HISTAMINA alergia
Powrót do bloga

Histamina – co to jest? W jakich produktach występuje?

Człowiek posiada wiele różnych hormonów, które pełnią ważne role w organizmie. Jednym z nich jest właśnie histamina. Poza tym, że jest hormonem naturalnie występującym w ludzkim ciele i pozytywnie wpływa na wiele czynników, występuje również w żywności. Powstawanie histaminy w żywności jest wynikiem działalności bakterii. Spożywanie produktów z histaminą może być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie dla organizmu, który jest mniej odporny, skłonny do alergii. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wygląda uczulenie lub nietolerancja na histaminę oraz jakich produktów unikać, koniecznie przeczytaj nasz tekst.

Czym jest histamina?

Ludzki organizm w naturalny sposób produkuje histaminę. Współdziała ona z innymi hormonami i pozytywnie działa na nasze ciało. Goi rany, reguluje napięci mięśni gładkich oraz przyczynia się również do gojenia innych uszkodzeń ciała. Histamina jako hormon sama w sobie nie jest niebezpieczna dla organizmu. Są jednak  osoby z nietolerancją na histaminę, dla których spożywanie produktów bogatych w histaminę może nieść przykre konsekwencje. Mając stwierdzoną nietolerancję lub alergię na histaminę należy unikać żywności wzbogaconej o histaminę. Objawy nietolerancji lub alergii mogą pojawiać się również wtedy, kiedy stężenie hormonu w organizmie wzrasta. Dzieje się to nie tylko po zjedzeniu produktów z histaminą, ale również  w przypadku uszkodzeń ciała, kiedy organizm w naturalny sposób wytwarza więcej tego hormonu, aby przyspieszyć gojenie.  Swędzenie skóry, jej gwałtowne zaczerwienienia, opuchlizna czy kołatania serca i duszności mogą świadczyć o poważnym problemie związanym z histaminą. Dlatego dieta w nietolerancji na histaminę jest niezbędna, aby przywrócić prawidłowe funkcjonowanie. Unikanie produktów bogatych w histaminę zabezpieczy ciało przed powikłaniami i symptomami zatrucia.  Poza produktami żywnościowymi i ludzkim organizmem histamina występuje również w tytoniu i alkoholu. Ich nadmierne stosowanie skutkuje zbyt wysokim poziomem histaminy, co może doprowadzić do zwiększenia objawów alergii na histaminę, co nawet zagraża życiu.

Rola histaminy w organizmie

Skoro histamina powoduje alergie, a nasz organizm może nie tolerować produktów, które ją zwierają, to nasuwa się pytanie, czy jest ona nam potrzebna? Oczywiście, że tak. To nie histamina, jako hormon powoduje negatywne skutki, ale jej nagły wzrost przez dostarczenie nieodpowiednich produktów.  Histamina jako hormon w organizmie nie powoduje szkód. Jest wręcz niezbędna do prawidłowej pracy ciała i układu nerwowego. Jedynie czynniki zewnętrzne mogą niebezpiecznie zwiększyć zawartość histaminy w organizmie. Ta, która występuje w ludzkim organizmie naturalnie, pomaga leczyć rany oraz uszkodzenia wewnętrzne. Histamina  jest neuroprzekaźnikiem w ośrodkowym układzie nerwowym i działa leczniczo w stanach zapalnych. Histamina pochodząca z zewnątrz w dobrze funkcjonującym organizmie, zostaje rozłożona w jelitach za pomocą enzymu diaminooksydazy. Jednak podczas alergii bądź nietolerancji na histaminę jej stężenie w organizmie osiągając wysoki poziom negatywnie wpływa na ludzkie zdrowie.  

Objawy alergii na histaminę

Alergie na histaminę można łatwo pomylić z nietolerancją na histaminę. Różnicę można poznać po objawach bądź wykonanych testach alergicznych na histaminę. Alergia pojawia się podczas spożywania niektórych produktów, które zawierają zwiększoną dawkę histaminy. Objawy alergii na histaminę:

•      nagłe zaczerwienia skóry, opuchlizna miejscowa skóry lub świąd

•      nagłe, bardzo bolesne bóle głowy i brzucha

•      ostra, długotrwała biegunka

•      kołatanie serca, któremu mogą towarzyszyć duszności, kaszel i ogólne osłabienie

•      nudności i wymioty

•      pokrzywka

•      kaszel

•      utrata świadomości – zdarza się sporadycznie

Kolejnym czynnikiem, który może świadczyć o zatruciu się histaminą, jest uczucie nieprzyjemnego posmaku w ustach. Może być odczuwany jako metaliczny lub gorzki smak. Nie należy lekceważyć żadnych objawów, ponieważ zaniedbania mogą prowadzić do sytuacji poważnie zagrażających życiu. Może wystąpić, m.in. wstrząs anafilaktyczny, zawał serca czy obrzęk płuc. Podczas wywiadu lekarskiego, warto powiedzieć o wszystkich zauważonych objawach, dzięki czemu lekarz będzie mógł zlecić odpowiednie badania na poziom histaminy. Można skorzystać z profilaktycznego badania na poziom histaminy. Cena badania w placówkach prywatnych to koszt około – 150 złotych. Zdarza się, że inne schorzenia są mylone z nietolerancją lub alergią na histaminę. Co może być mylnie odebrane, jako inna przypadłość niezwiązana z  histaminą? Nerwica.  Zewnętrzny nadmiar histaminy może powodować bardzo podobne stany, do tych, które towarzyszą podczas nerwicy. Kołatanie serca, duszności, panika czy strach, mogą zostać mylnie odczytane jako nerwica, a w rzeczywistości mogą oznaczać podwyższony poziom histaminy. W tej sytuacji warto odwiedzić lekarza pierwszego kontaktu, który poza skierowaniem do psychologa, powinien zlecić badanie histaminy w organizmie oraz testy alergiczne na histaminę.  

Nietolerancja czy alergia na histaminę?

Reakcja alergiczna jest swego rodzaju obroną organizmu na czynniki zewnętrzne zagrażające organizmowi. Występuje nagle, od razu po dostarczeniu czynnika alergizującego. Nietolerancja na histaminę powstaje na skutek braku enzymów, które w organizmie odpowiedzialne są za rozkładanie histaminy, pochodzącej ze spożywanych produktów. Dochodzi wtedy do nagromadzenia się histaminy w organizmie, co powoduje bardzo podobne objawy do tych, które towarzyszą alergii na histaminę. Jednak nie występują one nagle od razu po spożyciu produktu, a powstają jako skutek odłożenia się hormonu i zwiększenia poziomu histaminy we krwi. Mogą pojawić się np. po kilku godzinach. Testy alergiczne mogą pomóc w zdiagnozowaniu alergii. Co, jeśli testy wykażą wynik ujemny, a objawy nadal wskazują na problem z histaminą? Wtedy należy wykonać specjalistyczne badania na nietolerancję histaminy. Najczęściej stosowanym badaniem w takiej sytuacji jest tzw. badanie DAO. Jest ono badaniem krwi, które oznacza aktywność enzymu diaminooksydazy w organizmie. Jeśli wyniki będą oznaczały nietolerancję histaminy, powinno zostać zalecone odpowiednie leczenie oraz dieta, wykluczająca produkty zawierające histaminę.

Skuteczność i działanie leków histaminowych

Leki leczące alergie na histaminę powinny być przepisane przez lekarza. W przypadku tej przypadłości nie warto leczyć się na własną rękę. Leki antyhistaminowe poza dietą są jedyną możliwością na skutecznie pozbycie się objawów alergicznych przynajmniej w początkowej, ostrej fazie.  Mają za zadanie ograniczyć nadmiar histaminy w organizmie, poprzez zmniejszenie jej produkcji. Leki bardzo skutecznie likwidują objawy alergiczne. Jak każde leki mogą mieć jednak skutki uboczne. Po spożyciu leków antyhistaminowych, mogą wystąpić bóle głowy, czy nadmierna senność.

Dieta histaminowa przepis

Dieta to najskuteczniejsza metoda na to, aby zmniejszyć objawy nietolerancji i alergii oraz przywrócić dobrą jakość życia. Aby móc stosować dietę antyhistaminową musisz wiedzieć, w czym jest histamina. Znajduje się ona  głównie w produktach przetworzonych, dlatego zaleca się zrezygnowanie z jedzenia gotowych posiłków. Nie warto próbować smażenia czy gotowania  produktów, które nie są wskazane w diecie, ponieważ histamina jest odporna na temperatury. Czego należy szczególnie unikać? Poniższa tabela na zawartość histaminy przedstawia produkty zakazane w nietolerancji i alergii na histaminę. Oto, w czym jest histamina:

Produkty z zachodzącym procesem fermentacjiWino, wódka, piwo, szampan itp. potrawy z dodatkiem drożdży, ocet, ocet jabłkowy.
Mięsa wędzone i suszoneKiełbasy, salami, wołowina, wieprzowina, wędliny.
RybyMakrela, tuńczyk, śledź marynowany, makrela wędzona, ryby konserwowe.
WarzywaRośliny strączkowe, soja i jej przetwory, pomidory, szpinak, bakłażan,kiszona kapusta i ogórki kiszone, przetwory pomidorowe, orzechy, kakao.
Owocetruskawki, czerwone śliwki, ananasy, winogrona, banany, maliny.
Nabiałsery dojrzewające, żółte i pleśniowe,
Inne produktyNapoje gazowane, mocne kawy i herbata, ketchup, czekolada.

 

Świeże produkty zapewnią zdrowie i pomogą skutecznie walczyć z nietolerancją i alergią na histaminę. Oto co warto umieścić w swoim planie żywieniowym:

•      Mięsa

Kurczak, indyk, królik, kaczka, dziczyzna, ryby o jasnym mięsie.

•      Owoce

Jabłka, czarne jagody, porzeczki, brzozowskie, borówki, wiśnie.

•      Chleb, zboża i produkty pochodne

Ryż, kasza jaglana, kasza gryczana, komosa ryżowa amarantus, płatki owsiane, siemię lniane, wszelkie zboża poza pszenicą, chleb żytni.

•      Nabiał

mleko, śmietana, twaróg, jaja.

Przede wszystkim należy zastosować dietę eliminacyjną. Poza wprowadzeniem mile widzianych produktów w diecie histaminowej, trzeba odrzucić szkodliwe produkty. Każde odstępstwo od diety może skutkować pojawieniem się niepożądanych reakcji alergicznych. Pewnie zastanawiasz się, czy przejście na dietę histaminową wiąże się z ciągłym gotowaniem i rezygnacją z jedzenia smacznych produktów? Otóż nie! Możesz skorzystać z gotowego cateringu dietetycznego. MójCatering oferuje całodzienną dietę z dostawą pod wskazany adres. Produkty wykorzystywane w dietach są wysokiej jakości, zawsze świeże i pochodzą ze sprawdzonego źródła. W dietach najlepszy catering MójCatering nie ma produktów wysoko przetworzonych, a różnorodność diet gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie, nawet przy nietolerancji czy alergii na histaminę.

Przykładowy jadłospis na diecie histaminowej

Bezwzględne stosowanie diety jest kluczem w walce z alergią i nietolerancją na histaminę. W jakich produktach należy szukać wsparcia? Przede wszystkim w świeżych i nieprzetworzonych, Poniżej przedstawiamy, jak może wyglądać przykładowy jadłospis na diecie histaminowej składający się z czterech posiłków?  

•      Śniadanie

chleb żytni z masłem i polędwicą z kurczaka, sałatka z dozwolonych warzyw

•      II śniadanie

owsianka z jabłkiem na mleku krowim lub roślinnym

•      Obiad

gotowane dozwolone warzywa, sandacz z ziołami gotowany na parze, zupa z dyni.

•      Podwieczorek

bezglutenowe placuszki jaglane z musem z brzoskiwiń

•      Kolacja

jajecznica, pieczywo żytnie z serkiem

Dania główne warto wspomagać herbatami ziołowymi, które są wskazane podczas każdej diety, w tym oczywiście podczas diety histaminowej. Dietę histaminową warto ustalić według indywidualnych potrzeb, ponieważ każdy organizm jest inny i każdy potrzebuje innych wartości odżywczych. Jak to bywa przy alergiach i nietolerancjach, każdy organizm inaczej reaguje na spożycie nieodpowiednich produktów. Coś, co Tobie szkodzi w niewielkim stopniu, może bardzo źle wpłynąć na inną osobę z alergią na histaminą. Dlatego musisz obserwować swój organizm, aby wiedzieć, na co możesz sobie pozwolić w swojej diecie od czasu do czasu, a co musisz wykluczyć z diety na zawsze, aby czuć się dobrze i być zdrowym.

Kawa, a histamina

Mocna kawa jest jednym z produktów, które powinno wykluczyć się w diecie histaminowej. Co jeśli jesteś miłośnikiem „małej czarnej”, czy faktycznie musisz z niej zrezygnować? Tak, jak pisaliśmy wyżej każdy organizm inaczej reaguje, dlatego musisz sam zaobserwować, czy kawa Ci szkodzi, czy nie. Warto jednak postawić na lżejszą, łagodniejszą formę. Niezbyt mocna, z dodatkiem mleka będzie na pewno lepszym rozwiązaniem, niż czarne, mocne espresso. Kawa podnosi ciśnienie, a co za tym idzie szybkość płynącej krwi o nawet 30%. Dzięki temu w niektórych przypadkach może okazać się pomocna w walce z różnymi alergiami.

Jeśli masz nietolerancję na histaminę to niezwykle ważne jest by trzymać zdrową dietę. Zdrowa dieta może przyjeżdzać dla Ciebie w postaci diety pudełkowej. W MójCatering mamy kilkanaście smacznych opcji – dieta Pudełkowa Optymalna, Dieta Sport czy Dieta Odchudzająca. Wszystkie diety są niezwykle różnorodne i bardzo jakościowe.

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnio dodane posty

Wybierz dietę dla siebie i stwórz swój system zdrowego odżywiania na cały dzień!

Zobacz diety

Dieta Niskowęglowodanowa

Szukasz diety, która pozwoli Ci schudnąć? Chcesz ograniczyć węglowodany i zastąpić je zwiększoną ilością ...