Dieta kopenhaska: na czym polega, efekty i zasady diety trzynastodniowej
Dieta kopenhaska to dieta odchudzająca polegająca na stosowaniu odgórnie ustalonego jadłospisu przez trzynaście dni. Z tego też powodu określana jest dietą trzynastodniową. Na czym polega dieta kopenhaska? Ile kalorii mają posiłki na diecie kopenhaskiej? Czy dieta trzynastodniową jest zdrowa? Już za chwilę dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o diecie kopenhaskiej.
Na czym polega prawdziwa dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaską stanowi jedną z nielicznych opcji żywieniowych, która pozwala na tak szybkie zredukowanie nadprogramowych kilogramów. Niemniej jednak redukcja wagi wiąże się z wieloma wyrzeczeniami i koniecznością wdrożenia rygorystycznych zasad żywienia. Kopenhaska opcja żywieniowa polega bowiem na znacznym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii. Dieta zakłada spożywanie odgórnie ustalonych, restrykcyjnych i mało urozmaiconych posiłków o ściśle określonych porach. Warto jednak wskazać, że dietę kopenhaską należy kontynuować jedynie przez trzynaście dni, a efekty po tak krótkim czasie są spektakularne.
Dieta kopenhaska efekty: przed i po
Dieta kopenhaska, zwana odchudzającą lub trzynastodniową, to jedna z najbardziej rygorystycznych, ale i najskuteczniejszych opcji żywieniowych. Najważniejszym efektem stosowania zasad diety kopenhaskiej jest wyraźna utrata wagi w bardzo krótkim czasie, nawet po tygodniu stosowania się do zasad. Dieta kopenhaska bowiem trwa jedynie 13 dni, w tym czasie spadek masy ciała może wynieść od 5 do nawet 8 kilogramów. Niemniej jednak, aby osiągnąć zadowalające rezultaty, niedopuszczalne są jakiekolwiek odstępstwa od zasad i menu diety trzynastodniowej. Wdrożenie diety kopenhaskiej wiąże się z osiągnięciem również innych efektów, które są jednak określane jako skutki uboczne restrykcyjnej opcji żywieniowej.
Dieta kopenhaska: zasady
Dieta kopenhaska to niskowęglowodanowa i niskokaloryczna opcja żywieniowa. Wdrożenie tej diety i jej kontynuowanie wymaga ogromnej motywacji oraz dyscypliny, gdyż złamanie chociażby jednej zasady oznacza przerwanie kuracji i konieczność ponownego rozpoczęcia diety. Dieta kopenhaska wiąże się z koniecznością przestrzegania restrykcyjnych zasad.
Pierwszą i główną zasadą jest stosowanie się do ściśle ustalonego jadłospisu. W tym znaczeniu na diecie nie można stosować żadnych zamienników.
W zależności od dnia w ciągu 13-dniowej diety konieczne jest przyjmowanie od 600 do 800 kalorii dziennie. Celem obniżenia kaloryczności posiłków jest doprowadzenie do ujemnego bilansu kalorycznego. W trakcie stosowania diety kopenhaskiej organizm człowieka zmuszony jest do sięgnięcia do rezerw energii, która zmagazynowana jest w tkance tłuszczowej. Kolejną zasadą jest konieczność przestrzegania ilości dni, w których trwa dieta oraz godzin spożywania posiłków. Należy zatem wskazać, że dieta kopenhaska trwa dokładnie 13 dni – pod żadnym pozorem nie można jej skracać, ani też wydłużać. Wydłużenie tej opcji żywieniowej może doprowadzić do poważnych w konsekwencjach niedoborów witamin oraz minerałów. Natomiast skrócenie czasu trwania diety może spowodować brak wystąpienia oczekiwanych rezultatów. Kopenhaska opcja żywieniowa zakłada również duże ograniczenie tłuszczy i węglowodanów – dieta opiera się przede wszystkim na spożywaniu warzyw, jajek, chudego mięsa oraz małej ilości owoców. Ważną rolę w trakcie stosowania diety odgrywa kawa, której zadaniem jest dostarczenie organizmowi energii. W trakcie diety należy również unikać wszelkich niedozwolonych produktów spoza jadłospisu diety kopenhaskiej. Co więcej, zakazane jest spożywanie jakichkolwiek innego produktu spoza odgórnie ustalonego menu – dotyczy to nawet gumy do żucia. Kolejną ważną zasadą diety kopenhaskiej jest rezygnacja z uprawiania sportu w czasie jej przestrzegania. Rygorystyczne ograniczenie kalorii w połączeniu z aktywnością fizyczną może być bowiem szkodliwe dla zdrowia. Co ważne, w trakcie tak restrykcyjnej diety nie należy dodatkowo obciążać organizmu wysiłkiem fizycznym. Istotnym elementem diety jest również picie dużej ilości wody, minimum 2 litrów dziennie.
Dieta kopenhaska: godziny posiłków
Dieta kopenhaska wiąże się z koniecznością przestrzegania restrykcyjnych zasad dotyczących nie tylko kaloryczności posiłków, ale również godzin ich spożywania, które mają w tej opcji żywieniowej ogromne znaczenie. Należy zatem wskazać, że dzienny jadłospis składa się z trzech posiłków: śniadania, obiadu i kolacji. Śniadanie należy spożyć między 8:00 a 9:00, obiad spożywany jest między 12:00 a 14:00, natomiast kolacja między 17:00 a 18:00. Zasady diety kopenhaskiej dopuszczają 30-minutowe odstępstwa w spożywaniu posiłków.
Ile kalorii dziennie spożywać na diecie kopenhaskiej?
Dieta kopenhaską uznawana jest za jedną z najbardziej rygorystycznych opcji żywieniowych, jaką kiedykolwiek stworzono. Miano to zyskała nieprzypadkowo. Przejście na dietę kopenhaską wiąże się ze spożywaniem posiłków, których łączna wartość energetyczna nie powinna przekraczać 1000 kalorii. Zazwyczaj jednak kaloryczność posiłków oscyluje w granicach 600-800 kalorii. Restrykcyjny model żywienia powstał w jednym ze, szpitali w Kopenhadze i zaliczany jest do tak zwanych diet alternatywnych.
Czy dieta kopenhaska jest zdrowa?
Dieta kopenhaska choć dla osób poszukujących sposobów na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów jest bardzo atrakcyjna, gdyż pozwala na zrzucenie do nawet 8 i więcej kilogramów w niecałe dwa tygodnie, nie należy do zdrowych opcji żywieniowych. Trzynastodniowy wariant żywieniowy jest drastycznie niskokaloryczny. Dlatego też stosowanie diety kopenhaskiej może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne i wiązać się z pojawieniem się zaparć, osłabnięć i zwolnienia tempa przemiany materii. Co więcej, dieta kopenhaska prowadzi do zakwaszenia organizmu, które objawia się wzdęciami, zgagą, zmęczeniem, bólami głowy i stawów, wypadaniem włosów, ociężałością i nerwowością oraz świądem i zmianami skórnymi.
Dieta trzynastodniowa, choć cieszy się dobrymi opiniami osób, które chcą zredukować wagę w krótkim czasie, nie jest najzdrowszą opcją żywieniową. Bardzo często również po zakończeniu odchudzającej kuracji pojawia się efekt jo-jo, dlatego rezultaty diety są nietrwałe. Zbyt niska podaż kalorii bowiem prowadzi do gromadzenia energii przez organizm, zmniejszając jej wykorzystanie. Zdrowe odchudzanie zakłada utratę od 0,5 do maksymalnie 1 kg w ciągu tygodnia. Dlatego też chcąc uzyskać trwały efekt odchudzania, warto skorzystać z kalkulatora diety, by dobrać najlepszą kalorycznie opcję żywieniową i ilość posiłków. Decydując się na dietę pudełkową, znacznie zwiększamy szansę na osiągnięcie trwałych efektów odchudzania, w ramach cateringu bowiem dostarczane są odpowiednio zbilansowane i skomponowane dania, zapewniające wszelkie niezbędne składniki odżywcze.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Dietetyczne drugie śniadanie – co zjeść?
Dietetyczne przekąski – co przygotować?
Dietetyczne menu na imprezę – jakie dania przygotować?
Podwieczorek dietetyczny – przepisy
Warzywa na odchudzanie – jakie wybrać?
Zielona herbata a odchudzanie – jaki ma wpływ na dietę?
Dietetyczne lody – jak przygotować je w domu?
Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?
Dieta na chore jelita – jaką wybrać?
Indeks glikemiczny tabela – lista produktów o niskim i wysokim IG
Zestaw Odchudzający z Wyborem Menu to aż 30 posiłków do wyboru dziennie. Pakiet odchudzający kierowany je...