabłko z cynamonem
Kolacja zupa brokułowa

Proste przepisy na diecie fleksitariańskiej

Fleksitarizanizm to sposób żywienia, który nie zakłada żadnych wykluczeń produktów czy składników, dlatego też istnieje wiele prostych i szybkich przepisów na smaczne dania. Wystarczy, by w trakcie przygotowywania posiłków poszukiwać zdrowych zamienników mięsa i ograniczyć jego udział w potrawach.

Przepis na fleksitarianińskie śniadanie

Na śniadanie doskonale sprawdzi się owsianka z masłem migdałowymi oraz dżemem. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • jedna szklanka niesłodzonego mleka owsianego
  • 1/4 płatków owsianych
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1/2 banana
  •  1/2 łyżki cynamonu
  • kilka migdałów
  •  1/4 szklanki jagód

Przygotowanie owsianki jest bardzo szybkie i proste, na początku zblenduj mleko owsiane, płatki owsiane, sproszkowane masło migdałowe, banan i cynamon na gładką masę. Następnie wlej owsiankę do miski i udekoruj ją jagodami – smacznego.

Przepis na fleksitariański obiad

Na obiad możesz przygotować makaron tagliatelle z wędzonym łososiem, cukinią i suszonymi pomidorami. Do przygotowania pasty potrzebny będzie:

  • makaron tagliatelle
  • łosoś wędzony w plastrach – około 60 g
  • 1/2 cukinii
  • pomidory suszone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Najpierw ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, a w międzyczasie łososia i suszone pomidorki pokrój na paski, a cukinię w drobną kostkę. Na patelni na oleju rzepakowym podsmaż cukinię z suszonymi pomidorami oraz wędzonym łososiem. Gdy cukinia zmięknie, dodaj jogurt naturalny oraz przyprawy. Ugotowany makaron przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj – gotowe!

Przepis na fleksitariańską kolację

Na kolację doskonale sprawdzi się omlet z kozim serem. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szklanki sałat mieszanych
  • 2 lub 3 cienkie plastry czerwonej cebuli lub więcej do smaku
  • 2 łyżki kruszonego sera koziego lub 1 łyżka orzeszków piniowych Przygotowanie należy rozpocząć od ubicia jajek, a następnie wymieszania ich razem z komosą ryżową. W międzyczasie na patelni teflonowej należy podgrzać olej i dodać mieszankę jajek, którą należy usmażyć bez mieszania. Gotowy omlet przełóż na talerz i dopraw solą i pieprzem, a także cebulką i serem ≠ gotowe!Dieta fleksitariańska to smaczna i różnorodna opcja żywieniowa, której przygotowanie nie powinno stanowić problemu. Osoby, które na co dzień zmagają się z małą ilością wolnego czasu, mogą skorzystać profesjonalnego cateringu i wybrać fleksitariańską dietę pudełkową, w ramach której otrzymywać będą zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki, na których przygotowanie nie poświęcą ani chwili.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Ładunek glikemiczny – co to jest i jak go obliczyć?
Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym – lista
Indeks glikemiczny – co to jest i jak go obliczyć?
Alkohol o niskim IG – co wybrać?
Dieta Montignaca – zasady, efekty, wady
Endometrioza po menopauzie – czy mija?
Koktajl z niskim indeksem glikemicznym – jak zrobić?
Endometrioza a problemy psychiczne – nerwica lękowa, depresja
Diagnostyka endometriozy – jakie badania?
Endometrioza – jak wygląda operacja i rekonwalescencja?

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments