pomysłu na kolacje
Powrót do bloga

Pomysł na kolacje – szybkie i sprawdzone pomysły dla każdego

Na pewno jest Ci dobrze znane powiedzenie „Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. Oczywiście, śniadanie jest niezwykle ważne, jednak obiad i kolacja są równie ważne. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo i racjonalnie to niezależnie od ilości jedzenia, którą spożywasz w ciągu dnia, nigdy nie powinieneś pomijać kolacji. Twój organizm przez cały dzień potrzebuje paliwa, które powinno być dostarczane równomiernie. Rozregulowanie organizmu może nieść za sobą bardzo trudne dla funkcjonowania konsekwencje. 

Twoje nawyki żywieniowe powinny łączyć się z budową Twojego ciała i indywidualnych predyspozycji. Twoje ciało pracuje w nocy tak samo, jak w dzień. Dlatego konieczne jest regularne dostarczanie organizmowi energii i nie pomijanie posiłków. Oczywiście są pewne sposoby żywnie a takie jak intermittent fasting, ale musisz pamiętać, że nie koniecznie muszą być dobre dla Ciebie. 

Jeśli szukasz inspiracji koniecznie przeczytaj nasze ulubione pomysły na kolacje. Znajdziesz tu pomysł na kolację opartą o różne diety. Pomysł na kolację który się sprawdzi, musi bazować na przepisie sprawdzonym. MójCatering przygotował właśnie taką listę. Dieta sportowa, dieta niskowęglowodanowa czy dieta odchudzająca? Poniżej znajdziesz przepisy pasujące do każdej z tych diet.

Znaczenie kolacji – jaki jest najważniejszy posiłek w ciągu dnia i czy jest to kolacja?

W miarę upływu dnia zazwyczaj zmniejsza się poziom naszej aktywności. Nie oznacza to jednak, że należy pomijać niektóre posiłki. Dla większości organizmów zziałają również mniejsze posiłki. Podstawą zdrowej diety jest odpowiednio zbilansowane śniadanie, obiad i kolacja. Jeśli pominiesz kolację to powstanie duża przerwa między ostatnim a pierwszym posiłkiem następnego dnia co może powodować problem ze spaniem, a nawet regeneracją organizmu. Odwrotnie, jeśli kolacja będzie stanowiła najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia to zakłuci ona prace Twojego organizmu. Najprawdopodobniej będzie Ci ciężko zasnąć, a w nocy będziesz się wybudzać. To właśnie z tego powodu konieczne jest utrzymanie równowagi. Zjedzenie lekkiej i zdrowej kolacji zaowocuje jeszcze lepszymi porankami następnego dnia. Takie lekkie posiłki mogą pomóc również w dłuższym okresie przyczynić się do zmniejszenia wagi.

Spożywanie zdrowej i lekkiej kolacji pomoże Twojemu organizmowi utrzymać poziom cukru i sprawnie działając funkcje organizmu. Odpowiedniej wielkości kolacja również oczyści twoje jelita. Dlaczego kolacja jest ważna? Ponieważ po długim dniu pełnym aktywności i wysiłku organizm potrzebuje uzupełnić energię.  Podsumowując, odpowiednio przygotowana kolacja utrzymuje nasz metabolizm pod kontrolą

Nasz organizm potrzebuje równowagi i powtarzalności. Głodówki stosowane sporadycznie też oczywiście mogą nieść za sobą szereg korzyści, jednak muszą być przeprowadzone pod okiem specjalisty. Idealna dieta to taka, która jest odpowiednio zbilansowana czyli dostarcza określoną ilość wartości odżywczych i kalorii. Tutaj należy zaznaczyć jeden z głównych zalet cateringu dietetycznego MójCatering – otrzymujesz posiłek, który jest przygotowany przez specjalistów czyli posiada idealne wartości. Dzięki temu nie przejesz się, ani nie będziesz głodny, a nawet będziesz mieć pewność, że zrobiłeś dla siebie co mogłeś najlepszego. To właśnie z tego powodu nasi klienci oceniają MójCatering jako najlepszy catering w Polsce – składa się na to smak potraw i idealnie dobrane makro.

Pomysł na kolacje – najlepszy i sprawdzony, nie jeden, a aż 20!

MójCatering przygotował dla Was zestaw 10 pysznych propozycji na kolację. Są one bardzo różnorodne, o odpowiedniej ilości makro składników. Są też dostosowane do różnych planów żywieniowych. 

 

10 pomysłów na smaczną kolację 

 

1. Kolacja bez glutenu – Bezglutenowe placuszki twarogowe

Jesteś na diecie bezglutenowej i nie wiesz co zrobić na kolację? Sprawdź nasz niebiański pomysł na kolację bez glutenu.

Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać ser i mleko. Całość wymieszać. Posmarować patelnię olejem, usmażyć na nim placuszki. Idealnie sprawdzi się u osób na diecie wegetariańskiej, bez glutenu czy o niskim IG.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Cukier 1 x łyżka (12 g) 12 g
Jajko 1 x sztuka (50 g) 50 g
Mąka jaglana 0.25 x szklanka (140 g) 35 g
Mleko 2% 0.2 x szklanka (230 g) 46 g
Olej rzepakowy 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Ser twarogowy półtłusty 30 x gram (1 g) 30 g
Soda oczyszczona 0.25 x łyżeczka (4 g) 1 g
Suma produktów: 179 g

 

Energia 358.740 kcal
Węglowodany 41.968 g
Białko 17.171 g
Tłuszcz 13.563 g

2. Kolacja bez laktozy – Bezglutenowe kotleciki z brukselki 

Co jeść na kolację jeśli nie możesz spożywać produktów mlecznych? Produkty na kotleciki bez glutenu z brukselki to zdrowa kolacja, która będzie u Ciebie gościć bardzo często.

Opis przygotowania: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brukselkę ugotować w wodzie (aby nie była gorzka, należy gotować ją z dodatkiem soli i cukru, bez przykrycia). Odsączyć, rozgnieść widelcem. Dodać rozgniecioną kaszę jaglaną, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki. Rozgrzać olej na patelni, smażyć na złoty kolor z obu stron. Dieta: wegetariańska, wegańska, bez glutenu, bez laktozy, bez mleka, bez jaj.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Brukselka 170 x gram (1 g) 170 g
Cukier 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Kasza jaglana 2 x łyżka (15 g) 30 g
Olej rzepakowy 1 x łyżka (10 g) 10 g
Pieprz czarny 2 x szczypta (0.3 g) 0.6 g
Sól 2 x szczypta (0.3 g) 0.6 g
Suma produktów: 216.2 g

 

Energia 295.756 kcal
Węglowodany 42.453 g
Białko 9.114 g
Tłuszcz 11.796 g

3. Przepis na kolację wegetariańską – Koktajl czereśniowy z chia 

Opis przygotowania: Czereśnie wydrylować, zblendować na mus. Nasiona zalać kefirem, poczekać, aż napęcznieją, wymieszać z miodem. Na dno szklanki włożyć mus czereśniowy, zalać kefirem. Przepis jest zgodny z dietą wegetariańską, bez glutenu, bez mleka, bez jaj, niski IG

Produkt Ilość Jednostka Suma
Czereśnie 2 x garść (80 g) 160 g
Kefir 1 x szklanka (240 g) 240 g
Miód 1 x łyżeczka (8 g) 8 g
Nasiona chia 2 x łyżka (12 g) 24 g
Suma produktów: 432 g

 

Energia 364.160 kcal
Węglowodany 51.341 g
Białko 13.754 g
Tłuszcz 12.658 g

4. Kolacja z niskim ig – Kasza gryczana z kurczakiem, fasolką szparagową i porem 

Kasza gryczana jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią. Jeśli jednak unikanie glutenu jest dla Ciebie kluczowe, pamiętaj o dokładnym sprawdzaniu etykiety.Opis przygotowania: Fasolkę umyć, przyciąć na końcach, wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości. Kaszę ugotować. Na patelni podsmażyć por, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dusić do miękkości. Doprawić. Gdy kurczak będzie miękki dodać ugotowaną kaszę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Wszystko razem wymieszać i doprawić. Posypać natką pietruszki. Dieta: bez glutenu, bez laktozy, bez mleka, bez jaj, niski IG

Produkt Ilość Jednostka Suma
Fasolka szparagowa żółta 2 x garść (90 g) 180 g
Kasza gryczana 50 x gram (1 g) 50 g
Natka pietruszki 1 x łyżka (12 g) 12 g
Olej rzepakowy 1 x łyżka (10 g) 10 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pierś z kurczaka 80 x gram (1 g) 80 g
Por 0.5 x sztuka (140 g) 70 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suma produktów: 402.6 g

 

Energia 442.833 kcal
Węglowodany 55.316 g
Białko 29.860 g
Tłuszcz 14.210 g

5. Kolacja bez glutenu – Lekkie placuszki warzywne 

Opis przygotowania: Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do warzyw dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i czosnek. Całość wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim placuszki. Dieta: wegetariańskie, bez glutenu, bez laktozy, bez mleka, niski IG.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Cukinia 0.25 x sztuka (300 g) 75 g
Czosnek 1 x ząbek (5 g) 5 g
Jajko 1 x sztuka (50 g) 50 g
Marchew 1 x sztuka (45 g) 45 g
Mąka gryczana 3 x łyżka (15 g) 45 g
Olej rzepakowy 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pietruszka (korzeń) 1 x sztuka (80 g) 80 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suma produktów: 305.6 g

 

Energia 352.853 kcal
Węglowodany 50.454 g
Białko 16.599 g
Tłuszcz 12.073 g

 

  1. Kolacja wysokobiałkowa – Kurczak po tajsku 

Jeśli szukasz pomysłu na kolację wysokobiałkową to koniecznie sprawdź nasz przepis na Kurczaka po tajsku. Idealnie sprawdzi się u osób, które trenują na codzień. To połączenie curry, świeżej kolendry i sosu rybnego sprawi, że przepis ten będzie niemal idealny.

Opis przygotowania: Mięso pokroić w kostkę, oprószyć je solą, pieprzem i curry. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić mięso. Po chwili dodać posiekaną dobno cebulę wraz z czosnkiem i ostrą papryczką. Gdy mięso się usmaży, dodać mleczko kokosowe, sos rybny i trawę cytrynową. Całość posypać kolendrą. Przepis jest zgodny z dietą: bez glutenu, bez laktozy, bez mleka, bez jaj, niski IG.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Cebula 0.5 x sztuka (100 g) 50 g
Curry 0.5 x łyżeczka (4 g) 2 g
Czosnek 1 x ząbek (5 g) 5 g
Kolendra (liście) 0.25 x garść (1 g) 0.25 g
Mleko kokosowe (skondensowane) 0.5 x szklanka (240 g) 120 g
Olej kokosowy 1 x łyżka (10 g) 10 g
Papryczka chili czerwona 0.25 x sztuka (20 g) 5 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pierś z kurczaka 120 x gram (1 g) 120 g
Sos rybny 0.5 x łyżka (10 g) 5 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Trawa cytrynowa 1 x gram (1 g) 1 g
Suma produktów: 318.85 g

 

Energia 548.701 kcal
Węglowodany 15.164 g
Białko 31.303 g
Tłuszcz 42.052 g

 

8. Kolejny pomysł to kolacja na ciepło – Zapiekany makaron z szynką, cukinią i mozzarellą

Jeśli szukasz pomysłu na kolację na ciepło dla siebie i najbliższych to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy. Możesz go przygotować dla siebie lub jako kolacja na ciepło dla gości, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Opis przygotowania: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć cebulę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Dodać pokrojoną wędlinę i wszystko razem jeszcze raz podsmażyć. Dodać ugotowany makaron, startą mozzarellę (1/2 sztuki) i wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pozypać pozostałą częścią mozzarelli. Zapiekać ok 10 minut. Dieta: bez jaj, niski IG.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Cebula 0.5 x sztuka (100 g) 50 g
Cukinia 1 x sztuka (300 g) 300 g
Makaron 120 x gram (1 g) 120 g
Natka pietruszki 2 x łyżka (12 g) 24 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Ser mozzarella light 1 x sztuka (125 g) 125 g
Wędlina z indyka 60 x gram (1 g) 60 g
Suma produktów: 689 g

 

Dla 2 porcji Dla 1 porcji
Energia 879.010 kcal 439.505 kcal
Węglowodany 111.897 g 55.949 g
Białko 76.769 g 38.385 g
Tłuszcz 15.438 g 7.719 g

 

9. Co na kolację zjedzą dzieci? Zapewne makaron! Pomysł na kolację dla dzieci.

Coś dobrego na kolacje dla dzieci musi dostarczyć im witaminy i odpowiednią ilość białka. Poza tym, że kolacja ma być odżywczą to jeszcze musi być smaczna. Poniżej (naszym zdaniem najlepszy) pomysł na kolację dla dzieci!

Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie z pesto. Opis przygotowania: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować szparagi – usunąć twarde końce, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć na natłuszczonej patelni. Dodać szparagi i jeszcze chwilę całość smażyć. Śmietanę wymieszać z jogurtem i pesto. Na patelnie wlać przygotowany sos i chwilkę podgotować. Dodać ugotowany makaron i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Wymieszać i ewentualnie doprawić wg uznania. Dieta: bez jaj, niski IG.

Produkty (2 porcje)

Produkt Ilość Jednostka Suma
Jogurt naturalny 3 x łyżka (20 g) 60 g
Makaron 80 x gram (1 g) 80 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Pesto 2 x łyżka (10 g) 20 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pierś z kurczaka 250 x gram (1 g) 250 g
Pomidor koktajlowy 150 x gram (1 g) 150 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Szparagi 1 x garść (380 g) 380 g
Śmietana 12 % tłuszczu 3 x łyżka (18 g) 54 g
Suma produktów: 1004.6 g

 

Dla 2 porcji Dla 1 porcji
Energia 971.773 kcal 485.887 kcal
Węglowodany 86.810 g 43.405 g
Białko 80.795 g 40.398 g
Tłuszcz 34.230 g 17.115 g

 

10. Pomysł na szybka kolacja dla mężczyzn – Faszerowany batat z pieczarkami i kaszą

Szukasz pomysłu na kolację dla swojego męża, chłopaka? A może szukasz pomysłu na swoją kolację, która ma być prosta w przygotowaniu i bardzo odżywcza! Mamy swojego faworyta.

Opis przygotowania: Batata umyć, przekroić na pół, gotować ok 5-7 minut. Po tym czasie wydrążyć środek każdej połówki. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć cebulę na rozgrzanej oliwie, po chwili dodać pokrojone pieczarki. Kaszę ugotować. Pieczarki doprawić pieprzem, sosem sojowym. Dodać kaszę, płatki drożdżowe, sól, całość wymieszać z wydrążonymi kawałkami batata. Bataty nafaszerować. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w 190 stopniach C. Gotowe danie posypać orzechami. Dieta:wegetariańskie, wegańskie, bez laktozy, bez mleka, bez jaj, niski IG.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Batat 1 x sztuka (230 g) 230 g
Cebula 0.5 x sztuka (100 g) 50 g
Drożdże nieaktywne (płatki) 1 x łyżka (5 g) 5 g
Kasza gryczana 50 x gram (1 g) 50 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Orzechy pekan 1 x garść (30 g) 30 g
Pieczarki 4 x sztuka (20 g) 80 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Sos sojowy ciemny 2 x łyżeczka (5 g) 10 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suma produktów: 465.6 g

 

Dla 2 porcji Dla 1 porcji
Energia 723.653 kcal 361.827 kcal
Węglowodany 96.432 g 48.216 g
Białko 18.141 g 9.071 g
Tłuszcz 34.011 g 17.006 g

 

11. Pomysł na kolacja z węglowodanami, która może pomóc kontrolować głód czyli Kanapka z jajkiem i warzywami

Rzodkiewki umyć, pokroić w plastry. Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Chleb posmarować masłem. Przykryć go plastrami jajka, rzodkiewek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Zgodne z dietą: bez mleka, niski IG

Produkt Ilość Jednostka Suma
Chleb razowy 1 x kromka (35 g) 35 g
Jajko 1 x sztuka (50 g) 50 g
Masło 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Rzodkiewka 2 x sztuka (15 g) 30 g
Szczypiorek 1 x łyżka (5 g) 5 g
Suma produktów: 125 g

 

Energia 201.850 kcal
Węglowodany 16.549 g
Białko 11.048 g
Tłuszcz 10.102 g

12. Pomysł na Fit kolacja dla aktywnych  – dietetyczna kolacja dla sportowców

Udko w sosie indyjskim to pożywna kolacja z dużą ilością białka. Opis przygotowania: Udko przyprawić solą i pieprzem. Cebulę, czosnek i imbir obrać, posiekać. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć udko. Przełożyć na talerz. Następnie podsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Gdy będą mieć złocisty kolor, dodać pokrojonego pomidora i resztę przypraw. Zagotować. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Dodać podsmażone udko, dusić razem, aż mięso będzie miękkie. Dieta: bez glutenu, bez laktozy, bez mleka, bez jaj, niski IG.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Cebula 0.5 x sztuka (100 g) 50 g
Czosnek 2 x ząbek (5 g) 10 g
Imbir 0.5 x kostka (10 g) 5 g
Kurkuma mielona 2 x szczypta (0.3 g) 0.6 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pomidor 1 x sztuka (170 g) 170 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Udko z kurczaka bez skóry 1 x sztuka (240 g) 240 g
Suma produktów: 486.2 g

 

Energia 424.525 kcal
Węglowodany 16.072 g
Białko 48.726 g
Tłuszcz 19.363 g

 

12. Pomysł na lekka kolacja 

Sałatka z soczewicą i pomarańczą  to sprawdzony pomysł na lekką kolację. Dzięki niej Twój sen będzie spokojny. Opis przygotowania: Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobno pokroić. Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, octem i oliwą. Przyprawić. Dieta: wegetariańskie, wegańskie, bez glutenu, bez laktozy, bez mleka, bez jaj, niski IG.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Soczewica 50 x gram (1 g) 50 g
Cebula 0.25 x sztuka (100 g) 25 g
Pomarańcza 0.25 x sztuka (240 g) 60 g
Marchew 0.5 x sztuka (45 g) 22.5 g
Koperek 2 x łyżka (10 g) 20 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Ocet jabłkowy 1 x łyżeczka (3 g) 3 g
Sok z cytryny 1 x łyżeczka (3 g) 3 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suma produktów: 189.1 g

 

Energia 278.268 kcal
Węglowodany 45.046 g
Białko 14.097 g
Tłuszcz 5.922 g

 

13. Pomysł na kolacja dla dzieci lat 15

Jak wiemy dzieci w wielu ok. 15 lat są niezwykle wymagające. W tym wieku ciężko jest dogodzić tak by zaoferować dziecku zdrowe i pyszne jedzenie. Poniżej zdradzamy nasz ulubiony pomysł na smoothie Bowl z truskawkami, które sprawdza się w każdej sytuacji. Pamiętaj, że pomysł na dziecięca kolację będzie dobry jeśli nie tylko będzie smaczny, ale również powinien wyglądać apetycznie.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Czekolada ciemna (70-85% masy kakaowej) 1 x kostka (10 g) 10 g
Mleko sojowe 0.75 x szklanka (240 g) 180 g
Orzechy włoskie 4 x sztuka (4 g) 16 g
Płatki owsiane 3 x łyżka (10 g) 30 g
Sezam (nasiona) 1.5 x łyżka (10 g) 15 g
Truskawki 150 x gram (1 g) 150 g
Suma produktów: 401 g

Opis przygotowania: Płatki zagotować w mleku roślinnym. Zblednować z truskawkami (zostawić kilka do dekoracji). Smoothie przelać na talerz/do miseczki. Dodać pozostałe składniki. Dieta: wegetariańska, wegańska, bez glutenu, bez laktozy, bez mleka, bez jaj, niski IG

Składniki odżywcze

Energia 476.590 kcal
Węglowodany 44.933 g
Białko 16.840 g
Tłuszcz 28.573 g

 

14. Pomysł na kolacja po angielsku

Tu chcemy Cię zaskoczyć. Nie będziemy pisać o fasolce po bretońsku czy muffinach. Naszą ulubioną kolacją w stylu angielskim są jajka zapiekane ze szparagami. Kolacje z jajek są bardzo często spożywane w krajach anglosaskich, ale ten przepis jest naszym zdaniem jednym z lepszych.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Bułka grahamka 1 x sztuka (90 g) 90 g
Jajko 2 x sztuka (50 g) 100 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Szparagi 2 x sztuka (30 g) 60 g
Suma produktów: 250.6 g

Opis przygotowania

Bułkę przekroić na pół, usunąć środek z każdej części. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce, ugotować w wodzie. Do bułki włożyć szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, wbić jajka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 15-20 minut. Gotowe, oprószyć solą, pieprzem.

Dieta

wegetariańskie, bez laktozy, bez mleka

Składniki odżywcze

Energia 387.953 kcal
Węglowodany 54.450 g
Białko 21.291 g
Tłuszcz 11.122 g

 

15. Szybka kolacja z niczego

Pomysły na szybką kolację poszukiwane? Poniżej absolutnie prosty pomysł na kolację z tylko kilku składników. Pasta z awokado i jajka jest zdrowa i niezwykle smaczna.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Awokado 0.5 x sztuka (140 g) 70 g
Jajko 2 x sztuka (50 g) 100 g
Czosnek 1 x ząbek (5 g) 5 g
Chleb żytni 1 x kromka (40 g) 40 g
Sok z cytryny 1 x łyżka (6 g) 6 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Majonez 1 x łyżka (25 g) 25 g
Suma produktów: 246.6 g

Opis przygotowania

Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kosteczkę. Wymieszać z rozgniecionym widelcem awokado. Dodać majonez. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Podawać z chlebem żytnim.

Składniki odżywcze

Energia 540.123 kcal
Węglowodany 28.345 g
Białko 17.730 g
Tłuszcz 40.591 g

 

16. Kolacja na szybko – Czerwone pesto

 

Produkt Ilość Jednostka Suma
Bazylia świeża 0.25 x garść (3 g) 0.75 g
Czosnek 0.5 x ząbek (5 g) 2.5 g
Migdały 1 x łyżka (15 g) 15 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Ser parmezan tarty 1 x łyżka (8 g) 8 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suszony pomidor w zalewie z oleju 3 x sztuka (20 g) 60 g
Suma produktów: 96.85 g

Opis przygotowania

Czosnek obrać, pokroić. Pomidory odsączyć, pokroić. Wszystkie składniki umieścić w misie bledera i zmiksować do uzyskania pasty. Doprawić solą, pieprzem.

Dieta

bez glutenu, bez mleka, bez jaj, niski IG

Składniki odżywcze

Energia 339.061 kcal
Węglowodany 18.526 g
Białko 9.282 g
Tłuszcz 28.031 g

 

17. Pomysł na romantyczna kolacja dla dwojga – Zapiekanka makaronowa z dynią i indykiem.

Romantyczna kolacja w domu nabierze rumieńców jeśli podasz do niej odpowiednio schłodzone wino.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Brokuł 6 x różyczka (25 g) 150 g
Curry 0.5 x łyżeczka (4 g) 2 g
Dynia 1 x talerz (300 g) 300 g
Gałka muszkatołowa mielona 0.5 x łyżeczka (4 g) 2 g
Jajko 2 x sztuka (50 g) 100 g
Makaron pełnoziarnisty 1.5 x szklanka (70 g) 105 g
Mleko 2% 1.5 x szklanka (230 g) 345 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka (5 g) 5 g
Pieprz czarny 3 x szczypta (0.3 g) 0.9 g
Pierś z indyka 150 x gram (1 g) 150 g
Ser żółty 3 x łyżka (10 g) 30 g
Sól 3 x szczypta (0.3 g) 0.9 g
Suma produktów: 1190.8 g

Opis przygotowania

Dynię obrać, pokroić w kostkę. Zagotować wodę w garnku, lekko posolić, wrzucić makaron i ugotować go al dente. Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i curry. Rozgrzać oliwę na patelni, przesmażyć na niej mięso. Po chwili dodać dynię, różyczki brokuła, podlać wodą i dusić ok 10 minut. Makaron odcedzić z wody, dodać na patelnię, cłąość wymieszać. Przęłożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i zalać sosem: rozkłócić jajka, wymieszać je z mlekiem, serem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnika rozgrznego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.

Dieta: niski IG

Składniki odżywcze

Dla 2 porcji Dla 1 porcji
Energia 1166.459 kcal 583.230 kcal
Węglowodany 126.888 g 63.444 g
Białko 89.333 g 44.667 g
Tłuszcz 39.100 g 19.550 g

 

18. Danie na kolację – Tagine z indykiem i dynią

Miałeś ciężki dzień, za Tobą mocny siłowy trening i jedyne o czym marzysz to smaczna i duża kolacja? Sprawdź koniecznie nasz pomysł na kolację, która nie tylko doda Ci energii ale rownież poprawi humor. Dania na kolację na ciecierzycy dodadzą sił na wiele godzin.

Produkt Ilość Jednostka Suma
Cebula 0.5 x sztuka (100 g) 50 g
Ciecierzyca 3 x łyżka (15 g) 45 g
Cynamon 2 x szczypta (0.5 g) 1 g
Dynia 200 x gram (1 g) 200 g
Gałka muszkatołowa mielona 3 x szczypta (0.3 g) 0.9 g
Imbir mielony 3 x szczypta (0.3 g) 0.9 g
Kardamon 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Kmin rzymski (mielony) 2 x szczypta (0.3 g) 0.6 g
Natka pietruszki 3 x łyżka (12 g) 36 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g) 10 g
Papryka słodka w proszku 3 x szczypta (0.3 g) 0.9 g
Pieprz czarny 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Pierś z indyka 130 x gram (1 g) 130 g
Rodzynki 2 x łyżka (15 g) 30 g
Sól 1 x szczypta (0.3 g) 0.3 g
Suma produktów: 506.2 g

Opis przygotowania

Ciecierzycę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Rozgrzać tłuszcz na patelni, przesmażyć cebulę. Po chwili dodać mięso i wszystkie przyprawy. Smażyć parę minut, po czym zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. Dynię obrać, pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem. Gdy mięso będzie miękkie, dodać dynię, ciecierzycę i odsączone rodzynki. Dalej dusić kilka minut, by dynia była miękka i jędrna (podlać niewielką ilością wody, jeśli zajdzie taka potrzeba). Gotowe danie posypać obficie natką pietruszki.

Dieta: bez glutenu, bez laktozy, bez mleka, bez jaj, niski IG

Składniki odżywcze

Energia 602.724 kcal
Węglowodany 76.034 g
Białko 45.079 g
Tłuszcz 16.936g

 

Powyżej przedstawiliśmy nasze ulubione pomysły na kolacje. Jeśli jednak szukasz smacznego pomysłu na śniadanie to znajdziesz go na naszym blogu. Fanstatycznym zamiennikiem konwencjonalnej kolacji mogą być także smoothie. Na naszym blogu znajdziesz przepisy na smoothie, które są zdrowe i niezwykle smaczne.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Obniżanie indeksu glikemicznego – jak to zrobić?
Obiad o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Soki o niskim indeksie glikemicznym – jakie pić?
Kolacja o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Posiłki o niskim indeksie glikemicznym – jak je komponować?
Przekąski o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Zupy o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Słodycze o niskim indeksie glikemicznym – jakie wybrać?
Wysoki indeks glikemiczny – lista produktów
Śniadanie o niskim indeksie glikemicznym – pomysły

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments